Velcea: „Nici una dintre echipele româneşti nu reuşeşte să-şi păstreze o stare bună de durată”

Valentin Velcea a conferit o notă cel puţin interesantă, dacă nu chiar atractivă, conferinţei de presă de luni după-amiază, în anticiparea unui altfel banal următor joc de campionat, ce va avea loc pentru ACS Poli miercuri de la ora 15, în deplasare la codaşa CSM Râmnicu Vâlcea, în runda a IX-a din B2, împărtăşind cîteva idei contrastînd cu şabloanele cel mai adesea rigide ale declaraţiilor standard din jurul meciurilor de fotbal dar mai ales îndemnînd la „echilibru” şi reamintind din nou de starea incipientă a noului proiect.

Poate şi ceva mai liniştit după ce alb-negrii pe care îi pregăteşte au repăşit pe o treaptă a treia a podiumului pe care o mai ocupau şi după runda a şasea, rămînînd şi pe mai departe neînvinşi, doar ca şi liderul Corona Braşov, Velcea nu s-a referit strict la deplasarea în Zăvoiul vâlcean, ci a punctat nişte aspecte mai degrabă nemenţionate în fotbalul nostru la întîlnirile cu presa.

Poate însă şi conştientizînd din plin că noua grupare a Timişoarei are nevoie de o mai mare credibilitate şi deschidere la publicul amator de sport, capital pe care clubul alb-negru şi-l poate atrage şi printr-o mai bună comunicare, şi nu numai doar prin rezultatele primordiale ca importanţă, Velcea a efectuat şi o uşoară pledoarie pro-domo, dezvăluind bune capacităţi oratorice şi derulînd un fir al discuţiei evident superior mediei adoptate în branşă. A fost pe alocuri relevator şi de substanţă, şi s-ar putea spune că antrenorul principal a preluat cu brio nişte atribuţii care nu neapărat îi figurează în fişa postului dar care ajută la a pune într-o mai favorabilă lumină tentativa secund-divizionarei de a-şi cîştiga simpatizanţi, aspect pe care fostul mijlocaş alb-violet l-a amintit ca parte esenţială a eforturilor şi demersurile făcute, repetîndu-se în privinţa faptului că este totuşi vorba despre o entitate care în urmă cu cîteva luni nici nu exista.

Iar apropo de apariţia peste vară a lui ACS Poli şi noua sa existenţă, cu scepticismul de rigoare derivînd din modul în care a fost zămislit acest club, spicuim din ideile antrenorului aflat în căutarea primei victorii în deplasare cu alb-negrii, şi care ca linie generală a explicat că „suntem în continuă selecţie şi în ceea ce priveşte mentalitatea şi educaţia jucătorilor iar ca obiectiv pe termen lung tind să construiesc un grup competitiv, ţel de dorit şi postură în care să pot să nu aduc mai mult de 2-3 jucători”. 

Velcea s-a destăinuit totodată că „mi-aş dori un portar sub 21 de ani în teren, astfel încît să dispunem de un jucător de cîmp în plus peste această vîrstă şi să avem un jucător care să ştie cînd să accelereze, cînd să temporizeze, şi nu că nu avem la ora actuală, dar cu cît mai mulţi, cu atît mai bine. Poate că astfel am juca în zona centrală nu cu unul sub 21 de ani dar cu unul cu o mai mare experienţă, sau cu un vîrf de atac de pespectivă şi polivalent, şi cu rolul de mijlocaş, iar astfel să pot să le dau încredere că pot juca şi pe două posturi. Aceste lucruri pot veni şi le pot descoperi în timp şi nu sunt adeptul să le descopăr la meciuri oficiale, dar sunt cele mai relevante”.

Iar apropo de polivalenţa actualilor componenţi ai lotului şi căutările în favoarea unei formule cît mai fiabile, Velcea a explicat că are 24 de jucători la dispoziţie şi a exemplificat prin noutăţile afişate pe parcurs, şi anume în deplasarea la Damila Măciuca apelînd ca fundaş dreapta la Shakir: „Trandu a fost folosit şi ca titular, Bălace a fost utilizat ca fundaş stînga, Boldea ca mijlocaş stînga dar şi ca mijlocaş dreapta, Artean chiar şi mijlocaş dreapta, a mai apărut şi Nanu… Cu Şeroni n-am început şi şi-a cîştigat încet un loc în echipă”.

Fiind vorba de numeroşi jucători tineri, Velcea a ajuns şi la latura psihologică a procesului de instruire, opinînd că nu vede momentan rostul cooptării unui psiholog al lotului: „Chiar s-a discutat şi despre aducerea unui psiholog şi n-am vrut, considerînd că nu este nevoie acum. Odată însă cu trecerea timpului şi cu victoriile adunate, presiunea crescîndă ar putea să-şi lase amprenta asupra unora dintre jucători iar pentru cei care nu vor face faţă, vom aplica o altă metodă de a construi mentalul, şi prin a aduce un psiholog…”

„Ne dorim din tot sufletul să ne consolidăm continuitatea de invincibilitate şi cred că este posibil şi realizabil, datorită faptului că preocuparea jucătorilor pentru a juca un fotbal cît de cît mai calitativ de la o etapă la alta se vede şi tot ceea ce înseamnă club se pune la punct şi încearcă să asigure tot ceea ce ţine de elementele necesare atingerii performanţei”, a continuat Velcea, pledînd în favoarea actualului colectiv, „suntem oamenii care putem realiza acest lucru. O spun cu oarecare reţinere, pentru că am în balanţă tot ceea ce a fost în acest proiect şi de felul meu sunt mai realist”.

Referindu-se strict la partida de miercuri, în vederea căreia nu s-a consultat cu fostul său coleg într-o precedentă organigramă la FC Timişoara, Alin Artimon, Velcea a spus că „meciul este greu, chiar dacă este cu ultima clasată, şi aţi mai văzut cazuri în care ultima clasată evoluează bine, însă cu siguranţă vom încerca să avem o atitudine pozitivă şi astfel să obţinem rîvnita victorie în deplasare. Deşi, acasă, în deplasare, pe lună, pe pămînt, nu mă interesează, pentru mine e tot o victorie”.

Antrenorul ocupantei locului 3 a mai amintit: „Cu cartonaşele încă suntem bine şi toţi jucătorii sunt dornici să se vadă cît de cît aproape de această iarnă frig pe primele 3 locuri, aşa cum ne dorim cu toţii”.

Velcea a opiniat că echipa are nevoie de „puţin noroc, am specificat – puţin, dar l-a avut şi atunci cînd putea să şi piardă. Suntem şi în construcţie psihică, a mentalităţii jucătorilor, şi fiecare are mentalitatea lui şi poziţia sa psihologică faţă de un anumit obiectiv. Pentru unii, cei mai tineri, saltul a fost prea mare la acest nivel, dar unii n-au avut tangenţe cu acest nivel, şi atunci construim şi acest capitol – mentalitate. Jucătorii au oarecum o reţinere faţă de meciurile în deplasare, pe care poate în unele momente o depăşesc, în unele, nu. Însă aşa cum pregătesc meciurile de acasă, aşa le pregătesc şi pe cele din deplasare, nu este o diferenţă, şi trebuie să ajungă să trateze la fel orice joc, acasă, în deplasare, e adevărat, cu partitura tactică pe care o stabilim la momentul respectiv”.

Şi tot despre adversarii de pe ultimul loc, Velcea a explicat că „dacă ţin cont de parcursul nostru bun, atunci mă aştept ca ei să se închidă; dacă ţin cont că i-am văzut de două ori, şi acasă şi afară, mă aştept să aibă un joc întîmplător, nu ştiu la ce să mă aştept. Şi atunci, ce variantă aleg? A mea…”, avertizînd totuşi: „Chiar în meciul cu Târgu Mureş au fost la un pas să scoată un rezultat favorabil dar să nu credeţi că le este uşor nici lor: s-au schimbat antrenori, conducători, dau afară jucători unul după altul… Dar mai ştiu anul trecut, cînd ne-a trecut glonţul pe lîngă ureche şi am învins acolo destul de greu, 1-0. Însă constanţa… nici una dintre echipele româneşti nu reuşeşte să-şi păstreze o stare bună de durată…”

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ sapte = 11

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: