Vine Dunărea, Alexa promova acum 2 ani cu cei din Călărași. ASU, 11 sosiri: ”Sunt jucători care au venit târziu şi care au nevoie nu neapărat de o perioadă de acomodare, dar să-şi câştige ritmul de joc”

În careul fruntaș în ciuda înregistrării primei înfrângeri, sâmbătă în Harghita, ceea ce i-a adus a doua coborâre cu două locuri de la începerea campionatului Ligii 2, pe traiectoria 10 – 7 – 3 – 5 – 2 – 4 în primele 6 etape, ASU Politehnica va fi gazdă pe nocturnă la inaugurarea vineri seară a rundei a șaptea în eșalonul secund, de la 19:30 pe ”Dan Păltinișanu” împotriva vecinei ierarhice de pe podium cu care Dan Alexa, din vară manager general al alb-violeților, promova în Liga 1 în primăvara lui 2018. După eșecul cu 2-0 la AFK Csikszereda și înaintea sosirii Dunării Călărași, Alexa a vorbit marți la ora 10 pe marginea transferurilor efectuate de timișoreni.

Neînvinsă în primele 5 etape și câștigătoare pe ”Dan Păltinișanu” cu 2-1 cu Farul iar apoi pe ”Știința” cu 2-0 cu Ripensia, ASU Politehnica va primi vizita dunărenilor care au câștigat în deplasare la Slatina și Ploiești cu 0-1, pierzând în schimb cu 2-1 la nou-promovata fruntașă U Craiova 1948.

Un duel al vecinelor ierarhice, pe locurile 3-4, cu mențiunea că Dunărea este unica formație cu un meci mai puțin jucat dintre primele 7 clasate, dar și cu numai două partide disputate acasă, victorioase cu câte 3 goluri marcate, ceea ce n-a împiedicat-o să și primească puține, medie subunitară, numai 4, față de cele 3 ale ”violeților”.

Se anunță așadar un meci strâns, cum era cazul și în octombrie 2019, ”directă” atunci pe ”Știința”, 1-1, după care returul la Dunăre din 2 mai 2020 n-a mai avut loc, dat fiind întreruperea competițiilor,  tot 1-1 încheind cei din Călărași pe Bega și în ultima etapă disputată în sezonul trecut înaintea opririi campionatului Ligii 2, pe 7 martie la Ripensia, pe Electrica, remiză în urma căreia ASU și Dunărea deveneau vecine, atunci pe pozițiile 11-12, tot un punct despărțindu-le.

Apropo de puncte, ASU Politehnica are al doilea cel mai bun bilanț după 6 etape de la promovarea în Liga 2, inferior doar celui din septembrie 2017, 6 4 0 2 9-9 12 puncte, acumulate jumi-juma acasă și în deplasare. Atunci, pe teren propriu, în ordinea 2-1 cu FC Argeș, 0-2 cu Metaloglobus și 1-0 cu CS Mioveni, victoriile cu 3-2 venind la Brăila și Clinceni, iar un alt eșec cu 2-0 la Târgoviște, cu Chindia.

Un bilanț însă net mai bun decât anul trecut după primele 6 runde, 5 1 1 3 3-4 4 puncte, și pe-atunci pierzând tot cu 2-0 în deplasare în etapa a VI-a, la AFC Turris Oltul Turnu Măgurele, eșec urmat de un 0-0 acasă cu Farul.

Bilanțuri negative și după primele șase etape din 2018 respectiv 2016, la promovarea în Liga 2, și anume 6 2 1 3 6-7 7 puncte în urmă cu 2 ani,  6 1 1 4 8-14 4 puncte în urmă cu 4 ani.

În termeni comparativi dar și în contextul actual, ASU Politehnica este mai bine plasată ca niciodată în eșalonul secund, a patra, la numai 3 puncte de liderul nou-promovat din Bănie, pe când alb-violeții se situau doar pe locul 9 cu ale lor 4 succese în primele 6 runde din urmă cu 3 veri, atunci tot la un punct în urma Dunării, a șaptea și care avea să promoveze, tocmai cu Dan Alexa la timonă, după ce o prelua în august 2017, puțin după începerea campionatului.

Alexa pe ”Dan Păltinișanu” la cârma Dunării în septembrie 2017

Nu mai trecea mult și cei din Călărași se cățărau pe un loc de promovare directă, de pe care descindeau la Timișoara, triumfând cu 0-1 pe ”Dan Păltinișanu” pe 30 septembrie 2017, cu Alexa pe banca tehnică, și păstrându-și locul 2 și după etapa a X-a, în fața Chindiei, în urma sibienilor.

Care dintre oponentele de vineri vor mai urca până în runda a zecea, rămâne de văzut, cert fiind că poliștii vor mai avea până atunci de jucat la Viitorul Pandurii, acasă cu nou-promovata CSM Slatina și în Maramureș, tot la o nou-promovată.

Mai întâi însă, disputa cu Dunărea, în săptămâna căreia a vorbit în premieră în cursul sezonului după instalarea sa în august și Dan Alexa, cândva campion al Ligii 2 tocmai cu cei din Călărași, în 2 iunie 2018, deja promovat pe-atunci în Liga 1. Dunărea a deținut șefia și în noua ediție în curs, după etapa a doua, cedând-o însă apoi Rapidului, cu mențiunea că în rest a fost la îndemâna alb-albaștrilor olteni, de fapt singurii învingători ai elevilor lui Pustai și încă neînvinși, precum Metaloglobus.

”A fost o perioadă încărcată, au venit 11 jucători. Am încercat să combinăm jucători cu experienţă cu jucători tineri, care pot să fie soluţii pentru clubul nostru. Cred că am crescut nivelul valoric al echipei. Îmi doresc ca jucătorii noi, unii s-au acomodat repede, alţii ca în cel mai scurt timp să-şi aducă aportul strict tehnic la rezultatele echipei. Venim după o perioadă bună, în care suntem în grafic ca şi rezultate. Sigur, ultimul rezultat nu ne-a mulţumit, dar am întânit o echipă din Miercurea Ciuc care a pus probleme până acum atât Petrolului, cât şi Craiovei. Echipa noastră a crescut foarte mult în ultima perioadă, atât cantitativ, cât şi valoric. Suntem mulţumiţi de ce am reuşit să facem. Sigur, a crescut şi bugetul salarial cu 20% faţă de ce a fost, avem stabilitate din punctul ăsta de vedere. Urmează o perioadă grea, cu meciuri importante. Nu mai departe de vineri e meciul cu Călăraşiul. Un meci foarte important, Călăraşiul e în faţa noastră. Pentru noi e important să ne revenim repede după eşecul de la Miercurea Ciuc şi să ne consolidăm locul de play-off, care e şi obiectivul nostru, am spus-o. Ca strategie ne dorim evaluarea lotului, o poziţie bună în clasament şi în iarnă vedem ce jucători au confirmat, ce jucători nu au confirmat şi vom încerca să mai aducem doi-trei care pot să umple golurile avute…”, a explicat Dan Alexa, care s-a referit și la ultimele modificări din lotul alb-violet, prin plecarea lui Alex Borbei la Lecce, precum şi sosirea înlocuitorului său pe poziţia U18, Otto Hindrich.

”Sunt jucători aduşi în toate compartimentele, a plecat Borbei, un transfer important pentru noi ca şi club. E un jucător de mare perspectivă, căruia i s-a dat şansa aici şi a reuşit să confirme. Avem procente şi la un eventual transfer şi asta e foarte important pentru club. Am mare încredere în Borbei că poate să progreseze şi să apere in Italia (…) Asta era şi strategia, să aducem un junior portar, în locul lui Borbei, să nu stricăm ceea ce am câştigat până la plecarea lui. Hindrich e unul dintre cei mai talentaţi portari ai României. Am reuşit să-l aducem, este un portar de viitor. CFR-ul ni l-a dat doar împrumut şi e normal să fie aşa. Sperăm să confirme. Aveam nevoie pe poziţia aceea, mai ales că găsisem foarte repede un prim 11, un prim 13, care includea portarul junior”.

Managerul general al ”violeților” a comentat şi zvonurile apărute în spaţiul public imediat după eşecul din Harghita. ”Am venit cu gânduri mari. Am venit să promovăm. Avem obiectiv imediat, lucrurile sunt foarte clare. Vrem să ajungem în play-off şi dacă ajungem în play-off să forţăm promovarea. Sigur, ce s-a întâmplat la Ciuc se poate întampla oriunde în lume. Suntem foarte mulţumiţi de antrenorul Tavi Benga, referitor la discuţiile care au fost după joc. E un antrenor care a avut şi are aici rezultate foarte bune, îl susţinem. E un antrenor tânăr, de perspectivă, în care am încredere. Colaborarea noastră e foarte bună. E un antrenor care va avea un cuvânt în fotbalul românesc. Faptul că ies discuţii după o înfrângere, pe de o parte e bine, pentru că lumea îşi doreşte această promovare, lumea îşi doreşte o echipă care să joace la victorie fiecare joc. Dar noi care decidem trebuie să fim foarte cumpătaţi, să analizăm bine jocul şi rezultatele. Sunt jucători care au venit târziu şi care au nevoie, nu neapărat de o perioadă de acomodare, trebuie să-şi câştige ritmul de joc. Eu cred că atunci când se vor regla lucrurile astea echipa va avea o exprimare mult mai bună”.

ASU Politehnica are faţă de ediţia trecută de campionat 11 jucători noi. Iar o completare de dată recentă în lotul pregătit de Octavian Benga e mijlocaşul central Sabin Iosif. Acesta s-a născut pe 26 octombrie 2001, la Bucureşti, a crescut la AFC Rapid, pentru care a evoluat şi la seniori la vârsta de 15 ani, promovând din liga a V-a în a IV-a, după care a evoluat în ultimii ani pentru grupări din ligile inferioare italiene: Pistoiese, Prato şi Lucchese. ”Sabin Iosif a venit acum trei săptămâni, a durat ceva timp pentru că el a jucat la Lucchese, în Italia în ultimii ani. I-a venit cartea verde, a durat ceva timp până i-au venit actele. E un tânăr pe care-l cunosc de la Rapid, un tânăr de perspectivă… Sper să progreseze”. În schimb, timișorenii s-au despărţit de mijlocaşul Victor Lolea (17 ani), care sosise în vară, mai întâi în probe.

Transferuri efectuate: Sabin Iosif (18 ani, mijlocaş central, liber Lucchese), Otto Hindrich (18 ani, portar, împrumut CFR Cluj, Marko Deronja (portar, 24 ani, Lommel), José Casado (32 ani, mijlocaş central, Penya Deportiva), Petre Ivanovici (30 ani, aripă dreapta/stânga, ex-Chiajna), Emanuel Fişteag (23 ani, portar, liber), Rareş Toader (18 ani, mijlocaş central, împrumut FCSB), Alexandru Popescu (22 ani, atacant 2, CSU Craiova), Doru Andrei (17 ani, mijlocaş ofensiv, Comprest GIM), Stjepan Plazonja (22 ani, atacant, împrumut Hermannstadt), Claudiu Pamfile (23 ani, fundaş stânga, Minaur Baia Mare).

Au plecat:Alexandru Borbei (transfer Lecce, Serie B), Mario Contra (liber, Botoşani, L1), Alexandru Pop (Rapid, L2),Cristian Dros (FK Spartaks Jūrmala, Letonia), Alexandru Cherecheş (Concordia Chiajna, L2), Radu Motreanu(liber), Dragoş Săulescu (Filiaşi, L3), Fabio Trip (împrumutat la Şoimii Lipova, L3).

După 5 prime etape în care au primit un singur gol, și acela în minutul 89 la scorul de 2-0, alb-violeții au încasat două sâmbătă la matinee în înfrângerea din Harghita, în ultima jumătate de oră a partidei, după ce scăpau în repriza secundă cu fața curată la lovitura de la 11 metri ratată de gazde, dar și după ce Sergiu Popovici, marcator la Cluj și acasă cu Farul, trecea pe lângă deschiderea scorului în primul sfert de oră al fiecărei părți.

Oportunități menționate după meci și de antrenorul principal Octavian Benga, spunând atunci că ”a fost un rezultat, pot spune, nemeritat, pentru că putea să fie şi invers, dacă eram mai atenţi. Nu căutăm scuze, la 0-0 am avut două ocazii imense, cred că dacă înscriam câştigam, cu siguranţă adversarul nu ar mai fi putut să întoarcă rezultatul. E păcat că avem meci de meci ocazii şi nu înscriem des, per  total pot spune că jocul nu a fost aşa de reuşit. Puteam să jucăm şi mai bine, dar cred că am fost înfluenţaţi şi de plecarea lui Borbei. Am fost nevoiţi să jucăm cu încă un junior în câmp. Datorită acestui aspect cred că am devenit altă echipă şi am avut de suferit. Ne asumăm şi eu îmi asum acest eşec. Se întâmplă la fotbal să ai şi înfrângeri. Sperăm ca pentru meciul următor să ne pregătim mai bine, să câştigăm cu Dunărea Călăraşi, o echipă foarte bună, care are obiectiv promovarea…”

Benga a titularizat între buturi noua achiziție slovenă Deronja, înlocuitor al juniorului Borbei, cedat în Italia cu câteva zile înainte, postul juvenil fiind alocat în camp, lui Doru Andrei, schimbat după aproape o oră de joc, mai apoi intrând și noi achiziții cu ani competiționali în spate, ibericul Casado și Petre Ivanovici, întors pe Bega.

Cu un gol marcat în primele două deplasări, 0-1 pe Cluj Arena și 0-0 la Reșița, ASU spera în reeditarea unui rezultat bun și în nord-estul țării, același Sergiu Popovici ratând de această dată, în minutul 13, după care și Coadă câteva minute mai târziu. Replica gazdelor se lăsa așteptată până în minutul 40, când Meszaros a scuturat plasa, gol însă anulat pentru fault în atac.

Valentin Suciu a efectuat o dublă schimbare la pauză, și chiar dacă tot elevii lui Benga au fost primii mai aproape de gol și în partea secundă, în minutul 49, când șutul lui Popovici a trecut aproape de stâlpul porţii adverse, harghitenii au început să dea semnele revirimentului.

După alte 5 minute beneficiau de o lovitură de la 11 metri pentru henţul în careu comis de căpitanul timișorean Mera, Eder Gonzalez executând însă slab, fără a-l învinge pe noul portar al violeților, Deronja.  N-a mai trecut însă mult și în minutul 63 noul intrat Bor a nimerit transversala, mingea lovindu-l pe portarul oaspeţilor, de unde a ricoșat în calea lui Andras Meszaros, marcator de la numai 6 metri… 1-0. Nu poți emite mai multe pretenții când ratezi din nou în deplasare, după 10 minute prin noul intrat Axente, în schimb căzând si golul doi, cu opt minute înainte de final, prin acelaşi Meszaros. Gazdele la primul triumf acasă, bănățenii la întâiul eșec dar și la a doua ieșire consecutivă fără gol marcat: AFK Csikszereda – ASU Politehnica Timişoara 2-0 (0-0).

Pentru conformitate, ASU Politehnica a pierdut în alcătuirea: Deronja – Sofran, Mera (cpt.), Scutaru, Pamfile (min. 80, Manea) – Coadă, Codrea – Munteanu (min. 65, Casado), Andrei (min. 57, Radu), S. Popovici (min. 65, Ivanovici ) – Plazonja (min. 65, Axente).

Pe bancă: Murariu – Vasile, Toader, Popescu. Antrenor: Octavian Benga.

AFK Csikszereda: Rybansky – Takacs, Palmeș, Apro, Marrone – Savin, Eder Gonzalez – cpt. (min. 90, Csuros), Szondi (min. 46, Bara) – Meszaros (min. 87, Schieb), Rotar (min. 78, Botorok), Bauza (min. 46, Bor).

Antrenor: Valentin Suciu. Pe bancă: Gyenge, Csonka, Intzidis, Pinter.

Au arbitrat: Eduard Ioniță (Galaţi) – Cristian Voicu (Focşani) și George Turcu (Bucureşti). Arbitru de rezervă Sergiu Mavriche (Bacău). Observator Silviu Crângaşu (Ploieşti); delegat de joc Cristian Petrean (Hunedoara).

Programul etapei a VII-a în Liga 2, ultimele rezultate și clasamentul, pe coloana datelor tehnice.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: