Primul joc după ”ultimul joc pe Dan Păltinișanu”: ASU Politehnica Timișoara – CS Mioveni 0-1 (0-0) și 1-1 la roșii. Declarații Petruescu, Stoica + FOTO

Startul noii ediții a Ligii 2, considerată de puerili drept cea mai competitivă din ultimii ani buni în ciuda semnelor contrarii, a constituit în această seară cadrul perfect pentru a asigura primul meci pe stadionul ”Dan Păltinișanu” după cel categorisit de toată suflarea pe 22 mai 2019, cu excepția Sporttim, drept ”ultimul joc” disputat pe arena timișoreană înaintea demolării sale. Se întreceau în primăvară în titluri cu litere de-o șchioapă în a anunța că respectiva finală județeană a Cupei României era cântecul de lebădă al ovalului, un alt concurs pripit și impetuos al puerililor la care cotidianul local de sport n-a luat parte, ca în multe alte cazuri. Nici în alte situații de aberante ”breaking news” n-a mușcat peste ani, nu s-a aruncat și înghesuit, ba din contră, iar timpul a dat invariabil dreptate Sporttim. Primul meci jucat după ”ultimul” pe ”Dan Păltinișanu” a fost ASU Politehnica – CS Mioveni și s-a încheiat cu succesul argeșenilor, 0-1.

Cu surle și trâmbițe au concurat în luna mai papagalii în a titra, explica și anticipa pe marginea acelui ”ultim joc pe Dan Păltinișanu”, o finală județeană a Cupei României.

Au trecut nici două luni și jumătate iar cu surle și trâmbițe au concurat săptămâna aceasta papagalii în a prefața începerea Ligii 2 prin supralicitarea anticipativă a nivelul valoric al eșalonului secund, cel mai de rupt gura târgului campionat de când divizia a doua e și în trei serii, și în două, și în grupă unică.

Când de fapt, pentru un nou sezon succesiv la rând, Liga 2 tocmai a mai pierdut înaintea startului încă o participantă din prima sa jumătate ierarhică. În urmă cu două veri a fost vorba despre FC Brașov, a șaptea clasată. Dispariție. Vara trecută a fost vorba despre CS Afumați, chiar a cincea clasată. Altă grupare topită în caniculă. Iar deunăzi a venit rândul celei de-a opta clasate, Luceafărul Oradea, cu efectivul preluat de doct poreclita ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu, de parcă n-ar mai exista în aceeași competiție și un CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, și strămutată să joace taman la Drobeta Turnu Severin, conform ultimului caiet de sarcini în vigoare. Bihorenii s-au pregătit să ia startul sub roșu-albastrul Luceafărului și au început campionatul prin a apăra culorile unei trupe cu Pandurii Târgu Jiu în denumire, nicăieri altundeva decât în… Mehedinți ca nouă ”casă”, culme a absurdului deloc de mirare.

Și-atunci, pierzând vară de vară formații clasate la finele sezonului anterior pe locuri precum șapte, cinci și opt, cum mai poate fi oare caracterizată noua Liga 2 drept cea mai bună din ultimii ani!? Pe ce criterii? Cel al bugetelor cu banul drept etalon de măsură!?! Tocmai banul este una dintre cele mai mari manipulări cu care a fost încălecată de secole omenirea, iluzie generată din vid, momeală pe adresa sclavilor a căror sărăcie se reliefează taman prin râvna disperată cu care aleargă după himeră. Dar asta ar fi o cu totul altă largă discuție.

Altfel, pe de altă parte și la concret, dacă sunt luate la pieptănat loturile divizionarelor secunde, cei cu o oarecare știință a jocului tind încet și sigur a expira iar majoritatea amorfă a componenților e alcătuită din ”strâmbi” cu carnet de fotbalist. Asta-i realitatea și s-a conturat deja din runda inaugurală, cea prefațată cu surle și trâmbițe. Însă, nu-i așa?, nu calitatea jucătorilor contează, căci fotbalul nu-i un sport practicat pe dreptunghiul verde, ci un ambalaj de piață plin de bancnote-”sărmăluță” cu nisipul în ochi pe post de umplutură.

Cel puțin exagerată poate fi etichetarea la superlativ a unei competiții de fapt în recul valoric de la an la an prin pierderea repetitivă a unor cluburi din prima jumătate a ierarhiei, hemoragie în toată regula, și nu altfel decât bananier poate fi un campionat al Ligii 2 în care este acceptată permutarea unor caiete de sarcină copiate sub același șablon la chiar și 3 grupări diferite din jumătatea vestică într-un același sezon, cel anterior, pentru că implicarea omului cheie în acest caz s-a manifestat pe alocuri în 2018-2019 până și la Pandurii Lignitul. Iar strămutările cu cortul inițiate de investitor par a continua…

În acest climat au luat-o sâmbătă seară din loc și ASU Politehnica și CS Mioveni, care s-au complăcut, conform așteptărilor, într-o mostră a etalărilor din această cea mai bună Liga 2 de când lumea și pământul, cea mai bună prin ochelarii de cal ai dresaților specialiști în a ne asigura de toate cele bune. Și stați așa, că încă nu și-au desfășurat la Timișoara arsenalul marile forțe ale diviziei, marile pretendente, marile nume, spaima Vestului. 

Mare-i așadar diferența de la vorbe la fapte. Căci ce-a fost de văzut și pe Bega a și fost cât se poate de elocvent, cu puțin fotbal dar ceva cartonașe roșii, totul într-un cadru auster, pe un stadion degradat, ca și gol. Dar bineînțeles că e vară și cald, motoarele încă n-au fost complet turate iar apăsarea așteptărilor pe marginea acestei cea mai tare Liga 2 din ultimele decenii s-a făcut fără doar și poate resimțită. Cum se poate însă să fim într-atât de neînțelegători!?

Iar ca deznodământ, a șaptea clasată la finele ediției trecute a devenit și a doua grupare vizitatoare care să înscrie în deplasare în primele 7 partide ale rundei inaugurale, tot un singur gol, suficient pentru cele 3 puncte. Dar cam atât. Și s-a încheiat astfel și a doua zi de fotbal a primei etape în Liga 2.  

Cu tare puţină lume pe vechiul stadion ”Dan Păltinişanu”, care încă n-a ajuns așadar una cu pământul, nici o mie de spectatori, dezamăgiţi la final de înfrângerea suferită de favoriţii lor. Destui dintre aceștia, titulari ai ultimei reprezentații din campionatul precedent, și aceea tot acasă, 2-0 cu Metaloglobus.

Noutățile în unsprezecele de start față de respectiva apariție victorioasă au fost Murariu, în poartă, precum și Axente, în avanposturi, iar pe parcurs și cele 3 rezerve, cu o introducere încă din minutul 27, de nevoie.

În prima repriză, una de acomodare, cea mai mare ocazie au avut-o alb-violeţii în minutul 20, generată de execuția lui Ignea din corner, așadar o fază fixă, deturnată de sub transversală de portarul Croitoru, tot în corner. 

Mai greu de înţeles de ce arbitrul a păstrat canonul acordării unei pauze de hidratare în minutul 23 al partidei de la ora 18, răcorire cu apă, pe când bătea vântul, temperatura nu era nici 25 de grade Celsius iar norii de ploaie erau amenințători. Iar după cinci minute a și venit o ploaie torenţială, care a durat 12 minute şi nu s-a mai jucat nimic. Noroc cu pauza, salvatoare pentru echipele aflate la 0-0, ude leoarcă în drumul lor spre vestiare. Dar și un sfetnic bun pentru regățeni. Curios, din tunel se revenea tot cu tricourile ude, poate că n-au existat de schimb…

Și a căzut și unicul gol, marcat de Hergheligiu cu un şut în vinclu de la circa 20 de metri lateral dreapta, în stânga lui Murariu, rămas spectator în minutul 59… 0-1.

După reușita de efect a argeșenilor, Mera l-a faultat la 17 metri lateral stânga pe Balint şi a văzut al doilea cartonaş galben, fiind eliminat de centralul craiovean Flueran. Iar lovitura liberă, expediată peste transversală de Coşereanu, proaspăt intrat, ratând dublarea avantajului.

Peste şase minute l-a urmat pe Mera şi Albăstroiu, de la CS Mioveni, care a văzut direct cartonaşul roşu pentru o intrare dură la mijlocul terenului asupra lui Schieb. În minutul 78, un nou fault asupra aceluiaşi Schieb, care a necesitat înlocuirea, Burnea fiind iertat de arbitru, deși intervenția a fost foarte tare. Lovitura a fost executată de Ignea puţin pe lângă bara din stânga a porţii apărate de Croitoru…

În minutul 80, Cherecheş a fost aproape de egalare dar şutul acestuia din unghi, de la 6 metri, a atins plasa laterală. Gol turcesc în urma căruia, la numai două minute, ”violeții” au solicitat un penalty la şutul lui Axente, care a lovit braţul fundaşului Celea. Centralul oltean a lăsat însă jocul să continue. Iar astfel s-a ajuns și în minutele de prelungiri, în care și junele Piţigoi a avut şansa egalării, din suprafaţa de pedeapsă, de la nici 10 metri, mingea sărind din adversar şi fiind prinsă de portar.

Meci dezamăgitor, și mai ales pentru gazde, poliștii pășind cu stângul în noua ediţie de campionat. ASC Daco-Getica și Concordia sunt următoarele vizitatoare în august ale violeților.

*

ASU Politehnica: Murariu – Jurj, Mera, Scutaru, Cherecheş – Dros, Bogdan Vasile (minutul 27, Schieb; min. 78, Ungureanu) – Manea, Ignea, Trip (min. 60, Piţigoi) – Axente.

Antrenori: Cosmin Petruescu şi secundul Antonio Foale.

Pe bancă: Mario Contra – Coadă, Lupu, Adrian Lazăr.

CS Mioveni: Croitoru – Albăstroiu, Beţa, Celea, Burnea – Costin (min. 81, Anghelina), Boboc – Isfan, Hergheligiu (min. 73, Alexe), Măzărache (min. 55, Coşereanu) –  Balint.

Antrenori: Marius Stoica şi secundul Mihai Olteanu.

Pe bancă: Sima – Cioargă, Năstăsie, Ghiţă.

Au arbitrat: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova) – Alexandru Ioan Corb (Satu Mare), Cristian Daniel Ilinca (Craiova). Arbitru de rezervă Marius Omuţ (Satu Mare). Observator de arbitri Lucian Măiereanu (Braşov), iar delegat de joc Viorel Lolea (Reşiţa).

*

La cald…

Cosmin Petruescu (antrenor principal ASU Politehnica): ”Nu e chiar începutul aşteptat, pe care îl meritam, un rezultat neconform cu realitatea din teren. Meritam un punct cel puţin. O repriză echilibrată, afectată de ploaie. O repriză secundă pe care am dominat-o clar dar decisă de acea execuţie. Am avut foarte multe cartonaşe galbene, am încercat să-i protejez. Dar a trebuit să facem prima schimbare. Am încercat să forţăm, să înscriem golul egalizator. Din nou, Marvin Schieb a trebuit schimbat, piciorul său arăta foarte, foarte urât, chiar colegul Dumneavoastră l-a fotografiat. Nu ştiu ce mai puteam schimba din punct de vedere ofensiv. Nu am primit încă buletinul medical. E clar că accidentările sunt destul de grave. Nu ne vom putea baza pe ei în următorul joc, la Târgu Jiu. Nu a arătat echipa aşa cum mi-aş fi dorit. În partea a doua ne-am dorit… dar ne-am pierdut luciditatea. La schimbarea Trip cu Piţigoi, trebuia făcută, indiferent de rezultat. Chiar înainte am primit gol. Oricum, ne doream să mai introducem un atacant”.

Întrebat despre penaltiul neacordat la un henț, antrenorul gazdelor a spus: ”Am avut o discuţie cu jucătorii şi mi-au confirmat că se impunea 11 metri. De unde am stat… eram departe de fază şi nu pot să mă pronunţ. Eu în general nu comentez arbitrajul”.

Marius Stoica (antrenor principal CS Mioveni): ”Ne-am pregătit toată săptămâna, ştiam ce avem de făcut la Timişoara, cu o echipă care joacă foarte bine acasă. Cu jucători de valoare, chiar dacă au o vârstă, Scutaru şi Mera, la fel Ignea la mijloc, Axente. Ne-am asumat riscuri, am închis jocul lor. Nu am avut probleme la mingile aruncate în careu. Felicit jucătorii pentru meciul făcut! Un joc disputat. Probabil plăcut şi ochiului. La Timişoara e şi o atmosferă frumoasă, datorită publicului. Un gol frumos, de generic, al lui Hergheligiu, un jucător de calitate. A avut asemenea execuţii şi în campionatul trecut. Puteam să şi închidem jocul. Presiunea adversarului pe final a fost mare. Aş vrea mai multă circulaţie în joc şi claritate în circulaţia balonului, mai ales pe final. Este un joc bărbătesc, care ar trebui să fie disputat; îmi plac aceste jocuri, în care se pune piciorul pentru a câștiga mingea și teren. În final se pot întâmpla multe, cum a fost acea fază din prelungiri, când puteam fi egalaţi. Dar bine e că am luat toate cele trei puncte…”

Fotografii realizate de Iosif Canea

    

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − = 5

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: