Start în calificările U19: în superioritate numerică, România egalată în prelungiri de gazda Bulgaria

Selecționata sub 19 ani a României a fost egalată în cel de-al optulea minut de prelungiri al debutului din această după-amiază la Sliven în Grupa 13 a fazei I din preliminariile Campionatului European U19 al cărui turneu final va avea loc anul viitor în Armenia, gazda Bulgaria înscriind deși în inferioritate numerică din minutul 89, după ce juniorii tricolori au condus încă din minutul 16 din lovitura de la 11 metri transformată de căpitanul Mihăilă.

Luna trecută a demarat turul I de calificare al unei noi ediții a Campionatului European de fotbal sub 19 ani, competiție al cărei turneu final este programat între 14 și 27 iulie 2019 în Armenia și în care România a evoluat o singură dată, în calitate de gazdă, la începutul deceniului în curs, în 2011, când titlul era cucerit de Spania, de altfel selecționata cu cele mai multe apariții în turneele finale, 11, urmată la acest capitol cu câte zece de Anglia, Franța și Portugalia, Germania cu 9, Austria, Serbia – și ca Serbia și Muntenegru – cu câte 7 fiecare, Cehia, Grecia, Italia și Turcia cu câte 6, Olanda și Ucraina cu câte 5, Belgia și Norvegia cu câte patru fiecare, Bulgaria și Croația cu câte 3, Georgia, Ungaria, Polonia, Republica Irlanda, Rusia și Elveția cu câte două respectiv Armenia, Estonia, Finlanda, Israel, Liechtenstein, Lituania, Irlanda de Nord, România, Scoția, Slovacia, Slovenia și Suedia – o dată fiecare.

Spania, de departe cea mai aureolată selecționată la nivel continental la categoria sub 19 ani, este singura care a mai triumfat din nou în acest deceniu după succesul din România, păstrându-și trofeul și în anul 2012, în turneul final din Estonia, dar și recucerindu-l în 2015, în Grecia. În rest, sârbii s-au impus în 2013 în Lituania, Germania în 2014 în Ungaria, francezii în urmă cu 2 ani în Germania, englezii anul trecut în Georgia iar Portugalia vara aceasta în Finlanda. Spania a câștigat 7 trofee continentale din totalul celor 17 turnee finale, francezii adjudecându-și trei iar nemții două. Pe rând, de fiecare dată pe teren propriu, cazuri unicat, Ucraina și Franța au câștigat trofeul în 2009 și 2010, iar în ultimii ani și vecinii sârbi, insularii și lusitanii.

Caravana unui nou ciclu de calificare a pornit la drum luna trecută, cinci din totalul celor 13 serii din faza I preliminară fiind deja decise, astfel încât Italia și Danemarca s-au calificat în această ordine din Grupa 2, Ungaria și Slovenia din Grupa 7, Ucraina și Norvegia din Grupa 8, Irlanda și Olanda din Grupa 10 iar Spania și Elveția din Grupa 12, alăturându-li-se Germaniei și deținătoarei trofeului, Portugalia, calificate din oficiu în turul secund al preliminariilor, din 18-26 martie 2019, și anume Turul de Elită, constând în 7 serii. Ale căror învingătoare vor obține biletele pentru Armenia…

Iar săptămâna aceasta au început și celelalte grupe ale turului I preliminar, astfel alcătuite:

Grupa 1, în Georgia, și cu Israel, Azerbaijan și Liechtenstein, primele rezultate fiind astăzi Georgia – Liechtenstein 7-0 și Israel – Azerbaijan 4-1.

Grupa 3, în Cehia, și cu Croația, Macedonia și Luxemburg, cu startul astăzi: Croația – Macedonia 1-1.

Grupa 4: Suedia, Scoția, gazda Țara Galilor în urna a treia valorică și San Marino, cu startul tot astăzi;

Grupa 5, cu Anglia, gazda Turcia, Islanda și Moldova, englezii trecând astăzi cu 4-0 de Moldova iar Islanda cu 2-1 de turci.

Grupa 6, Franța, Belgia, Lituania și gazda Malta, rezultatele inaugurale de astăzi fiind Belgia – Lituania 5-0 și Franța – Malta 1-0.

Grupa 9, cu Serbia, Polonia, gazda Irlanda de Nord și Kazahstan, cu debutul Serbia – Kazahstan 2-2, astăzi.

Grupa 11, cu Russia, Muntenegru, gazda Cipru și Letonia, a început de ieri cu Rusia – Letonia 1-1 și Cipru – Muntenegru 0-0.

Grupa 13, alcătuită din Grecia, gazda Bulgaria, România și Gibraltar, a demarat după-amiază cu victoria cu 4-0 (3-0) a elenilor în dauna celor din Gibraltar și cu remiza 1-1 (0-1) dintre gazda Bulgaria și România.

În continuare, sâmbătă 17 noiembrie de la ora 14:30, juniorii ”tricolori” selecționați de Daniel Constantin Oprescu vor întâlni Grecia la Stara Zagora, unde România va juca și marți 20 noiembrie de la aceeași oră cu Gibraltar, zi în care și seniorii vor încheia parcursul în seria Ligii Națiunilor, în Muntenegru.

Românii au deschis scorul după primul sfert de oră al partidei de debut de la Sliven, dintr-o lovitură de la 11 metri fructificată de mijlocașul craiovenilor, Valentin Mihăilă, păstrând apoi avantajul în fața gazdelor care au avut în general mai mult inițiativa. Paradoxal, după ce a rămas în 10 jucători, mijlocașul central Stefanov fiind eliminat direct în minutul 89, Bulgaria a egalat la potou la capătul prelungirilor prin Mitko Mitkov, înlocuitor în minutul 65 al decarului de pe flancul stâng, Yankov.

România U19 a jucat astăzi în alcătuirea Cristea – Rus, Ehmann (40, Leca), Manolache, Sorin Șerban – Marian Șerban, Chiriac (78, Toma) – Petrila, Sefer, Mihăilă – cpt. – Stoica (56, Baicu). Iar rezerve au rămas Rus – Jurj, Horșia, Nițu, Țieranu și Ispas.

Dar iată și lotul celor 21 de juniori tricolori pentru turneul de calificare al fazei I, și anume portarii Andrei Cristea (Gaz Metan Mediaș), David Duțu (SC Popești Leordeni) și Ionuț Rus (Sassuolo/Italia), fundașii Andrei Rus (CS Afumați), Călin Jurj (ASU Politehnica Timișoara), Marius Leca (FC Viitorul), Marco Ehmann (SC Dinamo 1948), Darius Țieranu (Ripensia Timișoara), Sorin Șerban (CS Minaur Baia Mare), Rareș Ispas (CFR 1907 Cluj), Antonio Manolache (FC Groningen/Olanda), mijlocașii Daniel Toma (FCSB), Radu Chiriac (AFC Astra), Claudiu Petrila (CFR 1907 Cluj), Ovidiu Horșia (Academica Clinceni), Antonio Sefer (FC Groningen/Olanda), Valentin Mihăilă (U Craiova 1948 Club Sportiv), Raoul Baicu (U Craiova 1948 Club Sportiv), Marian Șerban (U Craiova 1948 Club Sportiv), și atacanții Alexandru Stoica (CS Balotești) și Luis Nițu, de la U Craiova 1948 Club Sportiv, grupare cu cei mai mulți selecționabili, și anume 4, dintre cele 7 cluburi din Liga 1 reprezentate în efectiv, trei componenți fiind convocați de peste hotare, și cu mențiunea că mijlocașul Andrei Șerban respectiv atacanții Florin Burghele și Gabriel Răducan n-au făcut deplasarea în Bulgaria după ce erau incluși în lotul provizoriu.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 × opt =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: