FRF demite secunzii de la „juniori”! Şi pe Sorin Brândescu

Profesorul Sorin Brândescu, timişoreanul care reuşea recent în calitate de antrenor secund al reprezentativei de juniori sub 19 ani a României să se califice la Turneul de Elită al Campionatului European, ce va avea loc în mai 2012 în Serbia, a fost demis din funcţie laolaltă cu toţi antrenorii secunzi ai selecţionatelor de juniori ale „tricolorilor”. FRF a luat decizia cu cea mai mare discreţie, fiind practic vorba de un linşaj pe la spate.

Decizia în cazul eliberării din funcţie a tânărului antrenor timişorean este cu atât mai reprobabilă cu cât reprezentativa la cârma căreia îl seconda pe Ovidiu Stângă tocmai depăşise în turneul preliminar din Suedia selecţionatele Italiei, Azerbaidjanului şi Suediei, ca prim pas spre turneul final al Campionatului European din vară, în Estonia, unde „tricolorii” din ianuarie fără Brândescu ar putea ajunge dacă trec prin furcile caudine ale grupei cu Germania, Ungaria şi gazda Serbia, ce se va derula în luna mai în ţara vecină.

Decizia acestor demiteri în masă, care nu este foarte clar dacă reprezintă o reducere de posturi de antrenor secund în organigrama federală sau doar un prim pas întru substituirea celor anunţaţi printr-o simplă scrisoare de hotărârea luată, dovedeşte cât de ambiguă şi chiar abuzivă este noua strategie de dezvoltare trâmbiţată la nivelul sectorului juvenil al selecţionatelor naţionale.

Mai mult, deşi s-au aflat săptămâna trecută la Bucureşti, cu ocazia unui curs de profil, antrenorii secunzi n-au fost întâmpinaţi cu nici un fel de întrevedere în acest sens, iar când au dat de capătul unui zvon despre ceea ce s-ar putea întâmpla, n-au avut cu cine să stea de vorbă. Veştile proaste s-au regăsit în cutiile poştale, la casele lor.

Ce federaţie responsabilă ar scurtcircuita în plin sezon continuitatea unei selecţionate proaspăt calificate şi cu şanse de a accede la un turneu final în vara lui 2012? Vestea deciziei l-a lăsat fără grai şi pe antrenorul principal Ovidiu Stângă.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Brândescu îşi câştigase pe merit, prin concurs, postul oferit în baza unui contract pe 2 ani, din iulie 2010, şi care îşi urma cursul firesc până la încheierea actualei campanii. Brândescu, antrenor cu licenţa B de aproape 10 ani şi posesor al licenţei A din anul 2008, s-a clasat al cincilea la examenul de ocupare a postului, dintr-un total de 17 aspiranţi, loc ce i-ar fi permis chiar preluarea unei funcţii de antrenor principal, disponibilă primilor 6, dar pe care nu a preluat-o pentru păstrarea catedrei la Universitatea de Vest din Timişoara, în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, în care activează din anul 1999.

Decizia demiterii antrenorilor secunzi de la selecţionatele naţionale de juniori s-a făcut în aceeaşi tăcere, în culise şi fără atenţia pe care altfel ar fi creat-o, tăcere preferată de forul federal şi în jurul recentului remarcabil 1-1 în fieful Olandei, campioană europeană, realizat de selecţionata generaţiei 1994 a României, U18, cu Steliano Filip marcator. Drawul a trecut ca şi neobservat în analele portalului oficial federal, mai importante fiind drepturile la replică sau statisticile perimatului Dinamo – Steaua.

Nu este clar dacă decizia îi aparţine sau nu în totalitate lui Mihail Marian, investit la cârma sectorului juvenil al selecţionatelor federale, dar cert este că trâmbiţatele strategii de dezvoltare par în lumina acestor demiteri în surdină nişte simple vorbe sforăitoare.

Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 12

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: