Ripensia de 10, după zece hopuri în Cupa României! Ultimul, galonata UTA, de Liga 2

Până mai ieri, despre Ripensia Timişoara se mai auzea doar în tot mai rarele poveşti ale celor în etate. Din această seară, după eliminarea cu 3-0 a uneia dintre cele mai titrate grupări din fotbalul românesc, UTA Arad, despre „Ripi” se vorbeşte răspicat la prezent, şi pe mai toate principalele canale de ştiri, cu reverenţe şi nostalgie către trecut dar cu proiecţii dintre cele mai optimiste spre viitor. Spulberarea alb-roşilor cu 6 titluri naţionale şi două Cupe ale României în panoplie echivalează cu avertismentul – îndemn la luptă al roş-galbenilor: „Chiar suntem aici!” Povestea continuă, legenda e mai vie ca niciodată.

Desigur, înainte de a afla luni după-amiază ce „car mare” îi vor fi hărăzit sorţii în 16-imile de peste două săptămâni, ripensiştii vor fi coborât deja înapoi cu picioarele pe pământ în deplasarea de duminică, la Comloşu Mare, în Seria I din Campionatul Judeţean Timiş, ca o readucere aminte că anevoioasa ascensiune din catacombele diviziilor mici e cam abia la început, şi ar mai fi nevoie de câţiva ani pentru dueluri aproape săptămânale cu alde UTA, însă acest al zecelea scalp cucerit în Cupa României, dintre care deja numeroase din eşaloane superioare „Municipiului” şi „Judeţului”, are darul de a întoarce cu adevărat ochii spre o reconstrucţie venind parcă din altă lume, raportat bineînţeles la fotbalul românesc.

Aerul proaspăt conferit de Ripensia prin tot ceea ce a întreprins în acest ultim an a dat un aplomb în plus şi întregului fotbal local, ca un semn că, dacă vrei cu adevărat, şi mai şi ştii, atunci se poate, mulţi paşi mici dar siguri izvorând din cutiuţa cu tehnică a unui fost multiplu finalist, ca jucător, al Cupei României, pe care o şi câştiga între buturile alb-violete, actualmente înţeleptul taciturn Radu Suciu, manager sportiv al echipei, vicepreşedinte de club. Expertiza sa fotbalistică, împletită cu clarviziunea administrativă a iniţiatorului proiectului de relansare, Radu Ienovan, a ridicat o grupare abia lansată în septembrie trecut în „Municipiu” la două săptămâni de un duel cu un club de Liga 1.

Mai mult, ripensiştii mileniului III au reintrodus cu această ocazie în circuitul arenelor locale şi o altfel decripită „Electrica”, arenă dragă timişorenilor, care-au luat-o azi cu asalt, ultima filă a entuziasmantei continuări a unei poveşti vechi de decenii fiind de-această dată suficientă pentru a face înconjurul ţării, cu surle şi trâmbiţe: nu este de ici, de colo, să răpui cu 3-0 fie şi o „Bătrână Doamnă” abia în regrupare după o hamletiană vară de a fi sau a nu fi. S-au înfruntat două cluburi care de care mai aureolate, însă doar unul a arătat că este cu adevărat viu şi pregătit.

Cine mai e şi Ripensia asta, or întreba cei mai tineri, neavizaţi de prin alte colţuri ale României, iar explicaţiile se vor rostogoli din gură în gură. Triumful contra emblemei fotbalului arădean a fost suprem nu doar ca rezultat şi calificare, sau ca reţetă la casele de bilete, uluitoare pentru un club românesc de liga a V-a, ci mai ales în plan imagistic, ca lovitură în ceea ce priveşte popularitatea. Un club căutând iniţial să reaprindă o flacără stinsă de ascuţite cizme ale anilor ´40 a ajuns la doar un an de la primele sale dispute oficiale după peste 6 decenii să fie pe buzele multora, ba chiar să stârnească pe undeva o aceeaşi uimire ce-i cuprindea pe înaintaşi interbelici asistând la „desene în iarbă” cu goluri la capătul fazei. Desigur, păstrând proporţiile. Dar elementul surpriză, noutatea conferită întregii scene altfel demonetizate a Cupei României, este notabil.

Flacăra s-a înteţit şi chiar începe să-i ardă pe unii şi alţii… Ce va urma la fine de septembrie, e doar ca un bonus pentru o grupare marşând ferm spre Divizia D Timiş, iar de-acolo, au dovedit-o şi alţii, nu mai este chiar atât de mult până departe, mai ales într-un fotbal românesc având tot mai puţine echipe prin serii, iar dintre acestea, tot mai numeroase cu firmă dar de fapt palide nevoie mare, iar UTA e un exemplu în acest sens.

Ripensia chiar arată ca venind din altă lume într-un fotbal carpatin mustind de păcat iar acum nu-i mai rămâne decât, fericit intermezzo în ascensiunea între divizii, să se bucure vremelnic de sărbătoarea unei 16-imi cu o prim-divizionară eventual cu vino-ncoa. Iar un eventual duel de exemplu cu Clujul alb-negru chiar ne-ar duce la manualele de istorie fotbalistică: prima finală a Cupei FRF le avea protagoniste, prin 1934, iar Ripensia triumfa şi la rejucare.

Istoriile, de regulă, se rescriu. (foto: Iosif Canea)

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Judeţ și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ripensia de 10, după zece hopuri în Cupa României! Ultimul, galonata UTA, de Liga 2

 1. Andrei spune:

  Bravo Domnilor de la SPORTTIM .Felicitări pentru materialul scris şi foto de la acest meci care a scris istorie pentru RIPENSIA dar şi pentru TIMIŞOARA.

 2. ctm spune:

  Felicitari pentru articol!
  Felicitirai Ripensia pentru rezultat si modul de organizare(atat a meciului cat si a clubului)!

  Asemenea echipe au nevoie si merita sa fie sustinute (iar un pas important ar fi ca autoritatile sa le creeze conditii, adica infrastructura)

 3. PACAT ! spune:

  Mare pacat ca au plecat MULT PREA DE JOS! Exista pericolul de a se pierde pe drum! Se termina entuziasmul, se termina banii si vor veni multe-multe alte probleme. Daca asu Poli a fost bagata direct in D, se putea gasi o solutie, eventual cu Flacara! Vrajeala asta penibila cu cinstea si corectitudinea in Romanica e apa de ploaie. Daca intr-adevar se vrea ceva serios, atunci nu era nevoie sa se cramponeze de baliverne din astea, care repet IN ROMANICA, nici copiii de gradinita nu le mai iau in serios! PACAT !

 4. EXEMPLU ! spune:

  Intr-un an AUTO TIMISOARA,tot din judet a ELIMINAT si O ECHIPA DE DIVIZIA A(pe Jiul Petrosani) si a fost apoi eliminata de U Craiova, care avea sa castige si Cupa atunci ! TOTUSI AUTO „s-a pirdut pe drum si nu a mai ajuns nici in divizia B !!!!!

  • acs spune:

   Ce spui tu nu e relevant. Auto juca in liga 4-a iar ripensia a inceput cupa ,ca echipa de liga 6-a.In plus Auto era o echipa a unei intreprinderi de stat si jucatorii aveau scoatere din productie. La ripensia marea parte a jucatorilor lucreaza program de 8 ore unii chiar in doua schimburi. Asa ca fa tu o comparatie intre AUTO de atunci si Ripensia de acum. Ce zici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × = 4

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: