Speranţa fotbalului, suporterii autentici! Căci în rest, uitaţi-vă-n jur, de la „Belo”-n jos…

Unul dintre cele 3 bannere expuse de fanii alb-violeţi polişti cu ocazia "paradei trofeului" pe Corso i-a avut în colimator pe păstorii de decenii ai fotbalului carpatin. Celelalte săgeţi, către UEFA şi fotbalul modern în general. Suporteri sufletişti, atitudine decentă...

Bine că nu l-au parcat pe scările Catedralei, dar tot au deranjat ciugulitul, „la porumbei”. Iar fazele de ieri, din faţa Operei Timişoarei, cu altfel respectabilul şi simpaticul Miodrag Belodedici pozând de reclamă la venirea parcă a unui circ în sat, mi-au adus aminte de „Belo” în rol de „pozar”, şi nu pozat, pe când atribuţiile sale federale ar fi trebuit să fie cu totul altele, dar şi la aşa ceva îl limitează, la un recent amical pierdut, ca multe altele, de vreo „naţională” juvenilă ferefistă în faţa unei reprezentative ex-iugoslave, pe „Ştiinţa” Timişoarei.

Uitându-te la dublul ex-campion european intercluburi ca jucător, fie pozând, fie pozat, nu poţi – la atâta pierdere de vreme – să nu oftezi cât de mult îşi risipesc asemenea glorii fotbalistice veritabila lor potenţială menire de a stimula şi ghida cu adevărat acele „valuri de mâine”, prin acţiuni simple dar practice şi cu adevărate semnificaţii, şi nici nu poţi să nu le dai dreptate celor 22 de fani polişti alb-violeţi, autentici, care au profitat de acest pseudo-eveniment pentru a-şi face mai bine cunoscute atitudinile, „Against modern football”, „FRF, LPF, Mafia”, „SS Politehnica Timişoara against UEFA”, cu simbolul monedei bine ticluite pentru a uzurpa avuţia oamenilor Europei în loc de E.

Etajat şi roşu, „presented by…” şi nu completăm şi numele băncii, iniţiatoare cu pricina a „turului trofeului”, căci şi-aşa apare în pozele tuturor trusturilor şi ale naivilor strânşi ca la urs, acest vehicul de paradă cu însemnele UEFA Champions League a arătat cât de mult ne poate infesta fotbalul ca marionetă publicitară a caruselului corporatist nu doar spaţiul intim, dintre 4 pereţi, prin mediul audio-vizual ce ne purjează fotbal la chintal întru distragerea atenţiei, ci şi spaţiul public citadin, nu neapărat al arenei sportive.

Această nouă şarjă de Public Relations a monolitului prestatori de servicii – publicitate – fotbal la vârf, cu ultimul element cumpărat, deturnat şi denaturat de primele două, este întocmai cu numele competiţiei, „Liga Campionilor”, unul mincinos nevoie mare prin a ne fi imunizat de ani şi ani cu participarea unor locuri 2, 3 şi chiar 4, cluburi deloc campioane. Iar emblemă a acestei ultime găselniţe-kitsch de-a mai stârni atenţia este un acelaşi fost mare fotbalist care şi-ar canaliza mai degrabă eforturile, laolaltă cu alţii, pentru salvarea sistemului de copii şi juvenil dintr-un fotbal cu baza piramidei dinamitată, aşa încât, privind sugestivul protest al celor 22 de polişti cu 3 bannere, contrastând ideal în respectivul cadru roşu-intens, poţi înţelege pe ai căror umeri se mai sprijină cu adevărat speranţa fotbalului autentic. Şi de unde poate eventual veni o reală schimbare…

Decodând mesajele fanilor, altfel cât se poate de clare, ajungi să nu mai termini parcurgând lista păpuşarilor dar şi a bine-intenţionaţilor induşi şi înghiţiţi de acest perfid uns mecanism-sistem, de la dublul campion european cu Steaua României dar şi a Iugoslaviei în jos.

„Belo” cel cu două Cupe ale Campionilor Europeni zâmbeşte şi le face imagine, că doar selecţionatele naţionale de juniori de pe unde este investit merg şnur şi aţă.

„Regele”, care-ar fi putut deveni un motor al schimbării autentice, tot căutându-şi albia, ajunge în noua sa ascensiune să cadă pe panta acaparării pieţei juvenile interne, influenţând şi convocările pe la „naţionalele” mai mari sau mici, ba chiar şi sfârşind pe bună dreptate în gura norodului nu doar pentru haloase – nu haioase! – 1-5.

Cât despre LPF şi FRF, doar uitându-te de exemplu la maestrul de ceremonii al măsluitei trageri la sorţi a 16-imilor Cupei, un executant pe-acolo cu aer respingător expirat, şi rămâne-aşa cum au stabilit fanii, Mafia, extensia fiind valabilă şi prin sferele lui Michel, împotriva cărora s-au mai pus simpatizanţii alb-violeţi, identificându-i exact, drept un rău comun: fotbalul modern, UEFA

Iar din toată această făţarnică parodie nu pot lipsi tocmai servilii propagatori ai păcălelii sistemice, cei cu grilele de program care ucid neuronul şi cu microfoanele cu febrilitate şi nesaţ împinse, zi de zi, sub nasurile monştrilor pe care oră de oră şi an de an i-au zămislit, propagatori ajunşi acum să declare în front comun că „se tratează”, şi nu mai e nevoie să-i reamintim pe auto-incluşii în tratament de la „marile cotidiane campioane”. A te trata de ridicarea unei parvenite ţaţe din Dăbuleni sau de mai ştiu eu unde la rangul de mega-vedetă te poţi absolvi în aceeaşi măsură în care se mai poate de exemplu vindeca fotbalul românesc de bolnăvicioasa obsesie a fixaţiei pe arbitraje şi cusururile lor, fixaţie generată de exact aceiaşi insidioşi propagatori cu ale lor sinteze şi analize cu disecţia fazei la cancere ale jocului gen „Procesul etapei”. Şi câte asemenea „procese” nu inventează mereu-vorbitorii, că-i „Broscoiul” fără habar de grămezi de lucruri de la bătătura sportului, că-s alţii, prin ale lor multiple studiouri…

Într-adevăr, în toată această tragi-comedie a împleticitului fotbal românesc, bannerele de forţă ale unor pătimaşi ieşiţi din scenă şi mai în forţă odată ce şi-au dat seama de flagelul conturat sezon de sezon de acelaşi sistem-mecanism, sunt voci ale raţiunii – S.O.S. ce ne reamintesc tuturora care sunt cu adevărat datele problemei.

Restul e praf în ochi şi mare păcăleală, cu pseudo-evenimente regizate, marionete folosite, nostalgici pe aceeaşi placă, dornici trimişi mass-media rătăciţi în darea peste cap a busolelor trusturilor lor şi mai ales o groază de timp risipit aiurea…

Războiul „împotriva” atâtor atotputernici e vădit inegal însă şi schimbări mai mari au survenit de la mai puţini decât 22 de protestatari şi 3 bannere. Care au reprezentat cel mai bun lucru petrecut ieri la „porumbeii” de pe Corso, în contrapartidă la neaoşa descindere a neinvitatului circ pe roţi într-un spaţiu public pietonal.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − = trei

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: