România U17, 0-1 (0-1) la Buftea cu Azerbaijan și 0 puncte, ultima în primul tur de calificare

Trei înfrângeri din 3 apariții, la căderea de cortină chiar și cu cei din Azerbaijan, iată bilanțul pe teren propriu al selecționatei sub 17 ani a României la capătul turneului de calificare, primă fază dintre cele două ale preliminariilor Campionatului European U17.

România U17 s-a înclinat astăzi de la ora 15 la Buftea și celor din Azerbaijan, încheind fără nici un punct din 9 posibile seria patrulater de pe teren propriu, din faza I a calificărilor. Juniorii sub egida FRF s-au situat în urma Angliei și Austriei, care și-au acontat înainte de termen și în această ordine biletele pentru Turul de Elită din primăvară, când vor căuta pătrunderea în turneul final din Croația, dar și a azerilor, care s-au impus în disputa de consolare pentru locul 3, a învinselor ieșite prematur din cursă.

”Tricolorii” juniori B din generația 2000 n-au ieșit așadar din nota lipsită de succes a celorlalte selecționate naționale juvenile sau de tineret, eșecul lor încă de la primul hop fiind însă amplificat de nereușita încheierii fără vreun punct în ierarhie, și încă pe teren propriu, cu un capac final aplicat tocmai de Azerbaijan.

Pentru care Sadikhov a înscris în minutul 29 unicul gol după o lovitură liberă a lui Valizada, selecționata pregătită de Vugar Mammadov conservând apoi minimul avantaj.

Cu acest bilanț, România U17 s-a aliniat altor câteva selecționare similare sub 17 ani care n-au smuls nici un punct în seriile patrulater ale fazei întâi, ca de exemplu Liechtenstein, San Marino, Malta, Georgia și Estonia – dar toate acestea în condiții de deplasare, respectiv Andorra și Moldova, precum ”galbenii”, pe teren propriu.

La o privire de ansamblu, acest nou eșec al fotbalului juvenil românesc n-are însă deloc darul de a surprinde ori mira, fiind doar un alt exemplu între tot mai numeroasele efecte detectabile în reculul sectorului de copii și juniori.

Punctual și referitor strict la această nouă sincopă, o acoladă a micilor minusuri de detaliu a generat marele zero încă de la primul hop. De la aspecte de natură managerială, organizatorică, logistică sau de coeziune a colectivului ”tricolor” și până la cele ținând chiar și de selecție ori capacitatea principalului Gabriel Manolache de a înrâuri pozitiv cursul evoluției juniorilor B români în turneu, în care au deschis scorul în partida inaugurală, prin Ilie, la mijlocul primei reprize cu Austria, dar n-au mai scuturat apoi deloc plasa.

Însă ce așteptări ar fi din moment ce forul federal optează în postul de team manager al selecționatei U17 pentru un jurnalist convertit în acest deceniu în rol managerial, Gabi Safta!? La asemenea alegeri din partea FRF, rezultate pe măsură.

Păcat în orice caz de tot efortul depus acum deja în cel de-al doilea sezon de Centrul de Excelență Timișoara cu exponenți selecționați ai generației de 2000, și care garnitură Tricolor11 a oferit cei mai mulți juniori convocați lotului pentru disputele Grupei 6 precum și pe antrenorul secund Cristi Petcu.

România U17 a pierdut astăzi cu Cristea – Săbăngeanu, Țieranu, Farcaș – cpt., Scarlat – Gologan (70, Jurj), Screciu, Chiriac (70, Onișa), Tucaliuc – Politic (41, Chera), Sefer.

Rezerve: Axinte – Casian.

De la aceeași oră, la Voluntari, în derby-ul neînvinselor seriei, Anglia – Austria 3-2 (1-1): Gibson 39, Loader 44, Brewster 65 pen – Ballo 28, 78 pen.

Clasament: 1. Anglia 9 puncte (8-2), 2. Austria 6p (7-5) / 3. Azerbaijan 3p (2-5), 3. România 0p (1-6).

S-au mai calificat deja ca lideri tot cu 9 puncte și Rusia, Irlanda, Olanda, Spania, Scoția, Suedia și Turcia, pe când tot de pe primul loc, dar cu 7 puncte din 9 posibile, Elveția și Franța. De pe poziția a doua s-au mai calificat deja și Bosnia și Herțegovina, Grecia, Insulele Feroe, Slovenia, Austria, Finlanda, Ungaria, Slovacia, Portugalia și Norvegia. Alte două grupe, în care Serbia și Cipru au punctaj maxim după două etape, urmate fiind de Italia, neînvinsă, respectiv Belarus și Belgia, cu câte 3 puncte, se încheie mâine, când începe și ultima serie, cea din Israel, cu Armenia, Islanda și Polonia.

Primele câte două clasate din cele 13 grupe se califică în Turul de Elită, precum și cele mai bune 5 echipe de pe locul 3 ca punctaje adjudecate în compania pozițiilor 1 și 2. Ulterior, din seriile ”Elitei” se vor alege finalistele pentru Croația, la UEFA Euro U17 sortându-se primele 5 clasate de pe continent ce vor merge la Campionatul Mondial sub 17 ani din India.

În primele două etape ale Grupei 6, din Ilfov, marți a fost România – Austria 1-2 (Ilie 20 / Krienzer 33, Manolache 43-autogol) și Anglia – Azerbaijan 2-0 (Gomes 16, Sancho 23), iar joi Anglia – România 3-0 (Foden 2, 13, Sancho 68-pen.) și Austria – Azerbaijan 3-1 (Aganovic 3, Schmid 60, Wunsch 74 / Sadikhov 23).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: