Timişoara, nu-ţi azvîrli bruma în gaura neagră iscată de Iancu!

Deşi există în Timişoara voci care punctează că Marian Iancu a efectuat divizarea în cunoştinţă de cauză şi parcă dinadins, iar şi mai multe tunete impută iresponsabilitatea şi incompetenţa mai marilor polişti, ca principală cauză a poziţiei de hibernare în 2011-´12, cuvîntul de ordine în nişte săptămîni în care – deloc de mirare – banda rulantă spre Dinamo s-a pus în mişcare într-o perpetuă vasalitate a oraşului „căţel” îl constituie senila aşteptare cu un licăr de speranţă, întreţinută prin automatoanele unei prese fără discernămînt de interesaţii politico-economic ai aberantei emanaţii cu „51-49%”.

Cum stăm? În primul rînd, dijma către înalta poartă a fost dată, conform uzanţelor, lui Dinamo, aspect în privinţa lui Curtean despre care www.sporttim.ro pomenea încă din vară şi cu mult „înaintea vremurilor”, ca o viitoare certitudine şi ca o continuare a tragicului plan de dezmembrare a unui lot valoros. Iar cine încă n-a fost pus sub preţ pe tavă, dansează sprinţar pe ritmuri de Piţi şi alde alţii, cu hienele prin preajmă…

Atîţia jucători au fost pierduţi de Poli în condiţii dezavantajoase, cumpăraţi fiind iniţial în puseuri megalomanice, atîtea procese s-au pierdut cu varii fotbalişti sau antrenori sătui de frecuşuri restricţioniste în spatele uşilor capitonate, încît „soldurile de Crăciun şi iarnă” sunt ca şi normale, nimic de mirare, ci doar parte a dezmembrării complete, iar totul stă mărturie a unui management catastrofal, care pentru orice conducere ce se respectă cît de cît implica demiteri, demisii şi… retrageriChiar am înnebunit cu toţii!?! Cîte audituri peste audituri ne mai trebuie pentru a înţelege în cîte şi mai cîte dandanale gen Sepsi a tîrît-o pe Poli actuala conducere, prin incompetenţă şi inconştienţă, nechibzuit şi huzurind preţioase resurse?

În al doilea rînd, dar şi mai important, într-o nouă sforţare prin persuasiune de stoarcere a banului public local, tot mai drămuit şi „subţire”, Marian Iancu, la fel de nepregătit fizic şi la debut de 2012 – şi asta datorită inadecvabilităţii sale corporale – de a conduce o tutungerie, darmite un grup de firme acţionar la un club fanion al Banatului, continuă să inoculeze localnicilor cu sforile în mînă un sindrom al vinovăţiei prin care să-i atragă în a deşerta fără interpelarea sau voia publicului sume ale contribuabililor către o entitate privată, ca în multe-multe alte şmecherii ale ultimilor 20 de ani.

În al treilea rînd însă, Consiliul Local ştie că dacă deschizi vreo uşă mai dosită de spital dai în colţul păianjenului de ţevi ruginite picîndu-ţi în cap şi, raportîndu-se doar la sport, atît comparativ cu anul trecut cît şi cu performanţele în crescendo ale altor mai iscusite entităţi purtînd mingea, previziunile sunt chiar mai strîmtorate decît într-o ţopăitoare primăvară trecută în care o ţară întreagă putea viziona la debutul deplasărilor poliste un JC bătînd ca la Hi5! palma cu jucătorii, la ieşirea de la vestiare. În direct, la meciurile contractate de LPF.

În acelaşi triunghi al dorinţelor, Universitatea „Politehnica”, atît de convulsionată de alegerile de la Rectorat, şi plină de mărinimie în a sări în ajutorul copilului de suflet cu facilităţile bazei materiale, n-ar avea de fapt cu ce multe alte finanţe să vină în întîmpinare în contul acelor 17%, mai rămînînd Consiliul Judeţean Timiş, care ştie la rîndul său că după vreo două prime zile de şcoală cu paltoanele pe ei, încălzindu-se în săli îngheţate peste sărbători, mulţi copii ai Timişului au fost trimişi la o dezmorţire, pe la casele lor… Adică se poate pune cumva problema să se salveze mai întîi… Costa Concordia, dusă de rîpă prin incompetenţă şi fudulie, şi unde abia că s-au achitat bietele salarii până cam pe 1 decembrie, şi apoi să se dezmorţească zecile de calorifere ale copiilor Timişului!?! Suntem chiar complet inconştienţi!?!

Dar iată că fie şi în acest dezastru social, în care mulţi timişeni nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa, interesele puterii locale par a reapleca urechea la risipirea şi altor fonduri în gaura neagră căscată fără noimă şi clarviziune de Marian Iancu şi marionetele sale la club, una, Gheorghe Chivorchian, care cum ar putea rezona cu violeţii locului cînd de fapt trimite în origini întrebători cu zeci de ani pe gradenele lui „Dan Păltinişanu” dar în acelaşi timp are la nunta fiicei sale invitaţi percepuţi dinspre Timişoara ca autori-responsabili ai decapitării bănăţene sau măcar ca fiind din tabere vădit opuse aşa zisului spirit al locului, iar un altul, Daniel Stanciu, aburindu-ne în returul trecut cu despărţirea sa de Poli şi de fotbal în general, cu tot cu relevante mărturisiri. Angajaţi care de la înălţimea volanelor lor sigur n-au resimţit în aceeaşi măsură şfichiuirea gheţuşului sub tălpile roase de nevoi…

E de prisos de amintit că alţi angajaţi ai clubului, inclusiv din stafful de la nivelul ierbii, au sărbătorit Crăciunul cu unele zerouri în minus, reajungînd acum cu restanţe lunare şi fără măcar acel ultim impuls-nădejde ce te-ar scoate la o adică în stradă, just şi revendicativ, că tot s-au trezit cît de cît niscaiva români din anesteziantul somn al raţiunii. Dar parcă le-a murit şi speranţa iar acel „capul plecat sabia nu-l taie” e probat peste secole în ethosul neamului… Şi părinţi se foiesc neliniştiţi pe la colţuri, simţind că experimentul minune cu reajustarea Centrului de Copii şi juniori numai de bun augur nu e, deja după cîteva luni, dar mai toate, din diverse direcţii, sunt voci disparate, da – am zis bine, disparate, nu disperate, cu mult acoperite de suflul imperturbabil şi mecanic al maşinăriei de propagandă ce musai te face mic şi vinovat în a asculta şi urma doar linia partidului plus a „filonului patriotard”, cel cu daţi un leu pentru… Poli. Că aşa a zis X la tembelizor ori Y la radio.

Marea dramă este că oamenii de bun simţ sucombează cît ai zice peşte în a se lăsa aliniaţi la ceea ce este curentul de opinie fie şi abuziv şi dictatorial, nejustificat şi devastator, întru atingerea obiectivelor clicilor interesate, şi aceasta datorită paralizantei lor temeri de a nu fi cumva în disonanţă de opinii şi exprimări cu şarja majorităţii, şi implicit de a cădea în ridicolul de a „nu da bine”, în ton cu linia previzibilă, „dreaptă şi bună”. O servilă adunătură de paiaţe salvînd aparenţele: Vai, ar spune ei, dar ce m-aş face dacă observă influentul „domn” K ce gîndesc şi zic, şi cum aş scăpa oare de stîlpul infamiei şi reprobabilităţii comunităţii, ca nebun de legat, să văd lucrurile altfel în „problema” Poli!? Păi dacă orbii ar vrea cu adevărat să nu se mai lovească de aceeaşi problemă, şi implicit să dorească binele adevărat al clubului, ar interpela şi face vînt prin idei şi acţiuni unor fie eventual bine interesaţi dar evident cît se poate de depăşiţi în suficienţa lor aeriană gen Robu ori mai ştim noi cine, fie mai puţin oneşti aidoma veşnicilor ahtiaţi de perpetuul caşcaval din birourile atîtor oameni mici dar… „mari”.

La Poli este valabil dictonul cu drumul spre iad ce a fost pavat cu cele mai bune intenţii, iar uitîndu-te unde a ajuns lăsată fiind pe mîna unor politruci fără noimă în ale manageriatului sportiv dar convinşi în închipuirile şi infatuarea lor că sunt buni la toate, şi care pe deasupra au dat gir unor torpilatori cu licenţă de genul celor din multe alte domenii de activitate, nu trebuie deloc să te mire. Este doar o simplă consecinţă firească, un efect evident.

… Şi se apropie vremea scadenţei, cea cu depunerea licenţei. Pînă atunci unii se pierd în amănunte, bătîndu-şi capul să anunţe de parcă ne-am fi pricopsit măcar cu vreun alt mercenar Ghionea că Velcea de locul doi s-ar fi întărit cu alde juni sîrbi sau oarece verişori, o altă cacialma în sine, cînd e de fapt vorba şi pe mai departe de blocarea talentelor native, pe cînd zilele următoarelor două luni ne sugerează de fapt că dacă n-o vrea vreun şeic să mai arunce un sfanţ, atunci nici alb-violeţii n-ar mai avea de unde să scoată cămaşa balanţelor favorabile.

Cît despre tot circul cu Sepsi, nimic nou în ceea ce priveşte acest litigios modus operandi polist, aşa că nici n-ar trebui de fapt să curgă cerneală despre altcîndva subiectul-sîmbure al marilor ofuri timişorene de dată recentă. Laszlo nu era de pălăria lui Poli, şi de-acolo parte din neajunsuri. Spunem parte, pentru că întregul îl constituie această imposibilă alianţă peste ani între impertinenţi politicieni cărora le-ar surîde fotbalul ca perpetuare a vieţii la catarama contribuabilului, şi nu în slujba sa, şi aleşii lor post aek, cea cu abracadabrarea Timişoarei din C direct în A.

De-atunci, Timişoara nu mai are de fapt nici o iotă de credibilitate morală într-un putred fotbal căruia i s-a aliniat în preacurvie printr-o acea mutare politică şi de interese, iar cu fiecare zi cu care persistă în a se autoerija în Albă ca Zăpada pusă nedrept la colţ de lupul cel rău, nu face decît să-şi fure şi mai mult căciula. Pînă cînd se va scrie mai rar numele unor Codrea sau Contra decît cel al lui Iancu, debil susţinut făţiş sau după cum bate vîntul deopotrivă de unii edili, de fani mai mult sau mai puţin interesaţi şi de răspîndaci de dezinformare fără cap, şira spinării, coadă, înţelegere a problemei şi mai ales cu indubitabile rezerve de făţărnicie, pupincurism şi nesăţioase papile, căci de unde nu cade, pică, pînă atunci Poli e ca şi cum n-ar fi. Sau o falsă amăgire, o tot mai acră minciună.

Primar Gheorghe Ciuhandu, căci ai rămas probabil unicul… Ţineţi-vă tare şi de cuvînt în privinţa „vacii de muls”, acest mîndru dar terfelit oraş. Şi tăiaţi odată pentru totdeauna răul de la rădăcină! Sub eşafod cu toată această impostură. Mulţi polişti timişoreni sunt sătui de infinita sfidare cu Poli în rol de jucărie de manevră mai ca de „culmili di dizvoltari” ale lui Ceauşescu. Sau mergeţi seara pe îngheţ să vedeţi cum se schimbă, pregătesc şi refac juniorii clubului, „schimbul de mîine”, ca nişte intruşi şi nu viitori fotbalişti profesionişti, pentru a înţelege mai clar drama ce colcăie sub sforăitoarea suprafaţă.

Şi-acum să notăm cu neţărmurit interes lotul de cantonament, „confecţionat” conform aşteptărilor în vigoare de geniile din birourile capitonate, unicul junior din propria ogradă căruia i s-a găsit un loc pentru Marbella, între 1 şi 17 februarie, fiind Belu-Iordache. Ştiinţifica împărţeală, nu vă faceţi iluzii, n-au făcut-o care cumva tocmai tehnicienii… E vorba de Serghei Lepmets, Mario Kirev, Claudiu Belu-Iordache, Ioan Mera, Rafael Rocha, Florin Sandu, Cristian Scutaru, Artur Pătraş, Adrian Popa, Adrian Poparadu, Adrian Zaluschi, Cătălin Chiş, George Petcuţ, Răzvan Dobricean, Nicolas Gorobsov, Alexandru Popovici, Tosaint Ricketts, Alexandru Boştină, Mircea Axente, Rover Cârstea, cărora în principiu li s-ar alătura Andrei Dăruială, Marian Fuchs, Florin Ilie, Dorin Goga şi Laszlo Sepsi.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la Timişoara, nu-ţi azvîrli bruma în gaura neagră iscată de Iancu!

 1. Pantera MOV spune:

  Dle Comsulea si eu ca si majoritatea timisorenilor, nu citim acest site scris la ordin. Cred macar ca ai luat un banut bun pe acest articol, plin de aberatii si inexactitati. E penil si nici nu l-as fi bagat in seama, cum merita de altfel, dar finalul, care se vrea apoteotic, e de o penibilitate rara si ca timisorean ma simt jignit, ca ne considerati chiar asa prosti! In afara de unicul junior local, mai sunt daca nu juniori, fosti juniori locali:Mera,Sandu,Scutaru,Patras,Zaluschi,Dobricean,Popa,Popovic,Poparadu,Bostina,Axente. Stimate dom’le, e greu sa scrii despre tinerii timisoarei, fie ei si fotbalisti,urmarindu-i de la Londra(London cum zic fratii englezi). Hai ceau! Si o sugestie: scrie despre Anglia, lasa Timisoara si timisorenii in durerea nostra!

  • Dragă Pantera MOV, absolut nimic pe http://www.sporttim.ro nu este „scris la ordin”, cum vă imaginaţi, ci din contră, http://www.sporttim.ro este absolut şi exclusiv independent, fără nici cea mai mică umbră de afilere cu oricine altcineva – este o redacţie de sine stătătoare şi deloc dirijată prin influenţe sau mai ştim noi ce scenarii imaginative. Cît despre luatul bănuţului bun, să vă fie mare mare ruşine că aţi lăsat asemenea vorbe pe o platformă de comentarii pe care v-am pus-o la dispoziţie. Ru-şi-ne! Site scris la ordin!?! Ponegriţi şi vă lansaţi în nişte afirmaţii defăimătoare, care nici n-ar trebui de fapt să le luăm în considerare ca fiind serioase, dar deh, cititorul nostru – stăpînul nostru, aşa încît meritaţi un răspuns. Citiţi vă rugăm ceea ce vă gîdilă egoul, căci adevărul este într-adevăr cel mai greu de acceptat. Cît despre Anglia, nu ştiu exact unde bateţi, din moment ce de 2 ani trăiesc în oraşul meu natal, Timişoara… Sunt într-adevăr varii surse de diseminare a informaţiei şi alegeţi-le pe cele care vă atrag, dar nu trageţi concluzii nelalocul lor şi aruncaţi cu pietre doar pentru că nu vă surîde o opinie diferită de cea a Dumneavoastră. Ceea ce echivalează cu intoleranţa. Păcat.

 2. ionuț dianu spune:

  Articol corect și plin de adevăruri, numai că cei vizați se fac că plouă. Și de o parte și de cealaltă sunt nelămuriri. Cea mai gravă și în văzul tuturor este cea leagată de prăduirea acestui club de Chivorchian prin metodele sale de ditamai managerul!! El face loturile la prima și a doua echipă, el stabilește capacitatea tehnico-tactică a fiecărui jucător, el stabilește cine intră și cine iese, el stabilește cine va juca, cine va fi de perspectivă, cine nu are perspectivă, el dirijează totul și toate în acest club alcătuit din antrenori și personalul administratriv care sunt doar simple marionete, cu capetele plecate, puse în permanență să respecte ordinile și soluțiile impuse de ”geniul” moldovean. Nimeni – de la Balint și Sabău încoace – nu a avut curajul să înfrunte ”geniile”: Iancu și Chivorchian. Rezultatul? Cred că deja îl cunoașteți: Balint a câștigat procesul cu Iancu, Sabău a cîștigat banii de la Iancu, Ganea a câștigat banii de la Iancu, Brezinski a câtigat banii de la Iancu, Maghera a câștigat banii de la Iancu, Sepsi a câtigat banii de la Iancu. Și poate nu am amintit toate pierderile din visteria clubului pentru grandomanie și infatuare din partea marilor conducăreți destoinici, nevoie mare. Aducerea jucătorilor din alte zări nu face altceva decât să blocheze ascensiunea fotbaliștilor din pepiniera proprie. În loc ca pe lângă echipa mare să fie luați jucători din cadrul centrului de juniori, probabil pentru comisioane, se preferă veneticii. Vezi cazul lui Kirev (care nu a jucat nici un minut la Poli și a blocat un loc în care ”mintoșii” ar fi putut crește un junior de perspectivă în locul unui nimeni) adus de un alt geniu în ale fotbalului, Stanciu. Pentru ce? Probabil pentru comision…Cu chiu, cu vai a fost luat la lotul mare Belu-Iordache. Pe lângă acesta ar mai fi putut fi luați, evident dacă erau ascultați și antrenorii, D. Rotariu, Constantinescu, Salkai, etc. Nu a mai fost convocat pentru Spania portarul Iordache, cel care face un mare pas înapoi după ce a fost ademenit de Chivorchian pentru echipa mare. Pariu facem că după un alt retur la Divizia C, Iordache va cere să plece. Și atunci întreb: A câtigat ceva Poli din aceste experiențe cu fotbaliști aduși la Timișoara cu masă, cazare și alte cheltuieli inutile?! La ce ne-a trebuit aducerea lui Petcuț și a lui Rover? Nu s-a fript nimeni cu cu investițiile de pomană cu care s-a pricopsit acest club? Referire la cei care au fost cumpărați și apoi plecați cu pagubele despre care aminteam la începutl acestei intervenții. Șansele celor care încă mai sunt juniori la Poli sunt minime de a fi înrolați la…Poli. Atâta vreme cât Timișoara fotbalistică este condusă de vechilul Chivorchian și samsarul Stanciu, ambii puși pe căpătială și ținuți în brațe de Iancu, Banatul va rămâne de izbeliște. Oare dacă autoritățile locale, dacă preiau 51% din ceea ce mai este Poli, îl va instala pe mai departe în fruntea cheltuielilor tot pe geniul Gheorghe Chivorchian!? Tot ce se poate, pentru că acest om merită o funcție măreață în club întrucât știe cel mai bine să cheltuie banii în mod ”eficient” pentrgu bunăstarea și dezvoltarea fotbalului timișorean. Hai, sictir!

 3. Pantera MOV spune:

  Domnule Comsulea, nu vreau sa deschid o polemica(sau ceva de genul-expresie moderna…), nici nu sunt de acord cu sintagma cititorul nostru=stapanul nostru, dar consider ca am dreptul la o opinie personala. Poate a fost cam dura, ca si articolul dvs. de altfel, dar consider ca nu am fost vulgar, nu v-am jignit, oricum daca opinia mea o considerati o jignire i-mi cer scuze! Cat despre faptul ca si noi cititorii, chiar daca consider ca nu suntem stapanii nimanui, avem dreptul la opinie. Ca dovada ca exista acest format aici jos, unde se scrie:’ Lasa un raspuns”! Imi cer scuze ,daca eu l-am luat in serios! Iar in incheiere, risc sa va supar din nou, spunandu-va ca, articolul dvs. are un iz comunist, in sensul ca criticati tot si pe toti(Iancu,Chivo, Stanciu…) dar…..lasati totul in coada de peste!!! De ce nu dati si solutii concrete: in locul lui Iancu- cutare si asa mai departe cu fiecare? Si totul e general !!! Nu raspundeti la 3 intrebari esentiale care decurg: Ce ziceti de numele insirate de mine? Care juniori credeti ca ar mai face fata in divizia B, daca ziceti ca i-ati vazut? Si cum se poate promova cu o echipa formata din vreo 5-6-7 juniori? Nu consider ca ma pricep la fotbal, dar m-ar ajuta mult aceste raspunsuri. Cu respect de cititor, dar care din pacate nu e nici prea docil, nici prea tacut!

 4. Petre Ionescu spune:

  Poli a ajuns in halul in care este si pentru ca in Timisoara exista prea multe Pantere Mov, gata oricind si in orice situatie sa-i tina partea marelui conducator Iancu, groparul clubului! Huo!

 5. nae catavencu spune:

  deh, pareri pro si contra,dar ia spune mihaita pischierule de unde pe tine expresii de genul:,,bruma,, ,,gaura neagra,, caci tie nu ati placea decat expresia,,gaura maro,,si pozitia an genunchi??????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − 4 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: