Ripensia triumfă pe Cluj Arena, ”dubla” lui Dumiter și Drăghici în prelungiri complică traseul lui U spre Liga 1

Déjà vu, iar AS FC Universitatea Cluj ar fi trebuit să sufle și-n iaurt dacă se afla la egalitate acasă cu Ripensia în prelungiri, la același 2-2, căci și o altă nou-promovată, Energeticianul, era răpusă la potou cu 2-3 tocmai în precedenta deplasare a roș-galbenilor timișoreni, atunci în premieră marcatori a mai mult de două goluri într-un meci din actuala ediție a Ligii 2, în această seară deja specializați în acest sens, repetiția fiind aplicată pe Cluj Arena. Alexandru Pelici nu-și ascundea supărarea după duelul local pierdut sâmbăta trecută acasă cu 0-1 cu ASU Politehnica, iar elevii săi i-au ascultat oful, semnând al treilea triumf afară din sezonul de primăvară, dar și cel mai semnificativ, pe terenul ”Șepcilor roșii” de pe locul de baraj spre Liga 1. 

Triumf în văzul unei întregi țări conectate la cursa promovării din Liga 2, AS FC Universitatea – Ripensia Timișoara fiind televizat în direct de pe Cluj Arena în seara Vinerii Mari de la ora 18:30 iar mai toți așteptând lumina dinspre amfitrionii favoriți în alb-negru. Poate mai puțin contracandidații la ascensiunea spre elită și simpatizanții lor, din Clinceni, Târgoviște, Snagov și Ploiești…

Căci ”Șepcile roșii” tocmai se zburliseră recent după tripla fără victorie și cu un singur punct din 9 posibile, prin a învinge cu 2-6 în capitală iar apoi cu 2-1 acasă cu constănțenii și chiar cu 0-8 duminică pe islazul din Brăila, suflarea studențească de sub Feleac pregătind pictarea ouălor roșii cu rotunjimile cifrei 3, trei puncte ale victoriei. Trei au fost însă golurile în contul vizitatorilor învingători din Banat, Andrei Dumiter egalând la nici 5 minute după ce Gavra deschidea scorul la mijlocul primei reprize, iar tot Dumiter prelua conducerea pentru Ripensia în primul sfert de oră al părții secunde, avantaj anihilat tot după aproximativ 5 minute, cireașa pe tort fiind grijuliu pusă de ”vulpoiul” Octavian Drăghici, la spartul târgului, la finele numeroaselor minute de prelungiri ale unui mitan al doilea cu de toate, și urâte pentru un asemenea moment cu totul aparte al anului: AS FC Universitatea – AFC Ripensia 2-3 (1-1).   

Mai toată lumea se aștepta ca Goga să-și continue recitalul de la Dunăre, dar ”locomotiva” om-orchestră n-a putut ecrana ceea ce cam este ”U” de fapt și de drept, o nou-promovată nespus de supralicitată în ton cu noile tendințe fățișe ale FRF, LPF și ale celor cu drepturile de difuzare, amorezați peste putință de cluburile cu tradiție, stadioane și suporteri, și cântându-i-se în strună în pofida unor evidențe faptice care lasă loc cel puțin de discuții, măcar raportat la creșterea evidentă a mediei de vârstă a trupei clujene pe seama pieselor cheie din părțile esențiale ale angrenajului.

Ripensia trebuie așadar că a încurcat pe moment nu doar planurile universitarilor, dar și al aspiranților la o inginerie a fotbalului carpatin care să genereze rezultate finale precum în jocuri computerizate, pe baza unor algoritmi și în funcție de anumiți factori precum numărul de locuri pe scaune din stadioane, cel al suporterilor ori al trofeelor din palmares, ba chiar să poată alege din capul locului și înaintea competițiilor grupările dezirabile și identificate pe sprânceană, partidele urmând a glisa spre stadiul de scenete cu deznodământ cunoscut, strict cât pentru a fi televizate în direct, esență, început și sfârșit al tuturor celor avute în vedere. 

Fotbalul carpatin al ediției 2018-2019 a cam luat-o de-a binelea razna la ceasul de primăvară al returului prin prisma emanațiilor emise foarte recent tot mai intens din jurul unor mese rotunde de capete pătrate pe gulere albe, care pesemne au pus gând rău de o manieră fatală frumuseții simple a jocului prin imprevizibilul său, visând în schimb la a se juca de-a întocmirea clasamentelor precum în jurul cântărilor de la Eurovision, dar în Vinerea Mare jocul cu balonul rotund nu i-a răsplătit pe cei supralicitați, și nici n-ar fi avut de ce, ci în schimb pe cei mai obidiți, oaspeți fără un mare stadion al lor și fără tot atâția spectatori la meciuri, dar duduind în schimb la capitolul glorie sportivă, dulce precum vinul vechi, o glorie interbelică, totuși ”bulină albă” în estimările grăbiților și impetuoșilor generatori ai stratagemelor noii inginerii.

”U” în sus, ”U” în jos, Bogdan spiritual în raport cu moderatorii, când de fapt Lobonț nu este încă mai nimic în breasla trudiților de pe băncile tehnice și are drum lung în față, știut fiind faptul că antrenorul trăiește din rezultate și nu din ceea ce a izbândit până nu demult pe gazon, una e una iar alta e alta, însă iată că mai sunt echipe prin țară capabile să readucă suflarea cu picioarele pe pământ și să-i tragă pe unii de mâneci, mai încet cu pianul pe scări, căci la urma urmei este vorba încă despre o nou-promovată bazându-se în special pe sportivi spre apusul carierei în iarbă. Trași astfel de mânecile albe, și unii de la FRF, și de la LPF, și dintre eminenții cu drepturile de difuzare. Desigur, politicile vor fi implementate iar rezultantele vor da cu plus și fără virgulă pentru inițiatorii demersurilor, dar până atunci unii mai trebuie să și dovedească și transpire. A dovedi în sensul câștigării respectului.

Alexandru Pelici, un fost fundaș, ars și opărit din plin în anii centrifugali de pe băncile tehnice ale mereu șocantului fotbal românesc, și-a aliniat cu mult mai multă smerenie roș-galbenii timișoreni, mai modest poziționați ierarhic și în tot cazul net mai încercați după înghițirea găluștii în sec pe ”Dan Păltinișanu”, 0-1 cu concitadina ASU Politehnica, iar lucrurile au curs de la sine. Fără ca Ripensia să se oprească până când nu a lăsat ”Șepcile roșii” fără cozoroc. În prelungiri. Apendice al partidei în care timișorenii egalau în partida tur din toamnă, 1-1, fragment în care în Vinerea Mare nu se mai mulțumeau numai cu un punct.

Au început prin a apela la o jumătate de echipă ca noi componenți în câmp de la meci la meci, Popa, Burdeț și Gueye revenind în primul 11 după o etapă iar Apro și Zaluschi după trei runde, și au pus punct prin a umfla niște buze cam prețioase. Drăghici mai înscria el și la Balotești, 0-2 în minutele 56 și 84, dar mai ales în Valea Jiului, 2-3 în cel de-al cincilea minut de prelungiri, iar odată ce Pelici l-a introdus în minutul 86 în locul lui Zaluschi, la 2-2, lui Lobonț ar fi trebuit să-i țiuie alarma. Nici pomeneală, grijile clujenilor fiind legate de obținerea la potou a victoriei, cu o disperare demnă de o cauză mai bună.

Culoar pentru căderi de cortină cu final neprevăzut, în cel de-al optulea minut de prelungiri, când și centralul Kovacs își șoptea poate în barbă că destul a fost testată reziliența unor vizitatori din a căror tabără vârful Gueye era salvat cu Ambulanța din teren înaintea ultimului sfert de oră, după ardeleneasca deloc molcomă a ”locomotivei” pufăind Goga, una după ceafă. ”Doamne ajută”, divinitate sufletește și adesea invocată de Pelici, este încă sus și veghează, ghidând în versetul final degajarea lungă a lui Adrian Popa, urmărită cu instinct de Octavian Drăghici, lob de la 30 de metri peste Dur-Bozoancă, ieşit la blocaj: 2-3. Blocaj în rătăcirea nou-promovatei, extaz pentru vizitatorii reabilitați. Și cât se poate de binemeritat.

Așa cum n-a convins nici în alte dăți, și așa cum și-a croit drum spre podium mai ales pe seama slăbiciunilor indubitabile ale unei competiții trase de păr ceva de pomină, AS FC Universitatea n-a dat de înțeles nici vineri de ce ar putea emite asemenea pretenții la Liga 1 încă din primul foc, chit că nici cercul elitei n-ar rupe deloc gura târgului, de unde că e loc și pentru trupe pe cale de consolidare din aproape în aproape. 

Ce-i drept, și-a creat la un moment dat o primă breșă, în minutul 20, însă Horațiu Moldovan i-a ieșit în întâmpinare lui Gavra iar Janos a fost total imprecis în continuarea fazei. Avertisment urmat de scuturarea plasei, 1-0 Gavra în minutul 22, cu latul de la prima bară, din centrarea lui Hațiegan. Nou-promovații au prins implicit curaj iar Moldovan s-a văzut nevoit să intervină în fața lui Goga, cu o tentativă din mijlocul careului, ca mai apoi Giurgiu să mângâie de puțin vinclul, însă Andrei Dumiter și-a reamintit că nu demult chiar deschidea scorul pe terenul liderului din Clinceni, egalând acum cu fentă în fața lui Dur-Bozoancă, prins pe picior greșit și pus în dificultate de trimiterea fără noimă înapoi a lui Taub… 1-1 în minutul 26.

Goga a căutat să riposteze prompt, adulmecând complicațiile meciului, dar a șutat peste în minutul 29 din afara careului, după care ”U” și-a pierdut încet, încet busola, aplombul și răbdarea, hățurile fiind preluate de Ripensia destul de energic.

Iar Dumiter a mai croit o cursă la capătul căreia l-a încovrigat pe experimentatul Sepsi în propriu-i careu mic, minge la care Gueye a luftat dar și care n-a ajuns la Popovici, c-ar fi fost de rău. A ajuns o alta, cap milimetric alături la centrarea lui Popa, canonada continuând dar Dur-Bozoancă fiind la post la colțul scurt, după pătrunderea lui Gueye. Plus cornere în serie la poarta gazdelor, Zaluschi ochind blocajul ardelean.

Cine trăgea oare la promovare și care formație încă se uita temător peste umăr, spre jumătatea a doua a clasamentului?

Contrariat că răspunsul e pierdut în ceață, ex-portarul Lobonț a schimbat cu bis la pauză, Pîrvulescu în locul lui Taub și Berci în cel al lui Janos, dar tot partitura Ripensiei a rezonat mult mai bine pe Cluj Arena încă din startul reprizei a II-a. Prevestitor pentru ceea ce avea să urmeze.

Prima șarjă, marca Gueye, din stânga cu tot cu doi alb-negri în spate, pătrunzând în careu, de unde a imprimat efect către colţul lung, pe lângă bară însă. 1-2 ce nu putea fi evitat, Zaluschi oferindu-i o potrivită minge diagonală din dreapta lui Andrei Dumiter, care a intrat în careu şi a recidivat, lob la colţul lung din careul mic, bară-gol în minutul 50.

Răsturnare în oglindă tot în decurs de nici 5 minute, precum în repriza I, atunci de la 1-0 la 1-1, acum de la 1-2 la 2-2. După ce același Goga a tras puternic din afara careului iar balonul deviat în sus din blocajul lui Hecsko cu corpul a fost înțepat de Iuliu Haţiegan, cap din preajma careului mic. Ce mai ușurare clujeană, și cu Florescu de-acum în acțiune.

Însă franjurii defensivi ai gazdelor au îmbiat tot mai mult, iar Zaluschi n-a mai stat pe gânduri. A fost imediat mai apoi la un pas de 2-3, dar și la mijlocul reprizei a II-a, când ”U” a scăpat cu atât mai mult cu fața curată. 

În pasă de idei și pierzându-și încet și sigur cumpătul, sub imperiul scurgerii minutelor, ardelenii au abordat în pas fals ultimul sfert de oră, și tocmai prin căpitan, testare a cefei lui Gueye, trecut minute bune în grija personalului medical, și intubat. Goga în schimb, trecut în carnețelul centralului, iar Anghelina în locul vârfului Ripensiei. 

Iar când e să se aleagă praful…

Universitatea a trecut în prelungiri pe lângă 3-2, Goga ochind bara iar șutul său pe ricoșarea mingii fiind apoi respins în faţă de Hecsko, până la Haţiegan, care a țintit poarta din mijlocul careului, Moldovan deturnând însă de sub transversală, ca și mai apoi timișorenii să se apere îndârjit. Hecsko, din fața porții, după ce Gavra îl fentase pe Moldovan…

După care Ripensia n-a trecut pe lângă 2-3, ci a lăsat mută asistența. La fel, trei goluri pe terenul unei nou-promovate, pentru încă 3 puncte în deplasare. Platformă de pe care îi poate aștepta mai încrezătoare pe ”aviatorii” băcăuani, sâmbăta viitoare de la 11. Până atunci însă, niște Sărbători Fericite pentru roș-galbeni, o lecție de viață și despre sport în prag de Paște pentru adepții formelor fără fond, eronați în supralicitările lor pe seama unor trupe care bifează căsuțele îngroșate, stadion, palmares, suporteri, dar scârțâie în cheia principală: jocul.

Iar dacă asta este etalarea acasă a unei formații de pe podiumul Ligii 2, cu pretenții la Liga 1, atunci se mai confirmă o dată în plus că respectivul 0-3 administrat până în minutul 78 tot la Cluj de funcționari din Luxemburg campioanei României în preliminariile Champions League sugerează just pierzania valorică și calitativă ce zace în hăul pe nume fotbal intern. 

*

AS FC Universitatea Cluj: Dur-Bozoancă – Coman, Cordoş, Sepsi, Taub (minutul 46, Pîrvulescu) – Giurgiu – Greu (54, Florescu), Goga – cpt., Haţiegan – Gavra, Janos (46, Berci).

Rezerve: Dinu – Telcean, Abrudan, Axente.

Antrenor: Bogdan Lobonţ.

Ripensia: Horațiu. Moldovan – Adrian Popa, Apro, Hecsko, C. Toma – cpt. – Stoi, Burdeţ – A. Popovici (90+7, Tînc), Zaluschi (86, Drăghici), Dumiter – Mansour (81, Anghelina).

Rezerve: Dobre – Ţieranu, Chera, Dobie.

Antrenor: Alexandru Pelici.

Arbitri: Szabolcs Kovacs (Carei / Satu Mare) – Ciprian Iovu şi Iulian Cătălin Brînză (ambii din Botoşani).

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − = 4

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: