Valentin Velcea (ACS Poli Timişoara): „Ieri le-am spus că am schimbat metodologia şi placa – dacă nu eliminăm teama şi frica şi nu arătăm că suntem fotbalişti, o să luăm măsuri mult mai drastice”

Valentin Velcea a explicat astăzi, în preziua vizitei Viitorului Constanţa, că pe de-o parte „şi eu mi-aş fi dorit mult mai multe de la această echipă şi de la acest proiect”, dar că nu simte presiunea ivită în urma a 3 înfrângeri la rând: „Nu există! Ce presiune?! Da de unde! Îmi place…”, făcând şi o paralelă între ACS Poli Timişoara şi dobrogeni:Nu departe suntem şi noi, diferenţa e că noi am început perfect campionatul, am avut şi şansă, iar când am devenit temători sau realişti că se poate, cred că unii s-au speriat…”

Antrenorul nou-promovatei ACS Poli a asociat o dorită victorie mâine de la ora 21,30, „de mare moral”, cu „o nouă etapă bună ce va urma chiar dacă jucăm în Cupă la Oradea şi în campionat la Steaua. Normal că jucătorii sunt afectaţi după şedinţa noastră de ieri dar n-am ce să le fac, dacă în această meserie nu ai capacitatea să te remontezi de la o etapă la alta, de la o zi la alta, chiar de la o oră la alta, eşti mâncat. Am simţit la unii că cedează dar în acelaşi timp ştiu că există o altă metodă, şi atunci o să o aplicăm – căci la unii nu merge cu vorba bună. Nerespectarea sarcinilor tactice şi protestele inutile costă drastic, iar kilogramele în plus şi mai drastic – în mare majoritate sunt cu kilogramele, iar dintre cei fără probleme cu kilogramele 3 au luat amenzi. Aceste amenzi nu sunt ca o structură de răutate a legii însă inclusiv Ovidiu Petre a plătit amenda…” 

Optimist în privinţa nivelului asistenţei în tribunele lui „Dan Păltinişanu” la ora celui de-a patrulea meci acasă în Liga 1, de mâine seară, Velcea a opinat că „dacă vor fi 19-20 grade, se întorc timişorenii să o vadă pe ACS Poli, să vadă şi un fotbal bun, şi mă aştept la 10.000 de suporteri”, opinând totodată că eşecurile în serie la un gol diferenţă nu spun chiar totul dar că, într-adevăr, măsurile de precauţie luate de oponente au fost într-o mai mare cunoştinţă de cauză: „Există măsuri pe care şi le iau în funcţie de strategie, au ajuns să ne şi cunoască mai bine jucătorii, să ia măsuri de dublaj la punctele forte, dar dacă analizaţi, cu Botoşaniul am pierdut pe un şut de la 30 de metri de la o echipă care n-a mai trecut centrul, la Braşov pe o greşeală înlănţuită de exprimare în minutul 94 şi pe un ofsaid de câţiva metri, iar la Vaslui pe una de marcaj, când toată săptămâna am antrenat acest lucru…”

Velcea a subliniat că marea problemă de moment a nou-promovaţilor Timişoarei rezidă într-un alt aspect, şi anume că „trebuie să ieşim din această perioadă neagră din punct de vedere al rezultatelor, alternanţa rezultatelor de multe ori nu e întâmplătoare şi credem că e momentul să ne adjudecăm cele 3 puncte pentru că echipa are nevoie să rămâna în prima parte acolo unde şi-a propus. Ceea ce se poate realiza foarte simplu, prin a avea încrederea necesară în potenţialul propriu şi colectiv, pentru că doar aşa vom putea obţine rezultate pozitive. Altfel, dacă dăm dovadă de teamă, de o frică cauzată de mulţi factori pe care nu mă pun să-i enumăr, atunci vom avea de suferit, dar am încredere că sunt conştienţi de momentul în care ne aflăm, în care echipa are nevoie de o victorie”. Mai mult, Velcea a reiterat că „echipa se află într-o formă sportivă bună, a demonstrat totuşi o bună disponibilitate fizică, iar câtă vreme aleargă e semn bun, chiar şi o idee de joc se conturează, dar faza jocului se întrerupe atunci când n-ai încredere în tine, şi atunci degeaba te-ai acomodat…”

Despre jucători, „starea de sănătate este bună, mai puţin a lui Gorobsov, care poate va reveni la meciul cu Steaua, depinde cum va decurge în următoarele 4 zile, respectiv Nanu, care încă nu e refăcut complet. Cu cartonaşele stăm bine, la limită cu o parte din jucători”, Velcea explicând că portarul cu care s-a promovat, Mario Kirev, „în acest moment, acum, nu este în proiectul clubului nostru…”, dar admiţând că se caută o altă opţiune pe acest post, pentru suplinirea lui Nuno Claro, cel mai probabil din iarnă.

Velcea a mai dezvoltat şi ideea legată de faptul că ACS Poli Timişoara s-a limitat strict la bugetul croit pentru achiziţii, explicând că uşa rotativă este în funcţiune: „Sunt câteva evaluări lunare care le sunt comunicate jucătorilor şi în funcţie de care putem opta pentru unele decizii”, subliniind că nu este suficient din partea jucătorilor să nu le convină cele auzite în privinţa a ceea ce ar urma să se decidă în privinţa lor, ci să ofere argumente plauzibile.

„Şi acum avem nevoie de portar, de fundaş, de mijlocaş, de aatacant, dar dacă atât am putut transfera din diferite motive, iar cel principal este potenţialul financiar de achiziţie ca buget de transfer al clubului, fără comision la impresar, la manageri, la jucători, la cluburile de la care vin, asta e. Am acceptat strategia şi am încercat să ne încadrăm în ea! Deja am structurat şi conturat o următoare etapă ce va urma să o punem în aplicare în decembrie, având grijă să facem un echilibru între ceea ce transferăm ca nivel valoric al jucătorului şi ca încadrare financiară a jucătorilor în potenţialul nostru de achiziţie, la fel cum o să şi renunţăm, indiferent de salariul pe care îl are, indiferent cât a dat la Timişoara în perioada cât a stat aici. Dacă se poate să achiziţionăm la acelaşi nivel financiar şi să fie de mai bună calitate, ar fi bine. Dar aşa cum am putut renunţa la proaspăt transferaţi într-o perioadă ce nu era neplăcută pentru echipă, tot aşa ieri le-am spus că am schimbat metodologia şi placa, pentru că dacă nu eliminăm teama şi frica şi nu arătăm că suntem fotbalişti, o să luăm măsuri mult mai drastice, şi aşa şi acum, nu mă ţine nimic şi nimeni să renunţ la unii, atâta timp cât e în folosul echipei”.

Despre primele bune rezultate în etapele 1-4 Velcea a mai reamintit că „echipa a putut intra repede într-o formă bună, a fost un prim contact mai mult de teamă cu Liga 1, teamă care este preferabilă, decât frica”, punctând totodată mulţumirea sa faţă de buna colaborare avută atât în cadrul clubului cât şi cea avută de ACS Poli cu factorii decizionali de la cârma grupării. „Nu înseamnă că dacă ai investit, ai şi succesul garantat”.

În fine, antrenorul alb-negrilor a făcut referire şi la garnitura „satelit”, din Seria a II-a a Campionatului Judeţean Timiş, „am început să rulăm o parte din lotul care nu participă la pregătirile pentru jocul cu Viitorul, să-i dăm ocazia să joace la echipa a doua, nu pentru a creşte valoric, deoarece nivelul nu este mare, dar pentru că ei au nevoie de jocuri, şi una este un ritm de joc oficial şi alta e să te antrenezi, ajută în plan psihologic, mai mult mental”.

Cât despre oaspeţi, „Viitorul e o echipă de viitor a campionatului, îl felicit pe Gheorghe Hagi pentru proiect, iar Viitorul a început campionatul nu cum l-a terminat pe celălalt, dar când n-ai un Alibec sau Iancu lucrurile nu mai merg aşa cum mergeau – ceea ce înlocuieşti imediat, nu poţi aduce peste noapte, mai valoros sau la fel. Şi până se acomodează cu toate cele, sunt o grămadă de lucuri care stau la baza unui insucces”. 

Ah, şi despre arbitru… „Îmi doresc la meciul de mâine un arbitru de UEFA Champions League”.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × unu =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: