Un ogor cu nume, un veteran cu cap: U Cluj – Ripensia 1-0 (1-0)

Fotbalul din 3 în 3 zile nu prea este de secund-divizionarele României, Universitatea Cluj încheind cu chiu cu vai și în corzi al doilea meci jucat acasă săptămâna aceasta, dar totuși din nou învingătoare, cum speră să încheie sezonul de toamnă și pierzătoarea de astăzi de pe Cluj Arena, Ripensia, în program cu o altă restanță tot peste 3 zile, acasă cu Farul. Timișorenii i-au asaltat pe final pe alb-negri sub Feleac dar n-au izbutit egalarea, rezultat de egalitate cu care roșu-galbenii nu și-au dat chiar deloc mâna în acest sezon al Ligii 2. Și cu care n-a fost de-acord încă din primul sfert de oră veteranul Gabriel Tamaș, cap în urma unui corner: AS FC Universitatea Cluj – Ripensia 1-0 (1-0)

Pusă pe picior de așteptare încă din startul campionatului, cumva pe picior greșit, și parcă mai adesea în contratimp și împotriva curentului în aceste 15 etape ale Ligii 2, Ripensia s-a zbătut enorm să nu plece cu mâna goală din Cluj la ultima deplasare din 2020, dăruindu-se cu o risipă de efort pe care s-ar putea a o resimți în restanța de luni de la ora 14 cu Farul Constanța, pe ”Electrica”. Unde bănățenii ar putea încheia la turație mică, precum clujenii spre finele partidei de astăzi de la ora 16, nevoiți fiind să și tragă de timp pentru a-și conserva minimul avantaj, cu schimbări efectuate în prelungiri, când încasau și un al șaselea cartonaș galben, pentru întârzierea unei repuneri.

Iar risipa de efort a fost cu atât mai intensă cu cât urmașele finalistelor întâiului ultim act din istoria Cupei României, adjudecată în 1934 de Ripensia, au avut vineri un adversar comun, și anume gazonul de pe Cluj Arena, desțelenit încă din start după meciul jucat marți după-amiază, glie aproape curată în special pe axul central odată cu scurgerea timpului. Dar și cu intensificarea desimii ploii reci la intrarea în iarnă, tot mai sâcâitoare pe parcursul reprizei a II-a.

A fost de fapt un alt tablou mohorât și plumburiu al fotbalului Ligii 2, fără spectatori în ditamai tribunele, pe un teren aidoma ogorului și într-un cadru general pustiit de senzația vie a jocului ca spectacol sportiv, în consecință mai puțin atractiv, redus la o luptă pe-alocuri de-a dreptul oarbă pentru puncte, nu mult mai mult… 

Nici prea cursiv n-a fost, abundând în faulturi și întreruperi, serios fragmentat dar și împănat cu cartonașe galbene, recepționate de aproape o jumătate dintre protagoniști.

Dar clujenii s-au ales măcar cu marea satisfacție a acaparării punctelor, smulse din greu dar suficiente pentru a-i eleva direct în zona play-off, într-un salt de nu mai puțin de cinci locuri care spune multe despre echilibrul din Liga 2, dar nu neapărat și sănătos, pe fondul unei nivelări valorice în jos, un amalgam din gama toate-o apă și-un pământ.

Marți urcau alte două trepte, de pe 13, grație depășirii la potou a Dunării Călărași, 2-1 (1-0) cu golul victoriei marcat în minutul 84, astăzi legau în premieră două victorii în Liga 2 din prima jumătate a lunii octombrie.

Însă ”U” n-a convins c-ar avea într-adevăr alura unei ocupante a locului 6, mulțumirile cu dedicație trebuind expediate pe adresa celui mai în vârstă jucător de pe teren, iar și acest aspect poate spune destule, fundașul central căpitan Gabriel Tamaș venind abil din urmă la execuția cornerului lui Ștefănescu de pe dreapta, lansare din marginea careului și mici ajustări de poziționare în ideea lovirii mingii cât mai bine cu capul, tare dar și plasat de la 9 metri în stânga lui Dobre: 1-0 în minutul 14. Masiv și rutinat, ex-internaționalul n-avea oponent în duelul aerian, s-ar fi cerut prea mult, iar nici Dobre n-a avut șanse să păstreze balonul în fața liniei porții, chit că a avut un contact bunicel cu mingea, în plonjon. 

Era deja a treia lovitură de cap mai notabilă din centrări lungi, dar și prima pe cadrul porții. Avea oare să egaleze Ripensia? 

N-a fost să fie în restanța din etapa a XIII-a, rundă din urmă cu aproape 3 săptămâni, 13 cu ghinion pentru timișorenii de pe incomodul loc 19, treisprezece cu o cifră a victoriilor acasă ridicată de alb-negri la jumătate plus unu din bilanțul etapei, și ce frumos se completează albul cu negrul în culorile parcă de-o viață ale Universității… 

Pentru Ripensia în schimb, a șasea înfrângere la zero în acest campionat, fără a o socoti pe cea nedrept recepționată săptămâna aceasta la ”masa verde”, timișorenii având oarecare oportunități de a egala, din așezări în preajma careului mic sau tot câteva șuturi din afara careului, fără însă a lăsa și senzația unei semnificative potențe ofensive.

Au încheiat pe val, insistenți în atac, însă cât elevii lui Costel Enache și-au păstrat mai bine structura de joc, cât nu erau încă trădați de risipirea resurselor, bănățenii nu s-au arătat a fi cu adevărat periculoși, mai deloc în poziția de plasare a necesarei pase decisive. 

Cosmin Petruescu a schimbat majoritatea titularilor eșecului de sâmbătă de la Reșița, reintrând Popovici și Neagu, care jucau în Valea Domanului din minutul 58, precum și Țieranu, Golda și Gladun – rezerve neutilizate pe ”Mircea Chivu”, plus Andrei Macrițchii, iar motivația roșu-galbenilor s-a văzut, combativi în numeroasele dueluri surde de la mijlocul terenului, fără menajamente, însă și fără sclipiri, așteptarea fiind lungă până la a-i da emoții lui Muțiu.

Ar fi fost la momentul ideal, înaintea intrării la vestiare, când centrarea lui Popovici din dreapta a fost reluată de la bara a doua de Tudorache cu capul în cross în calea lui Golda, vârf al oaspeților care mai mult s-a lăsat surprins de traiectoria balonului, fără prezență de spirit în fața liniei careului mic…

Rămânea 1-0, ambele echipe rămâneau datoare în plan calitativ.

Iar clujenii cu atât mai mult într-o parte secundă în care Ripensia a fost treptat tot mai prezentă în joc dar nu și suficient pentru a egala, deși spații de manevră încă a mai deținut până când alb-negrii și-au retras liniile.  

Cu 9 titulari menținuți de marți, doar Inacio Manuel și Sergio Ribeiro preluând locurile lui Luchin și Telcean, ”U” s-a limitat mai degrabă să stăpânească tactic mijlocul terenului și să testeze arma demarcărilor iuți, împrospătată fiind din nou cu Pîrvulescu, înlocuitor al lui Ștefănescu, co-autor al deschiderii de scor și în urmă cu 3 zile, și în speranța adjudecării unor lovituri libere cu Gavra la pupitru și Tamaș fofilat din nou în careul bănățenilor.   

Care au preluat în general inițiativa dar n-au aplicat țesătura de pase tradițională istoric, în dificultate la construcție dar și de-a dreptul în mare suferință la finalizare, doar reșițenii având o zestre inferioară a golurilor înscrise în acest tur. Douăsprezece în tot atâtea apariții, dintre care 4 într-un singur meci, câștigat cu AFC Turris-Oltul, sau un semn că Ripensia nici nu mai prezintă acel spirit ofensiv din deceniul trecut, nici nu mai deține orientarea și forța de atac a campaniilor anterioare, puține fiind oportunitățile reale de gol iar neșlefuite fiind tentativele de finalizare. Avanposturile întărite la ceas hibernal de pauză competițională sau play-out-ul care se prefigurează va fi și acela destul de anevoios…

Chiar și-așa, mai nimic n-a despărțit ca joc oponentele despărțite acum de 8 puncte, numai 5 dacă Ripensia se va impune luni, din contră, timișorenii fiind mai dinamici după pauză, cu Popovici testându-l din afara careului pe Muțiu, robinsonadă cu palmele în corner.

Se înmulțeau însă și greșelile, abundau și faulturile, toate în absența ocaziilor. Petruescu căuta să-și dinamizeze etalarea ofensivă, dublă înlocuire în minutul 69, Enache replica peste cinci minute prin a-l retrage deja inclusiv pe Gavra, la care antrenorul vizitatorilor plusa cu încă o dublă schimbare și în minutul 76, și Sokovic în față. 

Se simțea, implicat fiind într-o fază de biliard în careul clujean în minutul 86, recentrarea sa cu capul fiind irosită de 2 ripensiști pe rând în contratimp în a expedia balonul pe buturi din marginea careului mic. Minute de ușoară panică în defensiva clujeană, dar Ripensia era cea lipsită de incisivitate și concretețe. Multă transpirație pentru nimic… 

Iar ”U” încheia toamna precum aborda campionatul, printr-un 1-0, atunci victorios la Bacău, ultima impresie acasă fiind în total contrast cu prima, 0-1 cu ASU Politehnica, pe când unora încă le mai păsa prin fotbalul românesc să nu joace doar ca la repetiții… ”Libertate pentru suporteri” sta atunci înscris pe bannerul violet din Cluj Arena. Au trecut lunile și s-a instaurat inerția pasivă, un fotbal fără spectatori devenit nesănătoasă obișnuință.

Dar lupta pentru puncte poate fi într-atât de oarbă în Liga 2, încât protagoniștii pot deveni de-a dreptul orbi să mai constate că e nefiresc a se complace fără atitudine în oferirea unor asemenea reprezentații. Cui?

Una peste alta, încă un triumf bifat la zero de ”U”, după cel de pe Bistrița, cu Pandurii Lignitul și la Mioveni, pe când Ripensia a adunat jumătate dintre aparițiile în Liga 2 fără a înscrie.

De văzut și permutările de personal aplicate de Petruescu de vineri pe luni, astăzi fiind netitularizați dintre componenții primului 11 în deplasarea cărășeană Burdeț, Rogac Fridrich, Stoi, Vasluian și Sokovic, ultimii doi, intrați pentru sfertul de oră al speranțelor risipite.

Un final de toamnă chinuit, plouat și anevoios pentru continuatoarea marii Ripensia.

*

CS FC Universitatea Cluj: Muțiu – Inacio Miguel, Tamaș – cpt., Mureșan, Taub – Ilieș, Negrean (73, Dican), Sergio Ribeiro (90+1, Segev) – Ștefănescu (54, Pîrvulescu), Gavra (73, Pop), Golan (90+1, Barbu).

Rezerve: Vâtcă – L. Rus, Berci, Moraru.

Antrenor: Costel Enache.

Ripensia Timișoara: Dobre – A. Macrițchii, Țieranu, Lalic, Gladun – V. Macrițchii (minutul 69, Coulibaly), Călin – A. Popovici – cpt. (76, Vasluian), Neagu (76, Sokovic), Tudorache (69, Ene) – Golda.

Rezerve: Păduraru – Maric, Rogac, Fridrich, Stoi, Ene.

Antrenor: Cosmin Petruescu.

Cartonașe galbene: Mureșan (minutul 8), Gavra 62, Miguel Inacio 72, Ribeiro 75, Pop 87, Muțiu 90+4 / Călin 9, Neagu 39, Tudorache 43, Țieranu 64.

Arbitri: Buși (Râmnicu Vâlcea) – Hulubei (Vaslui), Brînză (Botoşani); rezervă Nagy (Măhăceni / Alba). Observatori: Zanfirescu (Botoşani) și Băcescu (Braşov).

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ opt = 9

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: