Ripensia, în căutarea unui start bun la debutul lui Pelici în ”Ciarda Roșie”. Pe ”Dan Păltinișanu” marca un gol în repriza I în 7 jocuri ”acasă”

Ripensia va găzdui un meci oficial în ”Ciarda Roșie” după aproape o jumătate de an, într-o revenire la vatra pe care a zămislit promovări consecutive, după un nereușit desant pe ”Dan Păltinișanu” cu atât mai evident odată cu fiecare partidă ”acasă” necâștigată în actualul sezon al Ligii 2 cu excepția care a confirmat regula, necesara și adecvata schimbare de macaz survenind deloc surprinzător după învestirea lui Alexandru Pelici în fruntea noului staff tehnic, în lumina dovezilor care semnalau alarmant o mutare de pe cel mai mare stadion al Timișoarei, traduse și prin locul de retrogradare pe care au alunecat roșu-galbenii pe seama punctelor cedate pe teren propriu.

Ripensiei i-a surâs în teorie ideea de a adopta arena ”Dan Păltinișanu” drept ”casă” odată cu startul celei de-a doua campanii în eșalonul secund, considerată a fi de consolidare în Liga 2, însă în practică nu s-a regăsit și nu s-a simțit a fi ”acasă” în austeritatea marelui oval. În aceste pagini se anticipa încă din capul locului că o inadecvată opțiune pentru trecerea pe ”Dan Păltinișanu” ar putea fi detrimentală prestațiilor și rezultatelor roșu-galbenilor, efecte resimțite pe propria piele și de concitadina ASU Politehnica la debutul în vara din 2016 în divizia a doua prin pasul efectuat de pe ”Știința”, două fiind cauzele evidente și ușor detectabile, și anume pe de-o parte absența unei necesare familiarități jucători-spectatori, altfel deja închegată în trecut în ”Ciarda Roșie” dar greu de conservat la distanțele de pe mai marea arenă, aducând a fi cu atât mai goală în condițiile unui număr redus de susținători, ceea ce nu se resimțea pe fostul ”Tehnomet”, iar pe de altă parte dificultatea familiarizării sportivilor cu poziționarea în spațiile mai largi și pe traseele unei suprafețe de joc mai extinsă și înconjurată de pistă, și asta tocmai în prima campanie post-Mediop, așadar într-un moment în care roșu-galbenilor le-ar fi venit oricum mai greu să desfacă apărările adverse.

În plus, deloc de neglijat, Ripensia își identificase rapida ascensiune din fotbalul divizionar în cel național cu victoriile pe alocuri concludente din ”Ciarda Roșie”, atât în liga a patra timișeană cât și chiar în Liga 3 iar în ediția trecută în Liga 2, sugestiv fiind prin comparație faptul că la primul contact cu anticamera elitei, în primele tot 7 apariții acasă în care în actuala campanie a suferit câte 3 remize respectiv eșecuri, roșu-galbenii au strâns 4 victorii și o remiză în vara lui 2017, primele 3 reprezentații pe fostul Tehnomet fiind toate adjudecate, ceea ce îi înălța chiar și pe locul 1.

În lumina momentului ales în traiectoria sa dar și în raport cu poziționarea sa în cadrul general al Ligii 2, mutarea Ripensiei pe ”Dan Păltinișanu” se contura ca fiind un pic prea rapidă, iar ulterior chiar și în contratimp, prin prisma discuțiilor legate de preconizata demolare a celui mai mare stadion al Timișoarei. Dorindu-și o altă anvergură imagistică, și nu una percepută ca fiind stingheră și mai ”de cartier”, clubul își dorea un alt fel de expunere în luminile rampei, mai ”la centru” dar și pe un gazon asociat cu arena fanion a Banatului, glisare prin care să-și apropie și un prim-plan în peisajul divizionar în plină schimbare pe Bega, în principiu toate bune și frumoase, fără însă a lua prea mult în calcul reperele strict sportive ale activității, esențiale la urma urmei.

Socoteala a fost că una este să te înfățișezi suflării fotbalistice naționale de pe palierul Ligii 2 sub focalizatorul camerelor de luat vederi la meciuri organizate pe ”Dan Păltinișanu”, iar alta din ”Ciarda Roșie”, însă tocmai pierderea intimității și a identificării cu mai mica arenă cu care roșu-galbenii erau familiarizați a constituit povara contraproductivă, resimțită taman acolo unde doare mai tare, sub forma rezultatelor, prin puncte și în clasament. O mutare care îmbia, sub imperiul dorințelor, dar nu îndelung chibzuită prin prisma consecințelor sale.

Însă o anumită decizie inspirată, cea a învestirii lui Alexandru Pelici, a înrâurit-o indirect și implicit și pe cea a revenirii la vatră, mai mult decât necesară și așteptată în circumstanțele conturate pe parcurs. Era un pas la prima vedere înapoi care trebuia însă efectuat deja, pentru a spori șansele ajustării unei traiectorii deja evidente.

Revenirea în ”Ciarda Roșie” nu asigură peste noapte succesul dar conferă anumite ingrediente de bază ce îl pot cataliza, sugestivă fiind comparația dintre secvența pozitivă a Ripensiei la primul contact cu Liga 2, pe rând cu 16-0, 2-0, 3-2, 1-1 cu FC Argeș, 4-1 cu Metaloglobus, 0-1 tocmai cu vizitatoarea de sâmbătă de la 11, CS Mioveni, și 1-2 cu CS Balotești, toate pe fostul Tehnomet în primele apariții acasă în eșalonul secund, bilanț 7 4 1 2 27-7 13 puncte, și cea negativă la trecerea de la începutul actualei campanii pe ”Dan Păltinișanu”, 2-3 cu ACS Poli, 0-3 cu Academica Clinceni, 2-1 cu CS Balotești, 0-1 cu Metaloglobus, 1-1 cu Energeticianul, 1-1 cu AS FC Universitatea Cluj și tot 1-1 cu FC Argeș. Trăgând linia, 7 1 3 3 7-11 6 puncte. Mai puțin de jumătate de la un sezon la altul dar și aproape tot atâtea cât cele obținute în deplasări în afara Timișoarei în sezonul în curs, cinci, 3 în etapa inaugurală la Brăila și câte unul la Sânmartin și Snagov.

Desigur, ar putea fi oferit și contraargumentul triumfului izbutit ”în deplasare” pe ”Dan Păltinișanu”, la ASU Politehnica, 0-1 prin Popovici în urmă cu 5 etape, paradoxal însă și oarecum sugestiv pe aceeași teză legată de senzația că Ripensia nu s-a simțit cu adevărat ”acasă” pe cel mai mare stadion al orașului, un mai bun indiciu în acest sens fiind oferit de faptul că o singură dată în cele 7 meciuri considerate pe teren propriu pe principala arenă de pe Bega a înscris încă din prima repriză, și tocmai în celălalt duel direct pe plan local, lui ACS Poli, prin Ungureanu, care stabilea încă din minutul 3 scorul pauzei: 1-0.

În rest însă, cei din Clinceni, Balotești, București, Petroșani, Cluj și Pitești n-au primit gol pe ”Dan Păltinișanu” în primele 45 de minute ale disputelor cu Ripensia. Fără victorie acasă de zece runde și în așteptarea primirii unor galben-verzi antrenați nu demult de noul său antrenor, Pelici ghidând-o pe CS Mioveni în ediția 2016-2017, între perioadele de activitate la CSM Râmnicu Vâlcea și AFC Hermannstadt, gruparea timișoreană nădăjduiește la un nou start pe acest tronson final pe 2018 cu 4 apariții acasă, în ordine ulterioară și cu Farul, Dacia Unirea Brăila și CS Luceafărul Oradea, după deplasarea de săptămâna viitoare la Daco-Getica.

Nou start conferit de debutul și într-un joc pe teren propriu al antrenorului intrat mai vremelnic în prerogative, dar și prin revenirea în ”Ciarda Roșie”. Iar programul cu înfățișări mai ales în sud-estul Timișoarei se arată a fi favorabil măririi zestrei de puncte de pe locul de retrogradare, la 4 în urma primei poziții salvatoare dar nici pe jumătate în comparație cu cea a argeșenilor din Mioveni, pe 9 la finele ediției trecute, pe 7 și la numai o victorie diferență de treapta de baraj în sezonul actual, galben-verzii având și cele mai puține goluri primite în primele 16 runde, numai 11.

De fapt, CS Mioveni nu mai știe ce este aceea înfrângere în Liga 2 de peste o lună de zile, 0-1 acasă cu FC Argeș pe 10 octombrie, după care a remizat alb la Ploiești, a trecut cu 2-1 pe teren propriu de CS Luceafărul și Daco-Getica, iar apoi și cu 3-0 de nou-promovata ASSCS Farul la malul mării respectiv cu 4-0 weekend-ul trecut de brăileni. În prealabil, și eșecuri afară, cu 2-0 la Snagov și Târgu Jiu, dar și alte victorii, cu 0-2 la Târgoviște și cu un alt 0-3 și la Bacău, intercalând înfrângerea cu 1-0 pe ”Dan Păltinișanu” în fața lui ASU Politehnica. Iar un unic gol, înscris în minutul 71, decidea și vizita din toamna trecută a argeșenilor în ”Ciarda Roșie”, prim eșec la vremea respectivă pe teren propriu în Liga 2 pentru nou-promovata Ripensia.

Iar apropo de toamna trecută, revenirea de-atunci a Ripensiei în ”Ciarda Roșie”, după un intermezzo de două remize de 1-1 pe ”Dan Păltinișanu” cu Dunărea Călărași și UTA, se solda cu un nou deznodământ deloc pe placul fanilor celor în galben-roșu, 0-2 cu ASU Politehnica, urmat acasă tot pe finele sezonului din 2017 de un 4-4 la căderea cortinei cu CS Luceafărul, prima reprezentație pe teren propriu din 2018 aducând însă și un prim succes după 7 meciuri acasă și o jumătate de an fără 5 zile, 2-1 cu cei din Brăila prin ”dubla” lui Mediop, triumf în careul de meciuri cu Paul Codrea la cârmă. Ulterior, ultima apariție oficială a Ripensiei în ”Ciarda Roșie” se consemna pe 2 iunie, acum peste 5 luni, într-un 3-2 cu retrogradata CS Știința Miroslava, transformat în 3-0 la ”masa verde”.

În orice caz, arena ”Dan Păltinișanu” chiar n-a purtat noroc secund divizionarelor locale în acest tur, Ripensia înregistrând acolo bilanțul ”acasă” 1-3-3, ASU Politehnica 3-1-5 după o unică victorie în primele 5 apariții acasă pe ”Dan Păltinișanu” în urma promovării în 2016 din Liga 3, ceea ce ducea pe-atunci la revenirea pe ”Știința”, iar ACS Poli, 0-1-2. De unde că ar fi de preferat a avea grijă la ceea-ți dorești cu adevărat…

Arbitrează Denis Haidiner din Hunedoara, asistat de Marius Bălan din Dej și Răzvan Constantin Nistoran din Reșița, rezervă fiind Alexandru Dan Gornic din Arad, observatori fiind hunedoreanul Petrean și arădeanul Monea.

Programul etapei a XVII-a în Liga 2 și clasamentul, pe coloana datelor tehnice. 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: