6-1! Umilită la Botoșani, ACS Poli tot mai aproape de retrogradare

ACS Poli era nu doar singura echipă din play-out, ci din întreg campionatul care nu obținuse vreun succes în deplasare în acest sezon. Evoluând contra lui FC Botoșani, o contracandidată la evitarea retrogradării, gruparea timișoreană avea nevoie ca de aer de trei puncte pentru a nu pierde contactul cu formațiile situate deasupra pozițiilor care duc direct în eșalonul al doilea, dar a rămas și în continuare unica fără victorie în play-out.

După o deplasare maraton de 16 ore cu trenul, de neîntâlnit la o formație care evoluează în Liga întâi, jucătorii „alb-violeții” n-au părut conectați la importanța partidei. Nu numai că nu au acumulat niciun punct, dar au suferit cea mai drastică înfrângere din această stagiune: 1-6, cum nu a mai pierdut nimeni în ediția 2015/16.

Trei modificări a efectuat Petre Grigoraș față de primul „11” cu care a început jocul din runda anterioară cu Petrolul Ploiești. Cânu și Melinte au rămas pe bancă, în locul lor fiind utilizați Bocșan și Ovidiu Popescu. Primul a prins minute puține în mandatul lui Florin Marin, fără a mai fi utilizat ca titular de la ultimul meci din 2015, când și-a înscris un autogol în disputa cu FCSB. Al doilea a revenit în lot după ce a evoluat pentru echipa de juniori a României, în preliminariile EURO U21. O treia schimbare a reprezentat-o apariția lui Bărbuț, Zicu nefăcând parte din echipă din cauza unei accidentări.

În sezonul regulat ACS Poli obținuse patru puncte din disputele cu FC Botoșani. Pe 27 iulie 2015, câștigase acasă grație reușitei lui Elek, iar pe 2 noiembrie remizase 1-1, după ce condusese la pauză prin golul lui Javi Hernandez. Așadar, erau speranțe pentru un rezultat care să le păstreze șanse pentru menținerea în Liga 1. Dar lucrurile nu au stat deloc așa, timișorenii părând mai degrabă resemnați cu ideea retrogradării. Evoluând pentru prima dată împreună în centrul defensivei, Torres și Bocșan au fost depășiți în multe rânduri de adversari, spaniolul provocând și lovitura de pedeapsă din care s-a deschis scorul.

Probleme a avut și Belu-Iordache, care nici nu a mai revenit de la vestiare după pauză. Grigoraș l-a folosit în mitanul secund pe postul lui pe Melinte, dar nici acesta nu a putut stopa șarjele ofensive ale moldovenilor, două din golurile reprizei a doua venind în urma unor centrări de pe partea sa. Dacă atacanții gazdelor erau mai atenți, scorul putea lua proporții încă dinaintea pauzei, dar Cabrera, Fulop și Ivanovici și-au trecut în cont doar mari ratări.

ACS Poli a avut puține realizări în prima parte, pe care a terminat-o la egalitate doar datorită inspirației lui Bărbuț, care a profitat de intervenția hazardată prin alunecare a lui Plămadă. Goga a fost cel care a transformat lovitura de la punctul cu var, egalându-i pe Elek, Hernandez și Zicu în fruntea principalilor marcatori ai bănățenilor, toți cu câte patru reușite. El mai marcase în victoria cu Concordia Chiajna, de la Timișoara, cu CSMS Iași, când a stabilit scorul final, 2-2, transformând un alt penalty, și pe 19 octombrie, când înscrisese golul de onoare în eșecul cu Pandurii, 1-3. Prea puținele reușite din dreptul atacanților este una dintre cauzelor rezultatelor slabe ale timișorenilor, ajunși la a 5-a partidă fără victorie.

După pauză, ACS a contat și mai puțin, arătând mai mult ca un boxer groggy, care așteaptă gongul salvator. Singura ocazie timișoreană s-a consemnat abia în min. 88, când rezerva Nimely n-a reușit să reia pe poartă din postură de singur cu portarul, o dovadă elocventă a neputinței oaspeților. Moldovenii, care veneau după trei jocuri fără victorie, au părut mult mai conectați la importanța partidei, au avut cel puțin o viteză în plus și au realizat cel mai categoric succes de la promovarea în Liga 1.

Nici măcar în precedenta experiență în primul eșalon ACS nu pierduse atât de clar cum a făcut-o luni seara. Pe 16 mai 2014, fusese surclasată de Astra, cu 5-1, tot în deplasare, rezultatul fiind echivalent atunci cu retrogrdarea.

Istoria pare că se repetă și acum. Cea mai drastică înfrângere reduce considerabil șansele „alb-violeților” chiar și la locul care duce la baraj. Cum Chiajna, o formație susținută de o comunitate de 4.500 de locuitori, câștigă când nu te aștepți, iar FC Voluntari, o grupare dintr-o localitate cu aproximativ 45.000 locuitori, câștigă pe bandă rulantă o dată cu achiziționarea lui Mitică Dragomir, zilele lui Poli în Liga 1 sunt numărate. De altfel, dacă luăm în seamă și călătoria incredibilă pentru anul 2016 cu trenul până la Botoșani, nici conducătorii bănățenilor nu par încrezători în șansele de salvare de la retrogradare.

Petre Grigoraș s-a aflat la a doua partidă pe banca timișorenilor, înregistrând tot atâtea înfrângeri. Nu a reușit să redreseze rapid echipa, care evoluează mai slab decât pe vremea lui Florin Marin și asta în condițiile în care ca adversare le-a avut pe Petrolul Ploiești, o altă formație ca și retrogradată, și un FC Botoșani aflat înaintea disputei într-o situație deloc roză, după ce tocmai renunțase la serviciile tehnicianului Cristi Pustai.

Duminică, în penultima rundă din turul play-out-ului, pe stadionul Dan Păltinișanu va poposi FC Voluntari, redresată spectaculos în acest an, după ce în jocurile din anul trecut lăsase impresia că nu are cum să evite retrogradare. Cum la precedentul duel direct, ilfovenii s-au impus chiar la Timișoara, e de așteptat ca și de această dată ACS-ul să aibă probleme.

ACS Poli a rămas așadar unica grupare fără victorie în deplasare în Liga 1 în sezonul în curs precum și singura fără succes în 5 runde din play-out, după ce astăzi de la ora 18 meciul FC Botoșani – ACS Poli 6-1 (1-1) a consemnat scorul campionatului în Liga 1 2015/6.

Noul record depășește triumfurile la diferențe de 4 goluri precum cel cu 5-1 în partida FC Botoșani – Concordia respectiv 1-5 în Astra – ASA și Dinamo – Viitorul, dar și cu 4-0 în jocurile Viitorul – ACS Poli, Viitorul – SC CS U Craiova și Dinamo – Concordia.

ACS Poli mai are de jucat, începând de duminică, pe teren propriu cu FC Voluntari, la Iași cu CSMS, acasă cu Concordia la debutul returului în play-out, la CFR Cluj, acasă cu SC CS U Craiova, la Ploiești cu Petrolul, acasă cu FC Botoșani, la FC Voluntari și în cele din urmă acasă cu CSMS Iași.

*

FC Botoșani – ACS Poli Timișoara 6-1 (1-1)

Stadion ” Municipal”, luni 4 aprilie, ora 18.

Au marcat: 1-0 Vașvari (min. 21), în dreapta lui Strauss, la semiînălțime, dintr-un penalty acordat pentru faultul lui Torres la Fulop, 1-1 Goga (min. 40), pe jos, în stânga lui Iliev, dintr-un penalty acordat după ce Plămadă l-a agățat pe Bărbuț în careu, 2-1 Ngadeu (min. 52), în urma unui corner a reluat cu capul de la punctul cu var pe jos, Strauss respingând în poartă, 3-1 Matulevicius (min. 65), la primul contact cu balonul după pătrunderea pe teren din 9 m, lateral stânga, printre picioarele lui Strauss, 4-1 Matulevicius (min. 72), în urma centrării lui Ivanovici de pe stânga, a deviat cu piciorul din 6 m, central, din fața lui Strauss, 5-1 Bujor (min. 79), din 8 m, în stânga lui Strauss, fructificând pasa lui Carralero, scăpat singur pe partea stânga, 6-1 Cabrera (min. 81), cu capul din 8 m, central, în dreapta lui Strauss din centrarea aceluiași Carralero.

FC Botoșani: Iliev – Patache, Plămadă, Ngadeu (c), Mușat – Cabrera, Vaşvari, Cucu – Ivanovici (Bujor, 75), Hadnagy (Matulevicius, 64), Fulop (Carralero, 68). Pe bancă: Pleşca –Ichim, Tomozei, Casado. Antrenor: Alin Bordeanu.

ACS Poli: Strauss – Belu-Iordache (Melinte, 46), Bocșan, Torres, D.Popescu – O. Popescu, Llorente – Bărbuţ, Hernandez (Nimely, 66), Goga (c) – Elek. Pe bancă: Smaranda – Doman, Cânu, Pisas, Suarez. Antrenor: Petre Grigoraș.

Arbitri: Florin Andrei Chivulete (Bucureşti) – Ovidiu Artene (Vaslui), Sebastian Stoianov (Constanţa).

Cartonașe galbene: Ivanovici (2), Cucu (17), Fulop (57) – Torres (27), Bărbuț (44), Goga (54), Elek (90).

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: