Ripensia conduce la pauză în Trivale dar pierde la ultima fază dintr-o lovitură liberă

Roș-galbenii au obținut în prelungiri sau cu ochii la cronometru ultimele lor 3 victorii, dar și ultimele două înfrângeri s-au conturat tot în minutele adiționale de joc, de fiecare dată din faze fixe, astăzi înclinându-se după ce au condus la pauză pe stadionul ”Nicolae Dobrin” din Pitești, unde FC Argeș a egalat șarja lui Dumiter din minutul 32 la capătul contraatacului finalizat de Buhăescu în minutul 51, lovitura liberă executată de la distanță din flanc de rezerva Șerban strecurându-se în plasă la colțul lung, în ultima fază, în cel de-al patrulea minut de prelungiri: 2-1. 

Se consemnează vineri după prânz disputarea unui joc din Liga 2 de fotbal a României? Da, într-adevăr, oricât de incredibil ar părea. Abia s-au scurs recent săptămânile cu sărbători și ”punți” și iată că în cea de-a doua zi de vineri din luna mai s-a jucat la matineu în eșalonul secund al sportului rege carpatin, programarea orei de start a întâlnirii din etapa a 34-a având o consecință firească și pe măsură în goliciunea tribunelor arenei din Trivale, purtând un nume de legendă, Nicolae Dobrin. Pe vremea sa, același stadion gemea de lume, însă astăzi, în fotbalul retitularizat și cosmetizat de către FRF al anticamerei elitei, două foste campioane naționale cantonate în prima jumătate a ierarhiei Ligii 2 au dat piept în fața a nici o sută de privitori. Secund divizionarele își pot lua de fapt reciproc notițe în acest sens, părtașe în aceeași barcă. 

O reuniune atletică juvenilă internațională ia prim-planul pe această arenă sâmbătă după-amiază, selecționatele din Belarus, Cipru, Israel, Ucraina și a României beneficiind astăzi după-amiază de antrenamentul oficial, astfel încât disputa fotbalistică a fost devansată la o oră a zilei de vineri ce nu face cinste jocului cu balonul rotund.  

Iar acest exemplu nefericit contrastează cu planurile mărețe ale Federației Române de Fotbal de repopularizare a sportului rege autohton, prin stimularea planificată a grupării la vârf a cluburilor de tradiție din orașe mari și cu potență financiară, implicând posibilitatea etalării unor arene pe măsură, magnet pentru mulți spectatori. Dar nu așa se efectuează pașii spre dezideratul federal, prin meciuri disputate cât pentru a fi bifate. 

Însă fiecare indiciu în plus sugerează translația de la farmecul jocului în sine ca eveniment spectacol într-un cadru competițional, la conceptul artificializat al sportului noului mileniu, vehicul al tendințelor de comercializare, pentru promovare și publicitate, în vizorul unui număr tot mai ridicat de utilizatori ai rețelelor sociale dar și într-un contrast tot mai izbitor cu cel scăzut vertiginos al pătimașilor luând calea arenelor. Un fotbal al formelor fără fond, care nu poate avansa prin schițe în birouri și grafice pe planșete ai indicilor de creștere. 

S-a mai jucat peste săptămână la asemenea ore, mai adesea prin Ilfov, dar două foste campioane ale țării meritau o altă ambianță, în absența căreia și etalarea de pe gazon a fost pe măsură. Pe acest fond, vizitatorii îndrumați de Alexandru Pelici, cu 5 noutăți în unsprezecele de start de la un meci la altul, și anume Apro, Străuț, Chera, Gueye și Stoica, în locurile lui Hecsko, Călin Toma, Zaluschi, Drăghici și Popovici, au contracarat multitudinea de pase fără incisivitate a alb-violeților, iar cum jocul greșeala așteaptă, o intercepție efectuată în jumătatea regățeană de teren l-a pus în cursă pe Andrei Dumiter, șnur spre careu, în care s-a strecurat printre Vișa și Hreniuc și a șutat la colțul scurt: 0-1 în minutul 32.  

A doua cea mai impenetrabilă defensivă a Ligii 2 era scurtcircuitată pe propriul teren de dublul marcator de pe Cluj Arena, care în 2019 mai deschidea scorul la Clinceni dar înscria și în Ciarda Roșie cu Pandurii. 

Iar pentru a doua oară în sezonul de primăvară timișorenii conduceau la pauză, precum în partida cu gorjenii, rare fiind totodată meciurile în deplasare în care s-au aflat în față după 45 de minute ale unor confruntări din actuala ediție, de exemplu la CS Sportul Snagov și pe ”Dan Păltinișanu”, la ASU Politehnica.

Liniari și constanți în traiectoria lor pe locul 6, argeșenii s-au scuturat nițel de blazare și au egalat puțin după pauză, când Florescu a preluat locul lui Hreniuc, Buhăescu pasându-l din careu pe Moldovan, la capătul unui contraatac inițiat de Buleică și purtat de Barbu pe flanc: 1-1 în minutul 51.

Ripostă rapidă a bănățenilor, peste 5 minute, prin Gueye, de la marginea careului mic, imprecis însă în tentativa sa, dar și reacție imediată a lui Alexandru Pelici, Popovici în locul marcatorului Dumiter. Peste nici zece minute avea să apeleze și la Drăghici în locul lui Stoica, alte circa zece minute aducând un luft simbolic pentru meciul de vineri de la ora 11, cel al lui Vișa, cu potențial de periculozitate în propriul careu, la incursiunea lui Chera, înlocuit din minutul 80 cu Dobie.

Iar când nimeni nu se mai aștepta și după ce portarul Moldovan încasase la începutul prelungirilor cartonașul galben pentru tragere de timp, în cel de-al patrulea minut adițional a venit și lovitura la potou a piteștenilor, din ”libera” executată de rezerva Ionuț Șerban din flanc, de la aproape 30 de metri, o ultimă speranță. Fără atingere, scuturând plasa la colțul lung, un gol ușor pe lângă o stană de piatră: 2-1. Rezultat identic celui din ediția anterioară, pe același gazon.

A cincea înfrângere a timișorenilor în 2019, balon scos din plasă la spartul unui târg în care au intrat cu o experimentată linie defensivă. Reabilitare în schimb pentru ”violeți”, pierzători în precedentul meci acasă, 0-1 cu Farul, și acela un fiasco prin prisma programării partidei, de la ora 11 în Duminica de Paște, de parcă argeșenii chiar s-ar ascunde de public.

Astăzi, trei puncte cu care s-au apropiat la unul singur de campioana de toamnă CS Sportul Snagov, pe când Ripensia a rămas la patru în urma învinșilor ieri acasă din Mioveni, argeșeni pe care-i vor vizita peste două etape. Dar mai întâi primirea joi de la ora 20 a nou-promovatei Petrolul. Cu alte cuvinte, dueluri consecutive ale roș-galbenilor cu trupe de pe locurile 6, 4 și 7, barometru mai fidel al potențialului de creștere al formației.

Însă climatul competițional nu ajută prea mult, senzația lăsată de matinalul din Trivale fiind de joc cu iz de vacanță. Prea puțin pentru adversare dintre primele 22 de cluburi ale țării.

*

FC Argeş: Grecu – Turda, Vişa, Hreniuc (minutul 46, Florescu), Şerbănică – Buleică, Panait, Costin (59, Şerban), I. Năstăsie – cpt.(83, A. Popa) – Barbu, Buhăescu.

Rezerve: Popescu – Oancea, Nilă, Enceanu.

Antrenor: Augustin Eduard

Ripensia: H. Moldovan – Adrian Popa – cpt., Tînc, Apro, Străuţ – Stoi, Burdeţ – Chera (80, Dobie), Dumiter (57, Popovici), Stoica (66, Drăghici) – Gueye.

Rezerve: Păduraru – C. Toma, Hecsko, Ţieranu.

Antrenor: Alexandru Pelici.

Clasamentul actualizat și programul etapei, pe coloana dreaptă.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + 1 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: