”Vulpile” se furișează în sferturile Champions League, Guardiola iese în premieră în optimi, cu City

Aceleași trei cluburi spaniole care intrau în grup și în precedentele 3 sezoane în sferturile UEFA Champions League, și anume Atletico Madrid, Barcelona și Real Madrid, și-au asigurat și de această dată biletele în urna tragerii la sorți de vineri, pentru un loc în semifinalele ediției în curs mai trăgând două grupări germane, Borussia Dortmund și Bayern Munchen, cu bavarezii pentru a șasea campanie la rând în sferturile acestei întreceri, respectiv câte una din Italia, Juventus Torino, Franța, AS Monaco, și Anglia, prin debutanta la acest nivel Leicester City, nimeni alta decât campioana stagiunii trecute în Premier League.

UEFA_Champions_League_logo_2.svg

Fotbalul din Albion va fi așadar reprezentat în sferturile de finală ale ediției 2016-2017 de un club debutant la acest nivel competițional, Leicester City, ca unic sol rămas în cursă al întrecerii din Premier League, pe când Manchester City s-a alăturat lui Arsenal Londra pe lista eliminatelor în optimi.

Continuă care va să zică paradoxurile și contrastele generate de ascensiunea de nicăieri a ”Vulpilor” din Leicester, reușita campioanei la zi a Angliei și la debutul în UEFA Champions League punând prin comparație într-o lumină cu suficiente umbre nereușita lui Manchester City de a-și impune mai mult autoritatea inclusiv la nivel continental, pe măsura masivelor investiții de care are parte și în acest al nouălea sezon la rând de la preluarea azuriilor pe 1 septembrie 2008 de către finanțatori din Abu Dhabi. De unde că banii nu aduc într-adevăr nici pe departe fericirea…

Deși se abona la începutul acestui deceniu chiar și fără a câștiga titlul în campionatul intern la faza grupelor în UEFA Champions League, Manchester City nici n-a depășit amintita fază a grupelor în primele sale două apariții și, mai mult, nici n-a trecut de optimile de finală decât o singură dată, din mai multe încercări. Ultima ratare s-a consemnat miercuri seară la Monaco, unde liderul din Hexagon a răsturnat deja în prima jumătate de oră deficitul din manșa I a optimii, 3-5, Mbappe și Tavares marcând în minutele 8 și 29 pentru 2-0 în favoarea roșu-albilor. Sane a redus din handicap în minutul 71 însă doar 6 minute au rezistat speranțele celor din Albion de a pătrunde în sferturi, spulberate de Bakayoko: 3-1 (2-0) AS Monaco.

O singură dată a trecut Manchester City de acest nivel al întrecerii de la preluarea clubului de către investitorii arabi, și anume în sezonul trecut, 2015-2016, când încheia primul în grupă și trecea apoi fără înfrângere de cei din Kiew și Paris dar se oprea în semifinale, 0-0 și 0-1 cu Real, viitoare câștigătoare a finalei exclusiv madrilene.

În rest, City era eliminată încă din grupe la primele sale două apariții, de Bayern și SSC Napoli în 2011-2012 respectiv de Borussia Dortmund și Real în 2012-2013, încheind atunci pe 4, chiar și după Ajax, iar ulterior din optimile de finală. Astfel, încheind în grupă pe 2, după Bayern, gruparea din Manchester s-a lovit în optimi de Barcelona, 0-2 și 1-2 în 2013-2014, scenariul repetându-se în 2014/5: locul secund în faza grupelor, tot după Bayern, și optimi cu eșecuri, 1-2 și 0-1 cu Barcelona.

Însă ceea ce izbutea cândva Pep Guardiola, dublu câștigător al competiției cu catalanii, n-a reușit Manchester City cu ex-internaționalul spaniol la timonă, aflat la o premieră în cariera sa de antrenor, și anume să nu depășească această fază a optimilor de finală.

City și-a adjudecat într-adevăr în acest deceniu întâiul titlu de campioană națională după 44 de ani, în 2012, bisând în 2014, și s-a impus pe alocuri din nou și pe celelalte fronturi în Albion, cucerind Cupa Angliei în 2011 iar Cupa Ligii în 2014 și 2016, dar iată că pe plan continental tot numai cu Cupa Cupelor a rămas în vitrină, din încețoșatul 1970.

În contrast, la chiar prima sa participare în Champions League, campioana la zi Leicester City a reușit din prima încercare să treacă până și de întâia fază eliminatorie a sezonului de primăvară, depășind în optimi o multiplă deținătoare la zi a UEFA Europa League, Sevilla. Autori ai unor ratări de lovituri de la 11 metri în ambele manșe, andaluzii au ieșit din scenă la Leicester, cu 2-0, după ce se impuneau cu 2-1 în manșa I, gruparea iberică sfârșind revanșa în 10 jucători, prin eliminarea lui Nasri, pentru un gest nesportiv, fără minge, la adresa lui Vardy.

Deși campioana se chinuie în Premier League pe locul 15, cu numai 3 puncte deasupra lui Hull City, aflată pe o poziție de retrogradare cu un joc în plus disputat, în schimb a rămas unica reprezentantă a Angliei în Champions League, actualmente sub bagheta înlocuitorului de dată recentă a lui Claudio Ranieri, Craig Shakespeare, care a stopat o serie de 5 înfrângeri în campionat prin a debuta la cârmă cu două victorii, completate de cea semnată marți seară de fundașul Morgan în minutul 27 și Albrighton în minutul 54. Pe podium în Premier League, pe locul 3 dar la 10 puncte de liderul Chelsea cu 11 etape înainte de final, și în plus semifinalist pe 22-23 aprilie pe Wembley cu Arsenal al Cupei Angliei, clubul Manchester City continuă în schimb să nu se ridice ca performanțe la nivelul investițiilor pompate dinspre lumea arabă în ultimii aproape 9 ani.

În sferturi au mai pătruns marți și miercuri Juventus Torino, cu 1-0 în returul acasă și 3-0 la general cu FC Porto, respectiv finalista din 2016, Atletico Madrid: 0-0 pe teren propriu după 4-2 în manșa I, la Bayer 04 Leverskusen. Precum Bayern și Real, torinezii au intrat în sferturi cu victorii tur-retur, pe când Atletico fără a pierde, în vreme ce Borussia Dortmund, Barcelona, Leicester City și AS Monaco la diferență de golaveraj în ansamblul celor două manșe, după succese împărțite.

Sferturile de finală vor avea loc în 11 și 18 aprilie, iar tragerea la sorți a semifinalelor din mai, pe 21 aprilie.

Acest articol a fost publicat în Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Fotbal: