Reșița urcă prima cu două penaltyuri până la pauză, Lugoj ia gol doar în 10 abia după fix 4 luni și fumegă după alte două penaltyuri

CSM Lugoj a scos astăzi mingea din propria poartă pentru întâia oară după exact 4 luni de zile, primind primele goluri în retur și suferind implicit întâia înfrângere în sezonul de primăvară, 3-0 (2-0) pentru CSM Școlar Reșița, care a săltat astfel în fotoliul de lider al Seriei a IV-a, însă după un meci al etapei a 17-a ce a fost marcat pe arena ”Mircea Chivu” de controversate decizii de arbitraj, contestate fățiș de tabăra vizitatoare, rămasă în inferioritate numerică încă din repriza I, un fundaș central fiindu-i eliminat.

Leo Doană a egalat cu CSM Școlar cel mai clar succes acasă din acest sezon, 3-0, dar și numărul victoriilor smulse în deplasare: 5. Bilanțul acasă al reșițenilor după 3-0 cu CSM LUgoj a devenit 8 5 1 2 17-10

Leo Doană a egalat cu CSM Școlar cel mai clar succes acasă din acest sezon, 3-0, dar și numărul victoriilor smulse în deplasare: 5. Bilanțul acasă al reșițenilor după 3-0 cu CSM Lugoj a devenit 8 5 1 2 17-10 16 puncte

Cu un singur punct adjudecat în primele două deplasări din retur, una pierdută la debut cu 2-1 la Pandurii II și alta remizată alb sâmbăta trecută la Ighiu, vicecampioana sezonului de toamnă în C4 a căutat în schimb să se redreseze cu orice chip în propriul fief din Valea Domanului, iar roșu-negrii au izbutit și pentru al doilea meci la rând acasă să înscrie 3 goluri tot împotriva unei formații din grupul celor 6 fruntașe desprinse de restul plutonului: CSM Școlar – CSM Lugoj 3-0 (2-0), la Reșița.

Scorul de neprezentare ar putea lăsa senzația că n-ar mai fi necesare prea multe alte comentarii, însă diferența de pe tabela de marcaj reflectă în mică măsură cele întâmplate cu adevărat în disputa din cea de-a patra rundă a returului în Seria a IV-a din Liga 3. Duel abordat de reșițeni și timișeni de la o diferență de numai două puncte în clasament, cărășenii fiind cu alte numai 3 în urma celor din Galda de Jos, trecuți primii cu o zi înainte grație unui 2-0 victorios la Timișoara.

Confruntarea dintre CSM Școlar și CSM Lugoj mai purta pecetea echilibrului și prin prisma numărului mic de goluri încasate de cele două formații în precedentele 16 etape, reșițenii cu numai 15 primite, lideri la acest capitol, iar timișenii cu 17, pe poziția a treia în aceeași ierarhie.

De fapt, cu o victorie cu 2-0 acasă și două remize albe în primele 3 reprezentații din retur, elevii lui Cosmin Petruescu nu mai scoseseră mingea din plasa propriei porți din rătăcitul în timp 25 noiembrie 2016, cu exact 4 luni în urmă, la Sebiș.

Iar după cum a început meciul, nimic nu i-ar fi prevestit deznodământul. Căci deja în minutul 2 Bozian a zguduit transversala porții reșițene cu un șut dintr-o poziție ușor lateral stânga, scăpat fiind singur cu Zimmermann, salvat de bară și de traiectoria mingii, ricoșată pe linia porții…

A urmat un joc cât se poate de echilibrat, de luptă, purtat cel mai adesea doar între cele două careuri, joc în care oponentele s-au anihilat reciproc, mai totul rezumându-se la câteva cornere și șuturi de la distanță, cu un ușor plus în dreptul amfitrionilor, mânați în prima parte de o ușoară adiere de vânt din spate și croindu-și una-două situații favorabile de poartă.

Însă, poate și în absența atacantului Himcinschi, sosit în iarnă la cărășeni dar suspendat pentru acest meci, CSM Școlar n-a manifestat incisivitatea și forța ofensivă care să descătușeze unul dintre cele mai ermetice lacăte din seria vestică, și cu atât mai ermetic în debutul lui 2017. Și totuși, ajutorul i-a venit în cale sub forma unor împingeri de la spate de altă natură, care aveau să înrâurească decisiv soarta partidei.

Căci în scenă a pășit imperturbabil același central orădean care mai exersase recent un rol similar în problematicul și foarte controversatul ACS Industria Galda de Jos – CNS Cetate Deva, 1-0 din penalty împănat cu eliminări în tabăra oaspeților și o intervenție a forțelor de ordine pentru liniștirea spiritelor, iar Răzvan Lădar nu s-a dezmințit nici pe stadionul ”Mircea Chivu”, contrariind din plin colectivul vizitatorilor.

Care în consecință a sfârșit pe scut prin a încasa doar pentru a doua oară în întregul campionat mai mult de două goluri într-un meci, atipic pentru CSM Lugoj, după cele primite în eșecul cu 3-2 la ACS Poli II, fiind totodată numai a 3-a deplasare din actuala ediție în care cei de pe Timiș să cedeze, adăugată eșecurilor din ultimele două ieșiri ale turului, amintite deja.

Nedumerirea lugojenilor s-a exprimat inițial în limbaj internațional, prin vocea fundașului lor sârb, Radak, care în decurs de nici 5 minute s-a ales cu două cartonașe galbene ce au dezechilibrat deloc necesar și fără rost echilibrul numeric al unui duel sportiv care promitea altceva sutelor de spectatori descinși în Valea Domanului, pe o vreme ideală pentru fotbal, în jurul unui gazon foarte bun.

Răzvan Lădar, căci acesta este numele centralului unei brigăzi orădene, și-a reamintit de intransigența cu care dicta deja până la mijlocul reprizei I două eliminări în dauna oaspeților din Deva la Galda de Jos, și a mai alterat un eveniment sportiv cu bun potențial.

Începutul sfârșitului pentru CSM Lugoj a apărut sub forma unei alte mingi lungi expediate de gazde spre defensiva dirijată de Miculescu, și respinsă cu capul de celălalt fundaș central al oaspeților, Radak, dintr-un banal duel aerian cu Beloescu, interpretat însă de Lădar cu fault în contul sârbului, care și-a exersat limba engleză. Pentru ce? A lovit balonul cu capul și-atât, dar a pus apoi și-o întrebare la decizia orădeanului, ceea ce i-a atras cartonașul galben.

Iar apropo de interpretări și de maniere de arbitraj, doar ca un amănunt și o paranteză, Lădar lăsa de exemplu jocul să curgă în aceeași primă parte la un cot aplicat de Bloju lui Zurbagiu în plină figură, la mijlocul terenului, fără a schița măcar intenția de a constata dacă nu cumva mijlocașul oaspeților ar fi sângerat.

Dar unde-i un prim cartonaș galben în întreaga partidă, e loc și pentru cel de-al doilea, și pe aceeași adresă. Dar și cât mai rapid. Prilejul, în minutul 39, la pătrunderea aceluiași Beloescu în careul lugojenilor, atac în care și-a prelungit balonul, iar pe ieșirea portarului Filip și intervenția lui Radak, într-o ciocnire în trei, s-a dictat penalty și s-a acordat încă un avertisment fundașului sârb. Implicit, roșu: eliminare. Liuba a transformat cu stângul pe mijlocul porții iar CSM Școlar avea 1-0 dar și 11-10 la capitolul personal disponibil.

Contrariată de ușurința cu care poate fi dezechilibrat numeric un meci, banca lugojeană a sărit ca un resort puțin mai apoi, în minutul 41, după o lovitură liberă din lateral stânga, expediată spre Miculescu, urcat în atac, și care a reluat cu capul dintr-un grup de jucători, de la 8 metri, fiind însă doborât de ieșirea întârziată a lui Zimmermann, care a calculat greșit intervenția și practic a ratat-o. Oaspeții au solicitat vehement acordarea unui penalty dar culmea ironiei a fost că, deși goalkeeper-ul reșițean n-a atins balonul, reluat cu capul de fundașul ”albaștrilor”, s-a indicat lovitură de colț. Rus, rezervă a lugojenilor, uitase deja cum a primit Radak primul cartonaș galben, și a protestat de pe bancă, deloc un loc de refugiu, încasând la rândul său un avertisment, pentru proteste.

Repriza I nu era însă gata. Lădar a arătat un minut de prelungire, și știm cu toții cât de mult rămâne această fațetă a jocului la latitudinea împărțitorului dreptății, suveran care poate jongla cu secundele cum îi cade bine, iar CSM Școlar le-a fructificat la sânge. Lugojenii au repus lung de la margine dar și aveau busola nițel perturbată, așa încât gazdele au demarat pe contraatac, legea avantajului fiind bine aplicată, iar Bozian a împărtășit soarta lui Radak: pricopsit cu un penalty soldat împotriva propriei echipe. Liuba a bisat, acum în stânga portarului: 2-0 la pauză.

Mai rămânea ceva de completat? Părea mai greu de crezut.

Căci CSM Școlar avea și un om în plus pe teren, și un avantaj care o propulsa direct pe primul loc, și o inimoasă galerie de aproape 50 de oameni, susținând-o pe atractivul drum spre Liga 2, și nu în ultimul rând un nume de 34 de karate purtându-i de grijă din preajma băncii tehnice, nimeni altul decât ”Furnica”, un fost plămân al ”tricolorilor” cu 134 de selecții pentru România, Dorinel Munteanu.

Mulțumiți cu avantajul suficient pentru a pune capul pe pernă ca lideri, reșițenii au făcut după pauză pasul înapoi, iar lugojenii, fără a mai avea ceva de pierdut, au ieșit la joc, descoperindu-i alte noi valențe prin ochii centralului de pe Criș.

Mai exact în minutul 55, la o minge expediată de timișeni în spatele apărării roș-negrilor, ce l-a găsit pe Bozian într-o foarte bună poziție, din care a săltat balonul peste Banac, fundașul trupei lui Leo Doană lovind-o în careu cu mâna deasupra capului. Penalty? Nu. Lădar privește către asistentul Lakatos Rareș, Lakatos Rareș are și dumnealui o afinitate pentru handbalul de pe vremuri în 11 și în aer liber, privindu-și în contrapartidă centralul, iar lovitura de colț transpiră din nou ca soluție salvatoare. Degeaba a sărit ca arsă banca Lugojului, degeaba…

Ba chiar a fost scutită de intransigența lui Lădar, care n-a mai luat în calcul protestele. Nu doar că nu mai vedea, dar nici nu mai auzea.

Iar restul a devenit istorie.

Rezerva Livan a dovedit de ce n-a fost titularizat prin a oferi cadou o ideală pasă de la 30 de metri rezervei trimise pe contre de Doană, Muselin, servit cum nu se putea mai bine, și care n-a iertat: 3-0 în minutul 79. Cu alte cuvinte, și nu doar în această fază, Lădar a avut într-adevăr grijă de gazde și nu i-a prea păsat de integritatea evenimentului fotbalistic, dar și ”albaștrii” Lugojului și-au tăiat frumușel craca de sub picioare, pe alocuri chiar excelând. Ca de exemplu același Livan, cu a sa simulare de fault în careul advers, pentru care a văzut cartonașul galben. Și uite-așa, prezentându-se la Reșița cu un suspendat, Olariu, pentru 4 ”galbene”, CSM Lugoj s-a trezit în doar 90 de minute cu o listă mai lungă.

Dar adevărata istorie a jocului fusese deja abil cusută de delegatul la centru. Și lucrurile, deloc întâmplător, se leagă. Cu Lădar la fluier, Industria – Cetate a degenerat recent încă din primele 20 de minute, adică tot din prima parte. Cu altul la centru, CSM Școlar – CS Național Sebiș 3-1, așadar la precedentul meci acasă al reșițenilor, a stârnit acum două săptămâni toată furia lui Călin Cojocaru, din tabăra arădeană, înfierând arbitrajul. Comparativ, Cosmin Petruescu, pe deplin edificat că n-ar mai fi ceva de zis, a fost mai mult decât delicat dar și suficient de sugestiv pentru cei care mai au un dram de discernământ în a-i felicita laolaltă pentru modul cum au pregătit jocul pe antrenorul Leo Doană, staff-ul acestuia și cel administrativ reșițean în general.

Când n-ai primit nici un gol în 7 etape din precedentele 16 și mai mereu ai tot înscris în același răstimp, cu doar 3 excepții, una fiind pe terenul ex-liderului Național Sebiș, n-ai cum să uiți că și în tur ai cedat acasă reșițenilor tot la zero, și tot cu ciudățenii pe numele lor manieră de arbitraj, și tot cu penalty împotrivă, atunci unul, sâmbătă două. 0-2 cu 0-3 fac 0-5, trei goluri fiind din lovituri de la 11 metri, ca bilanț direct Lugoj – Reșița în Banat.

Urmează în etapa viitoare un CSM Lugoj – UTA Bătrâna Doamnă II vineri 31 martie dar și Ripensia – CSM Școlar Reșița sâmbătă, de ziua păcălelii.

*

CSM Școlar: Zimmermann – Sandescu, Banac, Opriș, Liuba – Szijj, Bloju, Breșneni – cpt., Poiană – Keita, Beloescu.

Au mai intrat după pauză: Muselin, Costescu, Negoescu, Costachi.

Rezerve: – / Coviț, Negrei, Călin.

CSM Lugoj: Filip – Precupanu, Radak, Miculescu, Roșie – Silaghi-Perju (60, Livan; 81, Sărăcin), Drăghici, Lazea, Bozian (75, Rus), Zurbagiu, Radu (60, Marta).

Rezerve: Păduraru, Ciobanu, Horcea. Dobra, acuzând frisoane în noaptea dinaintea meciului, a devenit indisponibil.

Rezultatele rundei, clasamentul la zi și programul celei viitoare, pe coloana dreaptă.

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: