Ripensia înscrie în premieră 3 goluri în acest campionat și taie în prelungiri energia în Valea Jiului

Ripensia, într-o alcătuire mult remaniată față de jocul pierdut acasă în urmă cu nici 65 de ore, inclusiv cu un nou căpitan, a izbutit duminică la matineu să adauge a patra deplasare consecutivă fără înfrângere, ba chiar a doua victorioasă în acest răstimp, toate cele 3 puncte fiind asigurate în cel de-al cincilea minut de prelungiri, când Octavian Drăghici, introdus în minutul 71, după egalarea reușită de gazde, a plusat ”dublei” de la Balotești, fructificând acțiunea lui Popovici și Dumiter: 2-3 (1-1) la ACS Energeticianul.

Roș-galbenii au încheiat astfel cât se poate de bine seria celor 3 apariții într-o săptămână, înregistrând al treilea succes în afara Timișoarei în ediția 2018-2019 a Ligii 2, după 1-2 la Brăila în runda inaugurală și 0-2 la Balotești în urmă cu 4 etape, adăugate acelui 0-1 (0-1) victorios pe ”Dan Păltinișanu” la ASU Politehnica, viitor adversar în duelul direct local din runda a XXXI-a.

Sâmbăta trecută egalau spre final în capitală, 1-1 la Metaloglobus, iar joi erau înfrânți în Ciarda Roșie pe ploaie de aspiranta la promovare Chindia, însă elevii lui Pelici au pus punct acestor apariții într-un interval mai scurt printr-un triumf afară în care au reușit în premieră în acest campionat să înscrie mai mult de două goluri, ceea ce nu mai izbuteau pe teren advers în Liga 2 din 16 mai 2018, la Șiria, 2-3 la UTA în etapa a 35-a a campaniei anterioare.  

Fiind vorba despre o nouă apariție la numai 63 de ore și jumătate de la încheierea celei precedente, cu tot cu călătoria efectuată în județul învecinat, Alexandru Pelici a schimbat masiv unsprezecele de start și a menținut ca titulari de la meci la meci componenți cu experiență competițională, și anume portarul Moldovan, fundașii Tînc și Străuț și Gueye Mansour, apelând în schimb la 7 forțe mai proaspete.

Buna valorificare a efectivului a dat în cele din urmă roade și Ripensia și-a consolidat locul 9 tocmai înaintea primirii concitadinilor de la ASU Politehnica, urmată de deplasarea la nou-promovata din Cluj, cea mai bine clasată dintre timișorene apropiindu-se totodată la 3 puncte de UTA, ”într-un picior” în capitală și inevitabil depășită sec de Metaloglobus, urcată în imediata apropiere a băieților lui Pelici, pe 10, la încă două puncte în urmă.

Ripensia și-a calculat așadar bine pașii în miezul acestui retur și a bifat această rundă de la mijlocul sezonului de primăvară, a noua din 2019, prin a depăși bariera psihologică a celor două goluri marcate pe meci, fructificând oportun cel mai delicat moment întâmpinat de gazda de astăzi, ACS Energeticianul, de la promovarea reușită în primăvara trecută din Liga 3.

Într-adevăr, gruparea din Petroșani n-a marcat deloc pe teren propriu în primele 4 meciuri din 2019, pierzând în plus miercuri până și la ”lanterna roșie” de la Dunăre, însă chiar dacă astăzi a înscris totuși prin a egala de două ori, mai întâi în prelungirile primei părți iar apoi după mijlocul reprizei a II-a, n-a putut face față defensiv, pe fondul tuturor norilor negri care s-au îngrămădit deasupra clubului Energeticianul.

Cu probleme interne, de natură administrativă, ce au destabilizat cu atât mai mult și așa fragila stare de normalitate de pe o bancă tehnică parcă mereu pe punctul de a fi reînnoită, instabilitatea din vestiar fiind pe măsură.  

S-a tot vorbit destul în termeni apreciativi despre această nou-promovată care nu demult se ridica rapid din Divizia D Vâlcea sub numele ACS Șirineasa, dar realitatea e că, în afara cooptării intensive din toate zările a unei garnituri încropite mai degrabă artificial și peste noapte într-un timp relativ scurt pentru orice club care se respectă, ACS Energeticianul nu are istoric și pedigree, și nici valențe autentice, o grupare mai degrabă umplând empiric golul fotbalistic dintr-un oraș minier lăsat de izbeliște la nivel național și sortit să se zbată în hățișul problemelor socio-economice. Iar în haosul românesc actual, orice emanație de nicăieri se poate oarecum încadra în parametrii normalității, una grosolan reajustată.    

Alunecând mult prea mult, 3-1 la mijlocul săptămânii pentru codașa Dacia Unirea, la Brăila, Energeticianul avea nevoie de o relansare, iar un meci acasă putea constitui un prilej potrivit, fie și după câte 4 remize și 4 eșecuri, fără victorie în 2019. De fapt, fără succes din îndepărtata etapă a 18-a, în urmă cu 12 runde, când și înscria pentru ultima oară la Petroșani, 2-1 pe 24 noiembrie cu Metaloglobus.

A făcut-o tot de două ori și astăzi însă Ripensia a extras toate punctele din Valea Jiului, tăind și mai mult vântul din palele energeticienilor. Iar pentru a reveni pe căi victorioase timișorenii au efectuat cele mai multe înlocuiri de la meci la meci în 11-le de start, nu mai puțin de 7.

Astfel, Hecsko, devenit căpitan, Anghelina, Dumiter, Stoica și Popovici au revenit în primul 11 după absența de joi, cvintet care începea și în capitală la Metaloglobus, rotația cadrelor fiind completată prin reintroducerea lui Popa, care începea cu Pandurii acum 3 runde, și a lui Burdeț, după 5 etape. Alții, solicitați joi din primul minut, le-au lăsat locul…

Și timișorenii au preluat de fiecare dată conducerea, mai întâi după o jumătate de oră, iar apoi în primele minute ale reprizei a II-a, în urma a două schimbări efectuate de Pelici la pauză, lovitura decisivă fiind lăsată ”vulpoiului” rezervă, pentru încheierea prelungirilor… 2-3.

Triumf logic și oarecum așteptat în fieful unui lider după primele două etape din vara lui 2018, ulterior și pe locurile 4 și 5 după rundele… 4 și 5, dar pe de altă parte alunecat pe 13 înaintea acestei întâlniri, cu doar 3 puncte în plus față de ocupanta primei poziții de retrogradare.

Nici Ripensia nu era însă cu mult mai brează ierarhic, cu 4 locuri mai sus și 3 puncte în plus față de cei din Valea Jiului, așa încât a suflat și-n iaurt, fără a se lăsa indusă în eroare de seismul din efectivul gazdelor, din partea cărora antrenorul George Zima n-a mai apărut, ex-portarul Emil Szolomajer exercitându-și implicit atribuțiile reliefate de fapt în înscrisurile postului, de principal.

Jumătatea de oră a adus însă și deschiderea scorului, 0-1, Constantin Stoica inaugurându-și contul la Ripensia după sosirea în iarnă de la liderul Academica, printr-un șut cu dreptul din afara careului. Al șaptelea marcator al bănățenilor în 2019.

Replica gazdelor mai slab clasate nu s-a lăsat însă așteptată iar mijlocașul Petre a egalat cu capul în cel de-al doilea minut de prelungiri după lovitura liberă executată de Tudorache din stânga și peste Moldovan, 1-1, însă nici Pelici n-a stat pe gânduri, reacție imediată la pauză, prin efectuarea a două schimbări: ieșeau Burdeț și marcatorul Stoica, intrau Monea și Stoi.

Iar chiar dacă mai întâi tot gazdele au fost mai periculoase, prin același Vlad Rusu, blocat înaintea pauzei de Hecsko, acum intuit și de portarul Moldovan, timișorenii au fost cei care au înscris din nou, 1-2 în minutul 51, și tot după o lovitură liberă din stânga, executată de Popa și fructificată tot cu capul de Mansour Gueye, cel care aducea printr-o unică reușită toate cele 3 puncte și cu Farul, în minutul 90, și cu UTA, în minutul 46, de fiecare dată pe ”Dan Păltinișanu”. Iată-l marcator și în deplasare, al cincilea pe lista Ripensiei în 2019 pe teren advers!

 Nici de-această dată n-a rezistat însă prea mult avantajul Ripensiei, până în minutul 70, când vârful căpitan Cosmin Ionică a finalizat din careul mic o centrare pe jos, în continuarea unei părți secunde pe contre, mai deschisă și cu oportunități de ambele părți, dar încheiată pe val de bănățeni.  

La care imediat mai apoi Drăghici prelua locul lui Anghelina iar veteranul avea să se afle la locul potrivit tocmai când pe vizitatori îi ardea buza mai tare.

L-au tot periclitat spre final pe Axinte dar lovitura a căzut târziu în prelungiri, în cel de-al cincilea minut adițional, 2-3 la finele unui contraatac purtat de Popovici și Dumiter, pasa acestuia din fața portarului așezându-i balonul pe tavă celui care înscria în minutele 56 și 84 la Balotești. Octavian Drăghici semna o premieră pentru Ripensia în campania 2018-2019 a Ligii 2, trei goluri pentru formația timișoreană într-o partidă. Bănățenii înscriau câte două în 10 întâlniri, unul singur în alte 13 runde iar nici unul, de 6 ori: acasă cu Academica și cu Metaloglobus, la Bacău și Ploiești, pe ”Electrica” și joi cu Chindia. Astăzi însă, alte 3 puncte, și-n județul vecin…

Totodată, și al optulea gol al Ripenisiei în acest campionat în ultimele nici 10 minute de joc, alte 4 fiind marcate în intervalul 75-80… Iar dacă s-ar pune la socoteală și ultima ieșire în afara Timișoarei din 2018, în capitală, 1-1 la ASC Daco-Getica, roșu-galbenii au strâns deja 5 asemenea deplasări consecutive fără eșec pe drumurile patriei, ultima rătăcindu-se deja în timp, în toamnă, la debutul lui Pelici, 1-0 pentru Petrolul în noiembrie la Ploiești.

Implicit, o poziție mult mai confortabilă înaintea ultimelor 8 etape cu jocuri acasă cu ASU, Aerostar, Petrolul și Daco-Getica, respectiv la Cluj, Pitești, Mioveni și Constanța.

Iar în celălalt meci de la ora 11, Metaloglobus s-a desprins la 3-0 (2-0) de arădenii ”într-un picior”, Ghenovici înscriind dintr-o lovitură liberă în minutul 23, Ovidiu Herea în minutul 24 și Claudiu Herea în minutul 77. Rezultat care-i dă speranțe Ripensiei să năzuiască fie și la locul 7. Deschidere a unor noi orizonturi cu aceste 10 puncte strânse din ultimele 15 posibile…

Bilanțul afară al Ripensiei, 4-5-6 19-24 17 puncte, nu cu mult mai prejos celui pe teren propriu: 6-4-5 17-17 22 puncte. Clasamentul actualizat al Ligii 2, programul viitor și rezultatele rundei, pe coloana datelor tehnice.

*

ACS Energeticianul: Axinte – Gunie, Misăraş, Ioniţă, Dragu – Cenaj, Petruş – Tudorache, Petre, Rusu – Ionică – cpt.

Rezerve: Buga – Guiti, Iovu, Voicu, Gîrbiţă, Enache, Cioiu.

Antrenor: Emil Szolomajer.

Ripensia: H. Moldovan – Popa, Tînc, Hecsko – cpt., Străuţ – Burdeţ (minutul 46, Monea), Anghelina (71, Drăghici) – Al. Popovici, Dumiter, Stoica (46, Stoi) – Mansour.

Rezerve: Păduraru – Apro, C. Toma, Dobie.

Antrenor: Alexandru Pelici.

Arbitri: Cristian Codrea (Baia Mare) – Radu Despa (Baia Mare) şi Marius Bălan (Dej).

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = cinci

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: