Şoc! România n-are pe dreapta dar lasă acasă un timişorean apt

Reprezentativa României U19 a suferit vizibil şi a fost egalată exact în zona fundaşului său dreapta, pierzând în cele din urmă aseară cu 1-3 (1-1) la debutul contra Cehiei în turneul final al Campionatului European, după ce jucătorul defensiv de bandă Andrei Peteleu a fost înlocuit deja în minutul 5 datorită unei accidentări, dar cu un fundaş central, în condiţiile în care un junior de la FC Timişoara, fundaşul dreapta Andrei Dăruială, n-a fost convocat în lotul „tricolor” pentru pregătirea competiţiei în ciuda prezenţei sale la mai toate acţiunile prealabile ale acestei selecţionate.

Polistul Dăruială (galben-negru), apt şi constant la U19 dar omis tocmai la ora turneului final. Şi, cum se întâmplă, celălalt unic fundaş dreapta s-a accidentat deja în minutul 2 al primului meci

„Nu ştiu dacă a lipsit la o convocare, două, pe parcursul sezonului. A fost selecţionat cu regularitate dar nu şi acum”, a confirmat în această dimineaţă profesorul Robert Fruşa, antrenorul fundaşului dreapta Andrei Dăruială la echipa absolventă a FC Timişoara care tocmai a cucerit titlul naţional la juniori A.

Aşadar, în lumina celor întâmplate aseară pe nocturnă şi… ploaie pe „Concordia” din Chiajna, unde Prikryl a egalat demarcându-se şi avansând ca pe bulevard, aproape 30 de metri, pe un flanc drept al României dezertat prin accidentare încă din startul jocului de Andrei Peteleu, care n-avea însă un înlocuitor pe post în lotul „tricolor”, se reformulează o întrebare tot rostită pe marginea criteriilor după care se efectuează selecţiile la echipele naţionale, iar în particular în acest caz pe seama neconvocării unui proaspăt campion naţional la categoria sa de vârstă, ca fundaş dreapta, Dăruială, apt din punct de vedere sportiv la ora pregătirii turneului şi care, mai ales, fusese o prezenţă constantă la acţiunile recente ale trupei lui Lucian Burchel.

Omiterea sa ridică semne de întrebare nu atât în privinţa competenţei şi judecăţii selecţionerilor, care au plecat aşadar la drum, iată, cu un singur fundaş dreapta, şi acesta accidentat deja în minutul 5 al primului joc, dar şi al bunei lor credinţe, mai ales în lumina precedentelor legate de această garnitură U19.

„Andrei Dăruială era apt din punct de vedere fizic pentru a fi parte componentă a lotului României la acest turneu final dar probabil selecţionerul Burchel a fost nemulţumit de randamentul său cu ocazia ultimei convocări. Din luna mai nu a mai fost convocat la selecţionata U19, dar ulterior Andrei a participat cu succes la turneul zonal al juniorilor A, depăşit cu bine, iar medical şi sportiv a fost mereu apt, şi nu cred că ar fi fost vorba de o neconvocare ţinând cont de alte aspecte, pentru că el este un băiat liniştit şi cuminte. Vizavi de forma sa sportivă la lot, nu pot comenta, dar cea la echipa de juniori A a FC Timişoara a fost constant bună pe finele sezonului”, a explicat antrenorul Fruşa, care astăzi se pregăteşte de un nou antrenament al echipei „satelit” a alb-violeţilor, menţionând despre Dăruială, rămas la pregătiri cu clubul polist în urma neconvocării sale, ca o raritate, că a trecut cu bine acest şoc, fiind un tânăr echilibrat, cu capul pe umeri: „Chiar e un tip foarte altfel, nu pune la suflet şi este mereu cu zâmbetul pe buze”.

„Burchel şi-a asumat o responsabilitate în privinţa selecţionării lotului însă nu cred că avea un altul ca fundaş dreapta în lot prin neselecţionarea lui Dăruială, şi chiar acum discutam acest aspect cu Vali Velcea, că nu este normal să îl înlocuieşti cu unul central, pe care să-l repoziţionezi, ca şi când ar fi rezervă de dreapta”, a remarcat Fruşa, proaspăt campion naţional ca antrenor al juniorilor A polişti, pe seama manevrei din minutul 5, când locul accidentatului Peteleu a fost preluat de fundaşul central Sebastian Remeş, repoziţionat din centrul defensivei, al cărui post a fost preluat de unicul polist din lot, rezerva Florin Ilie, cu numărul 16.

Apropo de asumarea responsabilităţilor, ca şi inexistentă în cazul selecţionerului Văsâi în urma fiascoului din luna mai de la turneul final al C.E. U17 din Serbia, unde România smulgea unicul său punct în remiza 1-1 din debut cu… Cehia, Fruşa a sugerat că s-ar putea ca Burchel să nu fi fost unicul „cap limpede” când a venit vorba de cei 18 convocaţi în lotul pentru turneul final din zona Bucureştiului, „se poate spune singur între ghilimele”, reamintind totodată o declaraţie lansată recent de coordonatorul federal la nivel juvenil: „Miodrag Belodedici a spus la vremea finalei noastre la juniori A că nu ştie cum crede Timişoara că e un asemenea mare centru de copii şi juniori, când are un singur jucător la acest lot. Noi eram foarte revoltaţi pe-atunci în club pe seama acelor vorbe”.

Cât despre Marian Fuchs, colegul de echipă al lui Dăruială, mai mereu convocat la rândul său în selecţionata U19, Fruşa a explicat faptul că „s-a accidentat la finala Campionatului Naţional de juniori A, suferind o întândere de ligamente, şi a fost consultat şi tratat la medicul Pompiliu Popescu, la Bucureşti. Aflându-se în pregătiri cu acest lot U19, pentru turneul final, a recidivat accidentarea după două săptămâni, după ce efectuase treisferturi din pregătiri. În sistemul 4-3-3 utilizat de Burchel, s-ar fi regăsit ca mijlocaş central, în zonă cu Benzar, Năstăsie şi Stanciu. Năstăsie n-a prea fost convocat în prealabil la lot iar aseară a fost tocmai căpitanul reprezentativei”.

Fuchs, accidentat evoluând pentru FC Timişoara în finala câştigată la Buftea cu Viitorul Constanţa, şi ale cărui probleme au recidivat în pregătiri sub bagheta lui Burchel, este momentan indisponibil pentru a servi cauzei alb-violeţilor, fiind într-o perioadă de tratament prin recuperare.

„Dăruială şi Iovan ar fi fost nişte opţiuni optime pentru convocarea în această selecţionată. Iovan ar fi oferit mai mult siguranţă, stăpânire în joc, având calităţi tehnice să şi urce. Dăruială se remarcă în plus şi prin forţa sa de joc şi s-ar fi pretat la a contracara stilul de joc al cehilor”, a opinat Fruşa pe marginea poliştilor care şi-ar fi găsit un loc în angrenajul României. Nu însă şi după calculele lui Burchel şi nu numai. Robert Fruşa, a cărui clauză financiară ce se reînoieşte la fiecare doi ani în cadrul contractului pe perioadă nelimitată la FC Timişoara a fost discutată recent, în lumina termenului 30 iulie, sâmbăta viitoare, va continua la alb-violeţi. „Să vedem cum vom contura loturile pentru Divizia C, Divizia D”, explică antrenorul, care îl secondează momentan pe Adrian Stoicov la gruparea „satelit” din eşalonul trei.

Burchel a rulat în eşecul de miercuri seară cu Cehia toţi fundaşii convocaţi în lotul de 18, şi anume Lucian Murgoci (FC Oţelul Galaţi), ca fundaş stânga, Sebastian Remeş (Honved Budapesta), un fundaş central reprofilat din minutul 5 pe postul lui Peteleu, Adrian Avrămia (ACSMU Politehnica Iaşi), ca fundaş central, Andrei Peteleu (FC Delta Tulcea), tânărul fundaş dreapta care a reluat cu o lovitură de cap respinsă de la firul ierbii de portarul ceh în minutul 2, fază în care s-a accidentat, fiind apoi înlocuit în minutul 5, Ionuţ Cristinel Gugu (FC U Craiova), care l-a înlocuit în minutul 79 pe polistul înlocuitor, şi Florin Ilie (FC Timişoara), număr 16 introdus în joc în urma accidentării colegului său, ca fundaş central.

„Aşa au considerat la selecţie, că au jucători de o mai mare valoare decât ai noştri”, a spus şi Viorel Vişan, conducătorul Centrului de juniori şi copii polist pe marginea neconvocării lui Andrei Dăruială, ca măcar al doilea fundaş dreapta pentru România U19.

Românii au cedat aseară, 1-3 cu cehii (Stanciu 30 – Prikryl 44, Jelecek – 61, penalty, Hadascok 85), urmând a juca sâmbătă seară (ora 21) cu Grecia, la Berceni, şi marţi cu irlandezii, de la ora 19, în ultimul meci al Grupei A, în care, aseară, insularii i-au răpus cu 2-1 pe balcanici.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− sase = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: