Schimbi de la pauză, câștigi. O mică victorie mare în refugiul ”Electrica”: Ripensia – Farul 1-0 (0-0)

Vorba aceea, totul e bine când se termină cu bine. Și bine s-a încheiat sezonul de toamnă pentru Ripensia, ultima impresie contează, timișorenii trăgând din greu și luni după-amiază tot pe un gazon tipic românesc de decembrie, aproape la fel de desfundat precum vineri sub Feleac, de astă dată cu folos, a treia victorie pe ”Electrica” în sezonul în curs din Liga 2. Iar dacă e 1-0, e cu salturi mari, bănățenii sărind astăzi 4 locuri, la 5 puncte în urma ocupantei locului 6 în zona play-off, tocmai ”U”, cea care în urmă cu 3 zile urca tocmai pe seama roșu-galbenilor nu mai puțin de 5 trepte: Ripensia – Farul Constanța 1-0 (0-0).

Ripensia încheia vineri spre ora 18 învinsă și plouată deplasarea pe Cluj Arena, după un duel de mare luptă, conștientă fiind că și luni de la ora 14 o aștepta tot o altă restanță pe aceleași coordonate, nu de alta dar și oaspeții ”marinari” dețineau aceleași 20 de puncte cu care o întâmpinau și Tamaș&Co în Ardeal. Foamea de puncte, mare în toate zonele țării.

Astăzi, diferența era însă dată de disputarea acasă a meciului care ar fi trebuit în mod normal să aibă loc pe 25 noiembrie în penultima etapă a sezonului autumnal, postură din care Ripensia era mai mult decât presată să câștige, dat fiind și căderea cortinei peste 2020.

Un test de caracter prin prisma deziluziilor roșu-galbene de săptămâna trecută, neprezentarea de luni a celor din Mioveni – aiuritor câștigători la ”masa verde”, eșecul de vineri după un corner în primul sfert de oră.

Iar Ripensia l-a absolvit cu brio, în ceea ce a fost cel mai întârziat meci la finele toamnei din ultimii ani buni în divizia secundă, în care, de la relansarea sa în serie unică în 2016, cel mai aproape de Crăciun s-a jucat pe rând în 11 decembrie, pe 10 decembrie un an mai apoi, pe 9 în 2018 și pe 8 decembrie anul trecut.

De astă dată a fost reprogramat pe 14 decembrie, și îți puteai doar imagina cum ar arăta gazonul ”Electricii” cu o săptămână înaintea solstițiului de iarnă. Căci da, lunea viitoare la ora 10:02 se va intra oficial în iarnă, iar neoficial dar cum nu se poate mai serios și pe cel mai grav ton cu putință prin prisma conotațiilor simbolice din accepțiunea urzitorilor care pun un uriaș preț pe asemenea crezuri, în ”Iarna întunecată”.  Cu care ne vom alege cât vom mai trăi, de parcă nici n-ar fi ceva anume prin ochii noștri, într-atât de multe prin ochii lor.

Savurează Ripensia toată săptămâna mica mare victorie! Savurează această ultimă săptămână a micii mari victorii de care ne vom aminti limpede în bolta peste ani și ani, aia, ultima restanță înaintea iernii. Săptămâna viitoare pe vremea asta va fi deja în cheia simbolului lor. Întunecat.  

Așa cum a fost, la fel de austeră, banală și plumbuită ca orice altă zi de meci ce poate fi în sezonul rece pe ”Electrica”, și pe un gazon tare greu, și într-un decor de intrare în iarnă, și cu foarte puțini spectatori în preajmă, și pe un frig învăluitor, și într-o zi de luni, și de la ora 14. O vârtoasă antireclamă fotbalului. O după-amiază de uitat. Și totuși nu…  

S-ar fi putut fotbaliștii inspira din ceva? Cel mult din mirajul punctelor, o problemă pentru ambele trupe, din moment ce și Farul stă ca pe ace, trebuia să fi fost acum două săptămâni sub Feleac, amânare pe miercurea trecută, când nu s-a mai prezentat, precum CS Mioveni aici, doar că verdictul Cluj – Constanța a rămas încă în coadă de pește în năvodul federal.  

Pentru Ripensia era simplu. Cu Mioveni se edificase, ”noua normalitate” și prin  sport, iar la ”U” a pierdut, neavând altă opțiune decât să echilibreze situația. Și a făcut-o, primă victorie acasă fără gol primit de la cea înregistrată pe ”Dan Păltinișanu” în urmă cu aproape 3 luni, pe 19 septembrie, 2-0 cu nou-promovata din Bacău.

Urmau și altele, dar aici, pe ”Electrica”, 2-1 cu SCM Gloria Buzău și 4-2 cu AFC Turris-Oltul pe 31 octombrie, intercalând unicul eșec pe teren propriu, 0-2 cu Metaloglobus, cu socoteala că Ripensia a jucat astăzi în etapa a XIV-a primul meci acasă de campionat după 44 de zile, de la depășirea celor din Turnu Măgurele. Iar bilanțul în propriul fief a asigurat două-treimi din puncte: 5 4 0 1 9-5 12. Să joci o toamnă și să te alegi cu cinci partide acasă…

Dar totuși în ascensiune ierarhică peste cei din Slobozia, Recea, Chiajna și Slatina, la numai 5 puncte de play-off, anul trecut intrând în iarnă de pe locul 14, cu 24 de puncte în 20 de runde și la 7 în urma ocupantei locului 6, acum 2 ani de pe 12 cu 25 de puncte din 21 de etape – la 16 puncte de a șasea clasată, iar acum 3 ani de pe 11, tot cu 25 de puncte din 21 de runde, la 9 puncte în urma celei de-a șasea în clasamentul Ligii 2.

Precum după deplasarea pierdută la zero și la Reșița, antrenorul principal Cosmin Petruescu a efectuat tot 6 schimbări în 11-le de start, Țieranu, Gladun, Popovici, Tudorache, Golda și Călin cedând pozițiile în câmp, ultimul deloc în schemă, în vreme ce Vasluian, Ene, Coulibaly și Sokovic – intrați pe parcurs vineri la Cluj, dar și Fridrich și Rogac s-au aliniat acum din primul minut.

De partea cealaltă, Ianis Zicu n-a prea avut de ales, dobrogenii descinzând din est doar cu 15 jucători iar unul singur constituind o noutate între titulari față de meciul pierdut pe 5 decembrie cu 0-2 acasă cu Csikszereda, atacantul Andrei Banyoi, care i-a luat locul fundașului Leca, eliminat la înfrângere.

Iar consistența numerică a făcut diferența pe terenul greu după pauza ultimului meci al anului, căci, deși Farul ar fi avut de mâncat o pâine lângă Gara de Est, asta pe hârtie, a se citi a patra cea mai slabă apărare din campionat dar și al doilea cel mai ineficient atac – cifre în dreptul Ripensiei, timișorenii au efectuat o primă înlocuire pentru repriza a II-a iar apoi încă două în minutul 58, puțin mai apoi căzând și unicul gol, în urma căruia Ianis Zicu tot n-a schimbat nimic, pe când bănățenii au apelat la alte două mutări, una din minutul 70.

Iar astfel au scos-o la capăt, două jocuri pe terenuri grele într-un interval de 72 de ore cu tot cu o deplasare, deloc floare la ureche pentru o trupă din Liga 2. 

Care a avut prima ocazie în minutul 17, când căpitanul Neagu a centrat şi Sokovic a reluat din 8 metri dar portarul Dur-Bozoancă a respins în corner. Un minut mai apoi, un contraatac al oaspeţilor, prin Banyoi, șut din marginea careului de 16 metri, portarul Dobre arcuindu-se serios şi respingând cu un ultim efort în corner. Executa Bîrnoi, unul dintre componenții Farului în trecut la echipe de pe Bega, iar Banyoi relua din mijlocul careului în… transversală. Dobre era bătut, mingea cădea… pe linia porţii, ca apoi să fie respinsă. Oaspeţii au solicitat validarea golului dar arbitrii au lăsat jocul să continue…

În minutul 38, primul cartonaș galben, Stephane Coulibaly – intrare întârziată asupra lui Antoche. Iar în minutul 42 Bîrnoi scăpa spre poartă, şut de la 16 metri pe mijloc, Dobre prinzând fără probleme.

Și din nou la post în minutul 44, la lovitura liberă executată de la 23 de metri de Cărăruş, în zid, mingea ajungând totuși la Antoche, şut din marginea careului… După care, în ultimul minut, gazdele treceau pe lângă gol, la centrarea lui Ene spre Neagu, care punea latul din 10 metri. Mingea curgea spre poartă, un alb-albastru respingea şi salva situația. Pauză: 0-0.

La reluare, Stoi în locul lui Coulibaly, cu cartonaș galben în prima repriză, minutul 50 aducând prima oportunitate, dar în contul oaspeților, la un schimb de pase Bîrnoi – Carabela, între foști jucători ai lui ACS Poli în Liga 1, ultimul centrând în fața portii iar Măzărache reluând din 6 metri: nu îl putea învinge pe Dobre.

Minutul 55, pase Sokovic – Neagu, care trece de Cruceru, intrând în careu și şutând de la 12 metri la colţul lung, Dur-Bozoancă respingea în corner. Fază la care portarul trecut pe la ASU Politehnica a primit cartonaş galben pentru proteste. În minutul 58 Stoi era cel care primea cartonașul galben pentru un fault la centrul terenului asupra lui Cruceru. În vreme ce Petruescu mai apela și la Tudorache și Gladun.

Iar minutul 63 aducea o mare ocazie a Farului, la un corner executat de Bîrnoi, Greu șutând de la 10 metri puţin pe lângă bara din stânga a portii apărate de Dobre.

N-avea să treacă mult și să se înscrie unicul gol al meciului, în minutul 66, printr-un jucător străin adus anul acesta: 1-0. Stoi a centrat de pe flancul stâng, de la circa 25 de metri, către Nemanja Sokovic, care a reluat cu capul din 7 metri, peste portarul Dur-Bozoancă, ieșit puţin din cadru ca să respingă… Mare bucurie în tabăra galbenilor!

Mâine se împlinește o lună de zile de când Farul n-a mai jucat în deplasare, pierzând atunci cu 2-1 la Clinceni, în fața Rapidului, într-o lună noiembrie pe care băieții lui Zicu o încheiau cu eliminarea prim-divizionarei Academica din Cupa României, cu 2-1.

Farul era așadar condusă, nu departe de a pierde în premieră două deplasări consecutive în Liga 2, după ce în prealabil cupla trei succese în deplasare, cu 2-0 la Slobozia, 2-1 la Chiajna și 1-0 la Pandurii Lignitul.

De fapt, tot mâine s-ar împlini și 3 luni de când Farul pierdea pe 14 septembrie pe ”Dan Păltinișanu” în etapa a III-a, 2-1 ASU Politehnica, alt eșec afară la limită, după ce demara sezonul cu un încurajator succes la Ploiești, 1-2 în 1 septembrie.

”Marinarii” puteau totuși egala în minutul 75, după o acţiune pe dreapta a lui Greu, centrare la Măzărache, care a reluat cu capul din 8 metri, Dobre plonjând spectaculos, prinzând și salvând un gol ca și făcut. În minutul 77 Cruceru era iertat de ”roşu”, doar un ”galben” pentru faultul tare asupra lui Tudorache, aproape de banca oaspeţilor.

Vizitatori care ratau din nou și în minutul 80, prin Carabela, şut de la 13 metri prins de Dobre, în urma unei pase excelente, primită de la Silaghi. Spre final, în minutul 87, şi Hordouan vedea ”galben” pentru un fault la centrul terenului.

Iar Ripensia era tot mai aproape de liman, efectuând și o altă înlocuire în cele trei minute de prelungire, nici o schimbare în peste 90 de minute pe ”vasul” lui Zicu. Ancorat pe final în careul lui Dobre, cu tot cu portarul Dur-Bozoancă ”urcat în față la cap”, trei cornere consecutive, rămase însă fără rezultat. Farul nu pe urmele lui ”U” Cluj, spre 23, dar totuși cu un bilanț pozitiv în deplasările din sud-est: 7 4 0 3 9-7 12 puncte. Tot atâtea, adjudecate și de Ripensia în Timișoara.

Revederea, din februarie: la Rapid; aici cu AFK Csikszereda, la Călărași; aici cu urmașa lui ACS Șirineasa; la Slatina; aici cu maramureșenii din Comuna Recea. Apoi, faza grupelor valorice… Clasamentul sezonului de toamnă, din care nu s-a jucat ”U” Cluj – Farul, pe coloana rezultatelor.

*

Ripensia Timișoara: Dobre – A. Macrițchii, Rogac, Lalic, Fridrich – V. Macrițchii, Coulibaly (minutul 46, Stoi), Neagu – cpt. (min. 70, Popovici), Vasluian (min. 58, Gladun) –  Ene (min. 58, Tudorache), Sokovic (min. 90, Golda).

Rezerve: Mociu – Țieranu, Golda, Sârbu, Maric.

Antrenor: Cosmin Petruescu.

Farul Constanța: Dur-Bozoancă – Greu, Antoche – cpt., Cărăruș, Carabela – Silaghi, Cruceru, Bîrnoi – Hordouan, Banyoi, Măzărache.

Rezerve: Agachi – Ciolacu, Ș. Rus, Pelivan.

Antrenor: Ianis Zicu.

Cartonașe galbene: Coulibaly (minutul 40), V. Macrițchii 47, Stoi 58 / Dur-Bozoancă 55, Cruceru 76, Hordouan 86.

Au arbitrat: Mircea Ardelean (Arad) – Cristian Daniel Ilinca și Răzvan Claudiu Tudor (ambii din Craiova). Arbitru de rezervă Marius Omuţ (Satu Mare), observator de arbitri Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca), delegat de joc Viorel Lolea (Reşiţa).

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + 6 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: