Ripensia iese din tranșeele unor lupte inegale. ”Așa se poate în România!”

Pionierii fotbalului au conceput acest minunat joc cu durata de 90 de minute, izvor nesecat de pasiuni nestăvilite, care pot atinge cote într-atât de înalte încât să dea naștere la conferințe de presă de aproape 90 de minute, 83 astăzi după-amiază conform cronometrului tehnologiei de înregistrare la întâlnirea dată jurnaliștilor de triumviratul conducător al Ripensiei Timișoara, în frunte cu Dumitru Mihu, președintele clubului din Liga 2, flancat de vicepreședinții Radu Ienovan și Erol Baeram.   

Așadar aproape ”două reprize”, însă și într-o conferință de presă precum pe gazon, cu nenumărați timpi morți, nu tu fotbal de calitate în România, nu tu climat sportiv pe marginea sa. Sau încă un eșantion al degradării fenomenului în țara noastră. Ca atare, separarea bobului de neghină, tot mai puține boabe în spațiul mioritic, tot mai multă neghină. Și Doamne ajută mediul de afaceri autohton autentic.

Dumitru Mihu a remarcat că ”evenimentele mai speciale întotdeauna atrag atenția. Tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă a fost rodul discuțiilor avute cu vicepreședinții clubului, prezenți și ei astăzi aici în conferința de presă, dar și cu alți membri din club, oameni care au activat de la relansarea Ripensiei. Nu este o decizie luată săptămâna trecută, ci una pe care am gândit-o de fapt de mulți ani de zile. Nu e o chestie care a apărut peste noapte. Și nu are nici o legătură decizia provizorie luată deocamdată nici cu banii mei, nici ai firmelor mele, nici cu situația mea financiară, nici a firmelor mele, nu despre asta este vorba. Căci Ripensia nu are absolut nici o datorie, nimănui… Singura motivație pentru care am optat să-mi exprim intenția de a retrage Ripensia din Liga 2 este imposibilitatea de a ne realiza obiectivele, obiective stabilite încă de la înființare, din 2012, și care au fost reafirmate de-a lungul timpului, căci, desigur, obiectivul este accederea în prima ligă. Și am ajuns să constatăm, nu neapărat în acest an, ci în ultimii ani, că la nivel practic nu se poate realiza, sau dacă s-ar putea realiza, nu se poate susține în continuare. Ripensia este un club 100% privat, cam 5% din buget sunt ajutoare diverse, de exemplu inclusiv acest sediu al clubului, așadar beneficiem de un anumit sprijin, dar este foarte, foarte redus pentru nivelul Ligii 2. Este extrem de dificil ca un club privat să poată rezista într-un fotbal românesc sprijinit eminamente din bani publici. Nu este sustenabil pentru privat să bage bani în fotbalul românesc. Sunt două cluburi finanțate din mediul privat în Liga 2, Ripensia și Metaloglobus, restul sunt finanțate sub diverse forme din banul public, de primării, consilii, diverse instituții. Deci acesta este motivul!”

Mihu a reamintit că ”am preluat conducerea acum 4 ani, de 5 ani sunt lângă dumnealor”, cu referire la inițiatorii relansării Ripensiei, președintele clubului insistând că ”am mai spus-o și în trecut că există posibilitatea de a continua și mai jos. Iar cum perspectivele generale nu sunt pe roz, și nici pe plan local, în Timișoara, și când vorbesc despre faptul că nu sunt pe roz zic că nu văd stadionul lego făcut în următorii 4-5 ani, atunci exprim motivația intenției. Am fost în faza aia de negare de vreo 2 ani de zile.”

Mihu a ținut să întărească și aspectul legat de ultima despărțire de pe banca tehnică, anunțată astăzi de Ripensia, cea de antrenorul principal Florin Fabian, în sensul că ”nu este o demisie, nu și-a dat demisia, nu a declarat el așa ceva, Florin Fabian nu și-a dat demisia. Dovada e un document pe care putem să-l punem la dispoziție, de comun acord și demisie nu este sinonim.”

Vicepreședinții Ienovan și Baeram au pus evenimentele de actualitate într-un context mai larg, al celor aproape 10 ani de la relansarea Ripensiei, de exemplu Erol Baeram semnalând că ”în sezonul în care am promovat din Liga 3 în Liga 2, a fost un miracol că am reușit promovarea, iar în cel imediat următor a fost o minune că am rămas în Liga 2, căci, în mod normal, la ce buget și la modul cum eram organizați la vremea respectivă, a fost o minune. După 5 ani în Liga 2 putem sta și 3 zile să constatăm ceea ce este de îmbunătățit la Ripensia, dar, într-o notă mai optimistă, aș vrea să scot în evidență câteva elemente pozitive, căci noi am făcut și foarte mulți pași în direcția îmbunătățirii organizării și a infrastricturii clubului. Când am promovat în Liga 2, aveam zero juniori legitimați la club – toți erau împrumutați, se împrumutau echipe dintr-o parte în alta, ori în momentul de față avem 400 de copii legitimați, ai Ripensiei, unii copii care beneficiază de bursă sportivă, unii copii care au semnat primul contract sportiv profesionist, au 700, 1.000, 1.500 de lei pe lună, asigurată cazare, masă, au condiții nu de Real Madrid, dar au condiții decente. Avem copii care sunt la loturile naționale. Cred că reprezintă un plus! Ori dacă iei în considerare numai și numai ce nu funcționează, e greu să concurezi cu cluburile sprijinite cu milioane de euro de autoritățile locale. E de exemplu Steaua, sunt cluburi aparținând de primării, care au bugete de peste două milioane de euro pe an, care își permit orice. Csikszereda achită salarii de mii de euro pe lună dar și-așa n-a intrat nici măcar în play-off, sunt cluburi cu bugete de 3-4 ori mai mari ca ale noastre și tot pe-acolo se învârt, pe 8, 10, 12. Dar nu la ele ne raportăm, ci ne vedem de treburile clubului nostru. Și repet, nu am păcălit pe nimeni, puteam și noi să promitem salarii mari, iese nu iese, bagi clubul în insolvență, după care rămân jucători păgubiți – cum s-a întâmplat în acest oraș, staff păgubit, iar alții care sunt în insolvență trag la Liga 1. Așa se poate în România! Am încercat să fim corecți față de colaboratorii noștri. Nu a plecat nimeni fără să fie un act de reziliere amiabilă. Nu suntem datori nici la stat, nicăieri, iar spre deosebire de alte cluburi, am plătit grilele. Peste 50.000 de euro, s-au plătit grile de formare pentru juniori, cei mai mulți la LPS Banatul, dar le-am plătit grilele, sunt bani privați care au ajuns la instituție publică, pentru formarea lor. Este Gladun, Vasluian, Țieranu, Dobre, mai sunt și alții, și împrumutați, Bain… Nu poți să semnezi fără să plătești grila de formare.”

Baeram a reamintit că ”este al treilea an în care jucăm în Liga Elitelor”, completat fiind de Mihu în ceea ce privește activitatea centrului juvenil al Ripensiei în ansamblul său, și anume că ”este o zonă care va merge în continuare înainte și pe care o susținem cu tot dragul, din tot sufletul!” Președintele a ținut totodată să precizeze că ”în 5 ani n-am avut nici măcar un litigiu.”

Baeram a mai citat din însemnările cu care s-a pregătit pentru întâlnirea cu presa prin a preciza că ”ne asumăm eșecul încercărilor de a sensibiliza mediul de afaceri. Ne asumăm că nu am reușit să sensibilizăm autoritățile locale în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii sportive, capitol la care suferim cu toții în acest oraș, și nu se întrevede vreo perspectivă favorabilă. Ne asumăm răspunderea pentru tot ceea ce s-a făcut bine și rău, iar acest pas înapoi e necesar pentru că nu putem face o proiecție legată de eventuale performanțe în lipsa unor baze ce țin de proiecte de infrastructură sportivă locală la standarde normale secolului XXI în acest oraș, și nu vrem a învinui pe nimeni – e eșecul tuturor, Decizia poate că doare, și în primul rând pe noi, cei care am investit și lucrat în club, și probabil și fanii sunt nemulțumiți – ne cerem scuze că le-am înșelat așteptările, dar să înțeleagă că opțiunea e una temporară, astfel încât să ne ajute să dezvoltăm și în continuare Academia fără a investi resurse mari într-o echipă la nivelul Ligii 2 care nu oferă satisfacții și perspective. Vom dezvolta în continuare, cum am făcut-o an de an, Academia, iar în măsura în care se poate vom dezvolta infrastructura pe care o avem. În fiecare an am ridicat nivelul Academiei cu câte o treaptă.”

Doamne ajută mediul de afaceri autohton autentic. Alte comentarii ar fi chiar de prisos iar evenimentele lunilor și anilor ce bat la ușă vor vorbi de la sine. Evenimente mai mari sau mai mici înlesnite și de complicitatea gentilului de a se lăsa atras în capcană și vampirizat energetic de secțiunea specială loco, națională sau internațională conectată unor vibrații nefirești.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × = 27

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: