Ripensia, a treia remiză succesivă în deplasare, neînvinsă în ultimele 3 etape: 0-0 în Regie cu Rapid

Drumurile Ligii 2 au purtat-o pe Ripensia și în Regie, în capitală, unde astăzi de la amiază a remizat alb în etapa a XIV-a la nou-promovata Rapid, obișnuită cel mai adesea să se impună pe teren propriu în acest tur de campionat, dar ținută în șah de timișoreni, care au înregistrat al treilea rezultat consecutiv de egalitate în deplasare, după 1-1 pe Cluj Arena și tot 0-0 săptămâna trecută la Târgu Jiu, mărind la trei seria etapelor în care n-au mai fost învinși, cea mai lungă pentru roșu-galbeni în noua ediție a eșalonului secund. 

Nucă tare în deplasările sezonului în curs, greu de învins și având numai două eșecuri la activ pe terenuri adverse, cu 3-0 în București la Metaloglobus și cu 1-0 acum peste o lună la Constanța cu Farul, doar atât în condițiile în care bănățenii au bifat deja opt ieșiri față de cele 6 meciuri acasă, Ripensia a încurcat astăzi de la ora 12 și planurile mai bine clasatei nou-promovate Rapid, care căuta reabilitarea după înfrângerea la limită fără gol marcat sâmbăta trecută la Miercurea Ciuc, în fief-ul unei alte formații sosite din Liga 3, AFK Csikszereda.

Un rezultat pozitiv pentru elevii lui Alexandru Pelici, semnalând nu doar că au trecut peste șocul copleșitorului eșec pe teren propriu cu CS Mioveni, dar că s-au reînscris pe o traiectorie ascendentă, dătătoare de speranțe în perspectiva parcursului final din sezonul de toamnă, acasă cu Concordia, ASU Politehnica, cei din Drobeta Turnu Severin și Campionii FC Argeș, iar în deplasare la Turnu Măgurele, Reșița și Buzău.

Deși Rapid este totuși o nou-promovată, deplasarea în Regie constituia însă un veritabil test pentru timișoreni, dat fiind emulația creată în acest an în jurul alb-vișiniilor, potența probată de bucureșteni în propriul fief și asistența de spectatori peste media Ligii 2 ce se înregistrează în capitală la meciurile grupării din Giulești, astăzi sub așteptările clubului organizator. 

Prin prisma punctului obținut, examenul din Regie a fost bine trecut de Apro și compania, fără a excela, dar dovedind o mai bună concentrare în joc, fără la fel de multe și evidente erori individuale, fără mari căderi și fluctuații în evoluție. Alexandru Pelici nu-și mai permitea aceeași dispunere mai ofensivă precum pe ”Electrica” împotriva codașei ASC Daco-Getica București, căreia drasticul eșec de lângă Gara de Est a Timișoarei i-a adus retragerea din competiție, fără ca gruparea din capitală să mai găzduiască meciul programat astăzi în eșalonul secund, așa încât a apelat la precauție în articularea unsprezecelui de start, cu două noutăți față de garnitura aliniată duminică, și anume Stoi și Monea în locul lui Popovici și Golda, alegeri care au oferit mai multă robustețe în stoparea șarjelor ”vișinii”.  

Bine dispuși în teren și organizați defensiv, roșu-galbenii n-au oferit în prima parte mari spații de manevră elevilor lui Daniel Pancu, care nu și-au creat în consecință mai deloc situații de poartă, cel mult în urma câte unei faze fixe. Desigur, și în continuare fără aportul lui Zaluschi, Ripensia n-a putut emite mari pretenții ofensive, dar s-a menținut ferm în joc, așteptând greșeala adversarului. Astfel a curs prima repriză spre un tot mai evident scor alb la pauză. 

Moment în care Pancu a mutat, și încă printr-o dublă schimbare în perspectiva reprizei a II-a, fără însă ca aspectul general al jocului să se modifice semnificativ, tânărul goalkeeper ripensist Dobre rămânând stăpân pe situație și la tentativa lui Sefer din minutul 56.

Timișorenii absorbeau cu bine presiunea alb-vișinie și în primul sfert de oră al mitanului secund, ceea ce l-a determinat pe Pancu să mute din nou, în avanposturi, nouă înlocuire la care a reacționat prompt și Pelici, apelând de la mijlocul reprizei a II-a la Popovici în locul lui Monea, o schimbare în rocadă între aceiași 2 jucători și în același moment al meciului precum duminică pe ”Electrica”. Iar prezența lui Popovici s-a făcut imediat resimțită, în careul gazdelor, unde i-a fost blocat șutul, un avertisment că Ripensia ar căuta orice prilej să taxeze nou-promovata.

Jocul se anima brusc, mai tranșant, iar noul intrat Roskopf era stopat doar prin fault de Lungu în preajma careului timișorenilor, în urma unui contraatac al amfitrionilor, tot la mijlocul părții secunde. Urmau implicit cele mai periculoase momente pentru bănățeni, dat fiind proximitatea de buturi a poziției din care Rapid beneficia de faza fixă, zidul făcându-și însă datoria, respingere în corner. Proteste și solicitări ale gazdelor în căutarea unei breșe în armura pregătită de Pelici, corner cu și mai mari emoții pentru galben-roșii, dat fiind și bătăile de cap de care au avut parte în ultima vreme pe ”Electrica” la fazele fixe ale oponenților. Reduta a respins, a deviat apoi și șutul pe respingere, în cele din urmă Călin Toma blocând din fața liniei porții încă un șut al rapidiștilor, la care Dobre era depășit. Unii se apărau, alții solicitau lovituri de la 11 metri, cu urmări pe adresa lui Daniel Pancu, recepționer pe banca tehnică al unui cartonaș galben. 

Ripensia ieșea însă din corzi, blocând în minutul 79 și șutul mijlocașului Piriz iar portarul Dobre fiind la fel de atent și pe fază în continuarea atacului vișiniilor, la un alt șut al lui Sefer. Pelici avea nevoie de sânge proaspăt în apărare, apelând în ultimele nici zece minute și la Popa, iar spațiile mai largi lăsate de Rapid în apărare au îmbujorat nițel și contraofensiva bănățeană, prin același periculos Voinea, familiarizat recent cu golul, și care a fost ideal găsit spre final cu un balon aruncat în diagonală, luându-l însă la țintă pe Achiriloaie, din careu. Putea fi lovitura de teatru din Regie…

Dar poate că s-ar fi mâniat totuși zeii. Principalul scop, să nu încaseze gol, a fost atins de Ripensia și în cele șase minute scurse după încheierea timpului regulamentar de joc, pricinuindu-i Rapidului un semieșec poate mai puțin așteptat prin prisma aspirațiilor alb-vișinii. Dar tocmai așteptările sunt cele care apasă greu, ba chiar prea greu pe umerii nou-promovatei, căci doar o nou-promovată este într-adevăr Rapid, așa cum au apăsat și toamna trecută, fără un deznodământ final fericit, pe umerii nou-promovatelor de la vremea aceea, precum Petrolul sau Universitatea Cluj.  

Juventus București și Sepsi într-un același sezon precum și AFC Hermannstadt o ediție mai apoi au dovedit în seria unică a Ligii 2 că este posibil să promovezi în elita Liga 1 la numai un an după sosirea din Liga 3, ceea ce nu înseamnă însă că ar fi vorba despre o regulă. Așteptările sunt puțin prea mari în cazul unor grupări cu nume care au revenit din eșaloanele inferioare, și care mai au suficient de multe de dovedit, că nu doar numele joacă pe teren. Ceea ce s-a văzut și astăzi, aspirațiile, așteptările și renumele fiind mult mai mari în raport cu calitatea prestației etalate. Aspect de care a profitat Ripensia, fără a se știrbi cu nimic din meritele elevilor lui Pelici. De-acum cu un bilanț tot mai notabil în deplasare, 8 1 5 2 6-9 8 puncte.

În orice caz, este primul meci acasă de la cel de debut în Liga 2, 0-0 în capitală cu Farul, în care Rapid n-a înscris pe teren propriu, după ce cel mai adesea învingea, 3-1 cu Concordia, 1-0 cu ASU Politehnica, 3-2 cu nou-promovata din Buzău și 1-0, cel mai recent, cu Petrolul.  

*  

Rapid – Ripensia 0-0

Rapid București: Achiriloaie – Voicu – cpt., Manole, Mallo, Oanea (46, Goge) – Alami (46, Dulca), Piriz, Cârstocea – Sefer, Labeau (64, Roskopf), Hlistei.

Rezerve: Lefter – Creţu, Iacob, Djuric.

Antrenor: Daniel Pancu.

Ripensia Timișoara: Dobre – Lungu, Tînc, Apro – cpt., C. Toma (83, Popa) – Burdeţ, Stoi (89, Călin) – Monea (66, Popovici), Neagu, Chera – Voinea.

Rezerve: Păduraru – Golda, Fotescu, Ţieranu.

Antrenor: Alexandru Pelici.

Arbitri: Vlad Baban (Iaşi) – Cosmin Vătămanu şi Mihăiţă Necula (Bucureşti). Rezervă: Claudiu Marcu (Constanţa). Observatori: Marcel Savaniu (Braşov) şi Bogdan Gheorghiţă (Vaslui).

Rezultatele etapei a XIV-a în Liga 2, programul rundelor 14-15 și clasamentul la zi, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 4 = treisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: