Săptămîna Măciucii: O tempora!, o nejustificată suprafinanțare a ”proiectului ACS” în detrimentul altora

În vreme ce destulor echipe locale chiar cu palmares și potențial li se alocă sume abia cît să subziste, sub pretextul constrîngerilor reglementare stipulînd doar răsplata performanței și statutul de prim-divizionară al recipientei, administrațiile local-județene, plus UPT, s-au asociat într-un parteneriat pentru ACS Poli decedat moral din fașă, lăsînd ”Dan Păltinișanu” fără faimoasa galerie și nestrîngînd scontatul public amator de fotbal, dar și nerezonînd măcar o octavă cu ceea ce, la un sperat nou început, în septembrie ´90, era veritabila Poli. În săptămîna Măciucii, o semnificativă aducere aminte…

Aurel D. Neagu surprindea pentru presa centrală în septembrie ´90 acest clișeu al triumfului alb-violet: portarul lui Atletico, Abel, nu-și poate crede ochilor. Timișoara conduce cu 2-0. Bucuria lui Timofte II și O. Popescu e firească

 

O secund divizionară timișoreană constant subfinanțată și uitată, chiar și în acest aprilie aniversar, la împlinirea a 40 de ani de cînd handbalistele Universității, club de 11 ori campion național al României pe semicercul feminin, atingea de departe cel mai fast moment al echipelor locale, jucarea finalei Ligii Campionilor de astăzi, este exemplul perfect al dublelor standarde folosite injust și discreționar de edili întru susținerea reprezentantelor sportului local, iar oricît ar pleda unii pentru un așa-zis cel mai bănățean proiect din istoria de 9 decenii a Politehnicii sau trîmbițînd bunul mers al acestuia, realitatea meci de meci în privința acestei alte secund divizionare timișorene e conferită de zecile de mii de scoici violete neocupate și de cele doar 14 goluri înscrise în 9 jocuri acasă. Un total meschin și invers proporțional largheții cu care niște simpli aleși, neștiutori și incompetenți în ale fenomenului sportiv, și neputincioși să atragă investiții private în același sector, au alocat milioane de euro pentru ”spectacole” fără public.

Și sigur nu va veni mai multă lume nici sîmbătă la 12, cînd, pe același gazon unde era zdrobită în 19 septembrie 1990 ”coroana spaniolă”, după cum titra pe-atunci Marius Ghilezan în ”Timișoara”, ACS Poli se va căzni să înscrie un prim gol ilustrei necunoscute și inapt denumitei Damila Măciuca, după 0-0 în turul din Vâlcea, într-un amărît de joc revanșă dintr-o la fel de banală și ternă Seria II (Vest).

Am ales tocmai acum rememorarea ”momentului Atletico Madrid”, de 2-0, pe care-l aveți adăugat mai jos, inclusiv cu declarațiile antrenorului Costică Rădulescu, pentru a evidenția la ora returului cu măciucenii cu atît mai apăsat ridicolul, penibilul și absurdul trîmbițării drept ”celei mai bănățene Poli din 90 de ani” într-un 2013 în care, pe fondul unei profunde suferințe a cîtorva alte echipe cu firmă din oraș, un buget ce sfidează orice limite de bun simț este risipit nu pentru un proiect într-adevăr nou, însuflețitor și de la zero, ci inclusiv pentru investirea ca și căpitan și reactivarea unui bucureștean ce pleca odată de-aici cît ai zice pește.

Desigur, ”momentul Atletico”, făurit de alb-violeți, are doar stadionul ”Dan Păltinișanu” ca punct comun cu acest îndoielnic ”proiect”, imoral în abordarea sa prin prădarea promovării obținute în teren de ACS Recaș, pe al cărei certificat de identitate sportivă evoluează alb-negrii.

Dar cum ar putea oare un veritabil lanț al slăbiciunilor genera altceva decît alte zale apăsătoare și noi slăbiciuni? La asemenea edili aleși cu picioarele, și care doar cred că știu și pot, conducători de club pe măsura lor, pe care i-au ales cu picioarele, și care doar cred că știu și pot, precum și opțiuni ticluite cu picioarele, efectele fiind clare. Și oare ce buget se vor vedea nevoiți să încropească, din păcate tot cu picioarele, în eventualitatea promovării în Liga 1, dacă pentru a se asigura de ieșirea din Seria II (Vest) s-au consumat bune cartușe, s-a aruncat sacul de bani pe Bega?

Veritabila Poli a strîns spectatori și încasări, și a entuziasmat publicul, așa încît mai bine n-ar mai fi sfidată și inteligența iubitorilor de fotbal, dacă tot li s-a dat un raid prin portmoneu, clamînd ”proiecte” fără o reală acoperire. Sau poate nu știm noi și se pregătește o lovitură de încasări de fonduri mai ca păcăleala cu Pantilimon ”dat bine” la City!?

Înaintea etapei a 22-a, de sîmbătă, despre o performanță din septembrie ´90, conform consemnării lui Marius Ghilezan, în cotidianul ”Timișoara”…

”POLI” zdrobește coroana spaniolă

Stadion: 1 Mai, spectatori: circa 35.000. Șuturi la poartă: 14-9, pe spațiul porții (9-3), faulturi 20-25. Cornere: 7-6. Au marcat: Bungău (min. 44, din 11 m) și Oct. Popescu (min. 64).

”POLI” TIMIȘOARA: Jipa – Varga (min. 37, Ionuț), Andreaș, Crăciun, Stoicov – Bungău, Vlaicu, Oct. Popescu – China, Timofte, Rosenblum (min. 87, Mănăilă).

ATLETICO MADRID: Abel – Thomas Carlos, Juan Carlos, Solozabal, Donato – Alfredo Santa, Junio Prieto (min. 62, ”Pizo” Gomez), Manolo, Baltazar – Futre, Rodax.

Cartonașe galbene: Solozabal (min. 34), Manolo (min. 68) și Baltazar. Cartonaș roșu: Solozabal (min. 85).

Au arbitrat: Yusuf Namoglu (cu greșeli), Taner Yalcindag, Abdul Rahman-Arici.

După exact zece ani ”Poli” revine în Europa fotbalistică , cu o nouă mare victorie în fața unui alt mare colos al sportului – Atletico Madrid. O echipă modestă, pregătită cu tact și profesionalism, grupînd ambiții ale unor tineri încrezători în forțele proprii, și-a întrecut condiția, uimind toate agențiile de presă de pe mapamond. Dacă Poli a învins, aceasta se datorează echipei și numai ei. FRF-ul, cel care a uitat că această echipă reprezintă totuși România în Cupa UEFA, ar trebui să-și ștricuiască obrazul și să-și dea la ”călcat” limba pentru a nu păta imaginea echipei în Spania, unde sîntem siguri că-și va trimite măcar un emisar (se va găsi un pișichier din curțile de pe Iosif Conta care să-și plimbe coloana prin piețele Madridului pe banii altora, sîntem siguri). Admirabil a fost mersul pe ață al echipei magicianului Costică Rădulescu. Fulminant acest public timișorean, care prin demnitatea sa dovedește țării întregi europenismul acestui oraș.

Încă din min. 1 Poli lansează o șarjă spre poarta apărată de Abel, Timofte, plecat pe partea dreaptă, centrează la semiînălțime, și Rosenblum nu se descurcă în fața lui Alfredo Santa. În replică, Rodax ratează o bună ocazie. În min. 5, Timofte se trezește scăpat de sub supravegherea lui Juan Carlos Rodriguez și ratează copilărește. (Cît de ușor se putea deschide scorul!) Ocaziile alternează la ambele porți. Min. 12, șut Julio Prieto, se respinge, mingea ajunge la Futre, care, din voleu, reia puternic în dreapta lui Jipa. Poli urcă în atac.

O mare ocazie se irosește în min. 28, cînd Solozabal greșește ca un începător, mingea ajunge la Timofte, care pătrunde cu frică și pasează la Rosenblum, care comite fault în atac. Urmează o perioadă scurtă în care Poli pierde controlul jocului. Treptat se cuceresc poziții dar se remarcă o oarecare teamă de a trage la poartă. Presiunea, totuși, crește. Min. 35, 37, 41, sînt minute de dominare, dar fără materializare pe tabela de scor.

În min. 44, China pătrunde pe partea dreaptă în careu, unde este faultat clar: 11 m! Execută Bungău în dreapta portarului Abel și… GOOOL. (Varga, în min. 38, a fost faultat grosolan și a trebuit să părăsească terenul, ajungînd la Ortopedie, unde i s-a pus GHEATĂ ghipsată. Repausul este de minimum 10 zile).

Repriza secundă accentuează forma deosebită în care se află echipa. Min. 49, Oct. Popescu reia cu capul în vinclu dar Abel reține. Min. 61, Crăciun este faultat la 30 de metri. Execută puternic Timofte. De partea opusă Futre ratează o mare ocazie. Urmează minute de ușoară dominare a oaspeților. Dar ”Poli” revine. Min. 60, cerntrare Oct. Popescu spre Timofte, care reia puternic. Mare ocazie. E încă 1-0.

Antrenorul Tomislav Ivici îl trimite în teren pe ”Pizo” Gomez. Dar vine min. 64, cînd de pe dreapta se centrează.

Timofte mimează săritura ca la handbal și mingea ajunge într-un ciorchine de jucători. Micuțul Oct. Popescu reia cu capul dintre Thomas Carlos și Alfredo Santa. GOOOL: 2-0.

”Poli” are meciul în mînă. Vlaicu etcomp. crează faze de mare spectacol. Stadionul este un vulcan. Se scandează minute în șir ”POLI… POLI” Urmează minute în care adversarul recurge la faulturi grosolane. În min. 85, Solozabal este eliminat. Intră Mănăilă în locul lui Rosenblum, accidentat. Minutele se scurg în favoarea Politehnicii. Puternicul triumghi Baltazar – Rodax – Futre nu-și mai justifică milioanele de dolari…

Cu numai zece ani în urmă, într-o noapte de septembrie, se transmitea: ”Luminile pe Arms Park se sting dar speranțele noastre rămîn vii…” Sperăm ca peste două săptămîni să putem aclama o nouă INCREDIBILĂ CALIFICARE” (Marius Ghilezan)

Plus un interviu realizat tot de Marius Ghilezan după victoria cu 2-0, sub titlul ”CURAJ, TUPEU ȘI PERSONALITATE”…

”INTERVIU CU ANTRENORUL COSTICĂ RĂDULESCU

Rep.: ”Poli” astăzi (n.r.: miercuri) realizează una dintre cele mai mari victorii din istoria clubului. Partida a fost cîștigată mai mult din punct de vedere tactic.

C.R.: Cu toate că nu suntem o echipă cu experiență în cupele europene, avînd o generație de tineri jucători debutanți în asemenea meciuri internaționale, totuși, echipa a dovedit o maturitate și o inteligență deosebită a jocului.

Rep.: Ați urmărit echipa lui Gil la Madrid. Care a fost diferența dintre jocul de acasă cu Betis Sevilla și cel din deplasare cu Poli?

C.R.: Disputînd meciul acasă, au jucat mai mult pe atac. Un punct forte al echipei reprezintă desele ruperi de ritm. O echipă cu un trio de marcă, pe care Gil a cheltuit milioane de dolari, a fost învinsă prin dăruirea acelor tineri admirabili ai Timișoarei.

Rep.: FRF-ul nu a ajutat cu nimic Politehnica, acest copil orfan din grădina „stăpînului” de pe Iosif Conta. În varianta cu Marian Popa, care ar fi fost soarta jocului?

C.R.: Într-adevăr Marian Popa este un jucător de forță, de penetrație, de care am fi avut o mare nevoie. Federația ne-a uitat total.

Rep.: Despre arbitraj?

C.R.: Așa se arbitrează în Europa. De cîte ori arbitrul a fost indus în eroare de simulările spaniolilor. Nu a influențat scorul.

Rep.: În perspectiva meciului retur, cum veți parcurge etapa de pregătire și cum analizați dvs. evoluția de la Madrid?

C.R.: Avem un program foarte încărcat, cu solicitări mari. Lotul este subțire. Sperăm ca pînă la meciul retur să acoperim toate golurile.

Rep.: În retur veți merge pe o tactică de apărare sau veți merge la joc?

C.R.: După cum știți, noi nici în campionat nu ne-am limitat doar la faza de apărare. Am jucat întotdeauna cu mult curaj, tupeu și personalitate. Totdeauna am pus probleme adversarului. Sîntem conștienți de necesitatea golului în deplasare. Vom merge la gol!

Rep.: În încheiere, despre admirabilul public timișorean.

C.R.: A fost cu tot sufletul alături de echipă. Dorim ca și în campionat să fie atît de aproape. Marea performanță nu se poate realiza fără aportul său”.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la Săptămîna Măciucii: O tempora!, o nejustificată suprafinanțare a ”proiectului ACS” în detrimentul altora

 1. DEGEABA spune:

  Acum toti sunt impotriva lui POLI, chiar si o parte a presei care sustine ECHIPA RAZBUNARII POLITICE(asu Poli) ,o echipa fara prezent, fara perspective, FURATA de la niste studenti amatori, de niste perdanti politici, care astfel cred ca vor „ramane in istorie”! E mare lucru si foarte barbatesc sa sti sa pierzi, dar unii, precum muierile, prefera sa se dea in spectacol!

 2. ctm spune:

  @DEGEABA din pacate la ce inseamna echipe de fotbal numite Poli, sunt moarte din nastere (ca adevarata POLI clar nu mai e). Ambele formatii sunt fara prezent si viitor, si as mai aduga si fara trecut. Iar sa spui sa echipa ASU e „furata” e total aiurea din parte cuiva care sustine o echipa „furata” Recasului (culmea e ca echipa din Recas era infintata cu vreo 10 ani inaintea adevaratei Politehnici, deci avand vreo 100 de ani echipa).
  Chestia cu politicul e tipi romanesc, fiecare minte sa castige, iar opozitia se smiorcaie, culmea e ca odata la 4 ani se tot schiba pozitia, concuzia e ca nimeni nu face nimic.

  DAR marea DURERE la ce inseamna echipa de liga 2 e ca se arunca o gramada de bani (pentru un spectacol fara spectatori) , bani cu care in sportul Timisorean s-ar fi realizat mult mai multe, iar beneficiari ar fost clar mai multi decat spectatori de pe DP.
  [Exemple pe s-ar fi putut cheltui acei bani: handbal feminin, volei, bazine de inot, sala polivalenta, bazin olimpic, renovarea unor stadioane de traditie (CFR si Electrica), ajutor financiar cluburilor cu centre de copii si juniori, o sala unde sa poata juca cei de la LPS, …]

 3. sorin spune:

  POLI e doar aia ce joaca pe DP !

 4. timisoara'21 spune:

  @degeaba: ce razbunare politica? eu am 22 ani si n-am treaba cu politica. la fel si restu’ baietilor care sustinem pe asu.
  @sorin: serios? de aia mergeti 200pe DP? si noi 2000 in deplasare?

 5. DEGEABA @ctm spune:

  taticu esti „politruc” daca spui ce spui, sau plutesti! Daca ai fi intr-adevar „afara” de politica, din pasiune pt. fotbal si din curiozitate ai fi mers,macar la un meci sa vezi ce juniori are ACS POLI(Recas cum ii ziceti voi…), iar juniorii , sau tineretul lui asu, as vrea sa-i vad si eu, DAR UNDE? PREZENTUL lui ACS POLI se vede, mai bun, mai rau se bate acolo, dar a lui ASU?……………………………………………………………………………………………….@timisoara 21- mergeti frate unde si cati vreti, dar eu pe Varga si Rotariu i-am vazut acum 30 de ani! Le doresc sanatate,viata lunga , dar vremea lor a trecut! Au fost MARI si unul PELE si unul MARADONA, dar……………..au fost……………Voi insa , da ar trebui sa-i vedeti macar „la pensie”. SINGURUL LUCRU pe care-l SPER DIN SUFLET ESTE SA NU MAI CALCATI NICIODATA pe Dan Paltinisanu ! In rest succesuri, cum zice fiica sefului vostru suprem!

 6. Orza spune:

  Tataie comşulea, ce ai vrea, să finanţeze primăria, echipa cu media de vârstă mai mare decât cea suporterilor?
  Asta se va întâmpla când v-a mai ajunge pnţcd-ul la putere, adică niciodată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 7

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: