Total inoportun! Prezentarea oficială a Casei Rusu ca sponsor principal al ACS Poli Timișoara, pătată de atacul politic lansat de primarul Robu și de săgețile președintelui Anton către ”pepiniera” clubului. Și vine Dinamo…

Deși anunțată pentru ora 13 și ca fiind rezervată introducerii în scenă de către ACS Poli a noului sponsor principal al clubului, Casa Rusu, conferința de presă pentru prezentarea oficială a acestui parteneriat a început cu minute bune de întârziere la ”Casa Politehnicii”, unde amfitrionii de frunte, primarul Nicolae Robu, președintele grupării, Liviu Anton, și investitorul Raimond Rusu s-au reunit mai greu, și mai ales a alunecat neplăcut pe parcurs spre subiecte neavând nici cea mai mică legătură cu momentul aparte al lansării unei colaborări și pe alocuri deloc cu lumea sportului.

Bărbuț, Robu, Anton, reprezentantul sponsorului principal, primarul Raimond Rusu, și Dragomir (dreapta)

Bărbuț, Robu, Anton, reprezentantul sponsorului principal, primarul Raimond Rusu, și Dragomir (dreapta)

 

Evenimentul, prezentat în prealabil mass-media de către club ca fiind exclusiv rezervat oficializării contractului de sponsorizare, a fost parțial denaturat și deturnat de unele spuse ale primarului Municipiului Timișoara, din arena politică, și de prelungita dare de seamă în privința activității clubului a președintelui Consiliului Director la ACS Poli, Liviu Anton, total inoportune în raport cu momentul prefigurat și care, dacă nu l-au stânjenit pe investitor, în mod cert ar fi putut jena parte a asistenței.

În privința atacului verbal al lui Nicolae Robu pe adresa lui Bogdan Herzog, cuvintele edilului au fost cu atât mai deplasate, ținând cont de natura evenimentului legat mai degrabă de managementul sportiv dar în nici un caz de politică, iar în ceea ce privește avertismentele date de președintele clubului, Liviu Anton, în direcția ”pepinierei” grupării pe care o gestionează, cu remarci gen ”vom face ordine și acolo”, ar fi doar de reamintit că diriguitorul lui ACS Poli a considerat săptămâna trecută ca fiind inoportună cheltuirea contravalorii motorinei pe ruta Timișoara – Beograd și retur pentru rara ocazie ca juniorii A să răspundă invitației lui Partizan, un centru de copii și juniori de elită al Europei.

Fără alte comentarii. Iar astăzi s-au bătut incredibil câmpii, de o manieră dezamăgitoare și tristă pentru fotbalul local.

Și n-ar mai prea fi multe de concluzionat după unele spuse ale celor doi dascăli din sistemul de învățământ superior cu ocazia unei conferințe de presă ce ar fi trebuit să țină de lumea sportului și de introducerea în scenă a unui sponsor al sportului însă, din respect pentru activitatea jurnalistică și pentru cititori, consemnăm mai jos ceea ce s-a adus în discuție în sala de la etajul 1 al Casei Politehnica.

Obiectul contractului pe 2 ani, în valoare de 300.000 de euro, și care va regăsi numele noului sponsor principal pe tricourile alb-negru ale liderului, îl constituie contravaloarea unei instalații electronice de publicitate pentru împrejmuirea suprafeței de joc de pe terenul arenei ”Dan Păltinișanu”, pe care ”încercăm s-o punem în funcțiune până la începerea Ligii 1, deși mai sunt probleme de natură tehnică, legate de necesitatea unui transformator de mare putere”, după cum a explicat Liviu Anton, președinte al clubului. Pentru punerea la punct a unor asemenea detalii, implicând și proprietarul stadionului, Consiliul Județean Timș, se prefigurează, după cum au anunțat gazdele întâlnirii cu presa, reunirea unei Adunări Generale a Acționarilor grupării, discuțiile urmând să ia în calcul și ”introducerea unui sistem de încălzire a gazonului”. Momentan însă, diriguitorii clubului și principalul acționar edilitar, Consiliul Local Timișoara, sunt la stadiul de a ”ne ajuta cu transformatorul”, un aspect de actualitate pe ordinea de zi pentru punerea în funcțiune a obiectului sponsorizării, aflat momentan în depozitele firmei Casa Rusu, precum și la demararea ”unor discuții cu firme din oraș care să sponsorizeze clubul”, și ale căror nume să se regăsească pe respectivele panouri publicitare.

”Desigur, vom putea astfel chema mult mai mulți sponsori”, a explicat primarul Nicolae Robu, care, printre altele, a făcut în două rânduri referire prin calificativul ”sublim” la ”proiectul ACS Poli”, pe care l-a creionat în note pozitive și cu optimism: ”Am încredere că vom reuși! Valoarea echipei a crescut mereu”.

Liviu Anton, președinte al clubului, a explicat rolul conferinței de presă: ”Cristian Rusu, manager Rusavitar, este reprezentat astăzi aici de fratele său, Raimond Rusu. Sponsor principal e Rusavitar iar brandul este Casa Rusu, cu un contract de 300.000 de euro pe 2 ani calendaristici, și deja s-a cumpărat o instalație pentru reclamă publicitară așa cum se cere la orice club de Divizia A. Cu generozitate, Domniile lor au fost de acord ca în cazul în care găsim un sponsor care să ofere o sumă și mai mare, să putem să îl transformăm pe respectivul sponsor în sponsor principal al clubului. Este o înțelegere benefică pentru clubul orașului, pentru oraș și pentru toată lumea, să le aducem sponsorilor publicitatea de care au nevoie. Este un parteneriat deosebit, pentru care le mulțumesc în numele clubului ACS Poli, pentru faptul că au ales să se alăture proiectului nostru, după ce s-au zbătut să înceapă de undeva și să încerce să încheie într-o divizie superioară. Căutăm să depindem cât mai puțin de banii de la fondatorii acestui ONG, Consiliul Local, CJT și Politehnica, și în viitor vom încerca să consolidăm clubul pe baze cât mai solide. Cu acești sponsori, dorim ca în câțiva ani să avem o echipă competitivă de cupele europene. Gândul nostru este ca încă din primul an să atingem cupele europene, prin întărirea cu jucători fără mari pretenții salariale, și am încercat să le explicăm acestora că, așa cum sunt salariile la Timișoara, sunt totuși achitate la timp, n-am avut datorii față de bugetul de stat, de jucători, le-am achitat la timp, să nu avem discuții…”

Raimond Rusu a explicat că ”sunt primar al localității Becicherecu Mic dar azi sunt aici în calitate de membru al familiei Rusu. Tot astăzi deschidem al patrulea magazin al companiei noastre în București, așa încât inevitabil cineva trebuia să fie prezent la inaugurare. Mă aflu aici într-o dublă calitate, căci clubul nostru, CS Nuova Mamma Mia Becicherecu Mic, are o bună colaborare cu ACS Poli, iar obiectivul nostru este promovarea în Divizia B. Totodată ne dorim să dezvoltăm aceste legături, să devenim un satelit al lui ACS Poli, cu caracter pozitiv pentru motivarea jucătorilor, și care să lupte să ajungă la echipa numărul 1 din Timiș”.

Nicolae Robu s-a arătat încântat de investițiile în domeniul privat ale familiei Rusu, adresând ”mulțumiri domnilor Cristian și Raimond dar și părinților, din câte am aflat și tatăl dumnealor se implică în afacere, și vreau să-l văd și pe el la meciuri. Am făcut o vizită și am rămas impresionat să văd ce hale are compania, ce dotare tehnică, câți oameni lucrează acolo, câte locuri de muncă sunt asigurate – ne bucurăm că există un asemenea proiect serios, ceea ce dă notă sponsori serioși!”

Iar noul sponsor principal va avea parte de locuri de seamă pe stadionul ”Dan Păltinișanu” plus de 10 legitimații pentru angajați, ca un gest simbolic lui Raimond Rusu fiindu-i înmânat tricoul lui ACS Poli.

Președintele Liviu Anton a salutat la rândul său colaborarea clubului alb-negru cu gruparea din Becicherecu Mic, amintind de împrumutul lui Balaure și Todorov la CS Nuova Mamma Mia și explicând că ”vom întări această colaborare cu Mamma Mia încât să devină satelitul nostru, așa cum ne dorim să fie și celelalte formații din Timișoara”, ”chiar și ASU Poli”, ca răspuns la o întrebare în acest sens. Cât despre Ripensia: ”Discutăm la întrebări…”

Recomandat ca ”Profesor la Politehnică”, Liviu Anton a explicat: ”Cartea mea de muncă este în Universitatea Politehnica Timișoara, de acolo și afinitatea mea pentru club. Suntem pe un drum greu, de a face ordine și lucruri funcționale în cadrul clubului. Nu toate pot fi date publicității dar vă dau asigurări că există o disciplină financiară, nu se face nici o cheltuială fără a fi anunțați înainte, am redus drastic salariile la jucători, și la unii dintre angajați, și am reușit să încetăm colaborarea cu unii sportivi cu care nu am dorit să mai continuăm. De exemplu, Dragu, de-abia am scăpat de el, mai juca doar la nunți și botezuri, dar lua salar de la Poli, și mai era un an sub contract”.

Sărind la un alt subiect, Liviu Anon a mai explicat: ”Am luat în discuție și Centrul de copii și juniori, am avut mai întâi o discuție sumară dar vom face ordine și în acest sector, căci reprezintă speranța noastră. Îi avem astăzi aici cu noi pe Cristi Bărbuț și Vlad Dragomir, cei 2 sunt speranțele noastre, produse 100% ale clubului, pe care încercăm să-i creștem așa cum trebuie, ca la un moment dar să facă pasul spre vest”.

Anton a mai remarcat că ACS Poli are în întreceri ”5 echipe de juniori republicani și 5 în Campionatul Județean de copii și juniori, totalizând peste 200 de tineri, și este un Centru a cărui activitate o vom eficientiza, vom spori alocația pentru ei. A crescut cu peste 200%, deci s-a dublat și ceva investiția în juniori. Trebuie însă și aici să impunem standarde de performanță, pentru că nu dau nici un copil pentru ACS Poli, am investit în ei de la 5-7 ani și apoi aflăm că pleacă sau se lasă. În ani de zile n-am luat nici un ban pe jucători de acest fel, nu avem nici unul la lotul național, nici unul de care Dan Alexa să se poată folosi, și l-am întrebat pe cine ar putea reține, spunându-mi n-am pe cine să rețin, așa încât va trebui să punem la punct lucrurile. Degeaba câștigăm faza zonală, căci pe vremea lui Iancu aveam 3-4 echipe care erau campioane naționale… Juniorii, 3 grupe de copii au fost în Serbia în iarnă, dar mai cereau peste două săptămâni să meargă din nou, însă nu mai mergem! De aici și discuția cu jocul cu Partizan…”

Incredibil dar adevărat, într-o întâlnire cu presa desemnată pentru prezentarea oficială a noului sponsor principal al clubului, Liviu Anton a deviat și spre subiecte ținând cel mult de managerul sportiv și în orice caz exclusiv de staff-ul din structurile tehnice ale organizației, dovedind că nimeni nu se poate cu adevărat înfrâna în România, indiferent de funcția pe care activează, de la a puncta aspecte ale jocului în sine: ”Vă pregătim o echipă competitivă și vă asigurăm că vom promova la diferență mare față de alte contracandidate. Mai sunt unul-două posturi pe care n-am reușit să le acoperim în iarnă. La Murariju am renunțat iar Melinte poate evolua ca fundaș central, dreapta sau stânga, Neagu e bun dar are 4 cartonașe și poate avem necazul că va sta tocmai în play-off, contra unor adversari mai puternici, însă mai trebuie un mijlocaș central puternic și încet, încet renunțăm la fotbaliștii extracomunitari. Nu are rost să-i antrenăm la noi.”

Parcă în disonanță fățișă cu simțămintele reale ale multor localnici, Anton s-a referit ca la o surpriză la faptul că ”în 25 martie va avea loc un joc amical cu Dinamo în nocturnă pe Dan Păltinișanu, suntem în tratative avansate pentru a reuși acest lucru pentru timișoreni”. Iar ca o altă noutate, perfectarea unui parteneriat la nivel juvenil și cu Electrica…

A mai luat cuvântul la microfon și primarul Nicolae Robu, referindu-se la ”sublimul proiect Poli” și reiterând asigurările în privința faptului că ”palmaresul și toate drepturile aparțin acestui club”, cu rememorarea că societatea sportivă ”a fost înființată în anul 1920 de facto și 1921 de jure”. Robu a explicat că ”este deschis proces pentru rezilierea contractului pe motiv de nerespectare de către societatea lui Marian Iancu a angajamentelor  luate atunci când i s-a acordat cedarea drepturilor de folosință, dar aici e palmaresul însă nu putem face încă uz de toate drepturile ce ne aparțin”.

Edilul Timișoarei a explicat la rândul său cum s-a ajuns la acest parteneriat între clubul ACS Poli și Casa Rusu, tot pe linia celor spuse de reprezentantul sponsorului, Raimond Rusu zicând în acest sens că ”am deschis televizorul, era o emisiune televizată în direct, iar în urma apelului făcut către firmele timișorene de primarul orașului, să ne implicăm alături de administrația locală și să sprijinim ACS Poli, am decis să susținem clubul și să avem o echipă competitivă, care să ne reprezinte cu mândrie în prima ligă!”

Robu a amintit acele momente: ”S-a întâmplat în emisiunea de la postul Tele Europa Nova, efectuată de domnul Mănescu și domnișoara Roxana, și care a avut parte de foarte multe telefoane în direct, ceea ce  indică o audiență bună, nu-i așa!?, în care am lansat un apel către cei care au afaceri, posibilități financiare, de a sprijini o echipă eminamente a Timișoarei, a județului Timiș, a Banatului, și în jurul căreia niciodată n-a mai existat o astfel de susținere comună din partea autorităților publice, să fie asociate și să susțină proiectul în care sunt implicați poliști dintre cei mai remarcabili, care s-au evidențiat în lungul timpului. Dan Alexa – căpitan al echipei în cea mai mare glorie, Ioan Timofte, unul dintre cei mai exponențiali fotbaliști ai Banatului. În fruntea Consiliului Director, Liviu Anton, mereu aproape de fenomenul Poli, nu din prim-plan, dar iubitor adevărat de fotbal, domnii Vișan și Bungău, aici de față, iar alături de proiect au venit toți. Proiectul a fost anunțat de la început ca fiind mereu deschis, oricine se simte polist, poate aduce contribuții, să vină, că este loc pentru toată lumea. La greu nu este înghesuială prea mare, la bine va fi înghesuială mai mare, căci așa e, și există o vorbă din popor, la plăcinte înainte, la război înapoi. A nu fi inițiat proiectul în 2012 însemna a lăsa Timișoara fără fotbal de performanță, dar astfel am căutat să reintrăm cât mai rapid în circuitul competițional la cel mai înalt nivel, Liga 2, dar cu o construcție total nouă, altminteri am fi lăsat să moară fenomenul, pentri că a ajunge în zona de amatori înseamnă în sine să moară. La ora actuală avem motive întemeiate pentru a crede în promovare, dar trebuie să rămânem complet implicați, să dovedim seriozitate, până la capăt, așa cum am făcut-o. Orice demobilizare ar fi extrem de riscantă, iar jucătorii trebuie să rămână capacitați la maxim și să joace cu dăruire. S-au luat multe măsuri interne despre care nu facem vorbire, pentru că nu este cazul, dar putem spune că clubul are mult mai multă rigoare”.

Nicolae Robu a salutat ascensiunea sportivă a grupării susținută de noul sponsor principal al secund-divizionarei, care ”a reușit în comuna timișeană să creeze o echipă foarte competitivă. E pentru a doua oară când Mamma Mia este foarte aproape pentru a face pasul spre liga a II-a. Vedeți că nu este ușor să intri din liga a IV-a în Liga III, și iată că Mamma Mia a reușit să ajungă în liga a III-a, cu șanse spre Liga 2”.

În altă ordine de idei, ”am reușit să scăpăm de unii jucători care nu mai erau de interes. Oricum, avem un lot mare și punem mare accent pe Centrul de copii și juniori. Care ar fi logica să ne ținem aceste echipe apropiate!? Este natural să avem echipe satelit și în vecinătatea imediată a Timișoarei!”

Ulterior, alocuțiunea edilului a degenerat spre subiectul disensiunilor iscate ieri în plenul Consiliului Local Timișoara odată ce votul aleșilor a tins spre mărirea de la 5% la 15% a alocației pentru ”pepiniera” lui ACS Poli, din uriașul buget de 7 milioane lei trasat secund divizionarei: ”Ieri, în Consiliul Local, oameni care n-au făcut niciodată nimic pentru Timișoara, și care n-o să facă niciodată nimic altceva din pozițiile pe care s-au aciuit, au venit și, profitând de o anumită neatenție, au redus bugetul echipei mari cu un milion de lei. Eu nu pot să nu vorbesc despre acest aspect, căci dând din degete că așa ți s-a năzărit, înseamnă o mare perturbare pentru acest proiect. Să încerce și printr-un astfel de demers să împiedice promovarea în Liga 1. Au făcut tot posibilul ca echipa să eșueze și văzând că n-au reușit, încearcă pe alte canale, și financiare”.

Așadar primarul orașului a mutat contrele politice și la o biată prezentare a unui sponsor oficial în lumea fotbalului! Și atunci să ne mai mirăm că investitorii privați se codesc să se alieze cu sportul pe alocuri aducător de scandal!?! ”Dacă administrația susține clubul, atunci trebuie să o facă la un anumit nivel minimal… Dacă nu susține la acel nivel minimal, atunci să nu mai susțină deloc, pentru că sunt bani pe apa Sâmbetei. Dacă am reduce sub nivelul la care ar trebui făcute lucrurile, ce s-ar întâmpla!? N-am mai avea șanse de promovare în Liga 1. Atunci la ce bun am mai alocat banii pentru acel obiectiv și atunci să o spună răspicat, să vedem dacă cetățenii sunt mulțumiți, să nu se dea de pomană banii, căci nu poți da bani publici ca în Timișoara să joace amatorii. La nivelul Campionatului Județean, la liga a VI-a, evident că sunt amatori, ori noi vrem să facem performanță. Și nu poți să o obții peste noapte”.

Din păcate, Nicolae Robu a derapat periculos cu o ieșire necontrolată la adresa lui Bogdan Herzog, consilier local independent, la care s-a referit de o manieră josnică, aducându-i lezări ce pot conduce eventual chiar spre sălile de judecată, cele spuse de edil incluzând aspecte șocante legate de ”Rusia agresoare”, ”Vladimir Putin” sau ”Vocea Rusiei”. Chiar are habar primarul Nicolae Robu despre ceea ce vorbește în plen, și încă de la aceeași masă cu proaspăt absolvenți și încă juniori ai clubului de fotbal pe care îl păstorește din banii Timișoarei!?!

În fine, s-a mai explicat și că ”La copii și juniori am asigurat toate condițiile, iar dacă trebuie, eu propun o majorare a contribuției, pentru a susține tot ce trebuie susținut, numai că nu mai merge ca până acum, să creștem copii, să cheltuim an de an, și pe când să avem și foloase, ei merg prin alte părți și clubul nu se alege cu nici măcar o sumă de pe urma lor. La ora actuală am pus piciorul în prag, numai cu contracte semnate cu familiile se mai poate activa aici, și termenii vor fi foarte, foarte clari: antrenorii, care au performanță, rămân, care n-au, pleacă. Să nu ai nici un jucător pentru naționale, nici pentru Poli, e inacceptabil! Vine Y dacă nu poate X, să-și facă treaba, căci altfel îl vom destitui, și o spunem în termeni foarte categorici și fermi. Dorim un club orientat spre performanță: cât mai înalte, cu cheltuieli cât mai puține, iar la anul, când vom fi în Liga 1, atunci ținta va fi să ne batem la cupele europene, din start acolo vom năzui. Vor veni și banii de la televiziuni, mult mai mulți, vor veni și de la Federație și vom fi mai atractivi și pentru alți sponsori”.

Recent, după spusele fără perdea ale unui tânăr antrenor prim-divizionar de baschet masculin de la o grupare locală, și încă rostite în preajma unor domnișoare în cadrul unor declarații oficiale de presă, ne exprimam stupefiați și consternați în sensul că ne-am fi imaginat că le-am văzut și auzit pe toate, dar iată că limitele tind pare-se spre infinit în capitala Banatului. Dacă Bogdan Herzog a estimat în plenul Consiliului Local că ACS Poli e un club ”de 3 parale” nu înseamnă și că edilul Timișoarei poate terfeli în asemenea hal un oponent din arena politică în ceea ce se dorea a fi oficializarea unui sponsor privat al arenei sportive, într-o întâlnire exclusiv cu mass-media sportivă.

Jenant, dizgrațios și ca un vot de blam pentru un primar care pare a-și pierde busola, oricum dată peste cap pe terenurile sportive. Sau dacă onorabilul edil astfel crede că poate genera armonie în jurul ”sublimului proiect” cu bis în exprimare, atunci să mențină această linie de conduită. De care opinăm că lumea autentică a sportului s-ar dezice cât ai zice pește.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: