Uitați Grecia. Germania U21 îi reamintește României cum și-a așternut: 8-0 (4-0)

Într-un an cu un 0-5 acasă la nivelul sub 19 ani, în fața Austriei, încape și un 8-0 în Germania, la sub 21 de ani.

Iar la un an și 3 luni după un caraghios 2-2 la debutul campaniei, în Insulele Feroe, România U21 a pus punct aparițiilor în preliminariile Campionatului European de tineret înregistrând de departe cea mai severă înfrângere a serii, la un deficit aproape dublu celui contorizat de Andorra sau San Marino: capitulare la Magdeburg, 8-0 (4-0) pentru Germania U21, care a înscris prin 7 marcatori.

Ca o veritabilă corecție, selecționata sub 21 de ani a țării campioană mondială, și virtual calificată la barajul turneului final deja înaintea partidei, a oferit fotbalului românesc poate cel mai bun exemplu prin a-i reaminti lungul nasului precum și modul cum și-a așternut peste ani. Iar readucerea cu picioarele pe pământ era cu atât mai necesară în contextul în care, pe fondul unui tras de păr 4-3 (1-3) cu Muntenegru U21, cu 5 zile înainte, pe ”Dinamo”, presa centrală realimentase nejustificat niște iluzorii speranțe și deșarte pretenții de calificare bizuindu-se pe pomenirea factorului ”noroc” într-un indirect rezultat favorabil al disputei Germania – Republica Irlanda. N-a fost, bineînțeles, cum ar fi visat unii, ci 2-0 pentru nemți, ba mai mult, urmat de un 8-0 pentru liniștirea spiritelor.

Un sfert de oră generând o răsturnare de rezultat de la 1-3 la 4-3, în ultima pătrime a partidei cu Muntenegru 21, după ce sânmiclăușeanul Deian Boldor deschidea inițial scorul, nu putea nici pe departe șterge neplăcuta impresie a unui defectuos parcurs în preliminarii, oglindă fidelă a carențelor generale din fotbalul juvenil mioritic. Ceea ce nu s-a înțeles de la remiza din Insulele Feroe încoace, și chiar s-a uitat complet după salvarea aparențelor cu Muntenegru, este că atitudinea și mentalitatea acestei selecționate naționale, și nu numai, este incompatibilă cu prezența la un turneu final continental. 

Unii chiar au făcut calcule în privința calificării ”tricolorilor” sub 21 de ani la faza finală din Republica Cehă, fără a realiza că selecționata federală n-avea de fapt ce să caute între cele mai bune 8 reprezentative europene, dat fiind nivelul valoric la care se afișează. Motiv în baza căruia doar un eșec de genul celui cu 8-0 putea constitui o pilulă suficient de amară pentru trezirea la realitate: uitați Grecia și triumfurile meschine din penalty în fața unor tribune goale! Mai e de transpirat pentru o bună înrâurire a lucrurilor…

În ansamblu, România U21 a totalizat cel mai slab bilanț dintre ocupantele locurilor secunde în cele 8 grupe preliminare cu câte 5 formații în serie, și cu cel puțin 3 puncte handicap față de respectivele echipe: 8 3 3 2 14-19 12 puncte.

Diferența dintre ponosita linie de clasament, incluzând un singur triumf în deplasare din 4 încercări, 0-1 în Republica Irlanda, și năzuințele de accedere la barajul play-off este în conformitate cu contraperformanța trupei cu mai mulți selecționeri perindați pe la cârmă, Săndoi, Stelea sau Moldovan, de a fi încasat printre cele mai multe goluri din preliminarii: doar San Marino, Andorra, Estonia și Bulgaria, dintre naționalele care au jucat 10 meciuri, respectiv Luxemburg, Bosnia și Herțegovina, Letonia, Liechtenstein, Insulele Feroe, Malta și Cipru, dintre cele tot cu 8 la activ, au fost mai permeabile.

Și-atunci, stimată suflare fotbalistică, de unde până unde să speri a evolua la același nivel cu niște forțe care, conform și tradiției și palmaresului la acest nivel, nu ți-au lăsat nici o șansă de a adulmeca măcar trofeul, de-a lungul timpului!?!

E nevoie de foarte, foarte multă sudoare risipită pentru asemenea ascensiuni, de mult mai mult bun simț și realism, și de ceva mai puține vizite la stiliștii podoabelor capilare. Mai adecvată ar fi o reevaluare justă a potențialului cerebral, de prin birourile federale și până pe terenul de antrenament. Dar – nu-i așa!? – urmează pe 11 octombrie un meci acasă cu Ungaria, în Grupa F, și ar fi o imensă tobă de bătut, căci Hexagonul, cu toate sejururile, diurnele și baremurile sale, pare a se contura la orizont, iar al țării fotbal viitor de aur are!

Anglia, cu 12 puncte avans, în dauna Finlandei, Danemarca (4; în fața Rusiei), Slovacia (1; Olanda), Spania (6; Austria), Croația (la egalitate cu Ucraina), Suedia (1; Grecia), Portugalia (9; Israel), Italia (2; Serbia) și Franța (6; Islanda), au câștigat celelalte grupe, Germania încheind cu bilanțul 8 6 2 0 25-5 20 puncte. Pe cine a visat România să întreacă…

Boldor și Filip, precum și Rotariu, intrat din minutul 24 în locul lui Tănase, au fost implicați în eșecul cu 8-0 de la Magdeburg, unde au marcat Malli, în minutul 1, Philipp Hofmann (12), Younes (16), Jonas Hofmann (44 și 89), Schulz (63), Da Costa (80) și Stark (86).

Deținătoare a titlului la zi este Spania, care în iunie 2013 se impunea cu 4-2 în finala de la Ierusalim contra Italiei, semifinaliste fiind Olanda și Norvegia. Acum, pentru a ajunge la turneul final din Cehia, câștigătoarele grupelor și cele mai bine 4 secund clasate vor participa la un baraj play-off.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − = cinci

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: