Un șut de 3 puncte, al optulea joc din 12 fără gol primit: ASU Politehnica urcă pe 2 după 1-0 și cu Petrolul

Dacă tot nu sunt lăsați oamenii să meargă la meciuri pe stadioane, atunci măcar să le poată viziona pe micul ecran, difuzorii trăgând duelul Timișoara – Ploiești pe ”Dan Păltinișanu”, după ce cu două zile înainte se ştia că va avea loc pe ”Ştiinţa”, mutare care a adus a 16-a partidă pe ”marele oval” după cea declarată ultima înaintea demolării arenei. Nu absolut goală în tribunele sale și astăzi de la ora 15, o mică galerie viola înfruntând ploaia la ”I”, o alta și mai mică făcându-se mai puțin auzită de sub Peluza Nord, semne că fotbalul Ligii 2 mai respiră totuși cumva de sub mască, atât cât poate. Puținii fani strecurați în stadion n-au avut însă ce regreta, victorie și ascensiune pe locul 2 de pe gazonul tot mai greu odată cu scurgerea timpului, drenaj cu probleme: ASU Politehnica – Petrolul 1-0.

Ce e fotbalul fără spectatori? Poate ne spun decidenții ”experți-specialiști”

Două centre de tradiție și cu pedigree dar necăjite nevoie mare au tras în după-amiaza aceasta cortina peste penultima sâmbătă din noiembrie în Liga 2, una tare mohorâtă, și sâmbăta cu ploaie, și întrecerea nivelată valoric în jos, cortină trasă pe un stadion amenințat cu demolarea de aproape un an și jumătate, acum din nou și mai înspăimântător amenințat, lamă a buldozerului invocată din scurt ca o aducere aminte că pesemne bat oarece alegeri la ușă. Iar dacă pomenim și despre o altă amenințare, cea cu carantinarea orașului în cauză, ar fi tabloul complet al plumbuitului ASU Politehnica – Petrolul în regim ”de alertă”, timișoreni și ploieșteni trăgând la play-off la 3 puncte dar 5 locuri distanță unii de alții, avantaj dublat de gazdele în alb-violet prin șutul unui croat, Plazonja, din afara careului, suficient pentru cățărarea bănățenilor la un punct de nou-promovata din Bănie: 1-0 (1-0).  

Centre necăjite în primul rând pentru că nu-s în Liga 1, necăjite apoi și pentru că nu-s în largul lor.

Timișoara, aburită cu sezoanele cu noul stadion, readus zilele acestea în discuție conform practicii reînvierii subiectului în plină campanie electorală, Ploiești cu o arenă de jocuri ale naționalelor ”tricolore”, motiv pentru care Petrolul nici n-a jucat ultimul meci pe ”Ilie Oană”, ci la Mogoșoaia, dar constant de căruță în tentativele eșuate de cățărare în Liga 1, o Fata Morgana în ciuda schimbărilor de pe banca tehnică precum pe bandă rulantă.

Căci amintiți-vă cât zumzet mediatic era emanat acum circa 2 ani în jurul ”Lupilor galbeni”, în urma promovării din Liga 3, auzind despre ”Lupii galbeni” și când deschideai congelatorul, și pe radio în autovehicul. Erau văzuți ca săltând într-un sezon în elită, prea mare presiune care a dat pe-afară.

N-ajungeau prahovenii nicăieri, și ce n-ar da astăzi, după întâia înfrângere în deplasare din actualul campionat, să aibă parte de bilanțul după aceleași 13 etape dar din toamna lui 2018, la lansarea în Liga 2: 13 8 2 3… Nu le folosea așadar nici atunci, una dintre loviturile decisive încasând-o tocmai pe ”Dan Păltinișanu” din Timișoara și taman de la poliștii ”violeți”, 3-0 pe 24 martie 2019, eșec prin care găzarii rămâneau la 4 puncte în urma careului fruntaș, cu 12 etape înaintea liniei de sosire, ASU urcând în schimb umil pe locul 14.

Domnul știe ce-ar fi fost în sezonul trecut dacă masele nu erau trase în martie în cotețe la ritualul satanic al ocultei influente, dar cert e că Petrolul a prins play-off-ul fără a mai oferi revanșa timișorenilor după acel 1-0 pe ”Ilie Oană” din 2 noiembrie 2019, dar și fără a avea succes în vară la promovare, ultimii în zona 1-6 fie și cu un triumf în deplasare la spartul târgului.

De fapt, punându-le ieșirile cap la cap, galben-albaștrii nu mai erau învinși în deplasare de aproape un an de zile, din 8 decembrie 2019, 3-0 pentru UTA la Arad, avansând recent chiar și în Cupa României, 1-2 la Metaloglobus, însă fie și-așa nu sunt pe cai mari în Liga 2.

Ce-i drept, cum remarca și Dan Alexa în preziua jocului său de debut și pe banca lui ASU dar fără dreptul de a fi în spațiul tehnic – suspendare, înghesuiala pe diferențe mici de puncte în cursa pentru play-off e mai ca într-un autobuz înainte de ”distanțarea socială”, însă nu neapărat din cele mai bune motive, ba din contră, nivelarea valorică având loc în jos, fără trupe care să se facă remarcate cu adevărat.  

E de-ajuns o bună organizare a jocului pe bazele unei defensive atente, structură a timișorenilor care a dat roade, cochetându-se cu podiumul grație și rutinei competiționale a câtorva componenți trecuți prin Liga 1, și poți aspira îndreptățit la calificarea de pe un loc confortabil în play-off, ASU pregătind prima apariție oficială după două săptămâni cu calculul bine întocmit că mai multe decât jumătate dintre partidele din actualul campionat le-a încheiat cu 0-0 sau 1-0, în felii egale, câte 3 fără a încasa gol.

Se prefigura încă un duel care în cel mai bun caz să fie decis de puțin, suficient fiind un șut din afara careului după jumătatea de oră ca triunghiul remizelor în serie dinaintea pauzei competiționale să fie preschimbat în victorie, încă una cu 1-0, așadar a patra. Rezultatul favorit și predominant, a la italiana…

Gazdele din 2016 în Liga 2 au smuls toate punctele și au flancat la limită liderul în oarecare pierdere de turație, cățărare pe 2 fără să fi jucat măcar săptămâna trecută, indiciu în sensul că Sărbătorile date de Dumnezeu și mai nou amenințate de noii falși dumnezei ai tehnocrației ingineriilor sociale le-ar putea găsi chiar în fruntea ierarhiei. ASU ar fi acum înaintea a două deplasări săptămâna viitoare, miercuri de la ora 14 la Bacău în campionat și apoi la o altă nou-promovată, tocmai cea din Bănie, dar în 16-imile Cupei României, după care primirea pe Bega a Rapidului, o altă trupă mereu asociată de la sosirea din Liga 3, prin greutatea numelui, cu promovarea în elită. Dar, așa cum se tot remarca în aceste pagini încă de la sosirea tuturor acestor ”U” Cluj, Petrolul sau Rapid din eșalonul terț, fotbalul nu se joacă cu filele de istorie în jambiere și nici în urechi cu clișeele insistenței mediatice pe seama aspirațiilor lor. Dau vertij.

Poliștii au avut problemele lor, cu ”pozitivi” și o schimbare pe banca tehnică, Benga edificat, Alexa ajuns antrenor și la ASU, nu doar la ACS, însă nu mai mari decât ale ”galbenilor” lui Viorel Moldovan, cu icter curat după recentul 1-4 acasă de luni cu nou-promovata înaripată Aerostar, dar care prahoveni și uitaseră pare-se să joace afară, nu de alta dar se aliniau pe ”Dan Păltinișanu” după 4 meciuri de campionat acasă, pe hârtie 12 puncte, în clasament doar 4, un dezastru estompând în uitare data tot mai îndepărtată a precedentei deplasări în Liga 2, acum peste o lună, în 18 octombrie, victorie cu 2-1 la Recea.

Era bine și cald în prima deplasare, un promițător 4-0 la Reșița în etapa a II-a, dar revenirea în Banat a lăsat-o cu picioarele pe pământ, Petrolul neavând, așa cum s-a scris mereu în aceste pagini, față de promovare. Nimic n-ar fi însă exclus în acest atipic sezon în curs, și oricum, ce-ar mai fi normal și nu dat peste cap în aceste vremuri ”de alertă” cu amenințări ”de urgență”!?  

Una peste alta, al cincilea meci fără gol primit acasă de poliști în campionatul în curs, 3 constând în victorii la zero, opt din 12 fiind rezultatele alb-violeților în tur fără a încasa gol, lacăt cu cheia la purtător al succesului de moment, a se citi o poziționare în coasta liderului.  

Spune ceva despre pragmatismul polist că a înscris doar al 7-lea gol în 7 apariții acasă, după cele 5 goluri marcate în cinci deplasări, și alb-violetul flutură pe locul 2 în Liga 2, în preajma invincibilei fruntașe, oponentă directă peste o săptămână, sâmbătă de la ora 13:15, în Oltenia, în Cupa României.

Mai mult, a doua cea mai impenetrabilă defensivă din eșalonul secund n-a scos balonul din propria plasă în fața celui de-al patrulea cel mai prolific atac, cum i-ar șade bine unei echipe îndrumate de omul de gol la ”Mondial”, Vio Moldovan. Pe zero astăzi în Banat, Petrolul trezindu-se relativ lent și ratând după pauză, semn al lipsei de experiență a unui efectiv cu absențe, subțirel, cam necopt.

Poliștii n-au ratat în schimb prilejul să puncteze al doilea lor joc oficial în acest campionat pe marea arenă din Timişoara tot cu o victorie împotriva unei aspirante la locuri fruntașe, după 2-1 cu Farul în 14 septembrie, cu atât mai mult cu cât venea după schimbarea de antrenori în familie, Dan Alexa preluând frâiele iar secundul Antonio Foale fiindu-i locțiitor pe bancă, manta de vreme rea la ora completării unei suspendări de pe vremea acelui intermezzo la Rapid, în vară.

Cu poftă de joc după pauza de două săptămâni, au început mai bine și au dominat prima repriză, fără să fi fost de mirare dacă ar fi condus chiar mai clar, dar n-au mai avut același randament și în continuare. Nici timpul n-a fost deloc prielnic fotbalului, ploaie pe toată durata jocului, dar şi foarte rece, formațiile dând totul pe teren, care cu cât trecea timpul, devenea nămolos.

ASU însă a conservat acest 1-0, pentru prima dată în acest sezon cu secundul Foale conducând-o de pe margine, şi cu succes după cele 96 de minute de joc. 96 și pentru că multe cartonaşe galbene au fost acordate de arbitrul Vidican din Satu Mare, gazdelor în contul lui Coadă, Codrea, portarului Hindrich, Vasile şi delegatului echipei, Ciprian Freanţ, iar oaspeţilor, căpitanului Roige, lui Olaru, Manolache şi Balint…

Prima repriză a aparţinut așadar alb-violeţilor, care şi-au creat mai multe ocazii la poarta lui Avram. Dar primul şut a venit spre poarta gazdelor, în minutul 23, autor fiind Andrei Bogdan, de la 16 metri lateral dreapta, jos lângă bara din stânga, prins cu dificultate de portarul Hindrich. Cea mai controversată fază s-a petrecut în minutul 27, când Ivanovici a pătruns în careu şi a fost faultat de Mondragon, arbitrul lăsând jocul să continue.

Ca apoi, în minutul 28, gazdele să expedieze un şut de la circa 35 de metri, prin Axente, mingea lovind transversala. Era salva de avertisment. Căci patru minute mai târziu, după ce a fost lansat în banda dreaptă de Coadă, urmând două driblinguri, Plazonja a pătruns în zona centrală şi a reamintit că croații sunt vicecampioni mondiali, şut cu stângul de la 25 de metri pe jos, la colţul lung, mingea lovind rădăcina barei şi ricoşând în poartă… 1-0.

În repriza a doua poliștii au făcut treptat pasul înapoi şi s-au lăsat dominaţi de vizitatori, dar cei care puteau înscrie au fost tot alb-violeții, în minutul 58, când Axente a reluat de două ori consecutiv din interiorul careului, dar de fiecare dată fundaşul Mondragon a blocat şutul.

Era imediat după ce Moldovan efectuase o dublă schimbare, nevoit fiind puțin mai apoi și Foale, Coadă fiind retras.

Petrolul a modificat din nou și-n minutul 70 iar cea mai mare oportunitate a sa de gol a venit în minutul 73, când şutul din afara careului trimis pe jos de Roige a lovit bara din dreapta lui Hindrich. Deşi au presat mai mult pe final, ploieştenii nu au reuşit să fie foarte periculoşi, Ekollo, în minutul 82, şi Beleck în minutul 90 trimițând cu prea mare uşurinţă pe lângă poartă din marginea careului. Nu poți smulge astfel puncte afară…

Meciul a fost prelungit cu 5 minute, în care oaspeţii s-au aflat cu toţi jucătorii în preajma careului advers, dar fără efect. Buna apărare polistă a fost la datorie, mare bucurie pe margine şi în teren…

Rezultatele acasă ale poliștilor în ordinea cronologică a celor 7 meciuri… 0-0, 2-1, 2-0, 1-0, 1-1, 0-0, 1-0: 7 4 3 0 7-2 15 puncte din 21 posibile.

Rezultatele în deplasare, cu un singur eșec, în Harghita, în 3 octombrie… 1-0, 0-0, 0-2, 1-0, 3-3: 5 2 2 1 5-5 8 puncte din 15 posibile.

Programul lui ASU Politehnica la reluarea turului în februarie 2021: cu SCM Gloria Buzău (a), la Slobozia (d), cu Metaloglobus (a), la Pandurii Lignitul (d), cu Turris-Oltul (a) și la Chiajna (d). În acea ultimă etapă, a XXI-a, la finele lui martie, echipa care va sta va fi Farul.

Rezultatele zilei în runda a 13-a din Liga 2 și programul viitor, pe coloana clasamentelor.

*

ASU Politehnica Timişoara – FC Petrolul Ploieşti 1-0 (1-0): Plazonja 32.

ASU Politehnica: Hindrich – Radu, Scutaru, Mera (cpt.), Pamfile – Munteanu, Coadă (min. 63, Casado), Codrea, Ivanovici (min. 81, Popovici) – Axente (min. 78, Vasile), Plazonja.

Antrenor secund: Antonio Foale; cu portarii: Petru Ţurcaş.

Pe bancă: Deronja – Manea, Toader, Jurj, Andrei, Ignea.

Petrolul Ploieşti: Avram – Olaru (min. 70, Mendoza), Mondragon, Manolache, Ţicu – Bogdan (min. 56, Constantinescu), Botic (min. 56, Ekollo), Roige (cpt.), Vajushi – Beleck, Balint (min. 83, Tudor Șaim).

Antrenor principal: Viorel Moldovan; secund: Francisc Dican.

Pe bancă: Kitanov – Bratu, Ad. Nicolae, Niţescu, Bucur.

Au arbitrat: Rareș George Vidican (Satu Mare) – Răzvan Constantin Nistoran (Reşiţa) și Ramona Doriana Udrea (Târgu Jiu). Arbitru de rezervă Vladimir Andrei Nagy (Alba -Iulia). Observator de arbitri Dan Monea (Aiud), delegat de joc Viorel Lolea (Reşiţa).

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × = treizeci cinci

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: