După trecerea Academiei Gheorghe Hagi prin Timișoara, la Cupa Bega – CJ Timiș, concluzii cu Tiberiu Turloiu, de la mica-mare FC Porto Bega Timișoara: ”Din septembrie avem un campus la Chișoda, cu cazare și masă pentru copii dinafara orașului”

Marți s-au împlinit 3 ani de la lansarea unui club privat de fotbal devenit deja cel mai solid din acest mediu din Timișoara, dacă nu chiar unicul, așa încît sunt nimerite niște concluzii, mai ales după o a patra ediție organizată de FC Porto Bega, ”Cupa Bega – CJ Timiș” strîngînd peste 400 de copii în 3 zile de jocuri cu aproape 60 de meciuri pe 5 categorii de vîrstă, întrecere onorată pînă și de Academia de Fotbal Gheorghe Hagi sau Școala de Fotbal Toni Doboș. Cu Tiberiu Turloiu, conducător al clubului, despre principii, bucurii și greutăți, speranțe și planuri.

Porto Bega Timișoara - LPS Banatul Timișoara în Cupa Bega - CJ Timiș, ediția a patra, organizată timp de 3 zile pe Colterm de ”Porto Bega”

 

De la o primă ediție organizată ad-hoc, în vara anului 2009, după ce primii pași erau făcuți cu cîteva luni înainte, în iarnă, cu un patrulater în sala din Chișoda, reunind 4 echipe la start, pînă la o ediție din 2013 bătînd recordul de participare și dînd speranțe pentru chiar peste 500 de copii la cea din 2014, iată saltul galben-roșilor de la FC Porto Bega Timișoara. ”Avem ca principiu de bază, călăuză și ghid al activității noastre, respectul pentru tot ceea ce întreprindem, pentru sport și competiție, pentru copiii pe care-i instruim și pentru adversarii noștri din teren, pentru joc și pentru fotbal”, a spus Tiberiu Turloiu, care a reușit să adune în pepiniera ”Porto Bega” și învățăcei în ale fotbalului din de exemplu Cruceni, Foeni ori Lugoj dar și din Freidorf, antrenamentele derulîndu-se mai nou pe gazonatul teren al divizionarei D CS FC Chișoda.

Suprafață și utilități pentru care profesorul Turloiu are numai cuvinte de laudă, magnet la care copiii vin la pregătiri fie aduși de părinți, fie cu mijloace de transport în comun, autobuzul, în cazul unora mai mari, din generația 2001.

”Le insuflăm acest respect de sine și pentru adversari, iar copiii noștri merg fără greșeală înainte de jocuri la profesorii echipelor adverse, să-i salute. Dacă reușim să nu ne abatem de la principiile noastre, să ne urmăm calea, vom progresa cu toții, dar avem speranțe în acest sens, pentru că antrenorii noștri sunt mai mult decît antrenori și profesori, sunt dascăli cu educație, la rîndul lor cu copii de crescut”, cu referire la ex-componentul rosso-nerilor Reșiței prim-divizionare, Nelu Ibric, înclinat și pe aspectul pregătirii fizice a copiilor și care tocmai și-a dat acordul pentru o reînoire a angajamentului său la FC Porto Bega.

Proiectul pionier al lui FC Porto Bega Timișoara, generația 2001-02, selecționată de conducătorul Tiberiu Turloiu și antrenată de Nelu Ibric

 

Fără falsă modestie, Tiberiu Turloiu a mai răsuflat ușurat să și constate că roadele intensei activități incipiente au început să se vadă și sub forma rezultatelor din teren, pe care n-a pus pînă acum prea mare preț și nici accent, dar care par a țîșni ca dovezi elocvente că poți să ajungi în 3-4 ani de la eșecuri la scor la cazuri fericite gen 10-0, lecție administrată acum de generația plămădită mai nou de Ibric, cea de 2001, celor de la LPS Banatul Timișoara, copii deja încercați pe la turnee internaționale în Austria și nu numai: ”La 6-0 am început să introducem rezervele, atît de frumos au jucat. Acum 6 ani făceam selecția acestei echipe cam doar în zona Calea Șagului, și a crescut frumos…”

Generația 2001 a crescut într-adevăr bine, FC Porto Bega încheind a doua în Campionatul Județean al AJF Timiș la categoria Cupa Hagi Danone, cu 13 victorii și 5 înfrîngeri, golaveraj 56-25, după invincibila Electrica, și nu departe la generația 2002, de juniori E, pe locul 5 din 12, cu linia de clasament 22 14 2 6 60-29 44 puncte, la 5 în urma ocupantei locului 2, ACS Poli.

Generația 2002-03 la FC Porto Bega Timișoara, pregătită de Mihăiță Hromei, cooptat în acest sezon în staff-ul roș-albaștrilor

 

Turloiu și colegii săi, între care din acest an și Mihăiță Hromei, tocmai la acești puști de 2002, au consolidat așadar bazele piramidei, care poate doar crește…

Așadar FC Porto Bega n-are doar competiții pe care le organizează cu pasiune și pricepere, cu și ceva echipe: ”Sunt foarte mulțumit de reușita Cupei Bega, disputată în condiții destul de grele, căci a plouat, dar toți copiii cluburilor participante au evoluat cu multă ambiție, și s-a încheiat fără accidentări. Am primit felicitări de la oaspeții noștri deplasați de la considerabile distanțe, Aurică Despa mulțumindu-ne în numele Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi, declarîndu-se mulțumit de tot ceea ce a însemnat competiția, și considerăm și noi că a fost o ediție bună, cu copii talentați…”

”Comparativ, anul trecut am avut 26 de echipe la start, acum 27, și cu siguranță putem aduce și mai multe! Ne facem astfel cunoscuți și putem tinde să atragem cît mai mulți copii, să facă sport respectiv fotbal de performanță. Iar din luna septembrie inițiem un campus la Chișoda, cu cazare și masă pentru 10 copii dinafara orașului, din Drobeta Turnu Severin, Arad, Lugoj”, a continuat Turloiu, admițînd că ”am învățat multe lucruri din aceste turnee și este tot mai bine în plan organizatoric. Important este ca meciurile să decurgă bine, să nu fie accidentări, să crească din punct de vedere sportiv”.

Întrebîndu-l cum reușește să obțină acordul unor părinți din alte localități, în condițiile în care FC Porto Bega activează în Timișoara în umbra unor mai cunoscute LPS Banatul sau ACS Poli Timișoara, și nu numai, Tiberiu Turloiu a spus simplu, ”cu sinceritate, prin lucrurile pe care le facem. Și sunt copii excelenți, iar copiii de 2001 constituie grupa noastră mare, proiectul nostru pionier. Eforturile sunt enorm de mari pentru a le insufla copiilor o educație sportivă, dar s-au și selectat cumva între ei, iar cei care pot continua pe linia noastră, merg mai departe. Restul se duc și își caută alte echipe, și le și spun toate opțiunile avute la dispoziție, căci sunt într-adevăr și alte pepiniere, mai mici sau mai mari. Iar dacă există un interes în sens invers, un copil care să evolueze la clubul nostru, îl sun pe antrenor, vorbesc cu copiii – le explic ce variante au, îi întreb <de ce vreți la noi?>„.

Porto Bega la balon prin Petre Simon

 

Ca o plăcută surpriză, Tiberiu Turloiu a punctat doar de facto și fără a face caz de morile de vînt cu care e nevoit să se confrunte un mic club privat de fotbal, ba din contră, admițînd că anul acesta și-a expus tîrziu planul: ”Anul trecut, Primăria și CJT ne-au susținut, pe cînd anul acesta n-am primit nici un leu, dar a fost și întîrzierea noastră de a le face cunoscute inițiativele pe care le aveam. Toți cei care ne-au susținut au făcut însă considerabile reduceri, și la închirierea terenului, și la cazare și masă, așa încît am avut sprijin. Și ne ajută permanent dintre părinți, fără ajutorul cărora nu poți face treabă. Copiii au început de la 6 ani și avem un grup de părinți senzaționali!”

Ca număr de aspiranți în cadrul clubului, Tiberiu Turloiu s-a referit la ”vreo 40, pe categoriile 2001-2004. Am jucat în campionatul Timișului pentru Hagi Danone, pe locul 2 după 18 meciuri, și am folosit 4 copii mai mici, din generația 2002. Iar la juniori E am avut copii de 2002 plus de 2003 și 2 de 2004. Ca joc, sunt foarte mulțumit de copii, iar dacă pînă acum ne uitam să deprindă bine abecedarul, acum mă interesează și rezultatele”.

Dacă își reproșează ceva, profesorul Turloiu se referă la data competiției ”Cupa Bega – CJ Timiș”, devansată cu o săptămînă față de tradiția precedentelor ediții, dar cu o speranță în suflet: ”Sunt foarte multe echipe bune la generația de 2001, iar unele care merg la Arad, la Cupa Hagi Danone. Gîndindu-mă că s-ar putea să fim noi acolo, am devansat, altfel era în ultimele zile din mai”.

Tiberiu Turloiu mai este ajutat așadar de profesorii Ion Ibric, la 2001-2002, respectiv Mihăiță Hromei, medicul clubului fiind Adina Maciovan.

”Dacă la prima ediție am jucat la domnul Sorin Altmayer, acum am organizat pe Colterm, unde sunt niște oameni extraordinari, ca și în 2012. Am ales să se joace pe 65 cu 42, să fie terenul cît mai mare, căci trecem din toamnă pe terenuri mari. Piticii de 2004 au jucat pe 45 cu 20, cu porți de 3 pe 2. Ca timp, la 2001-2003 a fost 2×25 cu 5 minute de pauză, iar ceilalți 2×15 minute cu pauză de 5 minute. Am gîndit totul cu mare grijă, să se poată odihni, cu pauze la prînz între 13 și 15, timp de masă și odihnă. La turnee ajungi de obicei să joci 20 de minute și cei mai fericiți au puțin în plus, de exemplu la Cotta sunt 23, ori cei de la Constanța s-au bucurat să vină de departe și să aibă parte de 50 de minute. Ne-am bucurat să-i avem între oaspeți și pe cei de la UTA, de la Atletico, cluburi cărora le place să aibă parte de cît mai multe experiențe”.

Inevitabil, fiind vorba de un turneu de copii organizat în Timișoara dar fără vreo reprezentantă între cele 27 de echipe din partea principalei pepiniere locale, ACS Poli, subiectul a atins și acest aspect, profesorul Turloiu subliniind că ”100% pot să facă un asemenea turneu dar nu-și propun poate, ca planuri și strategii”.

Dacă drumul de la Spitalul Județean pînă în Calea Șagului pare a fi prea lung, în schimb cel din Dobrogea a fost mai scurt: ”Academia Gheorghe Hagi ne-a onorat cu prezența și în 2011, acum din nou, au și cîștigat, iar ceea ce întreprind acolo este maxim cît se poate la ora actuală în România. Acum cîțiva ani erau și ei la început și am avut favoarea să împărtășesc cu dumnealor niște idei, sunt oameni foarte bine pregătiți, cu stagii de pregătire la școli de Olanda. Vrem să urmăm pe acest drum, cu pași mici dar siguri, și să fim serioși și profesioniști. Prin eforturi de lobby și financiare am izbutit să avem ca oaspeți numeroase cluburi și cu toții sunt bucuroși că au venit! ACS Poli nu și-a făcut din păcate timp să vină și bineînțeles că i-am invitat. Ar fi fost și bucuria oaspeților noștri să joace cu ei, ca și club fanion al Timișoarei. Nu sunt supărat dar este păcat pentru copii, plus că au foarte mulți copii de unde să aleagă”.

Marcel Răducanu - Individual football training 2013

 

Tiberiu Turloiu a mai revenit asupra aspectelor principiale de bază, prin prisma celor înfățișate de dobrogeni, ”disciplina și educația copiilor, iar de la acestea pleacă și jocul. Părinții stau deoparte, copiii nu comentează, știu ce au de făcut. Și joacă pe teme – astăzi avem două atingeri, astăzi avem pressing și replieri – totul ca la școală. Învățarea abecedarul fotbalului!”

Pentru FC Porto Bega urmează co-organizarea Campusului de pregătire fotbalistică a copiilor în Timișoara ”Marcel Răducanu – individual football training”, anunțat pentru startul verii, dar mai apoi și Cupa de Iarnă, cu care gruparea juvenilă de pe Bega își începea de fapt activitatea. ”Vreau să organizez și turneul de vară, la care am nevoie de sprijinul autorităților, văzînd și ceea ce a fost la Kladovo în acest sens, cu pepiniere ale unor 30 de echipe, cu defilări ale delegațiilor prin centrul orașului, cu intonarea imnului fiecărei țări, efectiv o bucurie! Și noi vrem la fel dar nu pot singur, doar am nevoie de cineva alături… Sunt evenimente pe care știu să le pun în scenă dar este necesară susținerea. Care nu pot să spun că n-a existat, inclusiv la terenul Colterm, unde am plătit 30 de milioane pe 3 zile, cînd de fapt era mai mult pe o singură zi, sau la Hotel Aurelia, venit în întîmpinarea noastră cu un ajutor de 40-50 milioane prin cazarea echipelor. AJF Timiș m-a ajutat prin înjumătățirea baremurilor de arbitraj, și tot așa…”

Iar Tiberiu Turloiu își continuă selecția și de pe alte meleaguri, amintind de 2 copii de la Drobeta Turnu Severin și nu numai. Un prim alt prilej de testare, la turneul din week-end, de Ziua Copilului, în Ghiroda lui Paul Codrea. Unde ar mai putea răsări un alt copil, doi, așa cum se făceau remarcați de vineri pînă duminică, pe ”Colterm”.

Iar cei mai merituoși au și fost distinși, în baza voturilor antrenorilor participanți…

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Fotbal, Juniori, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 1

 


Alte articole legate de acest subiect: