U Craiova – Metaloglobus derby de podium!? Dintr-un alt film, promotori interesați ai Ligii 2 prezintă o lume paralelă, căci divizia a doua e de fapt tot mai slabă

U Craiova 1948 – FC Metaloglobus București, prefațat ca fiind un ”derby de clasament” și descris pozitiv în comentariul partidei televizate printre altele ca având ”ritm”, a reliefat de fapt limitările evidente ale fotbalului practicat în Liga 2, întâlnirea de podium fiind departe de nivelul așteptat după aproape 3 luni de sezon competițional de la fruntașe care își câștigaseră circa jumătate dintre meciurile de campionat jucate până la ora uverturii etapei a XIV-a, intermediară. 

Dispută a ocupantelor locurilor 1 și 3 în anticamera elitei decisă de un gol relativ întâmplător, marcat în minutul 4 după un biliard aerian în preajma careului de 16 metri bucureștean, Bălan având timp pentru preluare dar și spațiu de șut din afara suprafeței de pedeapsă, nu neapărat prea plasat, pentru a stopa seria de 4 remize a liderului nou-promovat, dintre care 3 rezultate albe… 1-0. 

Majoritatea altor execuții tehnice în preajma careurilor a lăsat în schimb serios de dorit, nu doar imprecizie la finalizare, tare puține fiind șuturile care i-au întrebuințat pe portari, obligați să respingă, ci chiar și tentative comice de-a dreptul, culminând cu un luft de proporții, hilare faze derulate deja în prima repriză.    

E ceea ce stăruie mai degrabă pe retină după un meci care nu neapărat promitea prea multe, dar care era astfel prefațat și descris în comentariul televizat încât inducea mult mai mari așteptări. 

O partidă încheiată cu suficiente faulturi și schimbări dar și o burniță de cartonașe galbene, bomboana pe coliva de la rădăcina pomului lăudat constând într-o ratare a gazdelor din mijlocul careului, doar cu portarul în față, după două fente la care un atacant dintr-un fotbal mai competitiv n-ar mai fi apelat sau nu și-ar fi permis să lungească faza, corolar al diferențelor dintre ”filmul” în care sunt imersați principalii promotori interesați ai întrecerii Ligii 2, precum dintr-o lume paralelă, și realitatea obiectivă. Căci prin prisma ultimei acțiuni a meciului, jucătorul secund divizionar român nici măcar mingicar n-ar mai prea fi de fapt, nici un iscusit îmblânzitor al balonului n-ar mai prea fi. Cât despre restul…   

O fi avut ceva ritm întâlnirea întrucât s-a jucat pe un frig pătrunzător de la ora 17 în ultima zi de marți din noiembrie, dar nu prea mult în plus. Liga 2 este de fapt tot mai modestă, jocuri între primele clasate fiind umbre palide ale unor confruntări de pe aceleași paliere din ediții apuse ale Diviziei B, iar faptul că promotorii interesați ai competiției cu ”Casa Pariurilor” în generic se străduie să supraliciteze nivelul valoric și calitativ al întrecerii nu face altceva decât să evidențieze și mai mult contrastele dintre așteptări și cruda realitate. 

Căci de exemplu liderul nou-promovat n-a etalat siguranța în joc a unei formații încă neînvinse în mai bine de o jumătate de tur de campionat, și nici forța unei fruntașe cu cele mai multe goluri marcate dintre cele 21 de echipe, iar bucureștenii de pe podium au lăsat de înțeles cât de mult s-ar baza ofensiv la o adică pe valențele unor frați Herea marșând spre amurgul carierei. Fondul fotbaliștilor calitativi este tot mai restrâns, doar valoarea protagoniștilor dând greutate prestațiilor din competiție, iar cei cu știința jocului – de regulă de la o anumită vârstă în sus, așadar viitorul sună ”bine” – sar în ochi tocmai pentru că restul se zbate în submediocritate.  

În altă ordine de idei, de prisos de insistat pe seama cadrului șters în care s-a derulat ”derby-ul de clasament” al Ligii 2, în primul rând pe un teren neutru, la Drobeta Turnu Severin, dar totodată în absența iubitorilor fotbalului din tribune – un contraexemplu al ceea ce ar trebui să constituie în mod normal un eveniment sportiv spre vârful unei competiții, precum și pe un gazon nu tocmai calitativ. Ambianța a fost posacă, jocul n-a putut fi altfel decât modest iar lupta pentru puncte a dominat întâlnirea.   

Încheiată cu un singur gol, acel șut dintr-o fază întâmplătoare care nu anunța multe, unic gol care confirmă faptul că nici o grupare din Liga 2 nu deține o medie de măcar două reușite a golurilor înscrise într-un meci din campionatul în curs. Liderul U Craiova 1948 conduce și la acest capitol, cu 24 de plase scuturate în 13 apariții, însă nu mai puțin de o treime dintre participantele în eșalonul secund au o medie cel mult unitară a golurilor marcate într-o partidă, 4 dintre acestea chiar subunitară iar trei fix unitară…

Desigur, nu înseamnă că fotbalul ar fi neapărat mai competitiv și valoros dacă ar abunda în goluri marcate, însă trebuie că sugerează ceva aspectul că peste 50 de meciuri din totalul de 125 jucate până la ora actuală în ediția în curs din Liga 2 au avut parte de cel mult două reușite în 90 de minute, predominând întâlnirile cu un singur gol înscris, așadar rezultatele de 1-0 sau 0-1, 28 la număr, câte 12 fiecare fiind remizele 0-0 și 1-1. În termeni procentuali, cele 52 de partide consemnate cu scoruri de 0-0, 1-0, 0-1 sau 1-1 reprezintă peste 40% din totalul disputelor bifate din 29 august în anticamera elitei, media totală a celor 312 goluri marcate în 125 de jocuri fiind mai mică decât 2,5 pe meci. Unu la zero sau 0-1, în peste o cincime din întâlniri…

Finalizarea, o reflexie a realităților unei competiții cel mult ștearsă sub egida FRF, dar în orice caz supralicitată în vremurile sportului fără spectatori în tribune dar difuzat la kilogram pe micul ecran. Fotbalul intern își fură de fapt singur căciula prin aproape tot ceea ce întreprinde și la nivelul diviziei secunde, fără a înțelege nici în ruptul capului că nu poate evolua prin a se afunda repetitiv în aceleași cutume, incluzând-o pe cea a supralicitării mărfii expuse în vitrina mediatică. 

Nici pe departe marea performanță nu începe așa, pentru a pomeni de mesajul simbol exclamativ atașat de FRF eșalonului secund, ”Marea performanță începe aici!” Să fim serioși.

Grosul etapei a XIV-a e programat miercuri de la ora 14, cinci meciuri, iar Liga 2 nu mai trebuie să se jeneze că joacă o intermediară la mijlocul săptămânii de la o asemenea oră de start, având scuza absenței spectatorilor din tribune dat fiind așa-zisa combatere a pseudo-pandemiei nedeclarate oficial, ziua fiind completată de Petrolul – Gloria Buzău de la ora 17, după care runda continuă joi, de la ora 16:30 la Miercurea Ciuc, de la 18:30 la Buftea cu reșițenii oaspeți. Programul complet și clasamentul, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Fotbal.    

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 3 = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: