Ripensia, eliminare la scor: 1-5 (1-1) cu codașa Ligii 1, Astra. Se înmulțesc eșecurile apăsătoare ale timișorenilor

Cupa României, un moment aparte? O sărbătoare? Într-o ultimă duminică posomorâtă de noiembrie, plumburie și posacă, într-un cadru auster și o ambianță însuflețită de tare puțini privitori, pe un gazon al ”Electricii” moale și încet, încet tot mai ”rupt”, două echipe necăjite cu bătăile de cap din campionatele Ligii 2 și Ligii 1 au bifat un anost joc eliminatoriu, egal la pauză dar și reliefând apoi diferența totuși evidentă de valoare de la un eșalon la altul, chit că vizitatoarea Astra n-a putut de fapt masca ”lanterna roșie” deținută la coada elitei. Chiar și așa, s-a desprins detașat de galben-roșii lăsați forțat fără meciuri în picioare de 3 săptămâni: Ripensia – Astra Giurgiu 1-5 (1-1) în 16-imile întrecerii K.O. A șasea formație din Liga 1 calificată în optimi, față de cele 7 din Liga 2.

Cu șansa a doua, în primul rând din punct de vedere valoric, dar ținând cont și de pauza competițională forțată în plin sezon, care ar rupe ritmul și celor mai rutinate formații, având în schimb de partea sa cel mult doar avantajul terenului propriu, Ripensia n-ar fi crezut cu adevărat în răsturnarea ”carului mare”, sau mă rog, mai mare, dar nici nu-i era pe plac să se aleagă cu o eliminare la scor, ceea ce însă chiar s-a întâmplat, diferența balonându-se în ultimele nici 10 minute, de la 1-3, și șifonând astfel nițel blazonul unui club cândva câștigător al trofeului Cupei României.  

Căci a rezultat cea mai drastică eliminare a Ripensiei din competiția K.O. de la relansarea în 2012 a grupării triumfătoare în Cupa României în perioada interbelică. Cu goluri primite în primele minute ale fiecărei reprize, gazdele timișorene s-au bucurat doar de egalarea semnată la mijlocul primei părți, cedând însă pasul la reluare și alăturându-se ”buturugilor mici” care au fost despicate cu rezultate din categoria 5-0 și 2-8, consemnate vineri la Craiova, în Universitatea – Progresul Spartac 1944, respectiv astăzi în județul Vaslui, în Hușana Huși – U Cluj, învinsele provenind însă din Liga 3.

”Unde-i Budescu?” întrebau copiii de mingi de pe ”Electrica” la jocul televizat de la ora 12:15, ia-l de unde nu-i, absent din garnitura dunărenilor, majoritară astăzi din jucători străini, nu mai puțin de 6 în câmp, lipsa la apel a ex-internaționalului român constituind un indiciu și în sensul priorităților de altă natură din agenda Astrei.

Având la orizont un capital meci în Liga 1 cu Chindia, prilej pentru a înjumătăți diferența de puncte față de târgoviștenii de pe locul 8, în condițiile în care cei din Giurgiu tremură pe 16, cu numai 8 puncte. Iar fiecare din meciurile rămase de jucat pentru codașa Astra în 2020 sună tot a examene cu iz de finală, la Botoșani, cu Gaz Metan și la UTA…

Cu certitudine alte priorități și pentru Ripensia, tot a 16-a dar în Liga 2, și care ar egala-o la puncte pe CS Mioveni în cazul unei victorii în restanța de miercuri de la ora 14 pe același gazon, primă apariție a bănățenilor dintr-o serie de 4 în campionat în decembrie, în continuare la Reșița și la Cluj respectiv acasă cu Farul, pe 5, 11 și 14 ale lunii.

Motiv pentru care timișorenii, în pregătiri doar vineri și ieri după ”izolarea” forțată de două săptămâni, au și anticipat cu realism că meciul eliminatoriu cu Astra aduce mai degrabă a repetiție oficială înaintea primirii argeșenilor, cei mai impenetrabili defensiv din Liga 2.

Test eșuat pe final, odată ce oaspeții s-au desprins la 1-3 după o oră de joc, efectuând imediat mai apoi 3 înlocuiri dintr-o mutare, și încă două în ultimul sfert de oră, când apărea și ex-timișoreanul Balaure. Nu-i Budescu, era în schimb un alt tânăr lansat de pe Bega și ajuns să apere culorile altor trupe din țară…

Prin prisma palmaresului din Cupa României, s-au întâlnit de fapt două foste câștigătoare ale trofeului, dar în vremuri mai bune, situația la zi a oponentelor de pe ”Electrica” trădând un sezon problematic într-un an și mai problematic, iar complicat le este parcursul și datorită bătăilor de cap extrasportive acumulate în acest 2020.  

Bunăoară, dacă se poate permite și-această constatare, timișorenele din Liga 2 implicate în acest weekend în dueluri din Cupa României au întâlnit formații ale unor cluburi din sud având la cârmă diriguitori bântuiți de probleme, Mititelu după gratii în cazul celor de la FC U Craiova 1948, Niculae al Astrei în spital la modul cum pot da afecțiunile târcoale în aceste încărcate vremuri ale sensibilității electromagnetice… Dar despre ce vorbim!? Căci nimeni nu se mai îmbolnăvește de absolut nimic altceva pe lume decât de ”sperietoarea” împinsă la înaintare, sus, jos, la stânga și la dreapta. E clar? S-a înțeles?  

Un zâmbet a răsărit în schimb pe chipul băimăreanului Cristian Nicolae Lucaci, asistent al brigăzii de arbitri care astăzi și-a agățat… stegulețul de semnalizare în cui, retragere marcată de gazda Ripensia prin oferirea unui buchet de flori, înmânat de Alexandru Popovici, iar din partea FRF printr-o plachetă oferită de observatorul delegat federal.  

Și a urmat un joc modest, relevând problemele curente ale adversarelor de pe ”Electrica”, mai apăsătoare acum decât niciodată în ultimii câțiva ani.

Căci de exemplu în aprilie 2016 Astra devenea cu două etape înainte de termen campioană națională în Liga 1, rămânând și în ziua de astăzi unica grupare alături de FCSB care să participe la toate cele 5 ediții de play-off ale locurilor 1-6 de la lansarea acestui sistem competițional. Loc I în prima grupă valorică urmat ca poziții finale în campaniile următoare de clasarea pe treapta a 6-a în 2017, pe 5 în urmă cu 2 ani dar și în 2019, pe locul 3 în ediția 2019-2020…

În cursul căreia, anul trecut pe vremea aceasta, câștiga cu 1-3 la FCSB în ultima decadă din noiembrie, întrecând-o în clasament, triumf completat în urmă cu exact 12 luni, pe 29 noiembrie 2019, de victoriosul 1-0 cu Gaz Metan, săltându-i pe giurgiuveni pe podiumul Ligii 1: locul 3.

Iar a treia ar fi și încheiat Astra returul sezonului regular trecut, dacă n-ar fi fost ”arsă” cu 3 puncte de penalizare datorită unor restanțe financiare, așadar problemele mai sus pomenite, intrând în schimb în play-off de pe locul 6, cea mai modestă calificare a sa în cele 5 sezoane, după pătrunderi în ordine de pe pozițiile 1, 3, 5 și 4… 

De la un an la altul, doar o umbră palidă după vedenia ”sperietorii” agitate de ”narațiunea oficială” a pescarilor de ”pozitivi”, Astra obținând numai două victorii în primele 11 etape din sezonul în curs în Liga 1, 0-1 duminica trecută la Sibiu, după un 4-0 cu ieșenii pe 24 octombrie.

Recul manifestat și în Cupa României, câștigătoarea la lovituri de departajare în finala din 2014 împotriva Stelei fiind eliminată toamna trecută deja în optimi la viitoarea finalistă Sepsi, cu mențiunea că Astra mai juca finale de dată recentă și în 2017, cedând la lovituri de departajare, respectiv 2019…

Palmares la vale în Cupă și pentru Ripensia, trecând deja peste 7 ani de la ultima eliminare a unei prim-divizionare, 2-1 pe ”Dan Păltinișanu” cu ”U” Cluj, urmată de ieșiri din scenă pe Bega în fața unor formații din Liga 1, 0-3 cu Pandurii, 0-2 cu Viitorul, 1-4 (1-3) în toamna trecută cu Sepsi, tot pe ”Electrica”, și acest minim, 1-5 astăzi.

Una peste alta, o eliminare oarecum așteptată, în nota normalității, dar conturată la un scor cam apăsător, alipit altor înfrângeri mai usturătoare ale Ripensiei, care se cam tot strâng încet, încet, de când bănățenii au urcat palierele divizionare. După relansare, abia dacă se mai înregistra câte-un eșec, notabil fiind acel 2-6 pe ”Dan Păltinișanu” cu ASU Politehnica, în Divizia D Timiș.

De când însă în Liga 2, au mai fost meciuri în care Ripensia n-a limitat proporțiile scorului, un prececent fiind creat în primul sezon pe tronsonul secund, 3-0 în județul Iași, la Știința Miroslava, în ediția 2017/18.

Trei ani de când aceste corecții s-au înmulțit, de exemplu 0-3 acasă cu Academica Clinceni, 5-2 la Târgu Jiu pentru Pandurii sau 4-1 în Argeș pentru CS Mioveni, toate în sezonul 2018-2019, urmate în 2019/20 de drasticul 0-5 cu CS Mioveni pe ”Electrica” în toamna trecută, pe 12 octombrie, și acel 3-0 pentru UTA la Arad în urmă cu exact 9 luni, pe 29 februarie 2020.

În campania în curs, 4-1 pentru nou-promovata din Craiova la Dunăre dar și 5-0 pentru Petrolul la Ploiești, ambele în luna septembrie, eșecuri completate astăzi pe ”Electrica”: 1-5.

Înfrângere care ar putea doar alimenta foamea de puncte a roșu-galbenilor, având 12 la dispoziție de strâns în următoarele două săptămâni și o zi… Cu observația că Ripensia deținea tot 3 puncte avans față de antepenultima clasată în Liga 2 și după 10 meciuri de campionat din sezonul trecut, diferența în bine constând în faptul că de astă dată timișorenii au la nivel comparativ cu 4 meciuri mai puțin jucate decât trupa de pe locul 19, meciuri în mână ca oportunități pentru acapararea unor puncte prețioase. 

Astăzi s-a jucat la calificare iar Astra a pus piciorul în prag încă din minutul 5, la prima sa ocazie, centrarea lui Moise de pe dreapta fiind urmărită de Montini și Țieranu, atacantul vizitatorilor arcuindu-se prin alunecare și deviind din 3 metri cu piciorul la colțul scurt, cu tot plonjonul lui Dobre… 0-1.

Și totuși, Ripensia avea să egaleze la mijlocul primei reprize, 1-1 în minutul 22, când Fridrich a expediat un şut-centrare de la 17 metri lateral dreapta, Popovici reluând cu capul de la 8 metri iar portarul respingând în față, de unde, pe fază, Sokovic a înscris cu sete din apropiere. Iar terenul greu începea încet, încet să-și pună amprenta pe joc…

A încasat în primele minute ale jocului, a încasat și puțin după pauză, 1-2 în minutul 48, la şutul pe jos expediat de Răduț de la 13 metri, în dreapta portarului.

Iar jocul s-a rupt în minutul 60, după acțiunea personală a aceluiași Montini, pe flancul stâng, de unde a pătruns în careu, ochind din 8 metri pe jos colţul lung… 1-3.

La care Neagoe a efectuat imediat o triplă înlocuire, cu gândul deja la sosirea Chindiei, weekend-ul viitor, în etapa a XII-a din Liga 1. Reacționa și Petruescu, cu două schimbări în minutul 64, și încă două în minutul 72, însă tot Astra era mai aproape de gol, cel mai aproape în minutul 74, când Moise a șutat din marginea careului de 16 metri, balonul lovind transversala…

Final în galop al vizitatorilor calificați, ex-timișoreanul Balaure luând o acțiune pe cont propriu pe flancul drept, de unde a centrat în fata porții, rezervei Azulay, complet liber şi marcator cu un şut de la 10 metri… 1-4. 

Și chiar 1-5 în minutul 89, în urma unei pase a lui Moise în careul timișorenilor, mingea fiind respinsă de portarul Dobre din fața lui Azulay, însă în Burdeţ, din care a ricoșat în calea lui Gheorghe…

Astăzi, nu doar ”Unde-i Budescu?”, ci și ”unde-i vesta?”, unul dintre fotoreporterii cărora le-au fost distribuite înainte de meci veste fluorescente cu înscrisurile ”Media” și ”Cupa României” uitând s-o returneze prompt la final în graba sa spre ieșire, nevăzut și stârnind semne de întrebare…   

Altfel, faza 16-imilor de finală este completată duminică de jocurile FC Voluntari – Gaz Metan și CSM Politehnica Iași – CFR Cluj, încheindu-se luni de la ora 14 cu meciul AFK Csikszereda – UTA.

*

Ripensia – Astra Giurgiu 1-5 (1-1)

Ripensia: Dobre – Burdeț, Țieranu, Rogac, Fridrich – V. Macrițchii (minutul 80, Coulibaly), Neagu (64, Stoi) – Călin (72, Urvanțev) – A. Popovici – cpt., Sokovic (72, Golda), Ene (64, Tudorache).

Rezerve: Mociu, Păduraru – Lalic, Neacșu.

Antrenor: Cosmin Petruescu.

Astra Giurgiu: Lazar – David Bruno, Graovac, Dima, Radunovic – cpt. (min. 82, Riza) – Crepulja (77, Balaure), Moise – Stahl (62, Merloi), Răduț, Wuthrich (62, V. Gheorghe) – Montini (62, Azulay).

Rezerve: Popa – Hugo Sousa, Canadija, Șerban.

Antrenor: Eugen Neagoe.

Arbitru: Bogdan Dumitrache (Bucureşti); asistenți: Cristian Nicolae Lucaci (Baia Mare) și Ioan Alexandru Corb (Satu Mare); rezervă: Vladimir Andrei Nagy (Măhăceni / Alba). Observatori: Iosif Olah (Sfântu Gheorghe) și Antonie Burtea (Reşiţa).

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = unsprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: