UEFA Europa League: Belgia, cu cele mai multe în sferturi, două. În cursă, nici una din ultimele 13 câștigătoare ale trofeului

Cinci victorii ale gazdelor, două remize cu goluri și un succes la zero al oaspeților este bilanțul manșei a II-a din optimile UEFA Europa League, derulate joi seară, cinci dintre calificările în sferturile de finală de luna viitoare fiind adjudecate pe teren propriu iar 3 în deplasare.

Într-un mare echilibru, nu mai puțin de 7 federații naționale dețin reprezentante în antepenultimul act al întrecerii, în frunte cu cea belgiană, RSC Anderlecht și Genk beneficiind de victoriile în deplasare din tur, pe când Anglia, Franța, Germania, Olanda, Spania și Turcia au câte o exponentă în urna tragerii la sorți din 17 martie.

Nici una dintre sfert-finalistele ediției trecute, reunind atunci 3 grupări din Spania și una din Portugalia, nu se mai regăsește în actuala componență, calificatele fiind editate în caracter bold: Beșiktaș – Olympaicos 4-1 (tur-retur: 5-2), Krasnodar – Celta 0-2 (1-4), Ajax – FC Copenhaga 2-0 (3-2), Manchester United – Rostov 1-0 (2-1), AS Roma – Lyon 2-1 (4-5), Borussia Monchengladbach – Schalke 04 2-2 (3-3), Anderlecht – APOEL 1-0 (2-0) și Genk – Gent 1-1 (6-3).

Dar totodată nici una dintre ultimele 13 formații câștigătoare ale trofeelor UEFA Cup respectiv UEFA Europa League nu mai sunt în cursă în actuala ediție a întrecerii continentale inter-cluburi numărul 2, cea mai recentă grupare triumfătoare în această competiție care va și juca în sferturi fiind Schalke 04, învingătoare în campania 1996-1997, acum 20 de ani.

Cei din Istanbul s-au desprins rapid de eleni și, chiar dacă autorul deschiderii scorului, Aboubakar, a și fost eliminat în minutul 39, la 2-1, au mai înscris de două ori în ultimul sfert de oră, Ryan Babel semnând cu o ”dublă” primele sale reușite în cupele europene din august 2010.

Cei din Vigo s-au desprins după pauză în Rusia, revenind în sferturile de finală ale întrecerii UEFA pentru prima oară după 16 ani, Celta izbutind pe-atunci 3 prezențe la rând între ultimele opt.

Ajax a revenit la rândul ei în premieră după 19 ani în sferturile competiției UEFA, danezul de 19 ani Kasper Dolberg semnând rezultatul final din penalty, în prelungirile primei părți a returului contra compatrioților săi.

Juan Mata a marcat în minutul 70 golul suficient lui Manchester United pentru a depăși o fază din Europa League în care anul trecut se poticnea cu 1-1 acasă în returul cu Liverpool FC.

AS Roma a întors rezultatul cu oaspeții lionezi, dar insuficient și pentru calificare.

La Bruxelles, Frank Acheampong a intrat în locul lui Stanciu în minutul 64 iar ghanezul de 23 de ani a înscris în minutul imediat următor unicul gol al jocului, suficient ”violeților”, precum în turul din Cipru.

Iar duelurile interne s-au încheiat remize. Cel german, cu oaspeții de la Schalke 04 revenind de la 2-0 și calificându-se grație golului în plus înscris în deplasare, iar cel belgian cu tineri marcatori, Castagne, în vârstă de 21 de ani, pentru gazda rămasă în cursă, iar rezerva de 17 ani Verstraete pentru Gent.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: