Ripensia, punct la cele 4 eșecuri la rând afară

Ripensia a pus punct prin obținerea unui punct seriei de patru înfrângeri în deplasare în Liga 2, remizând pentru a doua oară afară de la promovare, în urma unui 2-2 în care egala după pauza ieșirii din etapa a cincea la Brăila și rămânea atunci pentru ultima dată în fotoliul de lider. Astăzi însă remiza a fost necesară pentru a păstra distanța de numai două puncte față de gazda care aborda jocul din runda a 15-a nu doar cu foarte mari probleme dar și de pe primul loc de retrogradare: CS FC Olimpia 2010 – AFC Ripensia Timișoara 1-1 (1-1).

Altele au devenit așadar prioritățile roșu-galbenilor bănățeni în cursul aceluiași tur de campionat, într-o pendulare de la prelungirea invincibilei serii inițiale până la 6 apariții la necesitatea de a lega două partide fără înfrângere. Ceea ce antrenorul interimar Radu Suciu a reușit după remizele de 1-1 cu fruntașa lui Dan Alexa respectiv de la ora 11 la Satu Mare, într-o dispută a garniturilor preluate din mers de foști portari. Însă Ripensia poate și regreta pe de altă parte că n-a smuls toate cele 3 puncte de pe tărâmul galben-albaștrilor din nord-vest, atât dat fiind uriașele probleme acutizate în cursul săptămânii în sânul colectivului sătmărean, pus pe răzmeriță, cât și cele ivite spre sfârșitul meciului în sine, când trupa de pe Someș a rămas în inferioritate numerică din minutul 80, oaspeții creându-și apoi repetate oportunități pentru a da lovitura, fără însă a le și fructifica.

Din perspectiva situației limită a lotului Olimpiei, neplătit și pus pe protest, derulat luni și marți sub forma abandonării antrenamentelor, abordate ulterior de voie, iar vineri printr-o luare de poziție a mai multor jucători deloc dispuși să se alinieze la startul meciului acasă cu Ripensia, timișorenii păreau a avea o pâine de mâncat la Satu Mare, deși asemenea circumstanțe își reliefează de cele mai multe ori ambele tăișuri. Însă fără doar și poate vizitatorii tocmai ieșiți cât de cât dintr-o pasă neagră prin remiza contra fruntașei de la Dunăre dețineau un ascendent psihologic în fața unor galben-albaștri cărora numai la fotbal parcă nu le mai stătea capul, ci la salariile restante, dezbinați în consecință în tabere dispuse să joace fie și așa respectiv refractare la a mai înghiți în sec.

În cele din urmă, cu noaptea sfetnic bun, atât unii dintre jucători cât și antrenorul Zoltan Ritli, care părea a nu mai conta pe componenții neînduplecați, au revenit asupra deciziei iar astfel Olimpia s-a aliniat la start cu numai 3 modificări de la meci la meci față de eșecul cu 2-1 de la Luceafărul Oradea, Szasz fiind titularizat din postura de rezervă în etapa trecută iar Bura și Rus intrând la rândul lor în primul 11, în care nu au mai apărut Jurj, Villand și Miholca, ultimii doi luând loc în schimb pe bancă.

Sătmărenii erau așadar în grevă și nu prea, constrânși pe de altă parte de poziția incomodă din clasament, pe primul loc de retrogradare într-un grup de 4 echipe la egalitate de puncte, inferioară unor totuși notabile victorii acasă, unde au alternat succesele cu înfrângerile: 2-0 cu AFC Hermannstadt, da, într-adevăr, 2-0 cu sibienii, dar și 0-2 cu CS Afumați, iar ulterior 1-0 cu UTA însă și 0-2 cu ASU Politehnica, cel mai recent învingând printr-un 2-0 pe Foresta.

Ripensia în schimb se rostogolise de pe podium prin a pierde la rând în precedentele 4 deplasări, dintre care ultimele 3 cu câte două goluri primite, doar căpitanul Popa mai semnând în acest răstimp un unic gol pe alte terenuri, dintr-o fază fixă prin care egala după pauza eșecului la Clinceni.

Iar cel mai bun prilej pentru a stopa seria înfrângerilor afară s-a ivit pe Someș prin degringolada din efectivul Olimpiei, Ripensia atingându-și pe jumătate scopul tangibil într-o componență ca și identică unsprezecelui de start contra Dunării, în care a revenit după suspendare Vlădia, ca unic înlocuitor, Horcea cedându-i locul.

Iar primele semne au fost încurajatoare, Laurențiu Tudor aflându-se în poziții favorabile în primele zece minute, când în careul mic, când în colțul careului mare, fără sorți de izbândă însă în încercările sale, fie atenuate și sfârșind în brațele portarului, fie razante cu bara.

Și totuși, Ripensia avea să deschidă scorul în urma unui corner după mijlocul reprizei I, pe final fiind în 4 rânduri la un pas de a prelua din nou conducerea odată ce a rămas în superioritate numerică, fără însă a și reuși mai mult decât să trosnească încheietura barelor ca salvă la potou, nevoită implicit să se mulțumească și cu un draw, pe de altă parte deloc de lepădat în condițiile în care gazdele mai slab clasate au egalat relativ prompt, deja în minutul 31, iar apoi au ochit bara în fiecare dintre reprize.

În criză de puncte, oponentele nu s-au mai prea studiat și tatonat reciproc ci și-au căutat cât mai vremelnic punctele slabe, dovedindu-și însă imprecizia, atât Lusamba, care a reluat peste bară balonul scăpat în față de Rădulescu în minutul 14, cât și Mediop, care l-a luat la țintă în minutul 17 pe portarul căpitan Muntean.

Salvator în minutul 23 de sub transversală la lovitura liberă expediată de Zaluschi și pe care a deturnat-o în corner, dar și fără replică la faza fixă imediat următoare, la reluarea lui Andrei Dumiter cu capul, 0-1 în minutul 24, cu primul său gol de la un 2-0 semnat puțin înaintea pauzei în ceea ce rămâne momentan și în continuare ultimul triumf al celor din Ciarda Roșie, 4-1 cu Metaloglobus.

Însă replica gazdelor cu buzunarele în vânt și cuțitul la os nu s-a lăsat deloc așteptată, ba din contră, înlocuitorul Rus întinzându-l cu o lovitură de cap pe Iulius Rădulescu, învins câteva faze mai apoi, în minutul 31, când Pop a executat un corner, Dumitru Muntean a recentrat în fața porții iar Cristian Munteanu a egalat, dar și salvat în minutul 33 de bară la tentativa lui Lusamba.

Semn că ecuația celor 3 puncte era mult mai complicată pentru Ripensia decât ar fi părut prin prisma nemulțumirilor răzbătând fățiș din vestiarul Olimpiei.

Partea secundă a început precum se și încheia prima, cu Ungureanu încercându-și tirul din careul sătmărean, dar a continuat cu emoții în tabăra timișorenilor, mai întâi generate de centralul clujean, indicând punctul cu var la intervenția lui Stoi asupra unuia dintre cei schimbați de la un joc la altul dar totuși introdus de la pauză, Miholca, însă disipate de semnalizarea asistentului concitadin, indicând o lovitură liberă din afara suprafeței de pedeapsă.

Ulterior, la mijlocul mitanului secund, Iulius Rădulescu a fost salvat din nou de bară la reluarea lui Pop, în urma centrării aceluiași Miholca, după care, în minutul 79, marcatorul Cristian Munteanu n-a mai fost la fel de precis de la opt metri, șutând nu mult alături după centrarea lui Lusamba.

Schimbare bruscă de situație imediat mai apoi, odată ce Cosmin Bura, unul dintre noii titularizați, și-a proptit talpa pe piciorul proaspătului intrat Matiș, cartonașul roșu lăsând gazdele în inferioritate numerică, de care Ripensia a profitat prin a prelua frâiele finalului de meci, fără însă a și exploata la sânge avantajul ivit.

Mai întâi portarul Muntean a deturnat în corner balonul deviat de un coechipier iar apoi șutul lui Toma din ”liberă” a ocolit de puțin rădăcina barei, totul culminând cu ratările din prelungiri, una a lui Dumitru Muntean la buturile bănățenilor dar două mai clare la poarta gazdelor, Zaluschi punând punct cu un trasor în încheietura barelor dintr-o altă lovitură liberă de la circa 22 de metri…

Ripensia n-a luat așadar toate punctele unor sătmăreni ca și în grevă și în doar 10 jucători dar măcar a pus punct șirului de insuccese pe ruta Târgoviște – Clinceni – Sibiu – Afumați.

A fost parcă scris că etapa a XV-a avea nevoie și de o remiză, nici prea, prea dar nici foarte, foarte pentru timișorenii aflați înaintea primirii arădenilor de la UTA în intermediara de miercuri de la ora 19, pe ”Dan Păltinișanu”, dar și a descinderii tot săptămâna viitoare, sâmbătă la 11, în fief-ul altei grupări suferinde din rațiuni economice, CS Pandurii Lignitul.

*

Olimpia: F. Muntean – cpt. – Szasz (46, Miholca), D. Muntean, Duruş, Hlinca, Munteanu, Bura, Rus, Pop (76, Achim), Brata, Lusamba (82, Villand).

Rezerve: Şuta – Cubaş, Vincze.

Antrenor: Zoltan Ritli.

Ripensia: Rădulescu – Popa – cpt., Vlădia, Apro, Toma – Tudor, Stoi (70, Bobină), Zaluschi, Ungureanu (87, Mânecan), Dumiter (78, Matiș), Mediop.

Rezerve: D. Munteanu – Golda, Codreanu, Berivoescu.

Arbitri: Marius Nechita Chioran – Gero Szabo şi Doru Claudiu Lucaciu (toţi din Cluj-Napoca).

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × = 6

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: