UEFA, artistă! Liga Națiunilor, sau cum poate și Germania retrograda în B, în două luni, înainte de termen și fără joc

UEFA Nations League a oferit deja încă înaintea încheierii fazei grupelor ediției inaugurale măsura limitată a conceptului sistemului competițional cu care s-a pricopsit, pueril și superficial, inducând anomalii precum cea a retrogradării Germaniei din ”A” în ”B”, dar nu oricum, ci prin jocul rezultatelor, fără ca nemții să fi jucat în seara respectivă în seria lor triunghiular, ba chiar mai mult, încă înaintea disputării luni a ultimei lor partide, toate acestea la puțin peste două luni de la debutul pe 6 septembrie în competiție printr-un 0-0 acasă cu Franța.

În Liga Națiunilor conform viziunii UEFA, pe seama hibelor sistemului competițional croit într-o doară, aidoma unui concurs în curtea școlii, s-a ajuns ca numele Germaniei să fie asociat ideii de retrogradare din ”A” în ”B”, și totul cu o rapiditate care naște semne de întrebare în privința conceptului pus în aplicare, din 6 septembrie, dată a debutului fostei campioane mondiale în grupa sa din ”Liga A”, și până la mijlocul lui noiembrie, când, pe seama unui Olanda – Franța 2-0, nemții s-au trezit indirect cu un nivel mai jos, indiferent de rezultatul acasă de la începutul săptămânii viitoare, în revanșa cu batavii.

Dacă Germania a luat liftul în jos, în schimb campioana europeană Portugalia și-a asigurat prima biletele în turneul final al ediției inaugurale în Liga Națiunilor, ce va reuni câștigătoarele celor 4 serii din ”Liga A”, și pe care-l va și găzdui, pe 5-6 iunie 2019 fiind programate semifinalele iar în 9 iunie partida cu trofeul pe masă. Lusitanilor le-a fost suficient un 0-0 la Milano cu Italia pentru a câștiga grupa triunghiular ”A3”, restul semifinalistelor urmând a fi decise duminică și luni, iar tragerea la sorți e programată pe 3 decembrie.

Însă nu doar Germania a retrogradat deja din ”Liga A” a Nations League, ci și Islanda și Polonia, cea de-a patra națională care va evolua în viitoarea ediție a întrecerii în ”Liga B” urmând a se decide zilele acestea, în funcție de revanșa Anglia – Croația.

Cu ascensorul din ”B” în ”A” au urcat în schimb momentan Ucraina, Bosnia & Herțegovina și Danemarca, din ”B” în ”C” retrogradând deja Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Iar ”Liga C” este palierul valoric pe care a debutat în noua competiție selecționata României, învingătoare sâmbătă seară cu un scor de forfait în ultima apariție acasă din ”C3”, ”tricolorii” rămânând neînvinși înaintea deplasării finale de marți de la 21:45 în Muntenegru dar încă și cu șanse de promovare în ”B”.

Tânărul George Pușcaș și Keseru au înscris pentru România la începutul fiecărei reprize a jocului cu Lituania de pe ”Ilie Oană” din Ploiești, în minutele 7 și 47, iar Stanciu a conturat din lovitură liberă spre mijlocul reprizei a II-a victoria cu 3-0 (1-0) prin care elevii lui Cosmin Contra rămân în cărțile promovării pe palierul B al Ligii Națiunilor, nivel la care așadar Germania tocmai a retrogradat din ”A” fără să joace, pe seama rezultatului Olanda – Franța 2-0.

România s-a desprins de Lituania, codașă fără punct adjudecat și virtual retrogradată în ”Liga D”, care n-a șutat pe poartă în Prahova, gazdele având în schimb și o bară.

Elevii lui Contra depind însă de jocul rezultatelor pentru a spera la promovarea în ”B”, dat fiind că liderul Serbia și-a păstrat avansul de două puncte în fruntea seriei patrulater înaintea rundei finale de marți grație golurilor lui Ljajic și Mitrovic din minutele 30 și 32 ale victoriei cu 2-1 (2-0) la Beograd împotriva Muntenegrului, ieșit astfel din calculele câștigării grupei, deși același Mitrovic a ratat un penalty la 2-0, șutând peste bară precum erau nonșalanți sârbii și pe Arena Națională în recentul 0-0, iar Mugosa a redus din handicap în minutul 70.

România mai poate câștiga grupa și obține implicit calificarea în ”Liga B” dacă va învinge marți seară la Podgorica iar Serbia nu se va impune acasă cu Lituania, clasamentul după 5 etape fiind următorul: 1. Serbia 11 puncte (5 3 2 0 7-3); 2. România 9p (5 2 3 0 7-3), 3. Muntenegru 7p ( 5 2 1 2 7-5), 4. Lituania 0.

Contra a început cu Tătărușanu – Benzar, Săpunaru, Moți, Bancu – Stanciu (72, Cicâldău), Anton – Chipiciu (64, Deac), Keseru (68, Ianis Hagi), Maxim – Pușcaș, rezerve fiind Pantilimon, Niță – Toșca, Manea, Băluță, Nedelcearu, Pașcanu, Țucudean și Mitriță. Românii au încheiat în superioritate numerică, Novikovas fiind eliminat din trupa lui Jankauskas în minutul 88 pentru acumulare de cartonașe galbene.

Finlanda în schimb și-a asigurat deja promovarea din ”Liga C” în ”B”, pe când Estonia și Slovenia o însoțesc pe Lituania din ”C” în ”D”, în urcare din ultima grupă valorică, una fără retrogradare, sic!, fiind în schimb Georgia.

Pe hârtie a mai mers cum a mai mers, test de prins urechile și pus răbdarea la încercare, dar în realitate a confirmat că practica ne omoară. Liga Națiunilor, o bizarerie. Și continuă în grupe, până marți.

Acest articol a fost publicat în Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + = 5

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: