Ripensia – UTA: gratuitate pentru tineri și pensionari, sonorizare în premieră pe ”Electrica”

Pentru un extrem de atractiv și inedit duel Ripensia – UTA Arad în faza-anticameră a intrării cluburilor de Liga 1 în Cupa României, ce va avea loc miercuri pe ”Electrica”, clubul timișorean lider în Campionatul Județean Timiș a optat în favoarea unui preț modic de intrare, dar cu gratuitate pentru tineri și pensionari, pregătind cu această ocazie și alte surprize, ca de exemplu activarea instalației de sonorizare.

Dar iată câteva detalii legate de jocul de miercuri – unul dintre cele 14 ale turului V în Cupa României Timișoreana, având implicate doar 11 cluburi activând de această parte a munților – conform www.ripensiatimisoara.ro…

Bilete

Începând de astăzi, clubul pune în vânzare biletele pentru meciul cu UTA, în valoare de 10 lei, sumă stabilită exclusiv pentru această partidă de Consiliu Director, datorită costurilor ridicate de organizare. Accesul la stadion se va face pe două întrări, cea din dreapta pentru tribuna 1 și intrarea din partea stângă pentru tribuna a 2-a.

Puncte de vânzare

De luni…

Sediul clubului  – Calea Urseni, 16B, Hotel Casa de la Rosa

De marți…

Chioșc de presă – stația autobuzului 33, de la Catedrală. (chioșcul din dreapta)

Chioșc de presă – Piața Libertății, vis-a-vis de sediul PNTCD

Chioșc de presă – Piața Libertății, colț cu Casa Armatei

Chioșc de presă – Piața Operei, în fața la Modex

Vor fi bilete de vânzare și la stadion, în ziua meciului! Tinerii până la 18 ani și pensionarii beneficiază de accesul gratuit.

*

După un parcurs extraordinar în Cupa României, cu 9 echipe eliminate pe parcurs,˝Ripi˝ se află în fața celui mai important test de la revenirea în iarbă, urmând a întâlni una dintre cele mai titrate echipe ale țării, UTA Arad, formație care, actualmente, evoluează în liga a 2-a.

Povestea galben-roșilor în Cupă începea la data de 1 aprilie a anului 1934, când primul club profesionist de fotbal din România, debuta cu o victorie în stilul caracteristic în șaisprezecimile primei ediții organizate, triumfând cu 7-0 împotriva celor de la Șoimii Sibiu, tot o echipă din prima liga la acea vreme. Avea să fie o ediție în care ripensiștii, în drumul lor spre finală, eliminau două reprezentante ale Aradului, Gloria CFR în optimi și AMEFA în semifinale.

Ajunși în finală, timișorenii au fost nevoiți să se impună în două rânduri în fața Universității Cluj pentru a-și adjudeca primul trofeu al Cupei României. Inițial, ultimul act a avut loc la Timișoara, pe ˝Electrica˝, ai noștri impunându-se cu 3-2. Oaspeții au cerut și au obținut apoi rejucarea partidei pe teren neutru, la București, unde la data de 30 septembrie căpitanul Silbiu Bindea, autor a două goluri, ridica trofeul deasupra capului după o victorie categorică, cu scorul de 5-0. A urmat o nouă finală, in 1935, când trupa din Fabric era învinsă în prelungiri de CFR București, iar în 1936 trofeul avea să se întoarcă la Timișoara după un nou succes categoric în finală, 5-1 împotriva Unirii Tricolor.

Acum, la 90 de ani distanță de acele performanțe istorice, ¨Ripi¨ a fost readusă la viață din somnul forțat în care a fost trimisă de regimul comunist, pornind de jos în drumul ei spre a reajunge acolo unde îi este locul. Parcursul în Cupa României a început în februarie, când roș-galbenii, pe atunci în liga a 6-a, treceau de divizionara ˝D˝, Auto Timișoara, după o partidă care a avut nevoie de lovituri de departajare.

Au urmat două victorii la scor cu AS Murani (9-0) și FC Jebel (5-0) și o semifinală de poveste în faza județeană a competiției. Atunci, pe o ploaie torențială și un teren mocirlos, Uzun și colegii săi se vedeau conduși cu 2-0 de Bega Belinț, din liga a 4-a, iar parcursul în Cupă părea încheiat. Băieții au reușit însă o revenire de senzație până la pauză, egalând în decurs de 3 minute, iar după pauză Pușcașu aducea bucuria în tabăra Ripensiei. Finala pe județ s-a disputat pe ˝Dan Păltinișanu˝, în fața a 1500 de spectatori, iar ˝Ripi˝ reușea un nou succes, trecând cu 1-0 de CS Ghiroda, vicecampioana Diviziei D, Mogoș reușind unicul gol al partidei.

Ripensia a debutat în faza națională cu o victorie la masa verde, Flacăra Făget, adversarul din primul tur, neprezentându-se la meci. Au urmat însă două dispute extrem de echilibrate împotriva a două divizionare ˝C˝, ambele câștigate de ai noștri în prelungiri. Prima, cu Millenium Giarmata, când ripensiștii,egalați de la 2-0 și cu un om în minus pe teren, au reușit imposibilul, domindu-și adversarul mai bine cotat și reușind golul victoriei în prima repriză de prelungiri. În turul 3, cu Muncitorul Reșița, s-a încheiat 0-0 după 90 de minute dominate autoritar de timișoreni, iar dreptatea avea să se facă tot în prelungiri, când nigerianul Joseph Anagor, la prima apariție în tricoul galben-roșu, marca și declanșa o bucurie de nedescris. Turul 4 a fost depășit fără joc, Ripensia având norocul de a pica la tragerea la sorți cu CS Turnu Severin, formație desființată în această vară.

Iar miercuri, cu UTA, băieții noștri sunt la un pas de a scrie istorie, având șansa calificării în șaisprezecimile competiției, acolo unde vor întâlni o trupă din prima ligă, performanță nereușită vreodată de o echipă din liga a 5-a. Haideți să fim alături de ei și să îi încurajăm așa cum se cuvine!

Tempo Ripi!

Despre UTA

În plin declin al Ripensiei, un alt club care urma să scrie istorie în fotbalul românesc se năștea la Arad. La data de 18 aprilie 1945, baronul Francisc Von Neumann, patronul Intreprinderii Textile Arad, înființa I.T.A., dându-i culorile după englezii de la Arsenal Londra.

Baronul, pus pe fapte mari, inaugura după încă un an cel mai frumos stadion din țară la vremea respectivă, iar în 1947, chiar la primul sezon în prima ligă, echipa reușea cucerirea primului titlu, terminând campionatul la 11 puncte distanță de locul secund.

Au urmat 15 ani de glorie pentru trupa de pe Mureș, arădenii cucerind titlul național de alte 5 ori și aducând în vistieria clubului și două Cupe ale României. Mai mult, UTA reușea performanțe istorice și în Europa, jucând în 1972 în sferturile competiției. După mijlocul anilor 70, UTA s-a confruntat mai mereu cu probleme, retrogradând și revenind de mai multe ori pe prima scenă a fotbalului românesc. Ultima prezență a arădenilor în Liga 1 s-a consemnat în anul 2008, de atunci echipa luptându-se pentru obținrea unui loc onorabil în cel de-al doilea eșalon.

Incertitudinea a planat și în această vară asupra clubului din orașul vecin, alb-roșiii fiind preluați doar în urmă cu două săptămâni de un nou proprietar. Au debutat sâmbătă în liga a 2-a, cedând la Oradea în minutele de prelungiri, după ce au evoluat mai bine de o repriză în 10 oameni. Alături de antrenorul Eugen Trică, au mai sosit la echipă jucători cu experiență de prima ligă, precum Apostu sau Firțulescu.

De menționat și faptul că între Timișoara și Arad există o rivalitate fotbalistică de peste 40 de ani, duelurile dintre Poli și UTA stârnind mereu orgoliile suporterilor celor două echipe. Totuși, considerăm că între două orașe vecine, care, de-a lungul vremii, au scris istorie în fotbalul autohton, ar trebuie să existe mai multă prietenie și respect decât o ură alimentată artificial.

Duelul dintre Ripensia și UTA va avea loc miercuri, cu începere de la ora 16:30, pe stadionul Electrica, stârnind un interes aparte și la Arad, de unde sunt solicitate circa 50 de bilete. Vin fani alb-roșii!

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Judeţ și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ doi = 10

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: