Valeriu Răchită (ACS Poli): ”E de cinci ori mai rău!” A treia din coadă, pe Electrica duminică de la ora 13 cu a treia pe podium, U Cluj

ACS Poli a încheiat în frunte directele triunghiularului local, cu 9 puncte din 12 posibile grație triumfului cu 0-1 pe ”Dan Păltinișanu” în dauna celorlalți alb-violeți concitadini, de la ASU Politehnica, dar elevii lui Valeriu Răchită n-au putut savura prea mult succesul din Vinerea Mare, chit că săltau astfel de pe 19 pe 18, atât pentru că handicapul de puncte față de ocupanta ultimului loc salvator e considerabil înaintea ultimelor 6 runde din retur, nu mai puțin de zece, dar și pentru că la orizont se contura sosirea unei trupe de podium, nou-promovata AS FC Universitatea Cluj. Care o fi intrat în și mai mari turbulențe după notabilul 2-3 acasă cu Ripensia, alb-negrii completând un bilanț recent de 3 victorii, o remiză și 3 succese, dar a semnat totuși 4 triumfuri în ultimele 5 deplasări, clacând numai la Ploiești, 1-0 pentru Petrolul.

Implicit, un nou examen cât se poate de dificil pentru ACS Poli, și tot cu Sabia lui Damocles deasupra capului, o obișnuință pentru timișoreni din toamnă încoace. Pe-atunci, într-o serie de 8 înfrângeri la rând ce le-a pecetluit abonarea la pozițiile codașe, cea de-a cincea în pasa neagră echivala și cu a doua cea mai aspră corecție suferită de fostul club din Liga 1 după racordarea la eșalonul secund, 4-0 pentru alb-negrii Clujului, în deschiderea etapei a XIV-a, în Ardeal, pe 25 octombrie 2018. Gruparea coborâtă în 2018 din elită rămânea atunci cu numai 5 puncte pe penultima treaptă, pe când cea elevată din Liga 3 se menținea pe poziția a șasea, însă la numai 3 puncte în urma ocupantelor locurilor 2 și 3, din Clinceni și Snagov.

Alb-negrii de sub Feleac au mai câștigat însă de-atunci teren, la ora actuală deținând 3 puncte în fața campioanei de toamnă CS Sportul Snagov, pe care o vor primi în antepenultima etapă, o intermediară la mijloc de mai, o rundă după ce nou-promovații ardeleni vor fi disputat proxima lor deplasare după cea pe ”Electrica”, tocmai la liderul Academica Clinceni, deținător a 73 de puncte, față de cele 70 ale secondantei Chindia, respectiv 66 ale lui Goga și compania.

N-a fost sezon până acum în formatul cu serie unică al Ligii 2 fără ca o proaspătă promovată din Liga 3 să nu intre direct și din ”primul foc” în Liga 1, Juventus București și Sepsi OSK în 2017 iar AFC Hermannstadt anul trecut, cu timișoreanul Pelici la timonă, iar clujenii speră să mențină tradiția, multe depinzând și de o reabilitare duminică de la ora 13 lângă Pădurea Verde. Capete părtinitoare și neluminate pe gulere albe i-ar dori cu un eșalon valoric mai sus, parte a unei noi cotituri strategice într-un fotbal românesc cu viziuni din aproape în aproape și după cum bate vântul, interesele o cere și fără busolă, cât se poate de paradoxal dar tipic carpatin fiind aspectul sugestiv că Liga Profesionistă de Fotbal, așadar cu mențiunea explicită ”Profesionistă” în denumire, poate emana maxime pe aceste linii prin a pomeni despre implicarea și susținerea cluburilor astfel vizate din orașe mari și cu tradiție prim-divizionară și de către municipalitățile respective, de ”oraș”. Să înțelegem așadar… Este vorba totuși despre un fotbal profesionist sau ”de partid și de stat”, asistat social de la bugetul local?

În noul context conturat explicit la ceas de primăvară, primirea clujenilor ar putea fi cu atât mai complicată pentru ocupanta antepenultimului loc, care, nota bene, a pierdut o singură dată în ultimele 7 etape, răstimp în care AS FC Universitatea s-a împiedicat pe Cluj Arena și de CS Mioveni, și de concitadini ai ”violeților”, de la Ripensia. Ceea ce face cu atât mai greu examenul gazdelor de pe ”Electrica”, după cum a explicat astăzi de la ora 13 antrenorul amfitrionilor, Valeriu Răchită: ”Un meci important pentru noi, cât și pentru ei. Noi venim după victoria cu ASU, o victorie frumoasă, ei după înfrângerea cu Ripensia, un meci ciudat, pe care l-am văzut de două ori, au pierdut printr-un ghinion teribil. În minutul 90+2 au avut trei ocazii de a marca pentru 3-2, iar apoi Ripensia a făcut 2-3 pe o degajare: ăsta-i fotbalul. Este probabil cel mai greu meci pe care-l putem avea acasă, U Cluj e rănită, își joacă ultimele șanse pentru a ajunge pe primele două locuri de promovare directă, dar să fiți convinși că vom face tot posibilul să câștigăm, cele 3 puncte fiind vitale în situația noastră. Va fi un meci crâncen, cu săbiile pe masă, dar sper ca după joc noi să fim cei care ne bucurăm!”

Complicații însă pentru gazde, prin prisma necazului marcatorului în victoria la ASU Politehnica: ”Sorel a plecat imediat după acel meci în Franța, tatăl său a fost internat în spital, și a venit abia ieri, după 6 zile de absență. Avem problema lui Golda – suspendat, iar Rogoveanu va veni la meci însă sper ca de luni să înceapă antrenamentele. Voi vedea azi și mâine care jucători vor putea alcătui primul 11. Știu că au și ei absențe, dar la cel lot au, cred că absențele pot fi suplinite, pot face două echipe la fel de valoroase…”

Răchită a completat în privința lui Sorel Chemin că ”ieri a venit și a efectuat un antrenament complex, și pe parte fizică, și cu noi, dar azi-mâine mă consult cu medicul lotului, să văd cum stă Sorel fizic. Abia îl recuperasem, la 80-85 % din capacitate, și de aceea a și jucat titular, a și marcat la ASU Politehnica, însă a fost obligat să plece de urgență. Sunt și eu obligat să găsesc soluții. Sper ca glezna lui Sidorenco să reziste la acest meci, nu să se îndoaie ca la ocazia cu ASU…”

Valeriu Răchită a mai explicat că în plan psihologic era de dorit ca ardelenii să descindă pe ”Electrica” fără rănile unui eșec pe teren propriu: ”E de cinci ori mai rău așa, căci dacă băteau cu Ripensia, erau la 7 puncte de locul 4 și erau mai liniștiți, dar așa, vor veni la victorie, montați. Să se aștepte la o replică aspră, nu-i primim cu pâine și sare, în nici un caz!”

Despre vizitatorii de la nord-est, ”am înțeles că sunt ceva probleme, de antrenamente se ocupă acum Ioan Ovidiu Sabău, și mă aștept implicit și la schimbări în echipă, căci au suspendați, dar și tehnico-tactic. E o informație pe care o am de la Cluj, că managerul general s-a îmbrăcat în trening și a coborât în iarbă, de două zile. Lobonț vine cu o mentalitate, normal, de-afară, dar trebuie adaptată la realitatea noastră…”

Întrebat în privința unei eventuale maniere de arbitraj în ton cu recentele emanații pe mai multe fronturi dinspre ”centru”, Răchită a spus: ”Mă aștept la orice, pentru că jucăm cu o echipă de tradiție și am văzut în ultima perioadă articole special pentru echipele de tradiție, și sper să fie doar articole și nu ajutoare, căci nu suntem la Centrul de Ajutor Reciproc. Competiția să se decidă doar pe teren și în baza meritului sportiv, nu pe alte considerente. Sper să nu fac show după meci, ci numai cei 11 jucători ai noștri și ai lor să decidă meciul. Nici nu m-a interesat niciodată brigada, eu antrenez jucători de fotbal”. Pot fi oare ceva mai mulți astfel de profesioniști în întrecerile interne? Nu de alta, dar spre binele fenomenului.

Meciurile etapei a XXXIII-a în Liga 2 și clasamentul la zi, pe coloana dreaptă.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− patru = 1

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: