Mogoș aduce Ripensiei cîștigarea fazei județene a Cupei României: 1-0 cu CS Ghiroda. ”Ripi” avansează pe țară!

Victoriile aduc victorii iar la 7 luni și jumătate după ce redebuta în fotbalul autohton cu un 6-1 contra Luceafărului, pe Electrica, în 7 septembrie, autoarea unui event interbelic campionat-cupă, Ripensia Timișoara, a luat în această seară al treilea scalp al unei divizionare D Timiș, cîștigînd pe marele oval ”Dan Păltinișanu”, în fața unei asistențe nițel mai numeroase decît la jocurile de Liga 2 ale lui ACS Poli, faza județeană a Cupei României, ediția 2013-2014: 1-0 (0-0) cu CS Ghiroda.

Așadar, la exact două luni după ce debuta și în Cupa României, cu un 3-2 la lovituri de departajare, smuls în apropiere, pe terenul sintetic al aceluiași complex ”Dan Păltinișanu”, contra altei divizionare D, FC Auto, liderul din Campionatul Municipal Timișoara a trăit marea bucurie a unei a cincea calificări la rînd în competiția K.O., cîștigîndu-și astfel dreptul de a evolua în prima fază la nivel național, cel mai probabil contra unei divizionare C timișene, cîndva înaintea începerii viitorului sezon competițional.

Ripensia a făcut ”Un prim pas spre gloria de altădată”, cum prefigura această finală cu nou-promovata în D Timiș, CS Ghiroda, iar victoria pe ”Dan Păltinișanu”, unde apăra pe vremuri poarta alb-violeților Politehnicii, a avut o semnificație aparte pentru Radu Suciu, actualmente manager al aspirantei la promovarea în Campionatul Județean.

Triumful roș-galbenilor, sărbătorit ca atare, cu multă exuberanță, atît în teren, de niște jucători care au trecut peste tracul inițial al apariției pe marele stadion al Timișoarei, cît și în tribune, unde ripensiștii au avut galeria lor, și în care s-au strîns, în special la umbra de la întîia, cel puțin peste 1.500 de oameni, dacă este să ne luăm după estimarea organizatorilor învingători, care pomeneau de vînzarea a circa 1.400-1.500 de bilete, este unul foarte semnificativ pentru multipla fostă campioană a României.

După o primă repriză mai degrabă de tatonare, influențată și de emoțiile protagoniștilor, dar și de căldură, unicul gol a căzut nu mult după pauză, 1-0 în minutul 55, autor fiind mijlocașul dreapta Andrei Mogoș, un tînăr de 21 de ani, care a înscris cu latul, în stînga portarului, la o centrare expediată de Petrișor, pe jos, de pe dreapta.

”Mă bucur că am marcat dar tot așa de ușor putea marca și un coechipier. Am avut emoții la început dar ne-am simțit fotbaliști pe această arenă. Dorim în etapa următoare să întîlnim adversari mai ușori și să ajungem cît mai departe. Vă mulțumesc!”, ne-a spus autorul calificării Ripensiei, Andrei Mogoș, a cărui reușită a readus aminte că roș-galbenii au mai eliminat două divizionare D, pe cea din Freidorf pe 24 februarie, după 0-0 în timpul regulamentar de joc, iar pe nou-promovata AC Belinț în 12 aprilie, cu 3-2, pe Electrica.

De această dată, după 3 succese în Cupa României pe terenul sintetic din preajma marelui oval timișorean, incluzînd un 9-0 cu AS Murani pe 3 martie și un 5-0 cu FC Jebel în 9 martie, ripensiștii s-au impus chiar pe ”Dan Păltinișanu”, unde n-au primit gol pentru a patra oară din 5 partide eliminatorii, deși ghirozenii au scuturat plasa în minutul 83, reușita fundașului Gruber fiind invalidată pe motiv de ofsaid.

Pînă atunci, puțin după înscrierea golului, Ripensia a mai ochit și bara dreaptă a divizionarei D, mai întîi prin Michi, în minutul 58, iar apoi prin Păscăleanu, cel care îl substituia pe Mogoș, ușor accidentat, cu o reluare în minutul 79.

De fapt doar partea a doua a semănat cu un duel tipic de Cupa României, care pe care, cu ambele combatante avînd șansele lor. Dar soarele a încălzit drumul Ripensiei, în vreme ce CS Ghiroda, o nou-promovată dramatic calificată din turul precedent, la penalty-uri, la Sânnicolau Mare, a ajuns la a treia înfrîngere la rînd.

Una peste alta, chiar dacă repriza întîi n-a avut anvergura unui joc catalogat de finală, fie și județeană, și încă pe ”Dan Păltinișanu”, de remarcat fiind mai ales oportunitatea din minutul 42, cînd Boghian șuta razant cu vinclul, de la 14 metri, după ce, în minutul 26, Ioan Popa punea latul de la 13 metri lateral stînga, puțin pe lîngă bara Ripensiei, evenimentul orchestrat pe stadionul numărul 1 al județului la inițiativa AJF Timiș a constituit o reușită, sugestiv fiind faptul că două formații locale au strîns mai mulți spectatori decît dispute divizionare de liga a doua.

Mai rămîne de văzut, după ce a trecut deja de 3 divizionare D, dacă Ripensia va scoate din cursă și o echipă de eșalonul trei. Nivel la care se estimează valoarea actuală a relansatei în arenele fotbalistice autohtone. A fost seara Ripensiei, ca un prim pas spre gloria altor vremi, ca o promisiune pentru viitor. De urmărit.

+

Ripensia: Filip – Petrișor, Uzun, Mureșan, Cărpinișan – Costîndana – Michi (85, Boangheș), Radu (87, Rumega), Mogoș (60, Păscăleanu) – Popa, Boghian (84, Nichitean).

Pe bancă: Iacob – Hoța, Mihai.

Manager: Radu Suciu. Antrenor: Ovidiu Olariu.

CS Ghiroda: Mateescu – Stanciu (56, Firuț), Bogdan, Gruber, Plopeanu – Pătrașcu, Constantin Popa, Ioan Popa (74, Bura), Străuț (30, Fundiur), Baranyi – Faimoc (46, Protopopu).

Pe bancă: Mercescu – Danci, Rus.

Antrenor: Alin Miloș.

Cartonașe galbene: Baranyi (40).

Arbitri: Botaș – Damaschin, Chițoiu. Observatori: Ciev, Mierea.

+

Ovidiu Olariu (antrenor Ripensia): ”Am întîlnit un adversar puternic, care s-a luptat la fiecare minge dar mă bucur că băieții mei au învins. Primul nostru obiectiv a fost atins, la prima participare după o întrerupere de 64 de ani. Dorim să mergem cît mai sus și să aducem mai mulți suporteri pe Dan Păltinișanu”.

Alin Miloș (antrenor CS Ghiroda): ”A fost un meci bun. Valoric, s-au ridicat peste noi. Trecem printr-o pasă proastă, este al treilea eșec consecutiv și trebuie să ne trezim, pentru a repeta performanța de la începutul campionatului. Felicit adversarul nostru și îi doresc baftă în continuare!”

 

Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal, Municipiu, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la Mogoș aduce Ripensiei cîștigarea fazei județene a Cupei României: 1-0 cu CS Ghiroda. ”Ripi” avansează pe țară!

 1. ctm spune:

  frumos scris articolul, frumos meci, frumos spectacol, si cu siguranta doua echipe frumoase.

  Ar fi extraordinar ca in ani viitori sa vedem ambele echipe cel putin in Liga3. In rest sa continue cu jocurile bune, si cu siguranta la ambele echipe tribunele vor fi ca pana acum, cu multi spectatori (si la adica asta e important, ca doar e un spectatol, si atunci e complet spectacolul cand are si spectatori multi)

  Bafta in continuare ambelor echipe.

 2. EL MONUMENTAL spune:

  Meci slabut,in ritm de vals lent, dar in perspectiva este loc de mai bine. Iar golul egalarii a fost gol!

 3. dorin spune:

  el tu chiar ești un monumental dacă acest meci nu ția plăcut atunci poți să mergi la vaci bravo sporttim sunteți peste tot golu marcat de ghiroda a fost ofsaid probabil da asta nu se amintește cred că au fost peste 2500 de spectatori ori cum îmi place SPORTTIM sunteți tari RIPENSIA A MERITAT VICTORIA prima repriză a fost mai slabă dar în cea secundă am văzut un fotbal cu adevărat.

 4. roșu spune:

  bravo canea nu ai avut stare ai făcut inconjurul pistei de stadion team văzut vino și la pustiniș când jucăm cu cărpinișul forța ripensia bravo sporttim sunteți buni numai pe voi vă citim că scrieți și rezultatele de la promoție

 5. ctn belinț spune:

  bravo canea nui băga în seamă ai fost tare cu pozele

 6. dorin spune:

  forța RIPENSIA aducem pe dinamo și ți batem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − opt =

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: