Retrogradata ACS Poli, primită în Liga 1 cu o zi înaintea startului campionatului, în locul falimentarei Rapid

Retrogradată fără dubii din Liga 1 la finalul lunii mai și în urma a 4 înfrângeri consecutive la încheierea fazei play-out din elită, ACS Poli a fost reinstalată astăzi de către Liga Profesionistă de Fotbal în primul eșalon, la numai 7 săptămâni și jumătate după apariția finală din 29 mai dar și cu doar o zi înaintea demarării noii ediții a diviziei întâi, 2016-7, preluând astfel locul nou-promovatei Rapid, aflată în faliment și fără a putea îndeplini condițiile de înscriere în întrecere.

Ceea ce fotbalul de pe Bega pierdea în vara lui 2011 la ”masa verde”, din postura lui FC Timișoara de vicecampioană națională, și anume un loc în Liga 1, a câștigat de astă dată după 5 ani tot pe ușa din dos, grație regulamentelor în vigoare, prevăzând că primul club îndreptățit să preia o poziție rămasă liberă în elită este cel aflat imediat sub linia retrogradării în precedentul sezon, în acest caz ACS Poli.

DSC_3203

 

Grupare timișoreană care se află implicit în fața redebutului în Liga 1, programat luni 25 iulie de la ora 21, la încheierea primei etape, pe teren propriu cu FC Botoșani, formație care se impunea cu 4-1 pe ”Dan Păltinișanu” în penultimul week-end din play-out, în antepenultima rundă a zonei valorice 7-14, din ultima decadă din mai, cu scorul de 4-1 (1-1), după ce bănățenii câștigau acasă în meciul direct cu 1-0 în etapa a III-a din sezonul regular, în iulie 2015, prin reușita lui Elek din minutul 64.

În plus, timișorenii au aflat tot astăzi și traseul din Cupa Ligii Adeplast 2016-7, conform tragerii la sorți, în care, din urna A, au fost repartizați în optimile competiției eliminatorii acasă cu FC Viitorul Constanța, în perioada 9-11 august, după care, în cazul unei victorii, ar găzdui și sferturile de finală din 7-8 septembrie, cu învingătoarea disputei Concordia – Pandurii, un eventual alt triumf ducându-i mai întâi în deplasare în dubla manșă a semifinalelor din 21-22 decembrie și 1-2 martie 2017 contra câștigătoarei de pe ramura CFR Cluj – CS U Craiova împotriva Gaz Metan – ASA.

Cu alte cuvinte, deși retrogradați pe teren dar invitați la ”masa verde” în Liga 1 în locul Rapidului, bănățenii au în față 26 de apariții în sezonul regular al elitei și cel puțin câte una în plus în Cupa Ligii respectiv Cupa României, la care s-ar mai adăuga cel mai probabil alte 14 runde în faza play-out a grupei valorice 7-14.

Oricât de strâmbe sunt regulamentele în vigoare ale fotbalului românesc, și care au înlesnit și o asemenea anomalie, ca o grupare retrogradată din primul eșalon în baza criteriului sportiv să mai poată totuși juca și în ediția imediat următoare la același nivel competițional, se poate însă estima că o responsabilitate la fel de mare în cazul acceptării alinierii la start în Liga 1 atârnă și pe umerii clubului care beneficiază de această portiță, în speță ACS Poli Timișoara.

Cu alte cuvinte, dacă gruparea de pe Bega ar fi avut în primul rând capacitatea de a etala o viziune strategică de ansamblu a proiectului sportiv pe care l-ar ținti, iar în al doilea rând, dar nu mai puțin important, calități desuete în actualul climat social și în particular fotbalistic, ținând de integritate, demnitate, realism și așa-zisa coloană vertebrală, atunci ar fi chibzuit și cugetat pe îndelete înainte de a sorbi din potirul otrăvit.

Fără doar și poate, dacă ar fi ținut într-adevăr să reclădească un tânăr colectiv inclusiv prin inducerea unor juniori și absolvenți din propria pepinieră, la îndemână la ora actuală, rodarea acestora la nivelul Ligii 2 s-ar fi potrivit precum o mânușă planurilor imediate ale grupării retrogradate, ca un prim pas de consolidare pentru viitor, pe când revenirea intempestivă în Liga 1 ar micșora considerabil din aceste marje de manevră, fiind de așteptat ca jucători mai rutinați la acest nivel, eventual alte noi achiziții, să aibă întâietate la selecție în duelurile pentru puncte abordate oricum și cu o consistentă penalizare, în cel mai bun caz comprimabilă de la 14 la 6 puncte.

Ca strategie sportivă dar și recunoaștere a propriului nivel valoric de moment, ACS Poli se arată a fi prin această încuviințare la fel de falimentară precum Rapid, dar nu în plan financiar ci conceptual. Dependentă și moartă după încasările din drepturile de difuzare, imaginea televizată și statutul de prim-divizionară, gruparea timișoreană a ratat un moment oportun de a reclădi din fundații un efectiv tânăr, pe un palier valoric ce s-ar fi pretat mai degrabă necesităților actuale de la club, adulmecând în schimb numai și numai mirosul banilor sub mirajul lucșilor nocturnei Ligii 1, la o intensitate competițională incompatibilă însă cu prioritatea valorificării ”noului val”. Care s-ar putea sparge sub rigorile și prin implicațiile elitei, o altă generație pe cale de a se risipi, fără eficientizarea potențialului existent.

Responsabilitatea acestei decizii aparține ”Ligii” și dezvăluie din nou absurditatea fotbalului românesc, făcând de fapt și un deserviciu pe termen mediu unei grupări care încheia în genunchi precedenta stagiune, fără a efectua plăți și cu jucătorii părăsind corabia care încotro.

ACS Poli a acumulat de fapt în sezonul 2015-6 al Ligii 1 toate minusurile cu putință, legate de lipsa de competitivitate, ceea ce i-a atras și o penalizare de puncte în perspectiva noii campanii, de acuta absență a spectatorilor din tribună, de uriașele probleme financiare care au dus la pierderea unor jucători, litigii și apariția de mari datorii cu șase zerouri în coadă, de tot mai marea lipsă de credibilitate, așa încât o simplă pauză de vară și acceptarea de către LPF a continuității timișorenilor în elită nu pot schimba lucrurile peste noapte, oricât de mult ar putea reînvia speranțele unora.

În primul rând, pregătirile pentru noul sezon au demarat cu adevărat abia pe 20 iunie, așadar în urmă cu numai o lună și după doar 3 săptămâni de pauză, perioade insuficiente unor preparative cum se cuvine, pentru a nu mai reaminti absența forțată din plan a unui stagiu centralizat de pregătire. Au fost niște pregătiri cel mult pentru abordarea seriei B2, în fosta sa formă, cu mai puține participante la start, dar nu și pentru noua Liga 2, iar nici atât pentru Liga 1.

În al doilea rând, plecările și sosirile în lot au fost mult prea numeroase în aceste săptămâni și diferențiate ca moment pentru a asigura coagularea și omogenizarea efectivului, cumva pe liniile haosului din vara trecută, de parcă nu s-ar putea învăța niciodată nimic din greșelile trecutului. Se tot repetă practic la nesfârșit aceleași costisitoare erori pentru buzunarul contribuabilului public, căci ACS Poli nu s-a metamorfozat deloc peste noapte, rămânând același club asistat social, moft politico-electoral al unui reales cu girul a circa 14% dintre alegătorii cu drept de vot ai Timișoarei. Le zâmbește de pe afiș.

Retrogradarea s-a șters din guma creionului la LPF și FRF dar nu încă și marile datorii sau penalizarea de 14 puncte, cât despre organigrama clubului, aceasta rămâne la fel de străvezie și inconsistentă valoric, în ton cu gravele probleme financiare și de credibilitate ale clubului clonă și fără susținători în tribună. Așa încât, ACS Poli a mai dat dovadă și acum de un cras oportunism, șuntând o retrogradare cu învățăminte de tras, precum în 2012 fura startul prin preluarea locului câștigat în teren în Liga 2 de ACS Recaș, însă doar a reconfirmat de fapt absolutul faliment moral ce a însoțit-o ca o umbră de la lansare și ca parte a unui profund marasm moral în sportul rege din Carpați. Un fotbal de pe azi pe mâine, fără nici un Dumnezeu și corupt până în măduva oaselor de goana după bani, împingându-l însă încet și sigur în mormânt, fără ca mulți spectatori să-i mai plângă la creștet.

Fotbalul românesc a comis o cacealma și a deschis Cutia Pandorei, având complice un club interesat, iar ACS Poli a ratat o ultimă șansă de a contrazice evidențele indubitabile că este falimentară moral, un artificiu fără aderență, irosind însă în plus și mult mai grav ocazia de a oferi minutele necesare în picioare la nivelul potrivit unor noi valuri de tineri care au altfel la rândul lor toate șansele să se piardă.

Materialul uman decizional este însă în profundă suferință, completată de masive complexe de inferioritate împingându-l să tot iasă nemeritat în față, așa încât cine să poată lua deciziile potrivite, atât în plan sportiv cât și principial!?

Pe rând, în tur, ACS Poli va mai juca din etapa a II-a la Dinamo (d; circa 30 iulie), acasă cu Pandurii (6.08), la Astra (d; 13.08), acasă cu SC U Craiova (20.08) și CFR Cluj (27.08), la Voluntari (d) în 10 septembrie, acasă cu Steaua (17.09), la Mediaș (d; 21.09), acasă cu ASA (24.09), la Iași (d; 1 octombrie), acasă cu FC Viitorul (15.10) și la Concordia (d), pe 22 octombrie, după care, returul sezonului regular va demara cu o deplasare la Botoșani și un meci acasă cu Dinamo.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: