Stamatin în probe la juniorii 2002, Popa şi Mincu la Poli II

Faţa nevăzută a fotbalului… La aceeaşi oră la care FC Politehnica, aflată într-un periplu european din Ungaria spre Turcia, joacă al doilea meci amical al stagiului de pregătire iberic, cu campioana Poloniei, Lech Poznan, trei grupe de juniori ale clubului alb-violet se antrenează pe congelatul teren sintetic al complexului „Dan Păltinişanu”. Înzăpezit, aproape îngheţat şi aproape un pericol pentru integritatea corporală a mai micilor colegi de club, băieţi localnici, ai brazilienilor noştri…

Frigul a îngheţat bălţile de la intrarea în incintă iar suprafaţa sintetică e acoperită de zăpadă, cu excepţia careului de 16 metri dinspre vestiare, unde neaua a fost înlăturată cu lopata. Terenul e „bocnă”, impracticabil, iar pregătirea constă de fapt în alergări, ture în jurul terenurilor, la lumina lucşilor reflectoarelor dinspre aceleaşi vestiare. Celelalte n-are rost a fi pornite.

„Sunt 19 jucători, aleargă 30 de minute, în două grupe, intersectîndu-se la fiecare tură. Azi-dimineaţă s-au pregătit pentru forţă, fără greutăţi însă, iar în timpul vacanţei vom efectua un minicantonament în oraş, cu două antrenamente zilnice şi masa pe la casele lor, urmînd ca la finele perioadei să disputăm un prim meci test, sîmbătă 5 februarie, cu Electrica”, explică Ciprian Tudoraşcu, antrenorul grupei de vîrstă 1995 la Politehnica Timişoara.

În paralel, pe teren a descins şi lidera Campionatului Naţional de juniori A, Poli 2002 Timişoara, antrenată de Cristian Contescu. „Inspiraţi numai pe nas, e rece aerul” îşi împarte şi „Conti” elevii în două grupe, pentru alergări însumînd 6.000 de metri. „E primul antrenament după duminică dar ei nu ştiu ce-i aşteaptă mîine… De patru ori 2.500 de metri”, spune Contescu, urmărindu-şi cu atenţie jucătorii: „Nu mai tăiaţi colţurile terenului” „Mucsi, bun tempo, aşa!”

Grupului liderei i s-au ataşat într-un prim antrenament la sosirea la Timişoara trei tineri jucători, unul special pentru echipa Poli 2002, de juniori I, şi anume atacantul Adrian Stamatin, 17 ani, sosit în probe de la CNS Cetate Deva, respectiv Eduard Mihai Popa, născut în 1992, de la CSM Râmnicu Vâlcea şi portarul divizionar <C> George Mincu, născut în 1990, de la Petrolul Videle, testaţi pentru înregimentarea la echipa Poli II. Momentan, un prim contact cu ocazia antrenamentului liderei lui Contescu.

„Ne pregătim toate echipele iar cu o săptămînă, zece zile înaintea reînceperii campionatului, îi vom împărţi în funcţie de necesităţi”, se referă Cristian Contescu la conturarea loturilor juniorilor republicani polişti şi a garniturii secunde, din Divizia C, respectiv a formaţiei din Divizia D Timiş. „Suntem în perioada reacomodării la efort iar săptămîna viitoare, de vacanţă şcolară, vom efectua un cantonament cu două antrenamente pe zi şi cazare la hotelul Poştei, în centru, incluzînd 3 mese zilnice”.

Contescu îi are în pregătiri pe portarii Tcaciuc şi Rusu, născuţi în 1993, şi Bonda (1992), fundaşii centrali Oberşterescu şi Stănilă, ambii de ´93, Belu şi Rigo, tot de ´93, Gălbău (1992) şi fundaşul stînga născut în ´93 Zele, mijlocaşii centrali Artean şi Constantinescu,  ambii de ´93, mijlocaşii stînga Boceanu, Lupancu şi Damian, în ordine descrescătoare a vîrstei, începînd din 1992, Coşovanu, extrema dreaptă născută în 1994 şi Căluşaru şi Neamţu, ambii din 1993, plus atacanţii Vîntură, căpitan, Mucsi, Precupanu şi Tănase, cu toţii născuţi în 1993.

„Au avut o evoluţie constantă şi au activat în turul campionatului şi în echipa din Divizia D Timiş, scopul în sine fiind să crească în plan calitativ, să acumuleze potenţial şi experienţă competiţională, nu neapărat rezultatele imediate. Ceea ce doare pe toată lumea este promovarea unor tineri talentaţi la echipa de seniori, acesta fiind ţelul activităţii Centrului de Copii şi juniori cît şi al garniturilor aliniate în diviziile C şi D”, explică Cristian Contescu, întărind ideea că „FC Politehnica a oferit posibilitatea alinierii tinerilor în cît mai multe competiţii, ceea ce nu poate fi decît benefic, şi mai ales a dat şansa prezenţei a patru grupe de juniori în Campionatul Naţional republican, şi anume cea pe care o antrenez, de 1993, în întrecerea juniorilor I, de 1992, unde joacă şi grupa lui Robert Fruşa, respectiv cea a colegului Ciprian Tudoraşcu, de 1995, în competiţia juniorilor II, de 1994, unde mai e implicată garnitura antrenată de Antonio Foale, în plus cu şansa de a rula juniorii în echipele de Divizia C respectiv D. Singura bătaie de cap sunt datele de disputare, juniorii care sunt utilizaţi sîmbăta la liga a patra neputînd fi aliniaţi peste 24 de ore, în Campionatul Naţional de juniori”.

„Rămîne de văzut, repet, cum vom aborda returul, ca strategie de folosire a juniorilor pe mai multe planuri, care rămîne la latitudinea clubului, scopul meu principal, ca antrenor al generaţiei 1993, fiind ca jucătorii să crească în valoare. Nu cred că e în puterea lor să joace şi la juniori, şi la <D>…” mai spune Contescu, aflat de 4 ani la cîrma acestei generaţii.

Iar ca un prim test, depinzînd de condiţiile climaterice, joi contra LPS Banatul, pe acest teren sintetic de lîngă arena „Dan Păltinişanu”.

Şi pentru că aminteam de trei grupe ale Centrului împărţindu-şi marginile terenului înzăpezit, Sorin Vlaicu, alergînd în mijlocul băieţilor din grupa sa de 1998, şi-a strunit şi el cei 18 elevi la pregătire, unde-au sosit cu tot cu mingi. „Se anunţă şi -15 grade Celsius” anticipează Contescu greutăţile întîmpinate de copii şi juniori în perioada imediat următoare a acumulărilor precompetiţionale.

Dar băieţii tasează şi-aşa zăpada de-a lungul liniilor de margine, tot dînd ture ale terenurilor, cu cîţiva părinţi zgribuliţi aşteptîndu-i într-un colţ, iar noi patinăm pe gheaţă în graba de-a afla ce fac reprezentanţii cehi, canadieni sau brazilieni ai cosmopolitei Politehnici în descinderea iberică…

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Stamatin în probe la juniorii 2002, Popa şi Mincu la Poli II

  1. sorin timbota spune:

    Toată stima d-lui prof. Tudoraşcu, sunt tatăl unui fost elev de-al dânsului de la Sârbianka Giuchici, pe când antrena generaţia 1992, băiatul meu era sub comanda dânsului, îi avea printre colegi pe Benzar Romario şi Bogdan Moroşan, un antrenor deosebit, cu mare talent, nu degeaba a ajuns să antreneze şi în Italia, din cîte am inţeles cu rezultate deosebite pe unde a fost. Toată stima, multă sănătate şi sper să ajungă cît mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × 2 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: