Valoare: Filip potenţial juventin, LPS Banatul ´94 în toate zările

Serioase şi semnificative mişcări de trupe în ceea ce-i priveşte pe componenţii celei mai talentate tinere generaţii date recent de Timişoara, şi anume campionii naţionali en-titre de juniori B ai grupei ´94 de la LPS Banatul. Încă n-au împlinit 18 ani dar par a-şi fi găsit deja făgaşe în fotbalul divizionar de seniori, cu un al doilea dintre internaţionali, şi anume Steliano Filip, aflat parcă mai aproape de Cizma peninsulară, conform avansării tratativelor din ultimele 4 zile de contacte cu Juventus Torino, La Vecchia Signora fiind interesată de şeptarul goleador.

Aşadar se pare că momentan nu poate fi vorba de Poli Timişoara, de al cărei nume a fost asociat în săptămînile trecute Steliano Filip. Conform actualelor tratative scrise cu alb-negrii piemontezi, nu este exclus ca atacantul care în luna mai va împlini 18 ani să fie acontat deja în cursul acestui retur de către prim-divizionara italiană. Pasul ar fi implicit unul mai mare, comparativ cu cel pe care l-ar fi făcut dînd curs ofertei concrete, cu tot cu biletul de avion în plic, primită recent de la Siena. Juventus nu-şi mai ascunde interesul şi doi impresari au intrat pe fir întru potenţiala finalizare a unui transfer.

Momentan, Steliano Filip îşi continuă pregătirile cu secund-divizionara FC Universitar Maramureş Baia Mare, cu care ar mai avea la o adică 6 luni de activitate, sub formă de împrumut, la gruparea pregătită de Romulus Buia adunîndu-se un întreg contingent al elevilor crescuţi peste ani de profesorul Cristi Petcu, incluzîndu-i pe optarul mijlocaş Alin Roman, pentru încă un an şi jumătate sub formă de împrumut în nord-vest, Samuel Feraru, pe 6 luni cu opţiune pentru un an şi jumătate, şi Alexandru Birău, şi el ajuns la nou-promovată pe 16 ianuarie.

Cu toţii au evoluat în jocurile amicale cîştigate la mijlocul acestei săptămîni, cu 5-1 respectiv 2-1, Alin Roman chiar marcînd în partida de pregătire de joi. Şi sîmbătă, cu ocazia testului cu Olimpia Satu Mare, juniorii timişoreni vor figura în cele două formule de echipă alese de Buia, după care vor beneficia de 3 zile libere, răsplată din partea unui preşedinte maramureşean Hotico mulţumit de atitudinea şi prestaţia bănăţenilor. „Au jucat bine cu toţii”, a fost nota primită din partea conducerii băimărene, care s-ar baza pe cvintet cel puţin pînă în vară.

Dacă Filip şi Roman au jucat şi marcat deja în tur pentru băimăreni, în schimb pentru Feraru, Birău şi Aniţoiu este un pas înainte, treaptă de la Liga 3 în Divizia B urcată de la Mama Mia Becichierecu Mic, grupare timişeană unde şi-au căutat albia în toamnă.

Remarcabilă este de fapt rapida propulsare a lui Florin Aniţoiu, care a impresionat în toamnă cu ocazia unei prime convocări, evoluînd foarte bine într-un 1-1 smuls în Olanda şi de care s-a menţionat cel mult în trecere, prestaţia sa atrăgîndu-i alte două convocări ulterioare, la selecţionata sub 19 ani, fiind scrutinizat în două jocuri test de antrenorul federal Ştefan Iovan. Mai mult, jucătorul de bandă Aniţoiu s-a regăsit în această iarnă în pregătiri vreme de o săptămînă chiar cu prim-divizionara FC Braşov, inexistenţa unei echipe secunde a ardelenilor împingîndu-l pe 16 ianuarie spre o mai bună oportunitate de a prinde jocuri în picioare, la Baia Mare.

Dar nu e vorba doar despre contingentul băimărean. Andrei Vaştag s-a alăturat joi dimineaţă lui Dinamo Bucureşti, în Turcia, în cantonamentul din Antalya, mijlocaşul la închidere cedat sub formă de împrumut la Săgeata Năvodari pe o perioadă de un an părînd a se pregăti de 6 luni în alb-roşu, şi nu oricum, ci magnetizat la echipa mare, cu care se antrenează deja Alin Dobrosavlievici, sub formă de împrumut pînă în vară, respectiv Darius Buia, de fapt unicul junior al generaţiei ´94 de la LPS Banatul deja transferat definitiv la o grupare din competiţiile interne. Buia a fost acontat pentru o perioadă de 5 ani şi a debutat la echipa mare.

Ar mai fi portarul Laurenţiu, care şi el a cochetat cu reprezentativa U17 a României, abia revenit în urmă cu două zile după o perioadă de 3 săptămîni de cantonament cu secund-divizionara FCM Râmnicu Vâlcea, din partea căreia aşteaptă un răspuns în privinţa apartenenţei sale pentru retur.

Flavius Buliga este în pregătiri cu Bihorul Beiuş iar Daniel Grozoni tocmai a fost joi acontat de Luceafărul Oradea, sub formă de împrumut, pentru o perioadă de un an şi jumătate, în cazul său existînd oarecare interes inclusiv din partea lui CFR Cluj. Din aceeaşi generaţie, pe plan local s-a integrat deja şi Ionel Mihuţa, în tur cu Flacăra Făget, dar chiar şi aşa generaţia de ´94 antrenată de Cristi Petcu la LPS Banatul are resursele de a aborda începînd cu 4 martie faza play-off a locurilor 1-6 în Campionatul Naţional de juniori A, seria a VII-a, al cărei ţintar de 10 meciuri va include şi un derby local cu poliştii, primele două clasate urmînd a se califica în fazele rarefiate ale întrecerii.

Cît despre Poli, într-adevăr, Gheorghe Chivorchian i-a contactat şi a discutat cu Roman şi Filip în ideea unei treceri în alb-violet, însă fără ca gruparea divizionară B să ia legătura cu LPS Banatul şi Dan Pitpaiac, care a purtat în aceşti ani interesele jucătorilor legitimaţi la Avicola Buziaş. În atari condiţii, şi cu juniorii împrumutaţi deja din toamnă băimărenilor, a fost mai degrabă vorba de fîsîituri fără substanţă, cu care Poli doar a lăsat impresia că este interesată de achiziţia celor doi, de ochii lumii.

Aşa încît greu de crezut că va mai fi vorba de polişti, în căutare de un alt gen de personal pentru atingerea promovării, Filip avînd în schimb şansa de a se alătura portarului Brănescu, la Torino. Oricum, aceşti juniori se vor regăsi şi în primăvară mai mult pe drumuri, deja la sfîrşitul lui februarie fiind vorba de o primă acţiune a lotului naţional, cu o alta la sfîrşitul lui martie şi mai apoi, în luna mai, la Belgrad, Turneul de Elită preliminar al C.E. sub 19 ani, din iulie, din Estonia. Tentativă pentru care Steliano Filip, Alin Roman , Andrei Vaştag şi poate chiar Florin Aniţoiu par a fi în cărţi dintre „băieţii” lui Petcu, cu un alt lepesist, Sergiu Popovici, şi el în vizor.

Ar mai fi de spus că Filip a trecut luna trecută şi pe la Getafe, introdus întru dobîndire de experienţă de Cosmin Contra, care l-a cazat o săptămînă în Madrid, pentru a-i da şansa să se prehătească într-o pauză precompetiţională iberică, în sînul echipei a doua a spaniolilor. După atîtea experienţe pe la diverse cluburi, pregătindu-se săptămîni prin fotbalul italian sau spaniol, Filip ar putea acum ajunge la un nume mare. De urmărit…

Şi vom încheia totuşi pe subiectul relaţiei LPS Banatul – Poli, dacă tot s-a vehiculat în această iarnă potenţiala trecere a unor internaţionali din generaţia ´94 la alb-violeţi. Care relaţie, fără doar şi poate, Poli a tratat-o de pe poziţia celui căruia i s-ar cuveni pe drept şi prioritar roadele ca mai mare entitate pe plan local, un antecedent în acest sens fiind creat în urmă cu 2 ani, pe-atunci căpitanul echipei naţionale a generaţiei 1994, Paul Coşovanu, precum şi portarul Daniel Triţoiu, care cocheta la rîndul său cu lotul naţional de juniori, fiind aproape ca şi cadorisiţi peste gard. Lui Triţoiu i s-a oferit dezlegarea fără grilă, iar în cazul lui Coşovanu a fost percepută suma corespunzătoare grilei de formare şi nimic mai mult, alb-violeţii alegîndu-se în cele din urmă cu 3 juniori „la pachet” contra unei plăţi de ordinul puţinelor mii de euro.

Este ca o dovadă că, plătind mai gras pentru varii achiziţii din diverse zări, Poli n-a preţuit la adevărata valoare potenţialul local, aşteptîndu-se la înregimentări aproape pe ochi frumoşi. Motiv pentru care, pe parcurs, a pierdut atît un Darius Buia, pe-atunci fiind necesară şi semnătura părintelui său, un ex-polist, precum şi un Deian Boldor, ajuns în următoarele 10 luni la AS Roma.

LPS Banatul Timişoara este un bogat rezervor de talente, care, iată, îşi iau zborul, Poli nefiind beneficiara.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Valoare: Filip potenţial juventin, LPS Banatul ´94 în toate zările

 1. don omar spune:

  Dupa umila mea parere,totul este o mare „fasaiala”cu scopul de a creste cota jucatorului.
  Tot respectul meu ptr Filip,este un jucator foarte buna,dar nu intr-atat incat incercati sa-l aduceti voi de sus.stau si ma intreb,a umblat prin probe in toata Europa asta..si nimic concret,doar vorbe,reclama si atat…el acum face antrenamente la Fc Baia Mare in liga2…deci,ce sa mai intelegem?
  Eu stiu ca daca un jucator este bun,este cumparat rapid,nu las din mana,ca sa-mi scape ca mi-ar fi frica sa nu mi-o ia altul…..
  Dar oricum ai doresc tot binele lui Filip,si sa ajunga acolo unde se discuta.Multa sanatate

 2. nae catavencu spune:

  PITPAIAC+COCIU ati pot raspunde la antrbare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − doi =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: