Din culisele Galei Sportului Timişorean: copii de Mundialito şi nu numai, invitaţi dar… uitaţi! N-au mai fost urcaţi pe scenă ci lăsaţi cu lacrimi în ochi

Se întîmplă şi pe la case mai mari, ca într-o festivitate cu numeroase nominalizări să nu fie de-ajuns diplomele ori trofeele sau să mai fie încurcate ori sărite niscaiva nume de premianţi. Dar cînd situaţia, deşi relevată de către cei direct implicaţi, nu este ajustată la faţa locului de organizatori, în ciuda faptului că au fost înştiinţaţi, ba mai mult, premianţii-invitaţi fiind nu doar lăsaţi cu ochii plînşi şi în… soare, ci chiar muştruluiţi, atunci înseamnă că e o problemă. Pe care o punem pe tapet, din spatele cortinei Teatrului Naţional Timişoara, cu ocazia Galei Sportului Timişorean, mai ales că victimele regretabilei omisiuni sunt nişte copii.

Gala Sportului Timişorean 2012: profesorul Ovidiu Vâlceanu, cu juniorii săi fotbalişti de 1997 de la LPS Banatul

S-a petrecut joi seară, cînd invitaţi printr-o nominalizare adresată LPS Banatul Timişoara la Gala Sportului Timişorean au onorat cu prezenţa dar au fost în cele din urmă „săriţi din schema” evenimentului, pentru motive mai mult sau mai puţin clare.

Cert şi fără dubii este faptul că 3 reprezentanţi ai cîtorva grupe de juniori ai secţiei de fotbal din cadrul LPS Banatul Timişoara, şi anume de la categoriile 1998, 1999 şi 2000, au onorat invitaţia de a fi recompensaţi în cadrul tradiţionalei gale de sfîrşit de an organizată de Municipalitatea oraşului, răspunzînd adresei sosite din partea Primăriei şi avînd ca destinatar Liceul cu Program Sportiv, şi bineînţeles că nu s-au prezentat la faţa locului din proprie iniţiativă.

Una a fost nominalizarea adresată întregii grupe a profesorului Ovidiu Vâlceanu, şi anume generaţia de 1997 de la LPS Banatul Timişoara, care în luna aprilie cîştiga finala naţională a Olimpiadei Sportului Şcolar pentru învăţămînt gimnazial din mediul urban, juniorii pe-atunci C trecînd în ultimul act de Grupul Şcolar Industrial Mircea Eliade Bucureşti, nimeni alţii decît “puieţi” ai Stelei, iar respectiva nominalizare a avut de-a face cu cea mai bună clasare timişoreană în fotbalul juvenil pe anul în curs.

Iar cu totul altceva a fost nominalizarea aproape tuturor grupelor de copii şi juniori din fotbalul timişorean, care urmau a se prezenta la Gala Sportului prin cîte 3 reprezentanţi de la fiecare categorie de vîrstă, ceea ce s-a şi întîmplat. Cu specificaţia că în vreme ce respectivii cîte 3 copii de la varii grupe ale unor cluburi ca FC Auto Timişoara, CFR Timişoara sau ACS Poli Timişoara au şi ajuns pe scenă, pentru a le fi înmînate premiile, cîţiva alţii, în bloc de la LPS Banatul Timişoara, au fost uitaţi în spatele cortinei, invitaţi şi poftiţi dar omişi la faţa locului, ceea ce a exacerbat cu atît mai mult simţămintele elevilor trecuţi cu vederea.

Au aşteptat şi au tot aşteptat, pînă ce au realizat că s-a comis o eroare prin omisiune. Lacrimile din ochii unor copii de 14, 13 dar şi de 12 ani, aceştia din urmă participanţi în două rînduri la Campionatul Mondial al cluburilor de copii, Mundialito, inclusiv în acest an, ca unici reprezentanţi ai categoriei din Europa Centrală şi de Est, n-au rezolvat mai nimic, şi nici încercările de a îndrepta omisiunea prin neglijenţă, din partea unora dintre părinţi.

Care, foarte frumos şi mai ales explicînd organizatorilor că nu stau în respectivele diplome şi premii, ci doar pentru a clarifica stînjenitoarea situaţie, au pus nişte întrebări mai degrabă pertinente dar care au înfuriat foarte defensivii şi totodată… ofensivii amfitrioni.

Cu alte cuvinte, nu doar copiii au fost invitaţi şi s-au prezentat degeaba, sfîrşind în aşteptare şi cu lacrimi în ochi, dar şi părinţii lor au fost puşi la punct şi şfichiuiţi în tentativa de a rezolva delicata situaţie. Care, cu bunăvoinţă şi înţelegere ar fi putut fi desigur atenuată, pe loc.

Chiar s-ar fi prăbuşit scena cu încă 9 copii în plus, ca în oarece campanie electorală, dacă respectivii copii ar fi fost umăr la umăr în luminile rampei cu alţi invitaţi, aidoma lor, cîte 3 de la alte grupe de cluburi timişorene!?

Iar capac la toate, cînd copiii au căutat o explicaţie la faţa locului din partea conducătorului instituţiei în care învaţă şi pe care o reprezintă pe dreptunghiul de fotbal, Marius Cociu, aflat bineînţeles printre cei invitaţi şi recompensaţi, acesta a ridicat stingher şi nedumerit din umeri, cu un aer fatalist şi fără a rezolva problema, dar rămînînd sub imperiul românesc al lui „asta este…”

O situaţie incredibilă dar adevărată, cu iz de umilinţă la adresa unor inocenţi recipienţi ai omisiunii celor mari. Nici n-ar fi fost într-atît de mare supărarea dacă nu i-ar fi invitat Municipalitatea la Gala Sportului Timişorean, dar în condiţiile în care LPS Banatul a primit respectivele adrese, n-ar mai prea fi nimic de zis.

Iar şi în cel mai rău caz, ar fi absolut improbabil sau impardonabil ca nişte copii prezenţi totuşi deja în două rînduri pe scena fotbalului juvenil mondial, şi anume generaţia 2000 la Mundialito, să fie complet omişi şi neinvitaţi, dar reprezentanţi ai diverselor mai mărunte cluburi locale, cu tot respectul pentru acestea, să fie şi invitaţi, şi premiaţi.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = trei

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: