Retrogradata, la un pas să încurce planurile aspirantei la baraj: Petrolul – ACS Poli 1-0 (0-0)

Retrogradată în Liga 3 după precedenta deplasare, pierdută cu 1-0 la Bacău în urmă cu 9 zile, ACS Poli n-a aruncat în schimb prosopul și s-a ținut de promisiunea antrenorului său Valeriu Răchită, care a insistat că timișorenii vor lupta până la încheierea campionatului pentru culori și blazon, ”violeții” dispunând în intermediara săptămânii trecute de FC Argeș pe ”Electrica” și fiind aproape de a da peste cap în această seară socotelile nou-promovatei prahovene aspirante la intrarea în Liga 1 via-baraj, chiar pe ”Ilie Oană” din Ploiești, unde Petrolul s-a impus printr-un unic gol marcat la mijlocul reprizei a II-a. Suficient pentru a urca pe locul 3, cel puțin până marți seară, când, de la ora 20:30, se va disputa jocul AS FC Universitatea Cluj – CS Sportul Snagov. 

Mult s-au chinuit ocupanții locului 4 să înfrângă rezistența antepenultimilor clasați, izbutind totuși în cele din urmă să copieze la indigo succesul din partida tur de pe ”Electrica”, semnat și în toamnă la Timișoara tot în cursul reprizei a II-a, triumf în antepenultima rundă a ediției prin care i-au întrecut cu un punct pe clujenii beneficiind de un meci în plus de disputat: FC Petrolul Ploieşti – ACS Poli 1-0 (0-0).

Oricât de dificilă i-a fost misiunea de a-și motiva colectivul înaintea deplasării în Prahova, dat fiind apăsarea retrogradării și implicita exacerbare a dificultăților de tot felul din sânul grupării, fostul fundaș central al Petrolului, Răchită, a rămas consecvent viziunii și principiilor sale, aplicate cu ocazia revenirii la Ploiești, unde alb-violeții au etalat ambiția și tenacitatea antrenorului lor. Menținându-se ferm pe poziții până la capăt, în ciuda dezertărilor survenite pe fondul minusurilor de la ACS Poli, traduse prin faptul că maseurul Cristian Chivu, care şi-a depus demisia cu o zi înainte, nu a efectuat deplasarea la nord de capitală, aspect valabil și pentru medicul echipei, doctorul Darius Mihalt, şi antrenorul cu portarii Călin Frunză. Cauza? Nu şi-au încasat salariile din februarie, magazionerul Ovidiu Moraru alăturându-se în solidaritate celor din trio, din aceleaşi motive. Și dintre jucători ar fi cu buzunarele goale dar cuvântul de ordine a rămas ”Nu ne predăm!”

Aplicat în măsura posibilităților pe terenul echipei cu cele mai puține goluri marcate dar și cele mai multe primite din careul fruntaș reunindu-le și pe Academica Clinceni, Chindia și ”U” Cluj. În consecință, gazdele, pentru care acest meci avea o cât se poate de mare însemnătate, au nădușit din greu pentru victoria ”italiană”, ACS Poli vânzându-și în schimb scump pielea, în absența presiunii rezultatului.

S-au întâlnit două formații care la mijlocul săptămânii trecute au învins la Timișoara, ACS Poli miercuri, contra piteștenilor, iar Petrolul joi seară pe ”Dan Păltinișanu”, 0-2 la Ripensia, succes prin care galben-albaștrii au rămas în cursa pentru locul 3. Ce-i drept, prahovenii au programul net mai dificil în rundele finale ale ediției 2018-2019, la UTA și apoi acasă cu Academica Clinceni, pe când clujenii marți seară pe teren propriu cu ilfovenii, iar apoi la Balotești și din nou acasă cu CS Pandurii Lignitul.

Practic, dacă alb-negrii de sub Feleac vor obține rezultatele scontate, atunci vor și tranșa favorabil cursa pentru locul 3 contra unei alte nou-promovate din Liga 3, Petrolul, ale cărei șanse mai mici s-au făcut resimțite și în etalarea apăsată de pe propriul gazon.

Dar n-aduce anul ce poate aduce clipa, chit că ultimul an de zile a adus mari schimbări, privind prin prisma traiectoriilor oponentelor de pe ”Ilie Oană”. Astfel, în 2018 pe vremea aceasta, la finele lunii mai, ACS Petrolul 52 se pregătea de fiesta adjudecării în avans a promovării din Seria 3 în Liga 3, fiestă acrită de rezultatul din ultima etapă, 0-2 acasă cu CS Popești-Leordeni. În contrast, ACS Poli încă rula pe-atunci cu două eșaloane mai sus, ce-i drept în grupa a II-a valorică a elitei, în care remiza 0-0 acasă cu Gaz Metan Mediaș, ”violeții” rămânând atunci penultimii, cu două puncte mai puțin decât FC Voluntari, înaintea ultimelor 3 etape.

Iar Petrolul a promovat în divizia secundă și ACS Poli a retrogradat din Liga 1, întâlnindu-se în eșalonul al doilea, cluburile menținându-se pe aceleași traiectorii. În ascensiune pentru prahoveni, cu gândul la Liga 1, în recul pentru bănățeni, retrogradați în Liga 3.

Și totuși, deplasarea în Prahova, într-un program final ce mai include primirea lui CS Mioveni și ieșirea la ASC Daco-Getica, a fost abordată cu majoritatea titularilor de miercuri, mai puțin tinerii Manolache și Golda, antrenorul Răchită apelând în schimb astăzi în primul 11 la fundași de regularitate în linia defensivă din 2019 în fața lui Horațiu Moldovan, și anume Uyi și Olteanu.

Iar cât au putut, timișorenii le-au dat bătăi de cap favoriților, de exemplu deja în minutul 8, când Bădăuţă i-a pasat pe dreapta lui Sidorenco, acesta şutând de la 22 metri în spatele porţii. Încă în căutarea primului gol pentru ACS Poli, un vârfr bont.

Gazdele au răspuns imediat prin Arnăutu, cu primul şut pe spaţiul porţii, pe jos, în stânga, respins de Moldovan. Apoi, până în minutul 20, amfitrionii au beneficiat de 3 lovituri de la colţul terenului, respinse cu brio de fundaşii timişoreni. Iar la ultimul corner, centrat de Ţicu în careu, au solicitat o lovitură de la 11 metri, Puşcaş fiind ”mângâiat” de Paramatti. Jocul continua…

În minutul 28, Ghinga lovea tare balonul din întoarcere în propriul careu de 16 metri, lovindu-l involuntar pe Oprea în piept iar acesta căzând ”secerat”, la care asistenţa s-a speriat…

Primul şut pe spaţiul porţii pentru poliștii retrogradați, abia în minutul 33, expediat de Bădăuţă de la 18 metri, portarul respingând cu ambele mâini şi salvându-și echipa de la gol. Minutul 37 se lăsa cu urmări după un duel aerian Bădăuţă – Țicu, loviți cap în cap, jocul fiind din nou întrerupt, zeci de secunde.

Ce poziţie bună a avut Ţicu, şutând de la 14 metri perpendicular pe poarta, puţin peste transversală. Şi Puşcaş a prins un şut de la 18 metri puţin pe lângă poartă cu un minut înainte de pauză…

La reluare, acelaşi joc foarte slab, cum ne-am obişnuit mai mereu în Liga 2.

O centrare de pe stânga a lui Țicu, expediată cu adresă în minutul 55, l-a găsit pe Rusu, cap de la 8 metri la colţul lung, puţin pe lângă bară. În minutul 60, Codrea respingea mingea  peste transversală, la şutul lui Rusu de la 15 metri.

În cele din urmă, insistența ”găzarilor” lui Mulțescu, foc și pară după succesul pe terenul Ripensiei, înfierând jocul dur al acestora, a dat roade pe ”Ilie Oană”, unde unicul gol s-a marcat la mijlocul părții secunde, în minutul 68, la o gafă a lui Bădăuţă la centrul terenului, unde mingea preluată de Moldoveanu a ajuns pe dreapta la Arnăutu, care a intrat în careu, şutând de la 8 metri la colţul lung, în dreapta lui Moldovan. La care a început şi ploaia…

Gazda mult mai bine clasată a conservat apoi minimul avantaj, și cu prețul emoțiilor. Căci Olteanu şuta în minutul 73 din lovitură liberă de la 20 de metri peste transversală, iar în minutul 88 Ţigănaşu îl faulta pe căpitanul polist, ba chiar îl brusca, scăpând totuși de un ”galben”. Și ce mare ocazie de a egala au avut bănățenii în minutul 89, după o lovitură liberă de la 40 metri, executată de Codrea şi finalizată de la 7 metri de Paramatti, care a şutat pe mijloc, în braţele portarului. Ar fi fost o lovitură, dar așa, timișorenii au rămas fără gol marcat în 3 din ultimele patru partide, ceea ce i-a pironit definitiv în actuala campanie pe locul 18, antepenultimul. 

Petrolul a bifat în schimb în penultimul meci al etapei a 36-a și cel de-al treilea triumf la zero acasă împotriva vizitatoarelor din Timișoara, prahovenii rămânând astfel totuși în cursa pentru podium…

*

Petrolul: Lungu – Borţa, Ghinga – cpt., Puşcaş, Ţicu – Popescu, Chindriş, Bucşa,  Moldoveanu (min. 82, Ţigănaşu), Rusu (min. 72, Enache), Arnăutu.

Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Pe bancă: Bolboaşă – Stoica, Malakyan, Bratu, Olaru.

ACS Poli: Moldovan – Ţîgîrlaş, Paramatti – cpt., Uyi, Olteanu – Dorin Codrea, Oprea (min. 87, Daminescu), Chemin, Buzan (min. 77, Stere), Sidorenco (min. 63, Golda), Bădăuţă.

Antrenor: Valeriu Răchită

Pe bancă: Began – Ghidurea.

Cartonaşe galbene: Chindriş, Arnăutu, respectiv Codrea, Tîrgîlaş, Paramatti.

Arbitri: Bogdan Dumitrache (Bucureşti) – Marian Truţă şi Alexandru Mihăilă (ambii din Râmnicu Vâlcea). Arbitru de rezervă Sergiu Anton (Bucureşti). Observator de arbitri Laurenţiu Vărgatu (Brăila), iar delegat de joc Adrian Petre (Buzău).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + patru =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: