Ripensia – CNP Timișoara 1-0

Învinsă pe final de meci în ultimele două apariții din Liga 2, mai întâi în prelungiri pe ”Dan Păltinișanu”, într-o partidă considerată acasă, de ACS Poli, cu 2-3, iar sâmbătă la Arad de UTA cu 2-1, Ripensia a căutat și marți să-și mai pună la punct relațiile de joc, găzduind în Ciarda Roșie o întâlnire de verificare cu tinerii de la Centrul Național de Pregătire, depășiți cu 1-0.

Lider al Ligii 2 anul trecut pe vremea aceasta, în calitate de club nou-promovat în eșalonul secund, prin a acumula pe-atunci 12 puncte din tot atâtea posibile, maximum, ceea ce nici o formație n-a izbutit în primele 4 runde ale actualei ediții, Ripensia a pierdut la limită în ultimele confruntări, cu concitadina ACS Poli și arădenii, de care nu era învinsă tur-retur în campionatul precedent, aflându-se totodată acum înaintea unui dificil duel în Timișoara cu o formație de podium în ierarhia la zi a diviziei a II-a, Academica Clinceni.

Pornită la drum în actualul campionat cu două deplasări la rând, fără înfrângere, 1-2 la Brăila și 2-2 în Bihor, Ripensia așteaptă al doilea meci acasă din ediția 2018-2019, și tot pe arena ”Dan Păltinișanu”, duminică de la ora 11, în compania ilfovenilor care, după ce au pierdut în runda inaugurală, cu 2-1, la Mioveni, au câștigat pe rând în următoarele 3 etape, și încă la scoruri de… matineu, cu 5-0 pe teren propriu cu Daco-Getica București, redenumită după retrogradarea din Liga 1, cu 1-4 la nou-promovata Farul și chiar cu 7-0 în weekend acasă cu Dacia Unirea Brăila, scor record al primelor 40 de întâlniri din noua campanie. În total, 16 goluri marcate de ilfoveni în ultimele 270 de minute de joc, primind unul singur.

Cu multe goluri a fost și meciul direct de la început de aprilie din Ciarda Roșie, Ripensia – Academica 3-3, formația din Clinceni încheind precedentul sezon cu 5 locuri și 10 puncte în plus față de timișoreni, poziția a șasea pentru ilfoveni fiind și prima în plutonul decuplat de prima pătrime a ierarhiei, completată de CS Afumați, dispărută între timp de pe harta Ligii 2, și nou-promovata FC Argeș.

Ripensia intră de fapt în zodia confruntărilor cu ilfovenii, după primirea duminică a trupei din Clinceni urmând a juca în deplasare la CS Sportul Snagov, lider neînvins la zi, la egalitate cu Chindia și cu un punct în plus față de Academica și Energeticianul, iar apoi acasă cu CS Balotești.

În Ciarda Roșie, marți seară, Vlădia a marcat unicul gol al jocului amical câștigat de Ripensia cu Centrul Național de Pregătire Timișoara, un nou meci de pregătire pentru bănățeni după începerea campionatului în curs. Testați pe gazonul pe care au găzduit partidele acasă în primul sezon după promovarea din Liga 3, roș-galbenii vor juca însă întâlnirea oficială cu ilfovenii pe ”Dan Păltinișanu”, și rămâne de văzut cât de confortabilă într-un plan strict al jocului va fi acomodarea pentru elevii lui Ciprian Urican prin trecerea pe cea mai mare arenă a Timișoarei, caracteristicile fiind altele, din câteva puncte de vedere, printre care și apropierea fizică dintre jucători și susținătorii lor. Mult mai mare în Ciarda Roșie, distanțele fiind în schimb mai mari când vine vorba de arena ”Dan Păltinișanu”, dat fiind existența pistei atletice și dispunerea tribunelor.

Ripensia – Academica se numără între cele două meciuri programate duminică de la ora 11, primele 4 ale etapei a V-a având loc sâmbătă de la 11, printre care și Aerostar Bacău – ASU Politehnica, iar de la 13:30 ACS Poli – UTA, după care ultimele 3 jocuri ale rundei se vor disputa în seri consecutive, luni, marți și miercuri, o aberație depășind aproape orice cotă a anomaliilor în ceea ce privește programarea partidelor în acest eșalon. O etapă răsfirată pe cinci zile și cu tot atâtea confruntări televizate, fiecare meci fiind difuzat de câte 3 posturi, aspect care poate doar amplifica mirarea.

Luate la răsfoit, programele competiționale ale altor campionate din Europa nu oferă asemenea situații, cu meciurile unei etape de weekend dintr-un eșalon inferior răsfirate pe parcursul a 5 zile dintre care trei consecutive la început de săptămână, intrarea în combinație a organizatorilor competiției cu cei dornici de câștigarea drepturilor de difuzare ducând la asemenea exagerări, în absența unor repere și limite clare, care ar trebui impuse de FRF. Se pare că, în căutare de resurse financiare, constrâns fiind din acest punct de vedere, fotbalul românesc este dispus să accepte oricâte compromisuri în colaborarea cu cumpărătorii drepturilor de televizare, care, în schimbul achitării unor sume oricum ai lua-o reduse, iau prizonier un sport divizionar cu care se pot juca precum vor. Fără forță dar parcă și fără prestanță și coloană vertebrală, fricoase și lipsite de coeziune, cluburile tac mâlc și înghit în sec, acceptând programări anapoda și împotriva cursului firesc al ciclurilor de pregătire, perturbate, totul cu gândul că ar putea pierde la o adică și acea brumă suplimentară de venit din drepturile de difuzare, în cazul unora chiar și participarea în competiție putând depinde de fiece leu în plus, mai bine zis în minus. Aceasta este fața dependenței în regim de constrângere iar de suferit are fotbalul ca eveniment sportiv, dorința de a readuce spectatorii pe stadioane rămânând doar pe hârtie la modalitatea de programare a jocurilor etapei. Ba s-ar putea chiar aprecia că, în ahtierea lor după rating și audiență, într-o concurență prost înțeleasă și tipic românească, televiziunile sunt strict interesate să țină câți mai mulți chibiți în fața micilor ecrane, îndepărtându-i implicit de arene. Nu vor de fapt să readucă lumea pe stadioane…

Televizat din Timișoara în cadrul etapei a V-a este jocul ACS Poli – AFC UTA, sâmbătă de la ora 13:30. Ultimele rezultate, meciurile etapei a V-a și clasamentul Ligii 2, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 12

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: