Va fi ACS Poli… Concordia din 2016? Penultima după retur dar elevată două locuri în play-out, în rocadă cu timișorenii

Returul Ligii 1 încă nu s-a încheiat, cinci partide din runda finală urmând a avea loc astăzi și luni, dar primele bilanțuri și calcule între sezonul regulat și continuarea din play-out pot fi lesne creionate în linii mari, comparativ și cu situația din ediția precedentă, pe-atunci în premieră experimentală în noul format competițional.

”Dan Păltinișanu” va fi gazdă a altor 7 jocuri de play-out și în 2017

”Dan Păltinișanu” va fi gazdă a altor 7 jocuri de play-out și în 2017

Merită așadar reamintit că după înjumătățirea punctelor acumulate în campionatul precedent pe parcursul tur-retur, FC Botoșani și ACS Poli porneau la drum în grupa a doua valorică deținând o zestre de câte 13 puncte, urmate de FC Voluntari pe locul de baraj, cu 12 la start înaintea celor 14 runde din play-out, și de Concordia Chiajna cu 9 respectiv codașa Petrolul cu 4, pe locurile de retrogradare.

Acum, tocmai egala timișorenilor de sâmbătă seară, Concordia, are aceleași 13 puncte înaintea fazei locurilor 7-14, precum avea ACS Poli anul trecut, trupa din Chiajna fiind plasată la ora actuală pe același ultim loc salvator deasupra celui de baraj, precum timișorenii în campania precedentă, după retur. Urmăritoare ale ilfovenilor vor fi așadar Pandurii, cu 10 puncte la pornire prin încheierea returului cu un eșec cu 0-2 cu Dinamo, respectiv ACS Poli, cu 7 puncte, și ASA, cu 6.

Anul trecut, după cele 14 runde din play-out, acele 13 puncte ale grupării FC Botoșani au devenit nu mai puțin de 38 la final, însă doar 20 pentru ACS Poli, căzută două poziții pe parcursul întrecerii grupei secunde valorice, decisiv pentru a încheia pe un loc de retrogradare. Tot atunci, FC Voluntari și-a preschimbat cele 12 puncte în 29 după meciurile din play-out, păstrându-și poziția a 12-a și salvându-se ulterior la barajul supraviețuirii, contra arădenei UTA Bătrâna Doamnă. Rocada de două locuri, în ascensiune, a reușit-o în schimb tocmai Concordia Chiajna, penultima după retur și cu numai 9 puncte în urma înjumătățirii lor după sezonul regulat, dar care a încheiat cu 35 în cont, pe poziția a 11-a, suficient pentru a evita la limită orice complicații. Așadar se poate, iar țintă a bănățenilor este poziția actuală a garniturii timișoreanului Dan Alexa, inclusiv cu componenți ai lui ACS Poli în primăvara lui 2016…

Diferența actuală între Concordia, clasată pe ultimul loc deasupra celui de baraj, și ACS Poli, prima pe o poziție de retrogradare, este de 6 puncte, echivalând cu două victorii, iar parcursul următor constă în nu mai puțin de 14 etape, punând la bătaie un total de 42 de puncte ce pot fi agonisite de o echipă.

Ca atu psihologic, timișorenii dețin un bilanț direct pozitiv în raport cu Concordia, de care dispuneau în tur la Chiajna cu 2-0, ciuntit ce-i drept prin această ultimă impresie de sâmbătă seară, un 1-1 smuls acasă abia în minutul 90, în urma unei faze fixe. Și tot un meci cu galben-verzii ilfoveni la Timișoara, în faza play-out din ediția precedentă, detona tot mai limitatele speranțe ale lui ACS Poli de a evita retrogradarea directă, cei de pe ”Dan Păltinișanu” pierzând atunci un duel cheie cu 1-3.

Și totuși, forța disperării, bine exercitată anul trecut de ilfoveni, poate alimenta acum dorința de supraviețuire a bănățenilor, și cu atât mai mult prin prisma verdictului recepționat joi din Elveția, turnând gaz peste focul mocnit al speranțelor trupei de pe ”Dan Păltinișanu”, care se consideră nedreptățită și implicit ar ține neapărat să mai dovedească ceva, ceea ce îi este la îndemână prin cele 14 runde rămase în joc. În egală măsură, timișorenii au același bilanț direct pozitiv și cu cealaltă grupare din imediata vecinătate a Concordiei în ierarhia Ligii 1, CSM Poli Iași, actualmente cu 13 puncte la purtător prin înjumătățirea înainte de play-out, 14 în eventualitatea unei remize luni la Voluntari, maxim 15 în cazul unui triumf în Ilfov, unic caz în care respectivele două grupări ar aborda grupa valorică 7-14 cu aceeași zestre.

Comparându-le în continuare pe ACS Poli și Concordia, timișorenii se arată a avea, cel puțin prin prisma sezonului regulat, o mai mare eficacitate decât galben-verzii ilfoveni, de departe ultimii din Liga 1 la acest capitol, cu doar 17 goluri înscrise în 26 de apariții, nedemn de o prezență pe prima scenă.

Ceea ce ar putea pe de altă parte să erodeze șansele grupării de pe Bega constă în implicarea timișorenilor pe alte două fronturi competiționale, unicat între amenințatele cu retrogradarea, atât la sfârșitul acestei luni în sferturile Cupei României, acasă cu CFR Cluj, cât și în finala Cupei Ligii, contra dinamoviștilor. Ce-i drept, respectivul ultim act s-a derulat anul trecut la vreme de vară, binișor după încheierea fazelor pe grupe valorice, fără a împovăra traseul din campionat al finalistelor, așa încât n-ar constitui o grijă în plus la vremea decisivelor confruntări pentru supraviețuire, dar cele minim 90 de minute adiționale de joc contra clujenilor, pe mijloc de săptămână, ar putea reprezenta o altă bătaie de cap în ecuația avută de ACS Poli în zona 7-14. Ca o paranteză, Concordia a evitat anul trecut retrogradarea, de pe penultimul loc în urma returului, în paralel cu calificarea în finala Cupei Ligii, aspect valabil la ora actuală pentru ACS Poli, cei din Chiajna pierzând atunci după reprize de prelungiri ultimul act cu FCSB.

Iar apropo de Concordia și acest ultim 1-1 din etapa a 26-a, ACS Poli a obținut un punct în plus respectiv a marcat un gol mai mult pe teren propriu în actualul sezon regulat în comparație cu cele 13 partide de pe ”Dan Păltinișanu” din parcursul tur-retur al stagiunii precedente: 13 5 3 5 14-18 18 puncte în 2016-2017, față de 13 5 2 6 13-14 17 puncte în 2015-2016.

Tot comparativ, ACS Poli a acumulat chiar două puncte în plus în deplasare față de sezonul regulat precedent, transformând de la o ediție la alta câteva remize afară în victorii, primele în elită după o ”secetă” de câțiva ani, repurtate succesiv în tur la Iași și Chiajna.

Anul trecut, ACS Poli încheia returul pe locul 11, cu 25 de puncte, urmată pe locurile cu implicații la retrogradare de FC Voluntari, mai exact pe cel de baraj, cu 24 de puncte, respectiv Concordia și Petrolul, pe cele cu destinația Liga 2, cu 17 și 8 puncte.

Acum, cele două penalizări de puncte au tras-o semnificativ în jos, și ar fi echivalat cu alte 7 puncte la startul în play-out, adaos ce i-ar fi oferit un respiro, fără a avea însă și conotații decisive în ideea supraviețuirii. Căci totul este relativ. Așa cum un bilanț fără penalizări și așadar cu 14 puncte înaintea fazei pe grupe valorice n-ar fi echivalat nici pe departe cu evitarea retrogradării, aspect sugerat și de faptul că anul trecut ACS Poli încheia pe 13 după ce aborda grupa 7-14 cu 13 puncte, la fel, nici această postură de penultimă clasată, cu doar 7 puncte, dar la numai 6 în urma Concordiei, nu echivalează cu pierderea speranțelor. Negativ în schimb pentru timișoreni e aspectul că au mai fost trași cu atât mai mult în jos de propriul bilanț direct nefavorabil cu contracandidatele din zona minată, Pandurii și ASA, care triumfau pe Bega în tur.

Precum și tristele amintiri din faza play-out din 2016, când au smuls doar două puncte în cele 7 deplasări din grupa a doua valorică, fără victorie pe alte terenuri și numai 4 goluri marcate. Nici acasă nu era pe-atunci mult mai bine: doar un triumf în 7 încercări. Pe rând, 2-2 cu CFR Cluj, 0-1 cu Petrolul, 2-1 cu FC Voluntari, 1-3 cu Concordia, 2-2 cu CS U Craiova, 1-4 cu FC Botoșani și 2-3 cu CSMS Iași. Adică 7 1 2 4 10-16 5 puncte. Rămâne de văzut câte apariții vor mai avea timișorenii în actualul sezon, minim 16, luându-le în calcul și pe cele din sferturile Cupei României și finala Cupei Ligii, maxim 20, dacă prim-divizionara ar urca până în ultimul act al întrecerii K.O. sub egida FRF și ar intra în lupta barajului de supraviețuire – promovare.

Ca zestre acumulată strict în 2017, după Anul Nou, ACS Poli și-a păstrat linia de a obține aproximativ 35-40% din punctele puse în joc, precum în cele 21 de apariții din sezonul de toamnă. Conform propriilor planuri, exprimate înaintea meciurilor de campionat din returul noului an, și anume că își propusese 8 puncte din aceste 5 etape, mizând cel mai probabil pe victorii în deplasare la Târgu Mureș și acasă cu Concordia, respectiv remize acasă cu Gaz Metan și CSM Poli Iași, precum și un eșec asumat la Ovidiu, ACS Poli se poate declara dezamăgită. A strâns numai șase puncte, fiind confirmate estimările în remiza la debutul acasă cu medieșenii și prin înfrângerea la FC Viitorul, însă mult mai rușinoasă decât și-ar fi închipuit protagoniștii, dar ratând adjudecarea tuturor punctelor în deplasarea la ultima clasată și la căderea de cortină cu Concordia. Bonusul a survenit în schimb prin victoria în dauna ieșenilor, de fapt singura în noul an în Liga 1.

Faza play-out bate deja la ușă, cu Gaz Metan conducând plutonul de pe locul 7, iar ca noutate față de anul trecut, aspectul fiind de interes pentru ocupanta locului 12 și de baraj după cele 14 runde din zona 7-14, disputele pentru supraviețuire se vor derula, spre deosebire de 2016, nu cu câștigătoarea unui baraj în Liga 2, ci cu ocupanta poziției a treia la capătul returului în eșalonul secund sau, în cazul în care respectiva grupare n-ar îndeplini condițiile de licențiere valabile în Liga 1, cu formația cel mai bine clasată pe pozițiile următoare care s-ar ridica la cerințele stipulate în dosar.

Lupta în Liga 2 pentru locul secund, de promovare directă, dar și pentru poziția a treia, de baraj, pare a fi dusă, conform configurației actuale a ierarhiei, de nu mai puțin de 5 formații, și anume Sepsi, Olimpia, UTA Bătrâna Doamnă, FC Brașov și CS Mioveni, cei de sub Tâmpa având însă de purtat piatra de moară a marilor dificultăți financiare, ceea ce ar putea lăsa divizia a doua chiar și în numai 15 trupe până la încheierea campaniei.

De unde că în fotbalul românesc totul este relativ și la mâna hazardului…

Clasamentele la zi și ultimele rezultate din Liga 1 și Liga 2, pe coloana dreaptă. Sporttim va publica în timp util, precum în ediția trecută, pe aceeași coloană, configurația ierarhică din play-out și programul etapelor respectiv rezultatele.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: