S-ar preta să meargă la liderul din Botoșani cu ”nu mă uita” dar ACS Poli nu mai are bani nici de flori. Marți deschide și etapa a 5-a, de la 16.45. Bine că nu la matineu

Nici nu s-a încheiat bine etapa a patra a Ligii 1, în care diseară de la ora 21 se mai joacă Dinamo – Gaz Metan, dar ACS Poli a fost nevoită nu doar să se refere deja la proximul meci pe care-l are de disputat, în uvertura rundei a 5-a, marți de la ora 16,45 la Botoșani, ci și la grijile date de găzduirea peste alte 3 zile, vineri de la ora 21, a disputei cu nimeni alta decât campioana FC Viitorul.

ACS Poli, pentru care Soljic – la minge a intrat vineri pe final în locul lui Artean, a câștigat în etapele 1 și 4, pe când gazda de marți, liderul AFC Botoșani, încă n-a pierdut, având la zi 3 succese la rând

La asemenea program, cu 4 apariții în campionat în numai 11 zile, pe ruta Giurgiu – ”Dan Păltinișanu” – Botoșani – ”Dan Păltinișanu”, într-un ritm luni – vineri – marți – vineri, prim-divizionarii de pe Bega nici nu mai au timp să-și panseze rănile sau să-și plângă de milă, fiind ținuți într-un întețit joc de glezne de corolarul circumstanțelor care par a li se împotrivi.

Programul încărcat a venit la pachet cu partide jucate pe o vreme caniculară și o accidentare încă după primul sfert de oră al celei câștigate vineri acasă cu 2-1 cu Juventus București, Doman așteptând astăzi rezultatul unei investigații medicale, însă totul ar fi fost suportabil, riscurile meseriei, dacă n-ar apăsa și în continuare cu atât mai mult cronica problemă financiară a clubului, reacutizată pe acest debut de campanie. Popa nu și-a ascuns nemulțumirea după succesul repurtat în weekend cu nou-promovata din capitală, reamintind evidența că și cei din ”familia” lui ACS Poli au la rândul lor propriile familii, dar asemenea masive datorii la stat nu permit rezolvări ale situației de pe-o zi pe alta, așa încât supraviețuitorii în elită n-au altă variantă decât să înghită în sec și să îndure nefaste consecințe ce n-ar trebui să-i privească, cu atât mai chinuitor în ditamai călătoria dus-întors până în extremitatea nord-estică a țării, la Botoșani.

Nu le-a mai rămas de fapt decât să se roage pentru mai presante și imediate detalii ca de exemplu o ameliorare a stării vremii, căci a juca în august de la ora 16,45 nu sună bine pe canicula ultimelor zile. Timișorenii au așadar cu ce alte gânduri să-și mențină vii preocupările, ”împărăția” fiind însă de luat la bani mărunți în privința unei asemenea programări a disputei, de parcă n-ar fi o după-amiază de peste săptămână, propunând mai apoi de la 18,45 și FC Viitorul – FC Voluntari.

Paradoxal, deși cu buzunarele goale și părăsiți de spectatori, doar puțini fiind temerarii care-au luat vineri în creștet dogoarea solară la jocul de pe ”Dan Păltinișanu” cu Juventus, timișorenii au strâns deja 6 puncte, fiind oarecum chiar peste grafic și pe prima poziție ce ar duce în play-out, semn că elevii lui Popa continuă neabătut să-și facă datoria și în vară, după ce în primăvară salvau o situație cu un handicap de 14 puncte penalizare prin a evita miraculos retrogradarea.

Într-adevăr, ținând cont că au jucat deja acasă cu FCSB, care, cu o excepție, a recoltat puncte din fief-ul lui ACS Poli, se poate estima că timișorenii au acumulat până acum o zestre ceva mai mare decât ar fi putut sugera un prim calcul sumar, în acest caz situația fiind sub control. De-ar fi și pe celelalte fronturi…

De fapt, ca un alt paradox, tocmai un gol înscris de gazda de marți, AFC Botoșani, a salvat brusc în duminica de 4 iunie situația timișorenilor în încâlcita ecuație a evitării retrogradării. Atunci, ACS Poli a făcut de-ajuns prin a egala prin Mailat spre sfârșitul deplasării la Mediaș, dar cum în lupta indirectă era implicată și trupa din Chiajna, o veritabilă actriță în propriu-i film Concordia, acel ”de-ajuns” nu era însă și suficient pentru a prinde măcar locul de baraj. Rezolvarea a venit însă salvator pentru bănățeni dinspre Botoșani, unde moldovenii au expediat-o în Liga 2 pe Pandurii printr-un 2-1 semnat târziu în prelungiri.

Și-așa au mai căpătat timișorenii o șansă în plus, exploatată detașat la barajul cu arădenii. Iată însă că bucuria supraviețuirii n-a durat mai deloc iar Sisif și-a luat din nou în primire piatra și corvoada menținerii în elită, în condiții financiare recent înăsprite de pe-o zi pe alta, așa încât, metaforic vorbind, chiar și dacă ar vrea să facă un gest care la o adică s-ar preta, bănățenii n-ar avea probabil nici mărunțiș de flori pe adresa gazdelor din Botoșani.

Însă este vorba despre un nou campionat și alte puncte puse în joc, prețioase încă de pe-acum în cursa pentru intrarea în zona play-off a locurilor 1-6, demarată de AFC Botoșani prin a fi surprinzător în fruntea clasamentului după 4 etape, una dintre cele numai 4 neînvinse și urmată pe podium la egalitate de puncte de mai galonatele CFR Cluj și FCSB, dar, semnificativ, cu cel mai mare număr de goluri marcate, zece, ce-i drept 5 în precedentul meci acasă, contra nou-promovatei Sepsi.

Dar omogena trupă preluată de Constantin Enache a încurcat deja ceva calcule, în primul rând prin a nu ceda acasă în runda inaugurală, 1-1 cu aspiranta la onoruri CFR Cluj, iar ulterior prin a lega 3 triumfuri inclusiv printr-un victorios 1-0 la Dinamo și un altul în zonă, 3-1 vineri la FC Voluntari. Este vorba așadar despre o grupare în formă și care a întors priviri, astfel ajungând deja Cătălin Golofca în curtea lui Becali, după ce vineri prelua de două ori conducerea pentru moldavi la Voluntari, în minutele 12 și 45.

Golofca mai marca și unicul gol al victoriei la Dinamo, pe când Burcă în dauna clujenilor iar Buș de două ori, Roman, Miron și Fulop în ceea ce a fost până acum scorul campionatului, 5-1 acasă în runda secundă cu ASC Sepsi OSK. Pentru FC Botoșani ar fi așadar abia a doua partidă pe teren propriu din noua campanie, pe când pentru timișoreni cea de-a treia în deplasare, lunea trecută înnecându-se cu 3-0 la Dunăre, la Giurgiu.

În stilu-i clasic, Ionuț Popa de-astă dată nu doar i-a flatat pe botoșăneni, conștient fiind și de rezultatele defavorabile timișorenilor într-un încărcat duel direct recent cu cei din Moldova, câte 4 confruntări pe sezon: 2 2 4 7-20.

Și totuși, pe de altă parte, ACS Poli n-a pierdut ultimele două întâlniri cu FC Botoșani, ceea ce a contat enorm în economia evitării retrogradării, ba mai mult, pornea lansat în play-out prin a triumfa cu 2-1 (1-1) după ce era condusă în ultima vizită în nord-est, pe 10 martie 2017, victorie de moral fără de care poate că timișorenii n-ar mai fi prins nici barajul. Ulterior, în returul grupei secunde valorice, pe Bega a fost 1-1, oaspeții egalând de 1 mai reușita lui Cânu din minutul 38.

Ca vizite în Moldova în sezonul regular, ACS Poli a remizat în returul ediției 2015/6 după ce Hernandez deschidea scorul în prelungirile primei părți iar Ivanovici egala ca rezervă utilizată pentru botoșăneni în minutul 74, pierzând în schimb în returul campionatului trecut, 2-0 (2-0), prin goluri primite în minutele 35 și 41. Între respectivele două vizite în campania tur-retur, bănățenii au schimbat 8 titulari de la una la alta, doar Cânu, Croitoru și Llorente începând ambele întâlniri, iar noi modificări se anunță a fi semnificative și prin prisma faptului că Popa a apelat meci de meci în noul sezon la câte 6 achiziții realizate în vară, printre care și un ex-mijlocaș al celor din nordul Moldovei, Vașvari.

De fapt, de-o parte și de alta sunt ceva foști jucători ai celor două cluburi, lui Elek alăturându-i-se în trupa moldavă și portarul Eduard Pap, retrogradat în iunie cu ASA și care a luat loc pe bancă în succesul din weekend de pe ”Anghel Iordănescu”, unde liderul Ligii 1 a jucat în componența Cobrea – Ungurușan, Miron – cartonaș galben, Burcă, Mușat – Cucu, Tincu – ”galben” – Golofca (80, Serediuc), Moruțan (52, Fulop), Buș (63, Roman) – Popa, în vreme ce Patache, Bordeianu și Kuku au rămas la rândul lor pe margine.

La timișoreni n-ar fi însă doar Vașvari sau Croitoru, cel care egala în amintitul triumf afară cu 2-1 din martie, ci și fundașul integralist de bandă stângă Alexandru Țigănașu, care, deși a apărat culorile celuilalt club prim-divizionar moldav, din Iași, este de loc din Botoșani, ceea ce nu conferă o conotație aparte implicării sale marți în uvertura rundei a cincea. Dând asigurări că va rămâne pe poziții pe Bega măcar până în iarnă, deși răzbătea interesul celor din Bănie, noua achiziție a remarcat pe de altă parte atât că ”FC Botoșani este o echipă care joacă foarte bine, ei de cel puțin 3-4 ani joacă împreună”, atu contribuind la prezența consolidată în elită a promovatei din 2013, respectiv că ”jucătorii noi au răbdare, cei mai vechi, nu știu”, asta apropo de datoriile acumulate către jucători la trupa timișoreană. De fapt, în acel prim sezon de debut în elită atât pentru FC Botoșani cât și pentru ACS Poli, moldovenii s-au impus tur-retur cu un identic 1-0, poveste însă de 3-4 ani.

Actualitatea imediată îl pune mult mai mult pe gânduri pe antrenorul Popa, după cum a remarcat în conferința de presă de duminică de la ora 18, programată înaintea deplasării spre Botoșani, ce are loc azi: „Urmează o săptămână grea. Botoșaniul joacă cel mai bine din Liga I la ora actuală și stă foarte bine la capitolul omogenitate. A adus un singur jucător, pe Popa, de la Dinamo. Au aceeași linie de fund, aceiași mijlocași. E o echipă bine pusă la punct, în apărare, atac. Au zece goluri marcate, Golofca e în formă mare, au un antrenor bun și un conducător care e băiat isteț, fost arbitru, care știe bine jocul. Iar apoi vineri vine campioana FC Viitorul, care a suferit o înfrângere și va dori să se remonteze”.

În schimb timișorenii vor fi lipsiți de aportul celui titularizat în acest campionat în premieră vineri, Doman, așa încât „Bocșan va fi în locul său în lot. Sper să remediem greșelile pe care le-am făcut cu Juventus, când am avut jocul la discreția noastră dar am tremurat în ultimele momente. Și aștept ca băieții să aibă determinare și răbdare până se rezolvă problemele…” În rest, conform discursului practicat pe Bega în toate momentele de criză din anii postdecembriști, și Popa a păstrat aceeași linie, de astă dată nefiind vorba despre africani investitori în SUA sau alte oarecare concerne străine din trecut, ci despre un nume binecunoscut în sportul cu balonul rotund din partea noastră de țară: ”În urmă cu 3-4 săptămâni un grup de firme din Italia au fost interesate de preluarea clubului. Am discutat dar forma noastră de organizare nu îți permite să acaparezi totul, doar să fii finanțator, iar ei nu au vrut doar 49%. Giovanni Catanzariti, cu care am rămas prieten, și-a dat interesul. Voiau să ocupe stadionul…”

Cu alte cuvinte și pe acest făgaș toate se împotmolesc în dreptul neajunsurilor din schița pe genunchi din 2012 a prim-edilului atunci proaspăt ales, împărțind în administrarea clubului felii egale din cașcaval triumviratului CLT – CJT – UPT, cât să depășească la limită cota celor 50 de procente, fără însă a intui rigida barieră ca și imposibil de acceptat de eventuali finanțatori. Și tot așa…

Încheiem însă în altă notă, prin a sublinia din nou întărit nedumerirea vizavi de programarea acestui joc la ora 16,45, într-o zi de marți. Argumentația că sezonul ar trebui să înceapă cât mai repede, pentru ca exponentele Ligii 1 în cupele europene să aibă în picioare ceva meciuri de campionat, a fost demontată în partidele internaționale de adversarele cluburilor românești în preliminarii, iar această nesănătoasă grabă nu are foarte mare acoperire nici prin faptul că anul viitor este unul de ”Mondial” de seniori, FIFA World Cup 2018, și asta datorită faptului că ”tricolorii” s-au îndepărtat și mai mult în primăvară de ruta spre Rusia, din septembrie încolo rămânând nădejdi doar cât de-un bob speranță. Așadar, încotro atât de repejor cu toate aceste etape parcă mereu înghesuite dar și cu aceste ore de start la care ar trebui de fapt să se alinieze la centru decidenții optând pentru asemenea aberații!?!

Clasamentul la zi al Ligii 1, programul rundei a V-a și rezultatele din primele 4 etape, în care bilanțul gazde-oaspeți este de 11 victorii, 6 remize și zece succese ale vizitatorilor, 32-27 la goluri marcate, așadar în medie circa 15 pe rundă respectiv 2,185/meci, pe coloana dreaptă, a datelor tehnice.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × sase =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: