Viitorul Constanța – LPS Banatul, cu ”rîs” și ”prost” din partea centralului la adresa timișorenilor. Sau și de ce România n-are și nu va avea cu adevărat fotbal

Ultima etapă a Seriei B în turneul zonal al Campionatului Național republican FRF pentru juniori A, disputată astăzi la Mioveni, a adus calificarea favoritei FC Viitorul Constanța, cu 7 puncte din 9 posibile, după ce dobrogenii au obținut și a doua victorie în ultimele 48 de ore în Argeș, în duelul direct pentru locul I al primelor două clasate, cu LPS Banatul Timișoara, care a încheiat profund dezamăgită de atitudinea reprobabilă a arbitrului de centru Viorel Nicușor Flueran.

Una e una și alta e alta. FC Viitorul, învingătoare și duminică în dauna lui FC Brașov, cu 7-1, s-a impus meritat cu 5-2 astăzi de la ora 11 într-un joc în care avea neapărat nevoie de victorie pentru a-și păstra locul I în patrulater și a se califica în semifinale, însă detaliile despre atitudinea viorii întâi a brigăzii craiovene spun câte ceva despre ceea ce trage în jos printre altele fotbalul românesc. Iar asemenea reflexe nu sunt singulare pe terenurile de fotbal din spațiul carpato-danubiano-pontic când vine vorba de comportamentul împărțitorilor dreptății…

Mai exact, Flueran a completat în extensie intervențiile din fluier cu remarci verbale trădând o afinitate fățișă pentru una dintre formații, apogeul fiind atins de felicitarea adresată marcatorului a 3 goluri, nouarul Coman, după o reușită din foarfecă survenită însă în urma unui fault în atac, nesancționat de central. Și atunci, care sunt oare atribuțiile arbitrului?

LPS Banatul Timișoara, aliniind garnitura de 1997 pregătită de Ovidiu Vâlceanu, generație aflată la finele primului sezon la juniori A, pleca din capul locului cu șansa a doua în fața Viitorului, descinsă autoritar din seria preliminară dobrogeană și propunând astăzi la start grupuri sensibil egale de juniori din grupele de 1996, 1997 și 1998, iar diferența de abordare era mai mult decât izbitoare remarcând că bănățenii s-au prezentat la Mioveni cu jucătorii plus antrenorul lor, și atât, pe când staff-ul tehnic și complementar constănțean era pe măsura renumelui ”Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi”.

Și atunci, de ce ar mai fi necesară o asemenea fățișă lipsă de echidistanță și imparțialitate din partea unui delegat la centru al FRF? Nu este clar dacă Flueran știa și vârstele de naștere ale juniorilor ”Viitorului”, însă în mod cert îi cunoștea după nume, și apelându-i ca atare în timpul jocului, chiar cu atenționări prin care le sărea în ajutor, în funcție de fază. Iar acel ”Bravo Comane!” n-ar mai avea nevoie și de alte comentarii.

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă.

Individul cu ecuson, fluier și cartonașe s-a adresat în schimb celor de la LPS Banatul cu apelativele ”rîs” și ”prost”, explicându-și decizia de a utiliza asemenea epitete cu nonșalantul ”așa am considerat eu…”

Nici în piață, la taraba cu castraveți, n-ar fi firesc să se folosească asemenea cuvinte, dar mai din partea unui trimis al Comisiei Centrale a Arbitrilor în teritoriu. Și oare ce-or păzi cei de la delegări și ce va fi consemnat în raportul său observatorul bucureștean Ene!? N-ar fi foarte greu de presupus. Faptele însă rămân iar dacă unui căpitan al unei grupări de juniori A calificată între cele mai bune 16 din țară i se poate răspunde la întrebarea ”de ce ne tratezi așa?” cu imberbul ”căci așa am eu chef”, atunci s-ar putea înțelege și mai bine climatul nesănătos în care înnoată fotbalul mioritic, tot mai afundat într-un marasm moral de neasanat prin orice strategii de marketing, imagine și dedublare a stărilor de fapt.

Și să nu existe oare un cod de conduită la CCA, în ceea ce privește atitudinea ”cavalerilor fluierului”? Halal cavaler cu un asemenea limbaj!

Recitalul arbitrului a avut un alt crescendo și la nesancționarea unui fault în atac asupra lui Ciobănică, fundaș stânga împins cu ambele mâini înaintea înscrierii celui de-al patrulea gol de către FC Viitorul la 7 minute de la reluarea meciului, și a fost desăvârșit de fluierarea sfârșitului partidei înaintea completării timpului regulamentar de joc, fără a mai lua în calcul acordarea de minute de prelungire în ciuda numărului ridicat de înlocuiri efectuate de ambele echipe în partea a doua.

Cam cu asemenea unități de măsură poate fi împărțită dreptatea în fotbalul juvenil românesc la ora intrării în semifinalele principalei competiții rezervate celei mai mari categorii de vârstă, 1996/1997.

Cazuri despre tratamentul preferențial de care au parte grupări reprezentante ale ”Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi” au fost și probabil vor mai fi dar nu pot îmbunătăți climatul și așa îmbâcsit de suspiciune de care nu se poate scutura fotbalul românesc.

Ca joc în sine, LPS Banatul și-a creat astăzi cele mai multe ocazii pe care le-a făurit în ansamblul celor 3 apariții la turneul zonal de la Mioveni, dar a încasat 3 goluri într-un interval de 10 minute de la mijlocul primei reprize, capotând în cele din urmă cu 2-5 (0-3), rezultat îndulcit de reducerea handicapului de către Benzar, cu un șut la colțul scurt pe lângă portar, în minutul 70, și Mailat, cu o ”scăriță” în minutul 78, Daniel Benzar reușind astfel performanța de a marca în fiecare joc al timișorenilor în Argeș.

”Banatul”, conform primelor două evoluții, a început cu un foarte bun joc de posesie a balonului, materializat prin tentativele lui Benzar, care a trimis milimetric pe lângă bara din stânga jos dintr-o lovitură liberă, respectiv Mailat, al cărui al doilea ”raid” a fost înfrânat de strigătul ”Ofsaid!”, lansat de pe banca oponenților, la care timișoreanul a avut lipsa de inspirație de a se opri din acțiune.

Mijlocul primei reprize a adus o pătrundere pe stânga a dobrogenilor, urmată de o centrare deviată de Nicola spre zona careului mic, în picioarele unui adversar nemarcat, care a deschis scorul: 1-0. Din lovitură liberă și după o cursă pe dreapta FC Viitorul, care a punctat astăzi prin Coman, de 3 ori, Căpușă și Stoica, s-a desprins apoi foarte rapid la 3-0.

”Banatul” a continuat să-și creeze ocazii și la acest handicap, periclitând printr-o lovitură de cap a lui Pădurariu, un șut al lui Benzar de la 10 metri, scos de la colțul scurt, și mai ales o mare oportunitate prin același Pădurariu, de la numai 6 metri direct în picioarele goal-keeper-ului ocupantei locului 1, însă golul patru, căzut puțin după pauză, a pus capac zilei nefaste a timișorenilor.

Mâhnire vizavi de atitudinea persiflantă a centralului oltean, pe undeva pe aceeși linie cu aroganța de ordin general detectată dinspre tabăra câștigătoarei seriei. Probabil așa se poartă mai nou prin fotbalul nostru iar efectele se văd cel mai bine la ora confruntărilor internaționale cu caracter juvenil, în care românii încheie cel mai adesea pe scut, cu mai mulți sau mai puțini tineri convocați de la malul mării.

Modul în care un ins precum centralul de la FC Viitorul – LPS Banatul a dat nas unuia dintre 11-le din teren le face de fapt un deserviciu în perspectivă acestor zmei pe plan intern, însă mielușei la tăiat la ora adevărului, pe plan extern.

:::::

FC Viitorul: Tordai – Căpuşă, Kilyen, Vasiu, Otei, Iacob, Casap, Cicăldău, Tudoran, Coman, Stoica.

Antrenor: Vasile Mănăilă. Rezerve: Dur, Ghiţă, Panait, Ţugui, Neniţă, Ciobănaşu, Ene.

LPS Banatul, juniori A: Fișteag – Grunță (Dîrnu), Nicola, Boldea, Ciobănică (Cortușan) – Gâț (Barbura), Stupu – cpt., Stoian (Codrea) – Mailat, Pădurariu, Benzar.

Pe bancă: Voin – Buzan, Andraș.

În celălalt meci al seriei, tot de la ora 11, CS Mioveni – FC Brașov 1-0 (0-0), rezultatele ultimei zile aruncând-o pe LPS Banatul de pe locul secund pe poziția a patra la final: 1. FC Viitorul 7 puncte, 2. CS Mioveni 4p, 3. FC Brașov 3p, 4. LPS Banatul 3p (1 0 2 4-7).

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× doi = 2

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: