România, învinsă a doua oară în primul joc la Euro, și tot de Franța: pe final

Reprezentativa României a pierdut la limită și de puțin jocul inaugural al turneului final UEFA Euro 2016, optarul Dimitri Payet, mijlocaș de 29 de ani al lui West Ham United, ochind în minutul 89 spre păianjen cu stângul de la 18 metri puțin lateral dreapta, în cross în dreapta lui Tătărușanu, al patrulea său gol în 19 apariții pentru Franța, după ce tot el oferea de pe același flanc centrarea prin care selecționata gazdă a celei de-a XV-a ediții deschidea scorul în minutul 57.

Dimitri Payet

Dimitri Payet: stâng de 2-1

Franța, unică națională care depășea în trecut România la jocul de debut al ”tricolorilor” la un turneu final european, și tot într-un 10 iunie, în 1996, când Dugarry marca unicul gol puțin după mijlocul reprizei I a meciului de la Newcastle-upon-Tyne, și-a fructificat avantajul terenului propriu din Saint Denis și dominarea din ce în ce mai accentuată, smulgând o muncită victorie cu 2-1 (1-1), după ce ”tricolorii” aveau la 0-0, pe debutul fiecărei reprize, câte o mare oportunitate prin același Bogdan Stancu.

Cu o evoluție onorabilă, pe măsura înălțimii momentului, disciplinată tactic și compactă iar pe alocuri curajoasă, în special pe începuturile de repriză, România a constrâns ”Cocoșul Galic” la un prim șut pe poartă abia în minutul 52, tras din careu de înaltul  vârf Giroud, talonat, tentativă care avea parcă să prevestească deschiderea de scor a aceluiași atacant de la Arsenal, în minutul 57, cu o lovitură de cap din preajma lui Tătărușanu, ieșit dintre buturi, la centrarea lui Payet de pe dreapta, în urma respingerii unui corner, lovitură de colț acordată de goal-keeperul vizitatorilor prin deturnarea de pe picioare a voleului lui Pogba din zonă centrală.

Reușita lui Giroud, a 18-a în 50 de selecții pentru Les Bleus, a fost însă rapid anihilată de 11-le lui Anghel Iordănescu, Stanciu scoțând în minutul 65 un penalty la imprudența lui Evra iar Bogdan Stancu egalând sigur pe sine în stânga lui Lloris, pe care l-a trimis spre colțul opus: 1-1 spre mijlocul reprizei secunde.

Egalitate ce reamintea de aspectele că România cel mai adesea remiza în partida ei de debut la turneele finale Euro și că încheia cu un 1-1 tocmai în apariția premieră la turneul final continental, și tot în Franța. Într-adevăr, România debuta la ”Euro” în 14 iunie 1984, la Saint Etienne, unde Boloni egala în minutul 35 reușita lui Carrasco din penalty, 1-1 cu Spania, ceea ce avea să rămână și unicul punct al ”tricolorilor” la turneul final francez din urmă cu 32 de ani. Ulterior, ”tricolorii” aveau să totalizeze 3 remize în primul lor meci la turneul final, grație și unui 1-1 cu Germania în 2000, în Belgia și Olanda, respectiv 0-0 tocmai cu Franța în urmă cu 8 ani, pe 9 iunie 2008, la Zurich.

Stilul recunoscut al selecționatelor asamblate de Iordănescu a dat roade în prima parte a jocului inaugural, 45 de minute în care, deși au avut o posesie de 58%, francezii au și înregistrat cel mai mare număr de baloane pierdute din 12 octombrie 2012 încoace, 94 pe Stade de France față de 97 în repriza I a unei dispute cu Luxemburg.

Ridicarea de cortină începea de fapt cu uriașa ratare a lui Stancu din minutul 4, după un corner de pe stânga, țintindu-l pe portarul Lloris, cu care se afla față în față în careul mic, ceea ce avea să rămână și unicul șut pe poartă al primei părți. Minutul 14 aducea bara lui Griezmann, cu o lovitură de cap, pauza consemnând bilanțul 8-4 la șuturi pe poartă respectiv 4-2 la cornere.

Același Stancu era cel mai aproape de gol pentru România și în minutul 48, când a preluat pe piept centrarea lui Stanciu de pe dreapta și a reluat cu dreptul din voleul în cădere pe lângă bara din stânga lui Llorris, însă încet, încet Franța avea să-și intensifice dominarea, regăsită în cifrele totale ale jocului, 59%-41% la posesie, 14-10 la șuturi dintre care 5-2 pe poartă, 538 la 286 de pase, dintre care 405-185 reușite, 54-41 la dueluri câștigate și 5-4 la cornere, cu 6-14 la faulturi și 5-1 la ofsaiduri.

Abordând jocul cu 6 sportivi de culoare și apelând pe parcurs la încă trei fotbaliști ”de abanos”, Franța n-a ratat prilejul de a se impune în meciul inaugural derulat în fața a 75.113 spectatori, printre care numeroși entuziaști suporteri ai ”galbenilor”, câștigând greu dar meritat, pe când România și-a vândut scump pielea, evitând până în minutul 89 un deznodământ altfel previzibil.

UEFA_Euro_2016_Logo.svg

În continuare, programul ”tricolorilor” cuprinde jocurile de miercuri 15 iunie, de la ora locală 18 (19 ora României) România – Elveția pe Parc des Princes din Paris, respectiv duminică 19 iunie, ora locală 21 (22 ora României) România – Albania, pe Parc Olympique Lyonnais. Tot în seara de 15 iunie, de la ora 22, la Marseille, Franța – Albania, iar pe 19 la ora 22 și Franța – Elveția la Lile.

Franța: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Kante – Griezmann (66, Coman), Pogba (77, Martial), Matuidi, Payet (90, Sissoko) – Giroud.

Rezerve: Costil, Mandanda, Umtiti, Digne, Jallet, Mangala, Cabaye, Schneiderlin, Gignac.

România: Tătărușanu – Săpunaru, Chiricheș, Grigore, Raț – Hoban, Pintilii – Popa (82, Torje), Stanciu (72, Chipciu), Stancu – Andone (61, Alibec).

Rezerve: Pantilimon, Lung jr. – Mățel, Găman, Moți, Filip, Prepeliță, Sânmărtean, Keseru.

Cartonașe galbene: Giroud 68 / Chiricheș 32, Raț 45, Popa 78. A arbitrat la centru maghiarul Kassai.

Albania – Elveția se joacă sâmbătă de la ora 16 tot în Grupa A, la Lens, tot mâine având loc și meciurile primei runde în Grupa B, Slovacia – Țara Galilor de la ora 19 și Anglia – Rusia de la ora 22.

Duminică, în Grupa D, de la ora 16, Croația – Turcia, iar în Grupa C, Polonia – Irlanda de Nord de la ora 19 și Germania – Ucraina de la ora 22.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: