Șeroni, jolly-joker ca vârf salvator, egalare în al 6-lea minut suplimentar: Iași – ACS Poli 1-1 (1-0), cu Cânu și Bîrnoi accidentați până în minutul 46

Într-o răsturnare de situație de la un sezon la altul, duelul din Moldova dintre ieșeni și ACS Poli i-a găsit pe oaspeții bănățeni pe o poziție ierarhică superioară la începutul acestei toamne, doar o victorie la două goluri putând propulsa gazdele la diferență de golaveraj peste cei de pe Bega înaintea rundei finale din turul sezonului regular, însă timișorenii și-au conservat avantajul direct în Liga 1 grație egalării smulse de vârful improvizat Alin Șeroni în cel de-al șaselea și ultimul minut suplimentar: CSM Politehnica Iași – ACS Poli Timișoara 1-1 (1-0).

În ciuda aparențelor din clasament, timișorenii se aliniau în această după-amiază în Copou cu probleme mari și foarte mari pe teren și în afara lui, dar au etalat oare pentru a câta oară o salutară capacitate de a lupta până în pânzele albe în condiții de adversitate, persistență ce a dat roade, răsplătindu-i în chiar ultima fază a prelungirilor, cu ochii pe cronometru, fie și cu prețul încă unei accidentări. La sacrificiu.

Remiza pe care o risipeau ”violeții” marți la Ploiești în prelungiri a fost smulsă astăzi la unu tot în prelungiri, sugestie a echilibrului universal.

Punctul adjudecat în Moldova n-are însă darul de a mira într-atât de mult, dat fiind că ieșenii au câștigat doar tot al doilea meci acasă și numai cu 2-1, între eșecuri cu 0-2, așa încât, fie și cu toate dificultățile pe care le întâmpină, vizitatorii puteau spera pe bună dreptate la ceva din postura ce li se potrivește mai bine, cea de outsider, exersată cu succes pe Dinamo, unde izbuteau prima egalare din acest sezon.

Iar cea de-a doua a fost semnată de o manieră mult mai dramatică și la potou în Copou de vârful de circumstanță Alin Șeroni, care și-a dovedit din nou versatilitatea și utilitatea. Astfel, ACS Poli și-a încheiat deplasările turului cu o primă remiză, bilanțul afară fiind 7 3 1 3 6-7, cu 10 puncte.

Depășiți marți cu 1-0 în prelungirile deplasării la Ploiești cu FC Voluntari, timișorenii au încasat și în Moldova un gol la capăt de repriză, cea dintâi, semnat cu capul dintr-un corner de ugandezul de 23 de ani cooptat din fotbalul lusitan William Kizito Luwaga, ceea ce a făcut diferența unei prime părți anostă și suficient de încâlcită, fragmentată de nu mai puțin de 20 de faulturi, unul dintre acestea echivalând cu accidentarea fundașului Cânu, căpitan înlocuit după mijlocul mitanului.

Semne rele, timișorenii pierzând deplasările în care erau conduși la pauză, cu 3-0 la Giurgiu după 2-0 pentru Astra în primele 45 de minute respectiv cu 1-0 la Botoșani.

Semnele n-aveau însă a fi adeverite…

Revenit după absența ca titular în Prahova, Șeroni a devenit al 7-lea marcator al lui ACS Poli în acest sezon, după Bîrnoi, Munteanu, Mailat, Vașvari, Cânu și Drăghici

Forțat de circumstanțe să improvizeze, Ionuț Popa l-a menținut pe ex-ieșeanul Ciucur ca fundaș dreapta, precum în Prahova, dar l-a și împins vârf pe jolly-joker-ul Șeroni, pliabil unde e necesar, unică noutate în 11-le de start față de formula pierzătoare cu 5 zile în urmă pe ”Ilie Oană”, Soljic lăsându-i locul.

Bătăile de cap ale învingătorilor liderului s-au amplificat odată cu accidentarea lui Cânu, schimbat cu Bocșan, și cu atât mai mult încă din primul minut al reprizei a II-a, când și Bîrnoi a recepționat la mijloc un cot în bărbie, ieșind imobilizat pe targă, înlocuit de Mailat. Rănile au fost însă linse instantaneu de egalarea izbutită de Șeroni tot cu prețul unei accidentări, punct cât casa pentru ocupanții locului 6, fie și cu infirmeria și mai plină după desantul moldav.

În Copou a venit ceva lume, s-a arătat și soarele începutului de toamnă, sub razele căruia rozul tricourilor timișorene a sărit și mai țipător în ochi, iar la margine mai mulți ochi au fost pe Ionuț Popa, trecut în mai multe rânduri pe banca ieșenilor, asta în condițiile în care omologul său, Flavius Stoican, a urmărit disputa din runda a XII-a din tribună, suspendat fiind.

CSM Politehnica și-a arătat rapid intențiile, după numai un minut, când căpitanul Cristea a trecut prea lejer pe stânga pe lângă Melinte, centrând în gura porții, dar pentru minute bune nu s-a mai pătruns apoi în careuri, primul șut pe poartă fiind tras de Munteanu dintr-o bucată în minutul 9, după o centrare lungă de pe stânga, spre colțul careului mare.

Înapoi la buturile oaspeților, Cânu acorda primul corner în minutul 10, la o pătrundere pe dreapta, minutul și cornerul, însă marcatorul din final, Alin Șeroni, a lansat un prim avertisment că e în cărți și are pasul lung cu o primă tentativă solitară din flancul stâng, cu pătrundere în careu, în minutul 19.

Pe mijlocul reprizei I a survenit accidentarea căpitanului Cânu, la genunchiul stâng, Bocșan luându-i locul iar Artean preluând banderola, ceea ce reamintea pe undeva de alte două schimbări efectuate de nevoie de Popa încă din prima parte, în minutul 14 al jocului acasă cu Juventus, când Croitoru a intrat pentru Doman la 1-0 cu bucureștenii, respectiv în minutul 35 al stopării liderului CFR, când Țigănașu îi lăsa locul lui Ciucur, la 2-0.

Pentru Bocșan era abia a doua apariție în actuala campanie, după cea din minutul 52 în locul lui Țigănașu, acum 6 etape, la 0-0 acasă cu FC Viitorul, mai luând loc pe bancă fără a fi utiliizat la Botoșani și mereu de la succesul cu CFR Cluj.

Dacă Popa a mai efectuat în ediția în curs și 5 schimbări la pauză, Șeroni în locul lui Cânu la 0-0 la Chiajna, Vașvari ieșind pentru Ciucur la 0-0 cu FCSB, Bîrnoi lăsându-i locul lui Mailat la 2-0 pentru Astra iar Soljic și Bianconi lui Curjuric respectiv Ciucur cu Sepsi, de astă dată a fost forțat să-și retragă jucătorii loviți în chiar cel de-al doilea minut din repriza a II-a, și Bîrnoi sfârșind cu gâtul imobilizat.

Era 1-0 pentru ieșeni iar oaspeții tot pierdeau personal…

Până atunci, într-o primă parte mai degrabă fără orizont, cu dueluri surde, a doua reluare pe poartă a trecut tot în contul bănățenilor, după primul lor corner, de pe stânga, ”capul” lui Artean poposind în brațele lui Kelava. L-a imitat căpitanul gazdelor, cu prima lor reluare pe buturi, în minutul 35, când Sin a centrat de pe stânga pe capul lui Cristea, pe Curileac, întins spre colțul lung.

De fapt, CSM Politehnica a insistat mai mult pe stânga, unde se vedea că Ciucur nu e tocmai în apele sale, fundașii lui Popa putând fi pe rând și fiecare în parte și ceva mai lenți, furați de fază.

Și totuși, cea mai mare ocazie a primei părți a aparținut tot lui ACS Poli, prin înaltul Șeroni, ghimpe în careul advers, cap în minutul 41 puțin pe lângă colțul lung, din centrarea lui Munteanu de pe dreapta. Lui Trică, locțiitor al lui Stoican în spațiul tehnic, i-ar fi putut da de gândit, însă toate erau pe moment uitate odată ce moldavii au deschis scorul.

Tot printr-o lovitură de cap, a africanului Kizito, de pe prima bară, chiar în minutul 45, din colțul careului mic, la cornerul lui Pedro de pe dreapta: 1-0. Minutele de prelungire îl găseau și pe Melinte relativ aproape de egalare, dintr-o fază fixă, Țigănașu de pe dreapta, reamintind parcă spusele lui Ionuț Popa, că, în lipsa unui vârf autentic, ACS Poli ar putea spera ceva eventual din asemenea lovituri.

Partea a doua începea identic primeia, cu Cristea infiltrat din flanc, dar mai ales cu cotul drept aplicat de Mendes în zona bărbiei tânărului Bîrnoi.

Ceea ce n-a putut decât să-i oțelească și mai mult pe încercații vizitatori, care au mai expediat o salvă cu înscrisul egalare și în minutul 60, după o desfășurare dinspre stânga până la Munteanu, infiltrat pe centru dar cu balonul prelungit, suficient pentru plonjonul lui Kelava, la blocaj. Goalkeeper care și după încă un minut ieșea oportun pentru a respinge…

ACS Poli împingea jocul în stilul în care izbutise cu folos după pauză și pe Dinamo, dând senzația că ar putea înscrie din nou, o primă reușită după acel gol victorios al absentului astăzi Drăghici.

Și totuși, de la mijlocul reprizei a II-a ieșenii au apăsat mai vârtos pedala ofensivei, preluând frâiele jocului, cu un intermezzo semnat de diagonala lansată de Artean spre Mailat, și acesta prelungindu-și prea mult balonul din preluare.

ACS Poli a trăit apoi prea periculos când Curileac a optat să prindă mingea în defavoarea unei posibile degajări, la genunchiul trimis înapoi dar nu neapărat spre propriul portar de Ciucur, în minutul 75, iar Tudor, care era tot mai darnic în a împărți cartonașe galbene, a dictat și o indirectă din colțul stâng al careului mic, blocată și cu repetiție de portar și de zidul de 8 al rozaliilor. N-a fost 2-0…

Cum n-a fost nici după primul corner al lui ACS Poli din repriza a II-a, continuat prin contraatacul spre Kizito, talonat exemplar, la care solicitările lui Trică i-au atras avertismentul dar nu și eliminarea din spațiul tehnic.

După un start ambiguu, finalul creștea în internsitate iar un alt gol parcă plutea în aer, incandescența fiind generată de șutul ex-ieșeanului Țigănașu, care a șters transversala în minutul 89, anunțând prelungiri cu cântec.

Și au fost…

În turul play-out-ului trecut se încheia 1-0 pentru gazdele ieșene prin reușita lui Bole, joc marcat și de eliminările lui Țigănașu respectiv Soljic, dar astăzi nu s-a repetat istoria.

CSM Politehnica s-a bucurat de mama focului dar degeaba pentru iluzoriul 2-0, când Tiago Almeida a șutat în primul minut de prelungiri cu latul stângului, de la 17 metri lateral dreapta, pe centru, mingea fiind deviată din ofsaid de Jo Santos de pe traiectoria spre Curileac, golul fiind invalidat cu oarecare întârziere.

Pe când ACS Poli parcă nici n-a mai avut forța să se bucure prea mult la zămislirea unei alte noi minuni, ceva mai mici, rod al împingerii lui Șeroni vârf și al altei șarje pe stânga: 1-1.

Un meci care n-a oferit prea multe pe parcursul său dar care s-a încheiat ca-n filme, cu marcatorul șchiopătând spre Ambulanță, suspans de înțeles când îndârjiții elevi ai lui Popa sunt implicați.

Dar au meritat cu prisosință punctul, măcar prin prisma superiorității fie și de puțin la șuturile la poartă sau pe cadrul buturilor, cu cifre sugestiv de mici în dreptul gazdelor.

Însă nu prea e timp de savurat. Alte 5 zile, alt joc la încheierea turului, cu CS U Craiova, vineri de la ora 20,30, acasă.

*

Șuturi pe poartă: 2-3 (Cristea cap 35, Kizito cap 45 GOL 1-0 / Munteanu 9, Artean cap 33, Șeroni 90+6 reluare din alunecare GOL 1-1)

Șuturi la poartă: 3-5 (Chelaru 30, Jo Santos 58, Pedro Mendes 74 / Șeroni 41 cap, 44, 67, Curjuric 59, Țigănașu 89)

Șuturi blocate: 3-0 (Bocșan la Cristea 47; două în aceeași fază, la indirecta din minutul 76)

Cornere: 7-3 (10, 11, 45, 57, 72, 73, 77) / (32, 40, 81)

Faulturi: 11-9 în repriza I și 7-7 în repriza a II-a.

Cartonașe galbene: 5-5 (1-1).

Ofsaiduri: 2-1.

Minute suplimentare: 9 (3+6).

*

CSM Politehnica – ACS Poli 1-1 (1-0)

Stadion ”Emil Alexandrescu” din Iași, duminică 24 septembrie 2017, ora 17,30, teren moale, timp însorit, spectatori: 2.500.

A marcat: 1-0 Kizito (minutul 45), cu capul, din colțul careului mic, de la prima bară, pe colțul scurt, peste palmele portarului, din cornerul lui Pedro Mendes de pe dreapta; 1-1 Șeroni (90+6), din alunecare, cu prețul unei accidentări prin lovirea de bară, lat de la colțul lung, în poarta goală, după centrarea lui Țigănașu de la 10 metri, din careu, din lateral stânga, angajat pe jos pe culoar.

CSM Politehnica Iași: Kelava – Almeida, Frăsinescu, Cioinac, Sin (46, Bădic) – Chelaru, Qaka – Kizito, Pedro Mendes (78, Cisse), Jo – Cristea – cpt. (62, Ștefănescu).

Rezerve: Koselev – Panțîru, Moisi, Bosoi.

ACS Poli: Curileac – Ciucur, Melinte, Cânu – cpt. (28, Bocșan), Țigănașu – Artean, Vașvari – Munteanu, Curjuric (78, Doman), Bîrnoi (47, Mailat) – Șeroni.

Rezerve: Straton – Oprea, Podină și Soljic.

Cartonașe galbene: Frăsinescu (37), Qaka (55), Kelava (88) – tragere de timp, Chelaru (88), Cioinac (90+4) / Vașvari (15), Mailat (71), Doman (82), Munteanu (84), Șeroni (90+3).

Arbitri: Alexandru Tudor – Gabriel Mîrjac, Bogdan Velicu.

Rezultatele rundei și programul etapei, plus a celei viitoare, pe coloana clasamentelor.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: