Informatica se ține tare în noua formulă autohtonă cu miza pe tineri dar e decriptată în penultimul minut

De la extazul adjudecării în 2018 a tot ceea ce se putea cuceri pe plan intern, în premieră titlul național în Liga 1 de futsal dar și Cupa și Supercupa României, păstrate la Timișoara, iar ca bonus câștigarea acasă a unei serii preliminare în cupele europene și participarea cu bine în faza principală a grupelor în Champions League, la agonia despărțirilor masive la pragul dintre ani. Iată prin ceea ce a trecut în ultimele nici două luni campioana la zi a țării, CS Informatica, deținătoare a tuturor trofeelor în vitrină dar nevoită a se regrupa într-o formulă net mai fragedă, restrânsă, fără urmă de străini. Însă chiar și așa, puțin a lipsit să nu smulgă o remiză la prima apariție oficială din noul an…

Consumată în această seară de la ora 18, în fața aproximativ aceluiași public de regularitate care se strângea peste suta de suflete în tribuna din sala ”Constantin Jude” la fiecare reprezentație a bănățenilor, spectatori care au rămas așadar aproape de campioana țării și în acest moment delicat, de cumpănă. Moment al unui nou început, după o schimbare de macaz prin care s-a trecut de la strategia cooptării și plombării din mers a efectivului cu jucători de peste hotare, la mai anevoioasa provocare de a crește organic un lot cu tineri sportivi din zonă, demers binevenit și salutar, cu semnificație, ce necesită însă răbdare și stăruință. De unde că în tot răul este și un bine, prioritățile fiind înlocuite de la stadiul apărării titlului la axarea pe competițiile juvenile rezervate noilor componenți ai efectivului, cărora le-au fost oferite angajamente pe 5 ani, și anume campionatul respectiv Cupa României la categoria sub 19 ani. Este pentru o cauză mai bună, exemplu demn de urmat și preluat, chit că oportunitatea rezultatelor imediate și a gloriei aferente trebuie înlocuită cu un drum mai lung și fără asigurări, dar cu potențialul satisfacțiilor de suflet în timp…

Dificultățile cu care s-a tot confruntat CS Informatica în ciuda cuceririi tot mai multor trofee se amplificau brusc și se acutizau odată ce selecționerul Robert Lupu era nevoit să aleagă banca tehnică a naționalei în detrimentul continuării ca antrenor-jucător la timișoreni, lovitură încasată de deținătorii laurilor în pregătirea ultimei apariții acasă din sezonul de toamnă, pe 10 decembrie, tocmai cu rivalii de la Autobergamo Deva, care n-au ratat prilejul ivit în ”Constantin Jude”, presărând sare pe rană, 1-4, după care și finanțatorul ”violeților”, Gabriel Lungu, și-a anunțat retragerea sprijinului, manifestându-și mâhnirea, cu o ploaie de săgeți îndreptate spre FRF.

Inevitabil, avea să urmeze exodul, jucătorii străini ai timișorenilor, mai vechi sau mai noi la echipă, găsindu-și pe rând alte formații. Așadar niște sărbători de iarnă pline de incertitudini și apăsate de semne de întrebare pe seama viitorului imediat al Informaticii, care hiberna pe locul 4, la un punct în urma podiumului, care va să zică oarecum în grafic, dar cu grija zilei de mâine.  

Iar până și internaționali români ai bănățenilor, rutinați jucători precum portarul Iancu, care revenea la un moment dat de la deveni, respectiv Dumitru Stoica, sosit în vară, au luat calea altor cluburi, tot la Autobergamo respectiv la finalista la titlu CS United Galați, pe când unul naturalizat, Savio Valadares, avea oricum de așteptat până în martie pentru a-și face reintrarea în urma unei accidentări.

Alte prim-divizionare s-au întărit în această pauză hibernală pe seama destrămării vechii componențe a timișorenilor, și în special Imperial WET Miercurea Ciuc, a treia după sezonul de toamnă și câștigătoare la ”masa verde” cu 5-0 a întâlnirii programate săptămâna aceasta la finele etapei inaugurale din 2019, luni de la ora 19:15, meci la care CS Informatica nu s-a aliniat la start în Harghita, invocând lipsa de efectiv.

Timișorenii și-au pierdut aproape toate piesele cheie din lot peste pauza de iarnă și n-au găsit în timp util înlocuitori de un anumit calibru dorit, astfel încât au suferit dezonoarea neprezentării luni seară în Harghita, concentrându-se în schimb pe o cât mai grabnică regrupare și prin jucători fragezi din efectiv în vederea debutului întârziat în 2019 cu ocazia partidei inaugurale din cea de-a doua rundă din noul an, programată de la ora 18 în etapa a XIV-a în compania unei formații apropiate ierarhic, din zona locurilor 4-6, Futsal Klub Odorheiu Secuiesc.

Căreia CS Informatica i-a făcut față în noua componență cu multă dârzenie și tot mai mult curaj odată cu scurgerea timpului, fiind la nici o sută de secunde de furnizarea unei surprize, evitată de harghiteni prin a izbuti spre final golul victoriei, căutat cu forța și prin înlocuirea portarului cu un jucător de câmp: 1-2 (0-1). Iar astfel, cei din Odorheiu Secuiesc i-au egalat la puncte pe bănățeni și pe Dunărea Călărași, înaintea ultimelor 4 etape rămase din retur.

Noua și tânăra garnitură a timișorenilor a ținut cât a putut spre finalul meciului de scorul de egalitate pe care îl contura în minutul 33, 1-1, iar în general s-a prezentat neașteptat de bine dat fiind contextul general în care se regăsea, fără însă a și evita înfrângerea. Una totuși dureroasă prin încasarea golului decisiv în penultimul minut.

Informatica a jucat chiar foarte bine partitura defensivă, opunându-se dârz dominării pe alocuri autoritare a vizitatorilor din Harghita, care au șutat și de 5 ori în bară, în două rânduri în aceeași fază, iar după ce inițial au contraatacat firav, pe parcursul meciului au făcut-o tot mai periculos, izbutind să egaleze.

Fără a fi abordat deplasarea cu internaționalii în 5-ul de bază, introduși pe parcurs, FK Odorheiu Secuiesc s-a impus totuși la Timișoara în debutul rundei, după ce duminică remiza acasă 4-4 cu devenii în etapa a XIII-a, prima pe 2019. Astăzi, Szecsi a stabilit în minutul 15:52 scorul reprizei I, după care Nastai a egalat pentru gazde în minutul 32:24, Miklos aducând victoria oaspeților în ultimele nici două minute (38:25).

Ulterior, Informatica a ratat o nouă egalare, Nastai ochind bara în minutul 38:50, emoții care i-au determinat pe componenții oaspeților să-i felicite la final pe amfitrioni pentru prestația etalată. Gazdele au rămas cu aprecierile, însă pe timișoreni îi așteaptă o continuare anevoioasă a sezonului de primăvară.

Tinerețea și lipsa de experiență în dueluri cheie nu le mai lasă șanse de a emite pretenții la titlu, adică la păstrarea trofeului în campionatul Ligii 1, chit că și actualul lot strict autohton reunește câțiva internaționali, portarul Lungu, care a avut ce apăra și a făcut-o bine, Nastai și Gavrilă ca titulari în selecționata U19, în vreme ce căpitanul Ilaș a trecut și el cândva pe la ”tricolori”.

Antrenorul Daniel Rupa a abordat jocul cu (17.) Theodor Lungu – 8. Valentin Ilaș – căpitan, 3. Darius Nastai, 11. Sergiu Gavrilă, 10. Nicolae Budai, iar pe parcurs a apelat și la ceilalți componenți: 2. Andrei Stănilă, 20. Andrei Băloi, 23. Denis Dan, 27. Nelu Pervescu, 99. Andrei Grosu, 21. Mihnea Toader.

N-a jucat în schimb Roberto Voin, portar suspendat pentru cumul de cartonașe galbene din sezonul de toamnă, Informatica bazându-se așadar astăzi pe un singur goalkeeper, dar n-ar fi exclus ca Voin să ajungă să fie utilizat și în câmp în caz de forță majoră, în funcție de necesități.

Este vorba așadar despre un lot mult întinerit, net mai lipsit de experiență, cu unii juniori, având pe de altă parte calitatea de a da șansa și minute în picioare unor tineri autohtoni, un demers apreciabil într-o ramură în căutare de talente interne în încercarea sa de a se dezvolta pe plan național.

Iar la meci au asistat și Gabriel Lungu, ex-finanțator al timișorenilor, respectiv selecționerul Robert Lupu, care se referea anul trecut la dezideratul de a stimula și extinde strategia de creștere a tinerilor jucători de fotbal în sală români, o necesitate conturată firesc după o serie de naturalizări.

Futsal Klub, care a început fără internaționalii cu numărul 21 Csama Alpar și 24. Szocs Lorand, a abordat deplasarea în 5-ul Andrei Grigoraș – 7. Szecsi Barna – căpitan, 11. Kedei Barna, 18. Manya Szabolcs, 19. Hadnagy Istvan, pe parcurs Jakab Zoltan mai apelând și la 16. Csala Szolt, 3. Balint Andor, 13. Tifan Tamas și portarul cu numărul 12, Sebestyen Norbert.

Programul etapei a XIV-a și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice. CS Informatica mai are de jucat în retur la Iași, luna viitoare, pe 16, iar în martie acasă cu gălățenii, la Cluj și pe teren propriu cu buzoienii, însă mai întâi în optimile Cupei României, pe 10 februarie, la Miercurea Ciuc, cu Imperial WET.

Informatica este implicată și în Cupa României U19, turul optimilor fiind programat acasă pe 2 februarie de la ora 14, cu Viitorul Băleasa, iar revanșa după circa două săptămâni. Iar timișorenii evoluează și în grupa vestică din Campionatul Național U19, Seria 5, pe podium la egalitate de puncte după tur cu Șoimii Șimand și West Deva, urmați de Autobergamo și Muncitorul Reșița.

Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Informatica se ține tare în noua formulă autohtonă cu miza pe tineri dar e decriptată în penultimul minut

  1. piese auto romania spune:

    Impressive work, The best place for auto parts is piese auto romania. Where you can get original ford parts with full warranty.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + 7 =

 


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: