Spirala valorilor

Starea fotbalului românesc nu este una întâmplătoare. Plătim acum greșeli acumulate în timp, mai ales cele din ultimii 25 de ani. La Campionatul Mondial din Italia din 1990, când echipa națională a avut o evoluție meritorie, au apărut tot felul de trepăduși de la periferia fotbalului (nu mai are rost să-i amintesc, că se cunosc ei) și i-au momit pe majoritatea jucătorilor români să accepte contracte mici de la echipe din străinătate, dar comisionul era desigur unul consistent.

A urmat un adevărat exod de jucători pentru care nu conta unde joacă și la ce nivel, numai să evolueze în străinătate. Această migrație a slăbit mult valoarea campionatului intern. Au apărut o serie de jucători cosmetizați, recomandați, vezi doamne, de cărți de vizită impresionante care nu puteau fi verificate cu exactitate.

Treptat jucătorii români aflați în campionate puternice au început să stea mai mult pe banca de rezerve și să evolueze tot mai puțin. Majoritatea s-au complăcut în această postură, deorece contractele erau consistente. Trebuie să recunosc că au fost și excepții, dar sunt atât de puține, încât nu pot fi relevante.

Nu voi face niciodată aprecieri la componența lotului echipei naționale. Selecționerul, oricare ar fi el, știe cel mai bine ce jucători pot răspunde cel mai bine la comenzi. De aceea apare cel mult curioasă afirmația generalului Iordănescu explicând că nu i-a convocat pe X sau Y la lot pentru că nu au jocuri în picioare, în timp ce șapte dintre jucătorii echipei naționale nu au jucat aproape deloc la echipele de club. Se pare că unitatea de măsură în aprecierea jucătorilor diferă de la caz la caz.

Un alt exemplu elocvent al valorii fotbalului nostru este faptul că trei echipe care au retrogradat din liga întâi, Gaz Metan Mediaș, FC Brașov și U Cluj, nu se regăsesc nici măcar în divizia B, în timp ce lider este o echipă nou promovată, FC Baia Mare.

Campionatul ligii întâi s-a reluat cu prima etapă a returului. Din păcate, ACS Poli a suferit o înfrângere greu de digerat la Turnu Severin, unde Pandurii Târgu Jiu și-au asigurat victoria în primele 35 de minute. Cu o defensivă care a aplicat un marcaj aproximativ și destul de lejer nu poți destrăma atacurile adverse, chiar dacă Goga s-a zbătut mult, reușind și golul timișorenilor. Tot mai des se face referire la perioada de când a venit antrenorul Florin Marin la echipă, de parcă Dan Alexa nu a avut nici un merit la Poli.

Pentru a avea un calendar competițional încărcat, LPF a organizat Cupa Ligii, unde sunt angrenate echipele din prima ligă. Chiar dacă întrecerea în sine nu are o importanță deosebită, arbitrii aplică legea junglei și la acest nivel. În partida cu CFR Cluj, Dinamo a marcat unul dintre goluri dintr-un ofsaid atât de clar încât nici o explicație nu-și are rostul, nici chiar din partea specialistului Ion Crăciunescu.

La sfârșitul săptămânii, mai precis sâmbătă, în liga a treia se vor confrunta echipele de pe primele două locuri: liderul Național Sebiș vine la Timișoara pentru partida cu ASU Politehnica. Să nu neglijăm echipa CSM Lugoj, care are o evoluție bună în campionat și mi se pare cea mai echilibrată.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: