Sfidare și nesimțire

Oricât de concesiv îmi doresc să fiu, mai ales acum în pragul sfintelor sărbători de Crăciun, nu pot să nu revin asupra întrebării „Mai avem nevoie de regulamente?”. Ce s-a întâmplat la Târgu Mureş la partida ASA – Pandurii Tg. Jiu ne demonstrează încă o dată unde ne situăm noi cei de aici în sfera fotbalului.

Observăm uşor că dosarele de licenţiere ale echipelor din liga întâi reprezintă nişte hârtii inutile. Dacă nu e aşa, altfel cum se explică faptul că majoritatea terenurilor nu au instalaţii de încălzire? Sau dacă le au, nu le pun în funcţiune, deoarece costă mult?!?

Arbitrul Marius Avram, acest Hopa-Mitică, a dat semnalul de începere a partidei, chiar dacă a văzut clar că starea terenului nu permitea desfăşurarea jocului, punând astfel în pericol integritatea fizică a jucătorilor. Decizia oaspeţilor de a nu continua partida în repriza a doua mi se pare una logică, deşi vor suporta rigorile regulamentului. Toată lumea este vinovată, numai arbitrul Marius Avram este absolvit de orice vină, deşi e singurul care a generat această degringoladă.

Cum arbitrii au simţit susţinere din partea lui Vassaras, cum au început să-şi facă din nou de cap, luând decizii anapoda şi favorizând unele echipe. Exemplul recent este partida Voluntari – CFR Cluj, când clujenii au fost defavorizaţi în mod scandalos.

Un alt aspect scandalos este faptul că apar modificări ale regulamentului în timpul desfăşurării competiţiei. S-a stabilit clar că, la primirea unui cartonaş roşu, se stă o etapă, chiar dacă apare în campionat sau în cupă şi reciproc. În urmă cu o lună a apărut o modificare care prevede că, dacă un jucător primeşte un cartonaş roşu în Cupă, nu este obligat să stea o etapă în campionat, reciproca nefiind valabilă. Acum se explică atitudinea care a sfidat orice etică a celor doi jucători ieşeni care au cerşit cartonaş roşu pentru a sta în partida de Cupă.

Ce să mai spunem de atitudinea cluburilor care au refuzat să trimită la echipa naţională jucători pentru un stagiu de pregătire în Antalya? Este vorba de jucători cu vârsta până la 23 de ani. Chiar dacă unele cluburi au răspuns afirmativ, printre ele numărându-se UTA BD şi ACS Poli, turneul a fost anulat. În orice ţară civilizată, interesele echipei naţionale primează în faţa unor interese obscure de club. Aş dori ca acei jucători care nu răspund convocării la echipa naţională să nu mai fie convocaţi ulterior, cu orice risc care poată să apară, deoarece rezultatele anterioare nu sunt deloc încurajatoare.

În campionat, ACS Poli a fost învinsă de Steaua la un scor minim, dar tot înfrângere se numeşte. Timişorenii puteau obţine mai mult, dar când evoluezi cu un singur atacant şi acela izolat, rezultatul este pe măsură. Veşnicele explicaţii ale antrenorului Ionuţ Popa că echipa are mai mulţi absenţi şi că jocurile se dispută din trei în trei zile nu mai au consistenţa necesară.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: