Utfineanţ la 36: „Avem o echipă bunicică, unii copii talentaţi!”

Trec anii, trec. Parcă ieri se întristau fanii alb-violeţi la alt transfer al unui tînăr produs local, dinspre Timişoara în Şoseaua Ştefan cel Mare. Cristian Utfineanţ, care în urmă cu 10 ani juca încă în prima ligă, într-o a doua perioadă în alb-negrul umetist, a împlinit în 21 februarie 36 de ani, aproape de-o vîrstă cu colegul său absolvent de la LPS Banatul, Cosmin Contra. Iar acum, din 2009, Utfineanţ pregăteşte două echipe, de copii şi juniori, la CSS Bega Timişoara…

Fostul fundaş central de 1,85 metri activează în al treilea an ca şi profesor de educaţie fizică şi sport, titular în catedra de fotbal a CSS Bega Timişoara, clubul sportiv şcolar profilat pe sporturi de echipă din inima Circumvalaţiunii, şi „îmi place ce fac, lucrez cu două grupe, una de 2001, 24 de copii, pe care i-am preluat în 2009, şi cea mare, cu juniori din generaţia 1995. La cei mari efectuăm zilnic antrenamente, cu cei mici de 3-4 ori pe săptămînă. Iar faţă de alte cluburi la nivel juvenil, avem ceva condiţii, beneficiind de terenul sintetic Arena Viola. Avem dreptul să-l folosim cîteva ore şi ne ajută enorm, de exemplu pe vremea asta, cînd mulţi se chinuie”.

Pregătirile pe plan local decurg normal, mai greu fiind cu organizarea unor cantonamente. „La cei mari nu am ajuns, pentru că aşa cum se obişnuieşte, ar fi nevoiţi să plătească părinţii, şi nu au asemenea posibilităţi. Am făcut în schimb vara cu cei micuţi, iarna nu cred că ar fi încă nimerit, nu-s la momentul în care să-i alerg”, mai explică Utfineanţ, care îi are colegi de catedră şa CSS Bega pe profesorii Barna, de la cîrma generaţiei 2004-2005 şi a echipei de Municipiu – ´94, Bujor (2002-2003 şi 1997-´98), respectiv Dumitru (1999-2000), şi care ar crea pentru noul sezon şi o grupă de prichindei, la 2005-2006.

„Zona Circumvalaţiunii este foarte mare, are 4 Şcoli Generale, plus Calea Lipovei, aşa încît aria noastră de selecţie este destul de bună şi la îndemînă. Am căutat copii prin şcoli şi la echipa de 2001 avem chiar o trupă bunicică… Denis Mihociu, atacant, Emanuel Leca – portar, Lucian Vidican – fundaş, Carlos Raţ – fundaş, Andrei Gabor – mijlocaş, Fabio De Lazzari – atacant, Flavius Dîu – fundaş…”, ne mai spune Utfineanţ, contorizînd spre suta de meciuri disputate de copii în 2011.

„Cu grupa de 1995 activăm pe plan judeţean, în competiţia AJF Timiş, iar în total, cu participări şi la alte turnee, avem peste 50 de meciuri jucate pe 2011. Cu cei mici am jucat în diverse turnee la final de săptămînă, iar ei evoluează şi într-un campionat cu un an mai mare, de juniori E. Aş spune că au avut 80-90 meciuri în 2011, şi am evoluat şi prin Ungaria, la Debrecen, Bekescsaba, ei fiind foarte dezvoltaţi în sectorul juvenil”, a continuat Utfineanţ, care ca nume lansate de dată recentă din „Circ” îi pomeneşte pe Olariu, mijlocaş crescut de profesorul Toma Grozăvescu, retras la finele stagiunii trecute, şi care de la Unirea Sânnicolau Mare trecea munţii, sau Dan Roman, atacant şlefuit de profesorul Barna şi ajuns în această iarnă prin Austria.

Astfel îşi aduce mai uşor aminte de juniorat şi Cristian Utfineanţ, crescut pe rînd de profesorii Maşcovescu, Belanov – Dumnezeu să-l odihnească – şi Petre Arnăutu, fiind absolvent al liceului „Banatul” în 1994, într-o generaţie cu Contra dar şi Ilie Stoican sau Siminiceanu. „Am avut perioade foarte frumoase, extraordinare aş zice, la încheierea junioratului, în acea perioadă, cînd am trecut de la juniori la UMT, unde s-a creat o bună echipă, un nucleu extraordinar, unit. Apoi a fost bine şi la Poli, precum şi perioada de la FC Bihor, un an, mi-o reamintesc cu plăcere”. Utfineanţ trecea la doar 21 de ani în alb-roşul lui Dinamo, nu la multă vreme după ce de exemplu şi Contra lua calea Bucureştiului, ajungînd apoi şi pe la Rocar. Ulterior, „Neamţu” a fost cooptat de UMT pentru aventura în Divizia A, din vara lui 2001, revenind la Pădurea Verde de pe Criş, unde încheia pe 3 cu orădenii.

Utfineanţ le-a văzut pe toate, să zicem aşa, activînd 5 ani şi la Unirea Sânnicolau Mare, iar după o trecere pe la Mama Mia Becichierecu Mic a aruncat prosopul într-un intermezzo rupt de Spartak Gottlob, care l-a ademenit între „lubeniţe”. Al căror gust nu i-a mai priit din toamna acestui sezon, renunţînd la rolul de antrenor-jucător pentru un mai plăcut demers de a se dedica modelării unor viitori jucători. „Mai joc totuşi la sală, cu prietenii, şi mă bag la joc şi cu juniorii mei…” 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × = saisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: